Asztrológia lépésről lépésre

(saját horoszkóp elemzés -asztrológus segítségével)

 

 

Ha kíváncsi vagy önmagadra, és szeretnéd az asztrológia segítségét kérni abban, hogy többet megtudj lelki életed működéséről, akkor tarts velem!

Itt a honlapon rendszeresen egy-egy új téma kerül kifejtésre, mindenki számára érthetően, és bízom abban, hogy egyben érdekesen is.

 

 

 

Elemezd magad, ingyenes horoszkóp ábra segítségével!


Ahhoz, hogy elemezni tud önmagad, szükséged lesz a horoszkóp ábrádra is. Ha még nincs, akkor küldd el e-mail címemre születési adataidat (év, hónap, nap, óra, perc, hely), szívesen elküldöm a horoszkóp ábrát pdf. formátumban.

Ha menet közben kérdésed van a témával kapcsolatban, kérdezz nyugodtan!

 1. Ha kíváncsi vagy aszcendensedre, kattints a mandalára!

 

T É M Á K :

 

1. Extrovertált, érvényesülni vágyó, esetleg introvertált, érzékenyebb típus vagy?

2. Horoszkóp ábrában használatos jelölések

3. Személyiségünk és a négy elem

4. Bolygók analógiái

5. Bolygók erősségei és gyengeségei

6. A horoszkóp házak (életterületek)

7. Fényszögek

 


1. Extrovertált, érvényesülni vágyó, esetleg introvertált, érzékenyebb típus vagy? 

 

bolygok_01.jpg

Nézd meg figyelmesen a horoszkópodat! Pár pillanat alatt komolyabb elemzés nélkül eldöntheted, hogy melyik típusba tartozol.

 

 

A bal oldalra mutató fekete nyíl (ascendens tengely)osztja két részre a kör alakú ábrát, horizont felettire és horizont alattira. Számold meg, melyik féltekén találsz több bolygót!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha a bolygók zöme a horizont felett helyezkedik el, akkor extrovertált típusba tartozol:

 

extro.jpg

könnyen barátkozol, szeretnél érvényesülni és nyitott, kifelé forduló személyiség vagy. Nem bánod, ha az események középpontjába kerülsz, szeretsz hatást gyakorolni a környezetedre, döntéseidet impulzívan hozod. Látásmódod inkább objektív, érzelmeidet többnyire háttérbe szorítod, problémáidat gondolati (intellektuális) úton oldod meg. A feszültséget általában aktív tevékenységgel, testmozgással, vagy egy jó baráti beszélgetéssel vezeted le.

 

 

 

 

Ha a bolygók zöme a horizont alatt helyezkedik el, akkor introvertált típusba tartozol:

 

intro.jpg hosszú távon fárasztónak érzed az emberek társaságát, időnként szükséged van egy nyugodt, békés helyre, ahol elmerülhetsz lelki mélységeidben. Egyedül soha nem unatkozol, inkább ilyenkor töltődsz fel energiával. Visszahúzódóbb típus vagy, figyelmed befelé irányul, nem törekszel vezető szerepre. A világról alkotott képed szubjektivitáson alapszik, a tények világa másodlagos. Nem könnyű téged megközelíteni, de ha egyszer sikerül, érzelmi gazdagságod kárpótolja társadat, barátaidat a sok munkáért. Jó érzéked lehet a művészetekhez, esetleg szívesen fejezed ki magad valamilyen alkotó tevékenység által.

 

 

A valóságban teljesen tiszta típusok nincsenek, a két irányultság keveredik személyiségünkben. A horoszkópod segítségével felmérheted, hogy benned melyik típus a dominánsabb. Ha a horoszkópodban a két féltekén nagyjából azonos számú bolygó helyezkedik el, akkor helyzettől függ, hogyan nyilvánulsz meg, illetve mindkét irányultság része személyiségednek.

 

***

 

bolygok_02.jpg HALADÓKNAK, - vagyis, ha valaki mélyebben szeretné beleásni magát a témába és pontosabban szeretné árnyalni ebből a szempontból személyiségét, a következőket ne hagyja figyelmen kívül: Az északi térfélen elhelyezkedő bolygók közül a 8. és a 12. házban lévők nem tudják komoly mértékben kifejteni extrovertáltságukat.

 

(A házak 12 részre osztják az ábrát, a képen a körlap közepéből induló kék választóvonal határolja el őket egymástól,a fent említett házakat fekete betűvel kiemeltem.)

 

Az ascendens ura (születési uralkodó), a Nap és a Hold súlyozottabban számít, a Merkúr, Vénusz , Mars , Jupiter , Szaturnusz szerepe átlagos, az Uránusz , Neptunusz, Plútó pedig ebből a szempontból kevésbé számít.

Érdekességképpen érdemes megnézni, hogy mely személyiségrészünk viselkedik introvertáltabban, mely extrovertáltan. Az a személyiségrészünk, amelyet az északi térfélen elhelyezkedő (horizont feletti) bolygó képvisel inkább kifelé irányul, amelyiket viszont déli térfélen elhelyezkedő (horizont alatti) bolygó képvisel, befelé irányul. Tehát, ha a Vénusz a horizont alá kerül, akkor érzéseinket magunkba zárjuk és nem mutatjuk meg másoknak. Ha a Vénusz a horizont fölé kerül (kivéve a 8. és a 12. „sötét” házakat), akkor jelzi, hogy könnyebben fejezzük ki azokat az erőket, amelyek érzelmi szinten munkálkodnak bennünk.

 

 

 

2. Horoszkóp ábrában használatos jelölések

 

 

« Főoldal

3. Személyiségünk és a négy elem

A horoszkóp mélyebb elemzés nélkül néhány pillanat alatt feltárja alapirányultságunkat. Attól függően, hogy bolygóink hogyan helyezkednek el és milyen arányban jelennek meg a Tűz/Föld/Levegő/Víz energiákat hordozó jegyekben, elárulják, mely típusba/típusokba tartozunk. Megtudhatjuk azt is, hogy ezek a típusok milyen arányban keverednek személyiségünkben, van-e olyan elem, amely hiányzik és fejlesztésre szorul, vagy esetleg azért kell rá figyelni, mert túl domináns energia és elnyomja a többit.

 

Kolerikus/Tűz (Kos, Oroszlán, Nyilas): önérvényesítő, szívesen vállal kockázatot, hatalmas energiái magas célok elérésére ösztönzik. Optimista, hisz önmagában, kezdeményező és szenvedélyes, a siker nagyon fontos számára. Nagy lendülettel kezd célja megvalósításához, viszont a befejezéshez már nincs türelme. Hiányozhat az önkontrollja, türelmetlenségével és elővigyázatlanságával megbánthat másokat.


Melankolikus/Föld (Bika, Szűz, Bak): gyakorlatias, reális gondolkodású, alapos, megfontolt. Fontos számára a biztonság, a megszokott dolgok, nem szeret kockáztatni. Szilárd, megbízható, ha egyszer belekezd valamibe, azt következetesen végigcsinálja. Van érzéke a formákhoz, a szerkezetekhez és a rendhez, a magasröptű elméletek elbizonytalanítják. Időnként lehet lassú, makacs és nehezen mozdul helyzetéből akkor is, ha a változás már régen esedékes lenne. Előfordulhat, hogy túlértékeli az anyagi létet. Az elengedés fontos tanulási folyamat lehet a számára.


Szangvinikus/Levegő (Ikrek, Mérleg, Vízöntő): társorientált, imád kapcsolódni, közlékeny. Intellektuális beállítottságú, jól érzi magát az ötletek, az elvont gondolatok világában és fontos, hogy ötleteit meg is beszélje társaival. Kielégítetlen a kíváncsisága és az információéhsége, könnyed és remekül fejezi ki magát. Sokoldalú és egyben szétszórt, gondolatai sokszor a felszínen maradnak. Mozgékonysága instabilitásba csaphat át. Sokszor csalódik, de könnyen túlteszi magát rajta.


Flegmatikus/Víz (Rák, Skorpió, Halak): érzékeny, a helyzetekre érzelmileg reagál. Empatikus és intuitív, nagyon finom antennáival jól lát másokat. Mély lelkisége és alázata alkalmassá teszi emberekkel való foglalkozásra, gondoskodásra. Önmarcangolásra hajlamos, a rideg valóságból szívesen menekül álomvilágba. Túlérzékeny, sebezhető, nehéz megvédenie magát a külső hatásoktól. Lelki egyensúlya és egészsége megőrzéséhez szüksége van meditatív belső csendre és nyugalomra.

 

4. A bolygók analógiái

 

Nap.jpgA Nap helyzete elárulja hogyan és milyen módon tudjuk kibontakoztatni személyiségünket, megélni teremtő erőnket, kreativitásunkat.  A lényegit, a központi célt mutatja meg, a tudatot, a szellemet, az akaratot és az életerőt. Jelzi, mennyire vagyunk önálló személyiségek, hogyan fejlesztjük ki egyediségünket.
Archetípusa az apa, a király.
Hold.jpgA Hold lelkivilágunkat, érzéseinket, ösztönös és spontán reakciónkat jelzi, elvezet tudattalan rétegeinkbe. Megmutatja, hol találjuk meg a biztonságot, a védettséget. Célja az érzelmek és a fantázia kibontakoztatása, gondoskodó, segítő princípium.
Archetípusa az anya.

 

 Merkur.jpgA Merkúr a kommunikációt, az értelmet, az intellektust képviseli. Gyűjt, közvetít, átadja az információt és a tudást. Merkúr a mitológiában az utak, az utazás, a nyelvek és az alvilági lélekvezetők istene. A gondolatokat és az eszméket gyorsan megérti és érthetően adja át. Közvetít az ég és föld között.
Archetípusa a hírszerző, a kereskedő.

 A Vénusz az érzéseket, a szeretetet, a harmónia iránti vágyunkat testesíti meg. Az erotika képviselőjeként a csábítás képességét is magába foglalja. Esztétikai érzékünkről, érdeklődésünkről ad bővebb felvilágosítást. Megmutatja a nőknél a bennük élő fiatal nő, férfiaknál az eszményi kedves képét.
Archetípusa a múzsa, a szerető.Mars.jpgA Mars a hódítási vágyat jelzi, azt a területet, ahol erőnkkel nagy dolgokat tudunk véghezvinni, harcra készek vagyunk, és akár pusztító dühünkkel bármit meg tudunk semmisíteni. Megmutatja harcmodorunkat, valamint azt, hogyan vezetjük le agressziónkat. Hódító harcos és bátor kezdeményező.
Archetípusa a hős.Jupiter.jpgA Jupiter a védelmező, a törvény, az erkölcs és a rend őrzője. A hitünket, az élet értelmének keresésének módját, eszmei hovatartozásunkat mutatja meg. Bölcs segítő, tiszteletet és jóságot áraszt. Törekszik az igazságra, magasabb ismeretekre és folyton kutatja a magasabb összefüggéseket.
Archetípusa a főpap, misszionárius.Szaturnus.jpgA Szaturnusz megteremti a struktúrákat, a szabályokat. Igazi alázat és szerénység megteremtője. Megmutatja, hogyan lehetünk önálló személyiségek valós képességeink és elhivatottságunk által. Szaturnusz jelentései közé tartozik a lelkiismeret, felelősségvállalás, koncentráció, hűség, fegyelem.
Archetípusa a bölcs öreg, a remete.Uranus.jpg Az Uránusz a forradalom eszméit jelképezi, fő elve a szabadság, egyenlőség, testvériség. Célja a demokrácia, a szabadság megvalósítása, felszabadít minden kötöttség alól.  A bennünk lévő eredetiséget és szabadság utáni vágyunkat szabadítja fel. Kedveli a spontán ötleteket, nagy felfedező. Hirtelen meglepő változásokat jelez.
Archetípusa a (bölcs) bolond, a forradalmár.
A Neptunusz átlépi a határokat, igyekszik túljutni a hétköznapi tudaton és isteni magasságok felé tör. Idealisztikus, együttérző, odaadó és érzékfölötti benyomásokra fogékony. Spirituális élményeinket, érzékenységünket és fogékonyságunkat jelzi. Megmutatja hogyan és milyen területen bontakozik ki fantáziánk.
Archetípusa a misztikus, a látó.Pluto.jpgA Plútó képviseli a legmélyebb átalakulást az asztrológiában, elavult struktúrákat dönt le.  Képes radikális változásra, ha célja a megkérdőjelezhetetlen igazság. Hatalmas lelki ereje van, nem hátrál meg a legfélelmetesebb akadályok előtt sem. Teremtő, gyógyító és egyben sötét, kegyetlen is, hiszen minden kezdet magában hordozza a véget is.
Archetípusa a mágus, a sámán..

 

5. A bolygók erősségei és gyengeségei

Az asztrológiában az égitesteknek a kozmikus rangját is figyelembe kell vennünk a képletek kifejtése során. Az égitestek alapméltóságait a táblázat tartalmazza. Az öt alapméltóság a következő:

   

1.Domicilium, vagyis: Uralom: minden égitest a saját jegyében uralomban van, vagyis a jelentéstartamát csorbítatlanul, más bolygók diszpozícióitól mentesen tudja megnyilvánítani. Az ilyen bolygó a saját házában olyan, mint a háziúr, aki otthon van a birtokán, ő parancsol a saját portáján belül”.

   

2.Egzaltáció, vagyis Emelt: Egy bolygó az egzaltációs jegyében olyan, mint egy vendég egy jóbarát házában, szívesen látják, bizonyos határok között még cselekedhet is, de csak egy vendég.

 

3.Triplicitás: közepes méltóság,közepes szint.  Barátság, barátságosság, de néha jobb mint az egzaltáció emberben, könnyebb kijönni vele.

 

4.Terminus: ha egy planéta saját terminusában van, akkor azt mondhatjuk hogy van némi ereje, még ha nem is nagyon illik az adott jegyhez. Ez olyan embert jelez, akire inkább az érintett bolygó testalkata és temperamentuma illik, de nem különösen szerencsés az anyagiakban vagy hirnévben."

 

5. Arculat: egy saját arculatában levő bolygó némi méltósággal rendelkezik- de nem sokkal. Olyan ez, mint a szegény, de nem nincstelen személy. Ez a legkisebb méltóság.

 

6.Exilium, vagyis: Száműzetés: az égitestek, az uralmi jegyükkel szemközt lévő jegyben száműzött pozicióba kerülnek. Itt ugyanis, a legtávolabb vannak attól a zodiákus helytől, ahol a jelentéseiket a legerősebben és a legjobban tudják megnyilvánítani. Az Exilium olyan, mint amikor valakit kidobnak a birtokáról a visszatérés reménye nélkül.

 

7.Fall, vagyis: Esés: az égitestek, az egzaltációs jegyeikkel szemközti jegyekben esésben vannak. Egy égitest a gyűlöletének a házában (esésben), ember, aki elégedetlen önmagával”.

   

8.Peregrin, vagyis: Vándor: az égitest, amelyik e fent felsorolt méltóságok egyikében sem tartózkodik, az vándor, vagyis: peregrin. Ebben a poziciójában az ereje és a működése sem lesz a legtökéletesebb. Mégis, amikor olyan jegyben jár a bolygó, amelyik az alaptermészetével, vagy az uralmi jegyének a természetével rokon, az jó elbírálás alá esik. Pl.: a Nap az Oroszlánban uralkodik és a Kos jegyében egzaltált, és amikor a Nyilas jegyében jár, akkor peregrin, de mivel a nyilas jegye is forró és száraz, mint a Nap, itt alaptermészetének megfelelően tud megnyilvánulni.

Jegy Úr

Egzal

-táció

Triplicitás
Terminus
Arculat Exil
Esés
Nappal Éjjel
19
6 14 21 26 30 10 20 30
3
8 15 22 26 30 10 20 30
 
 
7 14 21 25 30 10 20 30
 
15
6 13 20 27 30 10 20 30
 
6 13 19 25 30 10 20 30
 
15
7 13 18 24 30 10 20 30
21
6 11 19 24 30 10 20 30
 
6 14 21 27 30 10 20 30
 
8 14 19 25 30 10 20 30
 
28
6 12 19 25 30 10 20 30
 
6 12 20 25 30 10 20 30
 
27
8 14 20 26 30 10 20 30

6. A horoszkóp házak (életterületek)
 1. I.ház. Személyiség, fizikai alkat és az ahhoz tartozó lelki összetétel
 2. - jellem alapvonások, egészség alapbeállítottsága
 3. - alapérzés, kisugárzás, életenergia,

  - önkifejezés, külső megjelenés, általános fizikai állapot

  - kisugárzás, mások kezelése


 4. 2.ház. Anyagi és szellemi javak háza
 5. - anyagi és szellemi javak, tehetség,képességek
 6. - ingóságok, pénz, pénzzel való bánásmód

 

3. ház. Kapcsolatok háza

  - testvérek, szomszédok, környezet

  - tanulás, tudatos gondolkodás,kommunikáció,kapcsolatszerzés

  - szellemi és tanulási képességek, intellektuális gondolkozás

  - kereskedelem, kisebb utazások

  - média, irományok, levelezés, okmányok, szerződések


  IV. ház. Család háza

  - otthon, személyes környezet, lakó stílus

  - szülők, apa képe, haza,családi gyökerek

  - hagyomány,a múlt, érzelmi biztonság

  - élet alkonya, okkult ház, megsejtések, álmok

   

5.  ház. Önkifejezés háza

- életörömök, romantika,szórakozás,hobbi, sport, játékok

- kreativitás,elmélkedés, kísérletezések

- gyermekek (nőknél: fogamzás, terhesség, szülés),benső gyermek

- szerelem, flört, szexualitás

- szerencse, spekuláció, vállalkozási kedv, kisálatok

 

6.  ház. Egészség és munka háza

 1. - munka, szolgálat, hétköznapok, önkéntes tevékenység
 2. - kötelességteljesítés, alárendeltek,
 3. - egészségi viszonyok, múló betegségek

 

VII. ház. A nem-Én: a Más

 1. - külvilág, nyilvános szereplés, a kifelé való hatás
 2. - házastárs, élettárs, tartós viszony
 3. - partner, üzlettárs, munkatárs, szerződések
 4. - nyílt ellenségek, polgári perek
 5. - másik ember, mint kivetített kép

 

8. ház. Az élet rejtett okai háza

- halál, esetleg annak módja

- tabuk és ezek ledöntése, határélmény, okkultizmus, lelki átalakulás

- nehéz betegségek, operációk, baleset

- áldozatok, lemondások, veszteségek, adók, biztosítás

- szexualitás legmélyebb tapasztalatai, álmok, ösztönök

- örökség, partner vagyona, idegen vagyon kezelése, mások pénze

 

9. ház. Emelkedett gondolkodás és világkép háza

- magasabb gondolkozás, emelkedettség, életfilozófia

- nagy összefüggések felismerése, világnézet, szintézis

- vallás, vallási és lelki megyőződések, filozófia, morál, etika

- távoli utazások, külföld  

 

X. ház. Hivatás háza

 1. - hivatás, társadalmi állás, karrier, nyilvános szereplés
 2. - eredmények, érvényesülés, elismerés, teljesítmény elérése
 3. - jövő, általában az élet útjának alakulása, életcél
 4. - anya, anya kép

 

11. ház. Barátság, csoportélmény háza

- barátok, pártfogók, segítő erők, ambiciók

- összeköttetések, pártfogoltak, társaság, társadalmi élet

- remények, óhajok és ezek megvalósulásának foka

- szellemi testvériség, álmok, kapcsolatteremtés

 

12. ház. Visszavonulás háza

- transzcendens tapasztalatok, misztika, megtisztulás, személyes tudattalan

- határtalan feloldódás,életpróbák, önkéntes elvonulás

- korlátozások, akadályok, gondok, bajok

- titkos ellenségek, krónikus betegségek

- önpusztító erők, befelé fordulás, aszkézis

 

7. Fényszögek
(aspektusok) az asztrológiában

Az aspektusok alatt az égitestek egymástól való meghatározott távolságát értjük az ekliptika körén. Ha egy körvonalon két pontot helyezünk el, akkor a köztük levő távolságot egy hosszabb és egy rövidebb szakaszon is lemérhetjük. Az asztrológiai aspektusoknál a rövidebbik ívszakaszt vesszük figyelembe. Az ekliptikán az égitestek között a legkülönbözőbb távolságok mérhetőek le a pillanatnyi elhelyezkedésük alapján, de csak meghatározott ívtávolságokat tekintünk fényszög kapcsolatnak. Ezek a fényszög kapcsolatok az ekliptika meghatározott felosztásából erednek. Ha a 360°-os kört elosztjuk az 1-től 12-ig terjedő számsor számaival a következő eredményeket kapjuk:

 

360:1=0°=konjunkció, vagy együttállás;

360:2=180°=oppozíció, vagy szembenállás;

360:3=120°=trigon, vagy harmadfény;

360:4=90°=kvadrát vagy negyedfény;

360:5=72°=quintil;

360:6=60°=sextil, hatodfény;

360:8=45°=semikvadrát, vagy félnegyed-fény;

360:12=30°=semisextil, vagy félhatodfény.

 

 

A fényszögek csoportosítása:

a, Fő fényszögek: konjunkció, kvadrát, sextil, trigon és oppozíció.

b, Mellék fényszögek: semikvadrát, sesquikvadrát, semisextil és kvinkunx.

 

A fő fényszögek a fontosabbak, a mellékfényszögek csak akkor értékelődnek fel, ha egy bolygó nem létesít fő fényszöget, egyébként csak kiegészítő jelentéssel bírnak.

 

 

1.A fényszögek erősségi sorrendje:

 

a, Konjunkció (együttállás):

Ez a legerősebb kapcsolat az égitestek között. A hatások összeadódnak az együttállásban, a bolygók jelentései és jellegük egyszerre érvényesül. Mindig figyelembe kell venni, hogy melyik bolygó az erősebb kozmikusan. Hatása a bolygók jellegétől, kozmikus és lokális helyzetükből adódó erejükből kifolyólag pozitív vagy negatív egyaránt lehet. Hatásai továbbá attól is függnek, hogy milyen egyéb aspektusokat kap más égitestektől.

 

 

b, Könnyű fényszögek:

 

120° - trigon - harmadfény:
Könnyen elérhető eredmények jellemzik. Negatívumai közé tartozik az, hogy passzivitáshoz és lustasághoz vezethet, mert nem hordoz magában kihívást. A nyugalom, az elégedettség, a támogatás aspektusa. Ha negatívan nyilvánul meg, az esélyek elmulasztásához vagy a tehetségekkel való visszaéléshez vezet.

 

60° - sextil:
Kompromisszumkészség, állhatatottság, és kényelmesség jellemzik. A cél: a kompromisszumok megkötése. Olyan lehetőségeket és eseményeket mutat, amelyekért az embernek meg kell dolgoznia.

 

30° - semisextil:
Klasszikus értelemben gyenge, jóindulatú fényszög, mert a sextil fele. Érdeklődést, érintkezést, kapcsolatokat, találékonyságot jelez. A modern metódus szerint viszont feszültséget, belső vibrációt és nyugtalanságot is kiválthat. Tehát harmonikusnak értékeljük, ha egy zodiákus jegyen belül jön létre; és diszharmonikusnak értékeljük, ha két különböző jegyet köt össze.

 

Ha sok a könnyű fényszög:
- önmegvalósítás
- szolgálnia kell mások számára

 

Ha egy képletben nincsenek nehéz fényszögek:
- az előző életében hárította a feszültséget
- elvárja, hogy mások oldják meg helyette az életet
- az élet szembeállítja sorozatosan a nehézségekkel, komoly konfrontációkra számíthat.


 

c, Nehéz fényszögek:

 

180° - oppozíció - szembenállás:
A konfliktusok, nehézségek és alkalmazkodás fényszöge. Az ember a hatása alatt állandóan elégedetlenkedik önmagával, keresi és fejleszti önmagát. Igénye van az állandó továbbfejlődésre. A nagy belső elégedetlenség sok energiát is ad, úgy ahogy a kvadrát is. Ezt a fényszöget a modern terminológia a projekció fényszögének nevezi, mert az ember a saját negatívumait képes általa a másik emberre vetíteni.

 

90° - Quadrat:
Nehézségek, gátlások, akadályok, és ellenállás tartozik a jelentései közé. Ösztönző ereje eredményekben mutatkozik meg, nehéz megélni, mert sok fájdalmas vagy kellemetlen dolgot hoz, de magasra lehet jutni általa. Olyan problémákat jelöl, amelyek kihívást jelentenek.

 

45° - semiquadrat
Elégedetlenség, szakítás, nyomás jelölője. Olyan tettekre ösztönöz, amelyek változást eredményeznek az ember életében, de gyakran nem konkrét események formájában realizálódik, hanem belső lelki feszültségek által hat. Végül, ezek a feszültségek cselekvésre késztetik a szülöttet.

 

135° - sesquiaquadrat - Q:

Nyugtalanság, kiszámíthatatlanság, gátló, blokkoló hatással jár. Nehéz lekűzdeni, mert az ember vonakodik szembenézni az általa jelzett nehézségekkel. Az újból felszakadó sebek analógiája jól mutatja a hatásait. Gyakran betegség okozó lehet, mert az elnyomott, elfojtott, negatív energiák előbb-utóbb fizikai problémákban jelenhetnek meg.


150° - quincunx - ötjegyfény:
A modern asztrológiai terminológia egyik legfontosabb fényszöge. Tévedések, illúziók jelentkeznek a hatásaiban. Semleges, lebegő állapotok; tisztázatlan körülmények. Olyan életterületekre mutat, amelyeket nem igazán ért meg az ember. A vágyak, az ideálok, a lemondás és az inspiráció fényszöge.


Ha vannak nehéz fényszögek:
- oldják meg a feladataimat mások helyettem;
- nem vállalja tettei után a következményeket.

Ha nagyon sok a nehéz fényszög:
- rá kell bíznia magát a többi emberre, ősbizalom;
- mások felé kell nyitnia, mert csak mások segítségével jut el a célig.

 

d, Az orbisz

 

A legkényesebb kérdés, az orbiszok kérdésköre az asztrológiai hagyományban. Az orbiszok nagyságáról még ma is sokszor vita folyik a különböző iskolák, vagy asztrológusok között. A régi hagyományok a bolygóknak tulajdonították az orbiszokat, mára azonban kialakult a gyakorlat, amelyik a különböző fényszögek esetében más-más orbiszt tulajdonít az egyes égitesteknek. A kérdésre nem lehet egyértelmű és precíz választ adni, mert ebben a kérdésben csak a gyakorlat döntheti el az adandó választ.

Lilly (Moiety) orbiszai: Nap ± 8°; Hold ± 5° 30’; Merkur 7° ± 3°,30'; Vénusz ± 4°; Mars ± 3° 15’; Jupiter l ± 6°; és a Szaturnusz ± 5°.

   

e, A fényszög nélküli, feralis égitestek

 

Egyes horoszkópokban találhatunk olyan égitestet, amelyek nem kapcsolódnak fényszöggel egyetlen más égitesthez sem, ezeket a planétákat feralisnak nevezzük. Ezen égitesteknek a tengelyekkel, holdcsomó-
pontokkal és különböző érzékeny pontokkal való aspektusai ilyenkor nem számítanak, mert ezek nem sugárzó pontok. Az aspektus nélküli planéták azokat a tulajdonságaikat fejtik ki a jegyekben, melyeket elfoglalt helyük jelez, és ezt az eszenciális tulajdonságot a ferális helyzet úgy módosítja, hogy a szülött nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudja a jellemébe integrálni.

Ha a NAP feralis: erős feszültség érzése keletkezik, az a szülött benyomása, hogy az életnek létezik egy jó (magas és tiszta) valamint egy rossz (alacsony) szintje. Sok időt fordít a „földi” dolgokra, de igazi énjének a „magasabb” szintet tekint. Független, úgy érzi mintha egy sziget lenne a világban. Nem kötődik erősen az apjához és/vagy a házastársához. Saját maga számára is talány az élete, az életet gyűlölve szereti.

 

Ha a HOLD feralis: az érzelmei erősen ingadoznak, anélkül, hogy intellektuálisan az ellenőrzése alatt állnának. Néha igen érzelmes, néha érzéketlennek tűnik, gyakran úgy érzi, hogy amit racionálisan belát érzelmileg mégsem tudja elfogadni. Erős tudatalatti nyomás, nagy szabadságvágy jelentkezhet. Szorosan kötődik anyjához vagy a házastársához. Ambivalens a viszonya az érzelmekkel.


Ha a MERKUR feralis: gyakran racionális és intellektuális, majd csapongó és meggondolatlan. Ha alkalma van rá, fecsegő és szószátyár. Hangja kifejező, ha beszél. Könnyen lebecsüli a saját intelligenciáját.


Ha a VÉNUSZ feralis: művészi hajlamai és megnyilatkozásai összefüggenek a komolyságával és ez a kívülálló számára nem illik bele a szülöttről alkotott képbe. Szokatlan, egyéni, művészi kvalitások jellemzik. Szeszélyes vagy nem hétköznapi szerelmi kalandokba és kapcsolatokba bonyolódhat. A nőkkel nehezen köt kapcsolatot. Rossz esetben szűkszavú remetévé válhat.


Ha a MARS feralis: mindig elfoglalt, állandóan elmerül a munkában, energiáit szétforgácsolja. Felpezsgő szexualitás jellemzi. Nehézségei támadhatnak férfiakkal (különösen nőknél: nehezen teremt kapcsolatot a szülött a másik nemmel.) Gyakran mechanikai érzéket is jelöl ez a bolygó állás.


Ha a JUPITER feralis: keresi az egyedüllétet, de erős a tudatalatti vágya a növekedésre, kibontakozásra. Engedékeny, szokatlan, ambivalens filozófiai és vallási nézetek jellemezhetik. A kétség és a bizonytalanság váltakozhat nála.


Ha a SZATURNUSZ feralis: óvatosság és önuralom, vagy ennek a teljes hiánya jellemezheti. Hajlamos lehet az önfegyelem teljes hiányára. Megpróbál kibújni a felelősség alól, ha lehet. Melankólikus alkat, ellentétes benyomást tesz az emberekre.


Ha az URÁNUSZ feralis: látszólag ok nélkül teljesen nyugtalan állapotba kerülhet szereti a megújulást, és mindent, ami új a számára. Hajlamos a lázadásra. Minden áron szabad és független akar maradni.


Ha a NEPTUN feralis: erős parapszichológiai képességei lehetnek. Nagy spiritualitás jellemezheti (ez lehet teljesen rossz irányú is!), aktív, erős fantáziával és intuícióval rendelkezik.


Ha a PLUTO feralis: váratlan és kényszerű átalakulások a jellemben és életsorsban, nehezen ellenőrizhető hajlamok (kényszeresség, függőségi viszonyok stb.) léphetnek fel az élet során.

 


 

 

Szántó József
kérdőasztrológus

 

Telefon
70/338-4192

E-mail: arkanumstudio@gmail.com

 

 

 

Cím:8227 Felsőörs

Hóvirág utca 22.

terkep.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Minden jog fenntartva © Arkánum 2010