Holdhatások

 

hold5.jpg

 

 

 

 

 

1. A Hold fázisainak hatása az emberre

 

Hold fázisok

A Hold 4 jelentős fázison halad át egy hónap alatt, melyek mindegyike más és más fizikai, érzelmi hatást fejt ki ránk. Nézzük meg ezeket a ciklusokat a Hold alakváltozásának sorrendjében, mert részletes ismeretük által kihasználhatjuk pozitív energiáit.

 

 

Újhold

Az újhold akkor kezdődik, amikor a Nap és a Hold egybeér az égen. Ez az első fázis a dolgok kezdetét jelenti. Ilyenkor jó az időzítés új tervek, célok kitűzésére. Az égi erők egyben állnak (asztrológiailag ezt együttállásnak hívjuk), tehát kevesebb a probléma, a feszültség.

 

novohold.jpg

Ez az időszak alkalmas:
-új tervek, projektek és kapcsolatok kiépítésére, mert nyitottabbak lehetünk a változásra;
-régi tervek ellenőrzésére, felülvizsgálatára;
-rossz szokásainktól való megszabadulásra, életmódunk megváltoztatására;
-testünk gyógyítására, öngyógyításra, méregtelenítésre, masszázsra, bőrünk megújítására;
-növények ültetésére.

 

 

 

Növő hold
Az Újhold utáni két hét a növekvő Hold ciklusa. Ez az időszak a befogadás, energiagyűjtés idejének kedvez. Érdemes időt szánni egy kis feltöltődésre, regenerálódásra.

 

ujhold.jpg

Ez az időszak alkalmas:
-meditációra, jógára, minden olyan tevékenységre, ami testünk, lelkünk, szellemünk táplálását szolgálja;
-bő folyadék fogyasztására, fontos tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok bevitelére;
-sportolásra, friss levegőn tett kirándulásra, sétára;
-az Újholddal egyetemben öngyógyításra, mert hatékonyabban tud raktározni a szervezet, ezért a gyógynövények, gyógyhatású készítmények is hatékonyabbak;

 

 

 

Telihold
A Hold és a Nap szemben áll, a Hold közvetíti a Nap összes fényét. Ebben az időszakban terveink túl a kezdeti stádiumon elérhetik betetőzésüket. A Hold kigömbölyödik, kiteljesedik, és ezzel analógiában

 

Ez az időszak alkalmas:telihold.jpg
-vágyaink, álmaink intenzívvé válására, belső lelki gazdagságunk átélésére;
-agresszívebb, türelmetlenebb viselkedésre, ezért legyünk óvatosak: ne adjuk át magunkat teljesen érzelmeink irányításának;
-fontos döntések elodázására, elkerülésére;
-elhamarkodott cselekedetekre, impulzív döntésekre, kapcsolatainkban konfliktusok -generálására, ezért hallgassunk a józan eszünkre, nehogy később megbánjuk viselkedésünket;
-olyan dolgok (kalandok) kipróbálására, amelyhez bátorság, merészség szükséges;
-kreatív alkotómunkára;
-gyógynövények gyűjtésére, ilyenkor hatékonyabbak lesznek.

 

 

A műtétek kerülendők, nagyobb az esélye a szövődményeknek, sebek nehezebben gyógyulnak!

 

 

Fogyó hold
A fogyó hold már alig látható, ilyenkor újra 90 fokos szöget zár be a Nappal. Ilyenkor van lehetőségünk tanulni az esetlegesen elkövetett hibáinkból, mint például a kontrollálatlan érzelmi kitöréseinkből, ami teliholdkor jelentkezett.

 

fogyohold.pngEz az időszak alkalmas:
-terhektől, gondoktól való megszabadulásra, elengedésre;
-nehezebb munkák elvégzésére, nagytakarításra;
-méregtelenítésre, diétára, testi-lelki tisztulásra, fogyókúra kezdetére;
-rossz szokásainktól való megszabadulásra;
-metszéshez.

 

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>

 

 

Holdnaptár - 2020

 

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>

 

 

2. Hangulataink változása a 12 asztrológiai Holdjegy idején


A Hold a Kos jegyében
Kiváló nap arra, hogy belekezdjünk új feladatokba, vagy megoldjuk feladatainkat. Ezen a napon jobban tudunk érvényesülni, mint máskor, sok az energiánk. Kedvező ez a nap új célok kitűzésére, vagy sportolásra, de csak óvatosan. Szerelem szempontjából szenvedélyesebbek és kezdeményezőbbek vagyunk. Ilyenkor fokozódik a türelmetlenségünk, az érvényesülési vágyunk, hajlamosak vagyunk meggondolatlan, elhamarkodott lépésekre, lelkesedésünk rövidtávú, könnyen kerülhetünk vitába másokkal. Gyakorolnunk kell a türelmet és a kitartást, mert a lelkesedésünk amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan el is szállhat. Aki hajlamos fejfájásra, vagy migrénre, megelőzheti azt úgy, hogy csökkenti a kávé, édességek fogyasztását és több tiszta vizet iszik, mint máskor. A szempanaszokra ezeken a napokon jobban kifejtik hatásukat a szemcseppek, kenőcsök, gyógynövények, vagy borogatások.

 

Kedvező: fémekkel végzett munkára, szerszámkészítésre, vetésre, a fej vizsgálatára, a fejjel kapcsolatos gyógyeljárásokra.

 

Kedvezőtlen: házépítésre, viták elrendezésére, hivatalos, bírósági ügyekre, pénzzel kapcsolatos dolgokra, hosszú távú szerződések megkötésére, fejműtétre, foghúzásra

 

Alkalmas időszak a kiskertben:

- termésnövények gyűjtése, vetése, gabonavetés, valamint a gyorsan növők ültetése, vetése;
- október-november hónapokban a gyümölcsfák nemesítése;
- április és szeptember: gyümölcsfák, gyümölcstermő cserjék kivágása;
- olyan gyógynövények gyűjtése, melyek fejfájásra és szembántalmakra ajánlottak.

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>

 

A Hold a Bika jegyében
Nagyobb a biztonság iránti vágyunk, jobban keressük az élvezeteket (evés, ivás, szerelem, természet). Ilyenkor érdemes pénzügyekkel foglalkozni. Nagyobb vágyat érezhetünk a természetben kikapcsolódni, menjünk kirándulni, vagy kertészkedjünk. Torokfájásra- vagy gyulladásra, mandulagyulladásra, vagy rekedtségre sokkal jobb hatással van, ha ilyenkor teát (gyógyteát) iszunk, erősebb hatással vannak a gyulladás elleni gyógyszerek is.

 

Kedvező: a szerelemre, esküvőre, női ügyekre, házépítésre, otthonunk szépítésére, vendégek fogadására, lassan növő növények ültetésére, művészeti munkára, divattal való foglalkozásra vagy tervezésre, állatkereskedelemre, tartós dolgok vásárlására, nyaki területek vizsgálatára

 

Kedvezőtlen: viták elrendezésére, gyors ügyek elintézésére, levélírásra, küldemények feladására, vizsgázásra, a nyaki területen végzett műtétekre, füllel, alsófogsorral kapcsolatos beavatkozásokra.

 

Alkalmas időszak a kiskertben:
- a gyökérnövények gyűjtése, ültetése, komposzt halom készítése;
- a föld alatti kártevők irtása (szobanövényeket is beleértve);
- olyan gyógynövények gyűjtése, melyek torokfájásra és fülpanaszokra ajánlottak.

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>

 

A Hold az Ikrek jegyében
Nyitottak vagyunk új dolgokra, megnő az érdeklődésünk és a kíváncsiságunk. Ilyenkor időzavarban lehetünk, ezért ügyeljünk arra, hogy a megbeszélt találkozóra időben odaérjünk, de legalább oda, ahova indultunk - bármi elterelheti figyelmünket. Felelőtlenül ne ígérjünk senkinek semmit. Könnyebben kötünk új ismeretséget. Különösen a reumás fájdalmak kerülhetnek előtérbe, a karok, vállak környékén, jobban érezzük a fájdalmat, ezért nagyon jót tesz a célirányú torna és a megfelelő kenőcsök használata. A légző gyakorlatok, vagy egy séta a friss levegőn is nagyon hasznosak.

 

Kedvező: tanulásra, vizsgákra, levélírásra, olvasásra, telefonbeszélgetésre, kapcsolatok létrehozására, előadásra, utazásra, repüléssel kapcsolatban, ügyek gyors elintézésére, üzletkötésre, szellőztetésre, autóvásárlásra, tüdő, felső végtagok és idegrendszer vizsgálatára és gyógyítására. Ezeknek a területeknek a műtéteire viszont nem alkalmas.

 

Kedvezőtlen: eljegyzésre, házasságra, ingatlan ügyekkel való foglalkozásra, hosszú lejáratú dolgokra, alkalmaztatásra, új állás keresésére vagy betöltésére, szolgálatra. Tüdő, felső végtagok és idegrendszer műtétei.

 

Alkalmas időszak a kiskertben:
- virágnövények gyűjtése, vetése, ültetése (virágzöldségek is), valamint a magasba felkúszó indás növények ültetése;
- ha ezen a napon trágyázzuk azokat a virágzó növényeinket, melyek „elfáradtak” és nem virágzanak, újból életre kelnek;
- olyan gyógynövények gyűjtése, melyek vállövi feszültség oldására és tüdőproblémákra ajánlottak, inhaláláshoz valók.

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>

 

A Hold a Rák jegyében
Érzékenyebbek vagyunk, szeszélyesebb a hangulatunk, ilyenkor nagyobb az igényünk arra, hogy az időnket a családunkkal töltsük. Foglalkozhatunk a lakásunk szépítésével, takarításával, tegyük otthonunkat hangulatosabbá, vagy látogassuk meg rokonainkat. Érdemes könnyebb táplálékot magunkhoz venni. Ez főleg azokra az emberekre érvényes, akiknek érzékenyebb a gyomra, mája, epéje. Főleg fogyó holdkor nyártól télig jobban tisztul a szervezet.

 

Kedvező: tisztító kúrákra, vízi- és tengerentúli utazásokra, vagy rövid utazásokra, ezüst megmunkálására, növények öntözésére, családi összejövetelekre, ünnepségekre, lelki terápiára, gyomor, máj, epe, lép, rekeszizom, hátcsigolyák vizsgálatára, gyógyítására.

 

Kedvezőtlen: házasságra, építkezésre, kereskedelemre, pénzügyekre, érzelmi kapcsolatok felbontására, új otthon kialakítására.

 

Alkalmas időszak a kiskertben:
- a levélnövényeket gyűjtjük, ültetjük, és a fűnyírás, öntözés ajánlott;
- olyan gyógynövények gyűjtése, melyek légcsőhurut (bronchitis), gyomor-, máj- és epebántalmak esetén nyújtanak segítséget.

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>

 

A Hold az Oroszlán jegyében
Karrier szempontjából is jól alakulnak dolgaink ezen a napon. Jól tudjuk érvényesíteni tudásunkat. Idősebb emberekkel, vagy gyerekekkel való törődésre is kedvező ez a nap. Luxuskiadások napja, ha drága dolgot szeretnénk venni, tegyük ezen a napon. Mivel nagyobb az önbizalmunk, vigyázzunk arra, nehogy megbántsunk másokat. Főleg azok kerüljék a nehezebb fizikai megterhelést, akiknek problémájuk van a szívükkel, vagy a gerincükkel.

 

Kedvező: vállalkozáshoz, ezért érdemes társaságba vagy bemutatóra menni, esetleg összejövetelt szervezni, ahol magas beosztású emberekkel ismerkedhetünk meg. Alkalmas a nagyagy, szem, szív, hátgerinc gyógyítására., de nem alkalmas ezeken a területeken műtétet, beavatkozást végeztetni

 

Kedvezőtlen: vetésre, költözködésre, elhúzódó ügyek intézésére, üzleti társulásra.
Nagyagy, szem, szív, hátgerinc területeken műtétet, beavatkozást végeztetni.

 

Alkalmas időszak a kiskertben:
- a termésnövényeket gyűjtjük, vetjük és ültessük;
- a fagyok elmúltával (esetleg már februártól) egészen augusztusig ezt a napot használjuk ki fűmag vetésére, gyönyörű gyepet kapunk;
- téli metszésnél (februárig) ezek a napok kedvezőek;
- olyan gyógynövények gyűjtése, melyek a szív- és keringési panaszoknál segítenek.

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>


A Hold a Szűz jegyében
Kitartóbbak, szorgalmasabbak vagyunk, ezért lehet akár plusz munkát is vállalni. A dolgok részletes megszervezését erre a napra hagyjuk, nagyobb a koncentráló képességünk, több türelmünk van foglalkozni kisebb részletekkel is. Érzelmi ügyeinket viszont halasszuk későbbre. Egészségünk érdekében a Szűz napokon érdemes lépéseket tenni. Kerülni kell a zsíros, nehéz ételek fogyasztását.. Főleg a gyomrukra érzékeny embereknél előfordulhatnak emésztési problémák.

 

Kedvező: komolyabb üzleti ügyekre, szellemi munkára, állásvállalásra, írásra, vagy tanításra, rendrakásra, iratok szortírozásra, kártevők irtására (főleg fogyó Holdkor), levelezésre, egészségügyi vizsgálatra, hasi területek vizsgálatára, gyógyítására.

 

Kedvezőtlen: házasságra, kikapcsolódásra, vízi utakra, szerelmi kalandokra, spirituális tevékenységre, hasi műtétekre.

 

Alkalmas időszak a kiskertben:
- a gyökérnövényeket gyűjtjük, fákat ültethetünk;
- átültetést, palántaültetést végezhetünk;
- elkezdhetjük a komposzt begyűjtését, március-április-májusban növő Holdnál, szeptember-október-novemberben fogyó Holdnál;
- olyan gyógynövények gyűjtése, melyek az emésztőrendszerre, a hasnyálmirigyre és az idegbántalmakra vannak hatással.

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>

 

A Hold a Mérleg jegyében 
Párkapcsolati problémáinkat ezen a napon tudjuk békésebben rendezni. Romantikusabb hangulatban vagyunk, ezért érdemes elmenni, szórakozni és új ismeretségeket kötni. Egyéb vitás helyzeteket is most meg tudjuk oldani. Művészet iránti érdeklődésünk is előtérbe kerül, nagyobb az alkotó kedvünk. Érzékenyebbé válhatnak a húgyutak, vesék, csípőtájék. Könnyebben felfázhatunk, melynek következtében kialakulhat hólyaghurut, vese- vesemedence gyulladás. Ajánlatos ezen a napon több folyadékot, vagy vesetisztító gyógynövény teát inni.

 

Kedvező: nehéz ügyekben való döntéshozatalra, kereskedelemre, szerelemre, házasságkötésre, barátkozásra, szórakozásra, olyan dolgokra, amelyeket siettetni akarunk, adás-vétellel való foglalkozásra, vidéki utazásokra, új lakásba költözésre, lelki terápiára, bőr gyógyítására.

 

Kedvezőtlen: fém, vas, acél megmunkálásra, tűzzel való foglalkozásra, egyhangú munkára, új munkahelyre való belépésre, költözködésre, szakításra.

 

Alkalmas időszak a kiskertben:
- a virágnövényeket gyűjtjük, valamint azokat a virágzó növényeket, melyek nem nyílnak olyan szépen, mint eddig, trágyázzuk meg;
- ezeket a napokat használjuk azoknak a gyógynövényeknek az ültetésére, vetésére is, melyeknek a virágzatát használjuk;
- olyan gyógynövények gyűjtése, melyek csípőpanaszokra, vese- és hólyagbetegségekre vannak hatással.

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>

 

A Hold a Skorpió jegyében  

Régi sérüléseink kerülhetnek előtérbe, amitől zárkózottabbak lehetünk, vagy ellenséges hangulatba kerülhetünk. Vigyázzunk, nehogy megsértsünk valakit, mert fokozódhat a kritikusságunk. Ezért inkább maradjunk otthon, nézzünk magunkba és gondoljuk át még egyszer a dolgokat, vagy meditáljunk. Fokozódik az érzékiségünk és a szex iránti vágyunk.

 

Kedvező: operációkra, gyógyszerekkel való foglalkozásra vagy ügyekre, technikai dolgokra, fegyverhasználatra, titkos ügyek kiderítésére, növények öntözésére, vízvezeték szerelésre, csatornatisztításra, gyógynövény gyűjtésre.

 

Kedvezőtlen: ne kezdjünk nagy dolgokba.

 

Alkalmas időszak a kiskertben:
- a levélnövényeket gyűjtjük (salátafélék!);
- általánosságban alkalmas a gyógynövények ültetésére, vetésére is;
- harmat felszáradása után kedvező a gyógynövények levélzetének gyűjtésére és szárítására;
- jó nap még a fűnyírásra, öntözésre;
- elsősorban olyan gyógynövények gyűjtése, melyek a nemi szervekre és a kiválasztó rendszer betegségeire ajánlottak.

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>


A Hold a Nyilas jegyében
Nagyobb az életkedvünk és az energikusságunk, optimistán látjuk a dolgokat, csak arra vigyázzunk, hogy jó kedvünkben ne lőjünk túl a célon. Személyiség sémás dolgokból kimozdulhatunk. Ilyenkor fokozottabban érintettek, az isiász- és visszerekre érzékeny emberek. Akinek vannak ilyen jellegű problémái, kerüljék a hosszabb túrákat, kirándulásokat. Jótékony hatásúak ilyenkor a masszázsok.

 

Kedvező: eljegyzésre, házasságra, jogi, peres, bírói ügyekre, új dolgok elkezdéséhez, új környezet felfedezéséhez, üzletre, eladásra, vállalkozásra, sportra, pénzügyek intézésére, költözködésre, egyházi emberekkel való kapcsolatra, hétköznapokban kedvező nagytakarításra, szellőztetésre. Csípőízület, farkcsigolyák, comb gyógyítására.

 

Kedvezőtlen: csípőízület, farkcsigolyák, comb műtétek nem ajánlatosak.

 

Alkalmas időszak a kiskertben:
- a termésnövényeket gyűjtjük, szüretelünk, valamint ilyen növények ültetésére, vetésére is gondolhatunk;
- felszíni kártevők irtására, gyümölcsfák, cserjék kivágására is alkalmas nap;
- olyan gyógynövények gyűjtése, melyek a visszérproblémákra vannak hatással.

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>

 

A Hold a Bak jegyében
Nem kell tartanunk a nagy érzelmi felindulásoktól, amikor a Hold a Bak jegyében jár. Előnyösebb, ha inkább az üzleti, jogi, dolgainkkal foglalkozunk. Ezen a napon jobban tudunk eleget tenni kötelezettségeinknek, megnő a felelősségtudatunk. Ne hagyjuk, hogy erőt vegyen rajtunk a pesszimizmus, ami ilyenkor előfordulhat, hanem inkább a hosszú távú terveink megvalósításával töltsük a napunkat. Ajánlatos kerülni az olyan jellegű megerőltetéseket, amelyek a térdet veszik igénybe. Hatékonyak ezeken a napokon a térdborogatások és az olyan jellegű kezelések, melyek jó hatással vannak az ízületekre és csontokra.

 

Kedvező: föld megmunkálásra, komoly tanulmányokra vagy szellemi foglalkozásra, ingatlan ügyekre, házépítésre, tradíciók, szabályok, fegyelem betartására, szerződéskötésre, alapos munka megtervezésére, a körömápolásra, fogkő eltávolításra és bőrápolásra.

 

Kedvezőtlen: szerelmi, érzelmi ügyekre, viszonyokra, barátkozásra, pénzügyekre, befektetésekre, könnyedségre, vegytisztításra, lelki ügyek megbeszélésére

 

Alkalmas időszak a kiskertben:
- a gyökérnövényeket gyűjtjük;
- a gyomirtás, komposztálás megfelelő napja;
- gyenge gyökerű virágok trágyázása, sűrűn növő növényzet ritkítása, gyökeres zöldségek vetése, ültetése;
- olyan gyógynövények gyűjtése, melyek a csont- és ízületi panaszokra, bőrbetegségekre ajánlottak.

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>

 

A Hold a Vízöntő jegyében
Új, szokatlan megoldások és tevékenységek keresésére. Hajlamosabbak vagyunk lázadozni igazságunk érdekében, ezért jobb, ha időben felismerjük a helyzetet és visszafogjuk magunkat. Fontos, hogy racionálisan fontoljuk meg a dolgokat, ne idealizáljunk túl semmit. Ilyenkor a lábszárra és a bokára jó hatással vannak a visszérkrémek. Kerüljük a hosszas állást és a sok járkálást.

 

Kedvező: hosszú lefolyású ügyekre, kreatív és új ötletek kitalálására, közlekedésre, üzletre, kövekkel, fémekkel való foglalatosságra, barátságok létrehozására, bokaízületek, idegrendszer vizsgálatára, gyógyítására, lelki terápiára.

 

Kedvezőtlen: karrierépítésre, flörtölésre, elkötelezettségekre

 

Alkalmas időszak a kiskertben:
- trágyázzuk, gyomláljuk a virágnövényeket;
- nagyon kedvezőtlen az ültetési munkához;
- olyan gyógynövények gyűjtése, melyek a visszérproblémákra vannak hatással.

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>


A Hold a Halak jegyében
Fokozódik az érzékenység, romantika, az álmodozás. Vigyázni kell arra, hogy ne éljük bele magunkat álmainkba, vagy irreális dolgokba, mert ha "felébredünk", csalódások érnek. A hangulat ilyenkor jobban befolyásolja napunkat. Töltsük az időnket meditációval, vagy hallgassuk kedvenc zenénket. Jó időszak lábfürdőkre, talpmasszázsra, tyúkszem és szemölcsök kezelésére, főleg Fogyó Holdkor! Növő Holdnál a szemölcsök kezelésénél előfordulhat, hogy a kezelés után több fog kinőni, mint amennyi volt! Ügyelni kell arra is, hogy minden többszörösen hat, amit magunkhoz veszünk. Ezért kerüljük az élvezeti szereket. A gyógyszerek is intenzívebben hatnak, mint más napokon.

 

Kedvező: ismerkedésre, békés üzletekre, hivatalos és peres ügyekre, meditációra, spirituális tevékenységre, láb, lábfej vizsgálatára, gyógyítására, lelki terápiára.

 

Kedvezőtlen: új dolgok elkezdéséhez, spekulációkra, sportra, tervezésre, alkoholfogyasztásra, ne fogyasszunk egyéb kábító hatású szereket sem, melyek megterhelik az idegrendszerünket, zöldség, gyümölcs fogyasztása.

 

Alkalmas időszak a kiskertben:
- leveles növények ültetése;
- kiválóan alkalmas öntözésre, locsolásra, fűnyírásra, vízi növények ültetésére;
- olyan gyógynövények gyűjtése, melyek a lábpanaszok esetén nyújtanak segítséget.

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>

 

 

 

Szántó József
kérdőasztrológus

 

Telefon
70/338-4192

E-mail: arkanumstudio@gmail.com

 

Cím: 8227 Felsőörs,

Hóvirág utca 22.

 

terkep.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minden jog fenntartva © Arkánum 2010