Symbolon- szimbolumok az asztrológiában

 

 

symbolon.jpg

A Symbolon asztrológia a tizenkét állatövi jegyet tizenkét szerepszemélyiségként jeleníti meg, akik sokrétegű kapcsolatban állnak egymással. Így jön létre az a hetvennyolc kártyalap, amely jelentősen megkönnyíti az asztrológia megértését.


A Symbolon terápiás eszköznek is kiváló, segítségével jobban megismerhetjük önmagunkat, az élet színpadán eljátszott szerepeinket. Tükröt tart elénk, ahol megjelenik a bennünk élő Anygyal, a Bolond, a Csábító, a Harcos és a többiek. A kártyán szereplő képek közvetlenül lépnek kapcsolatba a lélekkel, megérintik és elvezetnek a kérdéshez : hogyan fest a kártyán megjelenő külső kép az én bensőmben?

 

Az emlékezés játéka

 

Vannak azonban olyan szerepszemélyiségeink, akiket kevésbé vagy egyáltalán nem szeretünk, s ezért a felejtés kamrájába zárjuk őket. A lapok segítségével ebbe a kamrába nyerünk bepillantást. A Symbolon az emlékezés játéka. Emlékeztet, vagyis felidéz bennünk valamit, visszaadja az elveszettnek hitt emlékeinket. Ellentétben más kártyákkal a Symbolon célja nem a jövő és a kinyilatkozatás, hanem a múlt és az emlékeztetés.

forrás: Peter Orbán - Ingrid Zinnel /Symbolon

 

 

 

I. A kártya használata

II. Kártyalapok a Nap a jegyekben és a házakban témához

III.Kártyalapok az Aszcendens és az aszcendens ura a jegyekben és a házakban témához

 

Kos
Rák
Skorpió
Bak
Bika
Oroszlán
Mérleg
Vízöntő
Ikrek
Szűz
Nyilas
Halak

 

 

I. A kártya használata

 

A kártyák archetípusokat tartalmaznak. Tanulmányozásukkor nem lehet, és nem is szabad szó szerint értelmezni őket! A kártyák tudatalatti világunk útvesztőire hívja fel a figyelmet, melyek továbbgondolása segíthet minket a meditációban, továbblépésben.

 

Ha valaki nem tudja Napjegye és Aszcendense helyzetét, bátran keressen meg e-mailben, pár napon belül elküldöm! (Bármilyen, a témával kapcsolatos kérdésre szívesen válaszolok.)

 

a, Nap a jegyekben és a házakban

 

Kérdés:

Életem mely területén kell cselekednem? (Tehát hol tegyek valamit?)

Válasz:

Nap a házakban fejezet tanulmányozása a horoszkóp megfelelő házhelyzete szerint.

 

Kérdés:

Hogyan cselekedjek itt? (Tehát mi módon tegyek valamit?)

Válasz:

Nap a jegyekben fejezet tanulmányozása a horoszkóp megfelelő jegyhelyzete szerint.

 

 

b, Aszcendens és az aszcendens ura a jegyekben és a házakban

 

Ebben a felfogásban az aszcendensünk tudattalanunkban rejtőző megoldandó életfeladatot jelez. Az aszcendens ura az, aki ezt a problémát intézi és a vállára veszi.

 

 

1. lépés:

Az aszcendens ura a jegyekben és a házakban

Itt a problémával kell foglalkozni.

 

Kérdés:

Mi az életfeladatom?

Válasz:

Az aszcendens a jegyekben és a házakban fejezet tanulmányozása a horoszkóp megfelelő jegy- és házhelyzete szerint.

 

 

2. lépés:

A következő lépés azt igényli, hogy közeledjek a belső lényemhez, és megkérdezzem magamtól: mi is, ki is az a lény, aki magában hordozza életem fent említett témáját, és milyen igényei vannak? Ez a kérdés két részre bontható, amelyeket a következőképpen kell érteni:

 

Kérdés:
Életem mely területén mutatkozik meg ez a megoldandó életfeladat?

Életem mely részét uralja, vagy foglalja el, azaz hol állít az életemben egy olyan rejtély elé, amelyet mindeddig nem tudtam még megoldani? Hol lépnek föl problémák, amelyekkel eddig nem tudtam megküzdeni?

Válasz:
Az aszcendens ura a házakban fejezet tanulmányozása a horoszkóp megfelelő házhelyzete szerint.

 

 

Kérdés:
Milyen igényei vannak itt?

Hogyan és mily módon hívja fel magára a figyelmet ez a személy, vagyis hogyan működik?

Válasz:
Aszcendens és az aszcendens ura a jegyekben fejezet tanulmányozása a horoszkóp megfelelő jegyhelyzete szerint. szerint.

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>

 

 

II. Kártyalapok a Nap a jegyekben és a házakban témához

A harcos.jpg

 

A Csata

A kép a két lovagot csata közben mutatja. Úgy hasonlítanak egymásra, mint egyik tojás a másikra, és kapcsolatukra az utal, hogy egymásnak tükörképei. Így mutatják be, hogy minden harc tulajdonképpen tükörküzdelem, ahol a külső ellenség is te magad vagy. A király jelét - az oroszlánt - viselik a pajzsaikon, és ruházatuk gazdag és fényes, ahogyan királyi lovagokhoz illik. A kártya uralkodó színe a vörös, az agresszió és a harc színe.


Nap a Kosban • Nap az I. házban • valamennyi Nap-Mars fényszög

A Kos-Nap viszonylat magatartása tiszta és érthető: „Harcolj, valósítsd meg önmagad! Hívd ki harcra az életet, reagálj, ha a kesztyűt az arcodba vágják! Rohanj előre, de soha ne nézz vissza! Kövesd a saját késztetéseidet, foglalj magadnak teret! Szemet szemért, fogat fogért! Még ha csak egy kisebb győzelem, vagy akár vereség is lesz, csak akkor tanulhatsz belőle, ha bátor vagy a harchoz, és képes vagy küzdeni a veled szemben állókkal. Természetesen az Egód is megsebesül, és meg kell tanulnod ezt elviselni. Csak cselekedve ismerheted fel, hogy minden harc végső soron az önmagáddal folytatott harc, és hogy az ellenségek nem kívül vannak, hanem csak belül. Egyetlen elmélet, egyetlen filozófia sem segít rajtad, mindenen át kell menned, kerül, amibe kerül. Energiáid és az életerők kiapadnak ott, ahol már nincs mit meghódítani, ahol nem kell állandóan harcolni. Nem mérlegelned kell, hanem cselekedned. Cselekedj tehát!"

 

 

A harcos.jpg

 

Az Uralkodónő

Hatalma jeléül a Királynő jómódúan és gazdagon van öltözve. A csábítás almáját tartja bal kezében, nyílt dekoltázsa nőies szépségét hivatott kifejezni, amelynek segítségével meg akarja tartani a trónt. Testi teltsége azt a súlyt szimbolizálja, amely szerinte pozícióját jellemzi.


Nap a Bikában • Nap a 2. házban • valamennyi Nap- Vénusz fényszög

Az a szerep, amit a Bika-Nap vállalt, első pillantásra egyszerűnek és problémamentesnek tűnik. Az uralkodónő csinos, kellemes és maga köré gyűjti az embereket, kellemessé teszi az életet saját maga és a többiek számára. Nőiesen uralkodik, ezért alig vannak ellenségei, valódi hatalma többnyire láthatatlan. Mivel Bika típusú ember vagy, melegséget sugárzol és kapsz is. Ez egy fajta csere, amit nagyon jól kezelsz és mindaddig, amíg működik, boldog is vagy. Hű vagy és minden ígéretet megmásíthatatlannak tartasz. Az életed biztonságos mindaddig, amíg nem kell elhagynod a trónt. A szépségedet veted be mindazért, amit el akarsz érni. Ne felejtsd el azonban, hogy az élet játékában nem te vagy a király, hanem csak egy olyan személy mellette, aki szeretetteljes odaadással és alkalmazkodással osztozhat hatalmában. Mivel kényelmes vagy, jobban szereted, ha kiszolgálnak, és nem kell adnod. Ebben a helyzetben teljes mértékben tudod élvezni az életet, élvezd hát!

 

 

A harcos.jpg

 

A Színész

A király egy színpadon járkál föl-alá, és saját szövegét idézi. Nem igazi király, csak eljátssza ezt a szerepet. Annak a "szerepnek" a szövegét olvassa fel, amelyet Hermész-Merkúr, az istenek küldötte adott át neki. Lába alatt látható a súgólyuk, arra az esetre, ha nem tudná folytatni szerepét, vagy nem tudná felolvasni (mert királyként túl hiú, hogy szemüveget tegyen fel). A színpad előtt látható a közönség. A nézők tudják, hogy palástja és koronája csak a színház kelléktárának darabjai.


Nap az Ikrekben • Nap az 3. házban • valamennyi Nap-Merkúr fényszög

Tényleg szerepet játszol, jobban mondva egyidejűleg mindig több szerepetjátszol. Mindig van valami tennivalód, közvetítesz, átadsz, sokat hallasz, látsz és beszélsz, és mindig van valami hozzáfűznivalód a dolgokhoz. Jó, nem vagy király, de néha még a szerepét is jobban játszod, mint ő maga. Mégpedig azért, mert a dolgokat nem veszed túl komolyan, és így sokszor meglepő sikereid vannak. Lépj föl az élet színpadára, és játssz! Ne zavarjon, hogy nincs olyan szerep, ami igazán a tiéd lenne! Örülj, hogy az életed legnagyobb részében könnyed és gondtalan lehetsz! Időnként jelentéktelennek tűnhet, amit csinálsz. Szeretnél fontosabb lenni, és ilyenkor hihetetlen nyomás alá helyezed magad, hogy a dolgok mélyére tudj hatolni. Ha őszinte vagy, akkor rájössz, hogy hamar terhessé válik számodra mindaz, ami hosszú ideig tart, és ami szilárdságot és következetességet igényel. Engedd el magad megint, légy könnyed, szabad, mozgékony: játssz! A többieknek úgy van rád szükségük, amilyen vagy.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Az Összeférhetetlenség

Ádám és Éva fogják egymás kezét, és (miután az almát megették) mindketten a Paradicsom saját oldalukra eső felét látják. Mindketten tudják, most már saját útjukat kell járniuk - mindenkinek a saját oldalának megfelelőt. Közöttük a Megkülönböztetés Fája áll (és nem az Élet Fája), amely ugyanakkor a "válás" fája is, amelyhez most már kötődnek. A nő szerint a Jónak az éjszaka, a férfi szerint a nappal, a Rossznak pedig a férfi szerint az éjszaka és a nő szerint a nappal felel meg. A férfinak mostantól felfelé, a dominancia felé kell törekednie, ahova őt a nő nem követheti. A nő pedig az érzelmek felé halad, ahova a férfi ugyancsak nem követheti őt.


Nap a Rákban • Nap a IV. házban • valamennyi Nap-Hold fényszög Az Egódnak van egy fontos feladata: „Légy együtt másokkal, szenvedj velük, nevess velük! Légy a kísérőjük!" Kötődsz az emberekhez, tehát dolgozz ezen a kapcsolaton! Attól szenvedsz, hogy minden gondoskodás és anyai szeretet ellenére sem jön létre az egység. Te vagy a Hold, az élet női pólusa, amit a Napnak kell megvilágítania, hogy láthatóvá váljék! Segítened kell másokon, hogy láthatóvá válj. De soha nem szabad elveszned másokban. Minden kapcsolatban meg kell őrizned önálló személyiségedet! Senkinek sem szabad visszaélnie együttérzéseddel! Nem tudnád lehatárolni magadat. Oldódj fel a másikban, de ne vessz el benne! Csak így tudod ismét megtalálni önmagad, s így fogod megtanulni, hogy miként járd a saját utadat. Puha vagy, sebezhető és függő. A világot belülről te tartod össze. Neked kell ezt tenned és nem fordítva!

 

 

 

A harcos.jpg

 

Az Egó            

Egy férfi ül a trónon, és a hatalmi jelvényeket tartja kezében. A korona szimbolizálja, hogy hatalmasabb a többieknél (és ragyogóbb, mert koronája aranyból van). A jogar (amely a buzogányból származik) arra mutat rá, hogy anyagi értelemben is ő a leghatalmasabb. Az országalma azt a világot jeleníti meg, amelyen uralkodik. A trónja emelvényen helyezkedik el, tehát mások felett áll. A háttérben a napkorong, amely mindig is az egyiptomi napkirályok szimbóluma volt. Úgy hiszi, ő a korlátok nélkül uralkodó, senki sem versenyezhet nagyságával és dicsőségével.

    
Nap az Oroszlánban • Nap az 5. házban

Az utadhoz tartozik, hogy kifejezd önazonosságodat és a létedet, még ha mások úgy érzik is, hogy megsebzed őket, akkor sincs más választásod, minthogy megéld önmagad. Teljesen az légy, aki vagy - gátlások és aggodalmaskodás nélkül. Csak így tudsz sugározni, így válsz Nappá, olyan melegítő és adakozó Nappá, melynek fényében szívesen tartózkodnak az emberek. Csak a középpontban, királyként érzed jól magad, aki az életét maga irányítja, és akinek az alattvalók engedelmeskednek. Neked csak akkor működik jól a világ, ha hatalmon vagy. Megvan az erőd ahhoz, hogy megéld önmagadat. Ez nagyon szubjek­tívvé és önfejűvé tesz. Természetes autoritásod van, használd ezt, és próbálj meg emberségesen és méltósággal irányítani. Légy a gyengék védelmezője, így szól a feladatod. Hagyatkozz önmagádra, de sohase felejtsd el, hogy a sorssal számolnod kell, mivel az mindig hatalmasabb és erősebb, mint te. Abban a pillanatban, amikor a trónod meginog, amikor erőid kifogynak, fel fogod ismerni, hogy te is függő vagy, mégpedig az alattvalóid jóakaratától.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Beteg király

A király letette koronáját, jogarát és palástját, és tehetetlenül fekszik az ágyban. Fáradt, szeme lehunyva, egy imakönyvbe kapaszkodik, mintha az vigaszt nyújthatna, és elvesztett biztonságérzetét visszaadhatná. A terem dísztelen, mert az EGÓ-ra nehéz idők járnak. A nyomorúságos hétköznapok keserű gyógyszere az ágy mellett álló asztalkára van készítve.


Nap a Szűzben • Nap a 6. házban • valamennyi Nap-Merkúr fényszög

Annak ellenére, hogy a kép egy beteg királyt ábrázol, nem azt akarjuk mondani, hogy a Szűz-Nap az átlagnál betegesebb és gyengébb embert mutat. Csak arról van szó, hogy nagyon sok erőfeszítéssel és fáradtsággal tudod eljátszani azt a szerepet, amit elvállaltál. Szünet nélkül figyelned kell, óvatosnak és körültekintőnek kell lenned. Megfigyeled és elemzed a többi ember viselkedését azért, hogy megvédd magad minden meglepetéstől és bizonytalanságtól. Biztonságra van szükséged, és nem szereted, ha ki vagy szolgáltatva a világ kényének-kedvének. Ez sok erőt igényel, és néha meg is betegít. Mindig ugrásra készen állsz, hogy lefaragj minden ellenőrizhetetlen lelki megnyilvánulást, és ezért gyakran a koronát és a jogart is félreteszed. „Ha én nem számítok a világnak, akkor a világ sem számít nekem!" Mindenesetre kitartó vagy, jól megállód a helyed a mindennapi életben, és képes vagy alkalmazkodni az adottságokhoz. Az emberek szeretnek téged, mivel nem hatalmaskodsz felettük. Csodálják szerénységedet, segítőkészségedet és alázatodat. Ne feszítsd túl a húrt, mert ezzel önmagadnak okozol kárt, „megbetegszel" és vissza kell vonulnod a sok hajszától.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Az Esküvő

Egy párt ábrázol a kép, éppen a templomból jöttek ki (ahol igent mondtak egymásnak). Ez életük csúcspontja, és mindketten boldogan tekintenek a jövő felé. A gyermekek virágokat hintenek, mert még mindketten "rózsaágyban" pihennek. A piros szőnyeg azt mutatja, ami most nem okoz gondot: ebben a pillanatban a két EGÓ különös módon egyszerre magasztosul fel - mindkét EGÓ egyaránt kiváló és kiemelkedő lehet. Mindketten szeretik egymást, és egymás felé fordulnak.

 

Nap a Mérlegben • Nap a VII. házban • valamennyi Nap-Vénusz fényszög

Az élet színdarabjában egy abszolút szimpatikus figurát játszol. Békülékeny vagy és mindig harmóniára törekszel emberi kapcsolataidban. Az életet a szeretet ünnepének tekinted, egy hatalmas esküvőnek. Szükséged van a másikra, aki fontosabb számodra, mint saját Éned. Sok diplomáciával és megértéssel alakítod ki a kapcsolataidat. Mivel fegyvertelenül lépsz a világ porondjára, nem tudsz senkit bántani, és ezért rá vagy utalva, hogy jó kapcsolatod legyen az emberekkel. Nagyon jó kapcsolatteremtő képességed van, de egyben kapcsolatfüggő is vagy. Alapjában véve mindenkit megértesz, mindenkire tekintettel vagy, igyekszel az igazságtalanságokat megakadályozni. Ezért szívesen lát mindenki, és sok barátod van. Udvarias vagy, kulturált, jó ízlésű és erődíted mások Egóját. Nem fejtesz ki semmilyen ellenállást, és ezzel előmozdítod a kölcsönös barátságot. Mindenki jól megérti magát veled. Kész vagy arra, hogy elfogadd és támogasd is ellenfeleid véleményét, így a te Egód is megfelelő támogatást és értékelést kap. Utadon csak egy másik emberrel együtt tudsz járni és csak vele együtt találod meg a saját utadat.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Mágus

A kép egy boszorkánykonyhát ábrázol minden, az alkímiához szükséges felszereléssel együtt: koponya, varázskönyvek, mágikus tűz, amelyen a varázslómester a Homunculust - a mesterséges életet - készíti. A MÁGUS kalapján megfordított pentagrammát visel - az alvilág szarvakat viselő urának jelét. A vérvörös égen a sötét hatalmakkal kötött szövetség jeléül a "fekete Nap" látható.


Nap a Skorpióban • Nap a 8. házban • valamennyi Nap-Plútó fényszög Sok energiát kell befektetned, hogy el tudd végezni a feladatodat. Nagy áldozatot tudsz hozni azért, hogy megvalósítsd önmagadat és egy elképzelésnek megfelelően fejlődj. Megvan az erőd ahhoz, hogy megfelelj az eszményeknek, és életedet ezeknek megfelelően irányítsd. Néha túlnősz önmagadon, és így a kezedben tartod az életedet, mint ahogy a Mágus ellenőrzi homunculusát. Ha valamit el akarsz érni, kész vagy mindént egy lapra feltenni. Kíméletlen és kemény vagy önmagadhoz és nem engedsz lazaságot. Megszállottan követed elképzeléseidet és minden energiádat ebbe fekteted. Nem szereted a langyos dolgokat, ezért mindig szélsőségekben, megalkuvás nélkül, vagy-vagy alapon élsz. Belső ellentmondásaid mindig feszültségben tartanak. Szövetségesed az alvilág istene. Tőle tanultad azt, hogy az újjászületés előfeltétele a halál. Éppen ezért életed legnehezebb szakaszai azok, amikor el kell engedned és meg kell ölnöd „homunculusodat". Ilyen vagy, és mivel ilyen mágikusan kötötted meg magad, az átváltozás mestere vagy. Életedben az ellentétek, a mélységek és magasságok hullámzanak. Számodra minden egy fájdalmas születési folyamat. Ismered a szenvedést, szenvedj tehát! Csak így juthatsz tovább.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Fortuna

Egy középkorú férfi áll egy szántóföldön, és a bőségszaru ráhulló szellemi csillagocskáiban fürdik. Ahogyan anyagi értelemben a föld is megtermékenyült, szellemi értelemben ő is termékennyé válik. Igen, egy megtermékenyülési folyamatot láthatunk itt. A férfi lehunyja szemét, de nem szemlélődve vagy meditálva (mint a VISSZAVONULÁS kártyáján), hanem a kapott ajándékon töprengve.


Nap a Nyilasban • Nap a 9. házban • valamennyi Nap-Jupiter fényszög

Oly könnyedén és boldogan szeretnél élni, mint ahogy ezt a kártya is mutatja. Szeretnéd, ha Fortuna elhalmozna kegyeivel, ha fájdalom és munka nélkül szerezhetnél tapasztalatokat. Valóban: optimizmusod és bizalmad hosszú távon olyan alapot teremt számodra, hogy még az ég is veled van. Születésednél egy jó tündér volt jelen, aki három tehetséggel ajándékozott meg: nyílt, bizalomgerjesztő megjelenéssel, élő, eleven szellemmel, lelkesedéssel. Burokban születtél. Hiszel önmagádban, bízol az embertársaidban, és nem félsz a sorstól. Ismered a hatalmát, felismered a összefüggéseket a világban, és elfogadod azt, amin nem tudsz változtatni. De kimutatod a fogad fehérjét, amikor azt hiszed, hogy valamit meg kell változtatnod. Sokan fordulnak hozzád tanácsért, és ezt nagyvonalúan meg is teszed. Nem ítélkezel, és toleráns vagy. Gyakran állsz azonban prédikálva az Olajfák hegyén, de nem hallgat rád senki. Mindig csak előre nézel, és nem veszed észre, hogy már senki sem követ (nem képes követni). Prédikátor vagy, hát akkor prédikálj! Ne veszítsd el azonban a talajt a lábad alól, és emlékezz néha arra, hogy te is csak ember vagy az emberek között.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Teher

A képen látható férfi szikár és sovány, a táj kietlen. Szaturnusz átvette az uralmat. Kövek és sziklák nehezítik meg a meredek utat. A férfi terhe a sors nehézségét szimbolizálja, amelyet az embernek attól függetlenül viselnie kell, hogy akarja-e vagy sem. Csak a bogáncs él meg ilyen sziklás magasságban - mivel csak kevés vízre van szüksége és elpusztíthatatlan.

 

Nap a Bakban • Nap a X. házban • valamennyi Nap-Szaturnusz fényszög

Eleted sok fáradtságot és munkát követel meg tőled. Hatalmas hegyeket kell megmásznod az életedben, ahol minden fejlődési folyamat lassú és nehézkes, de mégis felnőttél hozzájuk, csak néha találod olyan nehéznek terhedet, ahogy azt a kép mutatja. Felnőttél már, lelkiismeretes és kötelességtudó, teherbíró vagy. Ez a feladatod, és ezt többnyire szívesen teljesíted. Felülkerekedsz a többi emberen, mert szorgalmasabb vagy náluk, és teljesítőképességed is nagyobb. Terveid között a koncentrált munka és a közösség szolgálata szerepel. Ismered a szabályokat, és elég kitartó is vagy ahhoz, hogy betartsd őket. A jutalmad ezért a nyilvános elismerés és a méltóság. Egyszerű és fegyelmezett Egód minden dolog mértékévé válik benned. Semmiféle nyomás és semmilyen nehéz feladat nem fog ki rajtad. Minél több dolgot kell tisztázni, rendezni, megszervezni, annál sikeresebb vagy. Néha azonban te is elfelejted, hogy a többiek gyengébbek, lágyabbak, és jobban segítségre szorulnak, mint te. Nekik komolyan és méltósággal mutatod meg az utat. Könnyen kételkedni kezdesz tanítói feladatodban, ha a többiek nem követnek (mert nem képesek rá). Mivel azonban nem értesz máshoz, hamarosan visszatérsz a régi feladathoz, tanulsz és tanítasz mindaddig, amíg a halál meg nem szabadít ettől a tisztedtől.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Zuhanás

Az UDVARI BOLOND levetette a királyt a trónról, és most ő foglalt ott helyet. Természetesen nem a király szokásos ülőhelyén, mert ezáltal csak egy új EGÓ jönne létre. Nem, ő vigyorogva egyensúlyozik a karfán, mert tudja, hogy arról a helyről szokták letaszítani a királyokat, és mint ilyen, egy idő után veszélyessé válhat. Sohasem jutna egy bolondnak az eszébe, hogy a trónra üljön, ezt a királynak engedi át. Tükröt tart a letaszított király meghökkent arca elé, mintha azt akarná mondani: "Nézd csak, milyen bolond vagy!" A kép jobb oldalán egy, még nagyon kicsi madár emelkedik a levegőbe. Abban a reményben teszi ezt, hogy a király egyszer a szabadság nagy tarka madarává változik.


Nap a Vízöntőben • Nap a 11. házban • valamennyi Nap-Uránusz fényszög

Képünk érthetően mutatja Napod állását. Nem vagy király (ebben a pozícióban nem is lennél boldog). Te vagy a bolond, aki a trón karfáján ülve is tükröt mutat minden királynak, miközben jól szórakozik együgyűségén és naivitásán. Nagyon rosszul éreznéd magad az életben, ha véletlenül, a trónra ülnél. Ebből a pozícióból előbb-utóbb lebukfenceznél, ezért jól teszed, ha idejében távozol onnan. A te feladatod a szabadság, légy könnyed, szárnyalj! Táncolj az élet színpadán! Használd ki inspirációidat, hogy mindig meglepődhess valamin. Vedd úgy, mint­ha a világ egy cirkusz lenne, és ugorj tovább a trapézon a nézők feje felett! Nincs szükséged védőhálóra vagy más védelemre. Mindenféle bebiztosítás csak gátolna. Igyekezz mindig új és új helyzetekbe kerülni, és változz szüntelenül, teljes figyelmedet a jövőre irányítva. Soha ne nézz vissza! Ajándékozd meg ezt a világot improvizációs képességeddel és eredetiségeddel! Színes vagy és sokoldalú - add ezt is a világnak. Szíved csak akkor van a helyén, ha elengedsz mindent. Ne kösd le tehát magad, mert a hűség, az elkötelezettség, a máshoz tartozás érzése kizökkenti ezt az ütemet, és eltávolít önmagádtól. Madár vagy, repülj tehát!

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Visszavonulás

A kép egy Buddhát ábrázol, vagyis egy olyan alakot, aki nagyon hasonló egy királyhoz (az EGÓ-hoz). Egy kicsi trónon ül, és feje körül fényből szőtt koronát láthatunk. Csak a világ hiányzik körülötte! Üresség veszi körül. Semmi sincsen, amin uralkodhatna, amit cselekedhetne, amit megváltoztathatna. A csukott szemek befelé tekintenek egy olyan világba, amely végtelenül nagyobb, mint az EGÓ világa.


Nap a Halakban • Nap a 12. házban • valamennyi Nap-Neptunusz fényszög

Életed legnagyobb részét a senki földjén töltöd úgy, hogy nem tartozol senkihez és semmihez. Nem te vagy a hajód kormányosa, csak ülsz egy hánykolódó tutajon, távol a parttól. Legszívesebben csak hagyod magad sodortatni és álmodozol. Ezt megteheted, ez az előnyöd másokkal szemben. Titokzatos vagy, és misztikus aura vesz körül. Életed forrásai az álmok és a meditáció. Mindaddig jól érzed magad, amíg a háttérben tartózkodsz. Abban a pillanatban azonban, amikor fontos és feltűnő akarsz lenni, körülölel egy felhő, amely elnyeli Egód kisugárzását. Ilyenkor senkinek érzed magad. Csak a Buddha-állapot, csak a meditáció tud leföldelni és megkötni. Erősséged az akarat hiánya. Ha megmaradsz ebben az akarat nélküli állapotban, akkor sok ajándékot kapsz, olyanokat, melyekért másoknak rendkívül keményen kell megdolgozniuk. Nincsenek ellenségeid, ellenlábasaid. A sors csak ott tud keményebben fellépni, ahol ellenállás van. Az istenek titkos kegyeltje vagy. De ezt csak abban az odaadásban és elfogadásban élheted meg, amelyre születtél, és amellyel életfeladatodat teljesítened kell. így válsz teljessé, igazán önmagáddá (anélkül, hogy észrevennéd).

 

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>

 

 

III. Kártyalapok az Aszcendens és az aszcendens ura

a jegyekben és a házakban témához

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Harcos

A kép a piros árnyalatait jeleníti meg, mert a szerepszemélyiséghez rendelt szín a harc és a háború tűzpiros színe. A kép klasszikus harcost ábrázol, ahogyan a történelem ezer és ezer évén átviharzik. A háttérben égő település, és a kép bal oldalán a Harcos egy harcban legyőzött áldozata látható. Nem néz vissza, mert az elvonná a figyelmét az előtte álló veszélyről. Kardjának helyzete egészen tudatosan az erektált pénisznek a testhez viszonyított szögét zárja be.


Mars (mint az I. ház ura) a Kosban • Mars az I. házban

Ha az az árnyék, ami elől az ember menekül, a Kos energiapotenciálja, akkor nagyon messzire kell szaladnia, hogy ezt elkerülje. Hiszen ez hatalmas romboló erő, amelyet ha az ember el akar rejteni, teljesen váratlanul betörhet az életébe, és hirtelen egy csatamezőn találhatja magát. Minden Kos ascendenssel rendelkező ember életéhez hozzátartozik, hogy hirtelen - anélkül, hogy észrevenné - zavaros helyzetben találja magát. A másokkal való harmonikus kapcsolatokban az energiák hirtelen megfordulnak és nem kívánatos irányba haladnak. Nagyon fontos, hogy ebben a helyzetben világosan lássuk, hogy az ascendens semmit nem mond arról, hogy az ember mit csinál, csak azt, hogy milyen belül. A Kos létéből, potenciáljából adódik a pusztítás. Nem ő rombol! Ő maga a rombolás. Olyan energia, amely szétterjed a térben, és másokat félresöpör.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Erósz

Két fiatal áll egymással szemben, testük érintkezik. Mindketten úgy tekintenek a másikra, mint tükörre, és tetszik nekik, amit látnak. Ámor már megfeszítette íjának húrját, a többi már a hormonok dolga. A háttérben látható párnák azt jelzik, amit a moziban finom hegedűszólam jelképez, röviddel a kép elsötétedése előtt. A kettőjüket körülvevő rózsakert arra utal, hogy a gyengédség és a szépség is jelen van, és arra is, hogy közös ügyüket nagyra értékelik.

 

Mars (mint az I. ház ura) a Bikában • Mars a 2. házban

A kártya tetszetős képe az első percben megtéveszthet, azt hiszed, hogy átlátod a problémát. Mi van, hogyha „Erószodra" árnyék vetül? Ki van éhezve, mert azoktól az energiáktól, amelyekkel határaidat véded, elvetted a szabad áramlás és az érzéki kapcsolatok lehetőségét. Erószod ereje - amely feszültséget teremtene körülötted - gátolt, és hiányzik belőled az életöröm és az elevenség.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Kaloda

A két előtérben álló személy egy harmadik vétségéről beszél, aki a kalodában áll. Igen, ők maguk vitték őt kalodába, és meg vannak arról győződve: az amit ez a személy tett, azt ők sohasem tennék meg. Közösen elítélik a harmadik személyt, és róla beszélnek, nem pedig vele. Egy korcskutya áll a kaloda előtt, és jóhiszeműen megugatja az áldozatot. Két másik személy élvezettel felolvassa a szégyen okát egy céduláról (ez az újság egyik előfutára) és mindketten felháborodnak rajta.

 

Mars (mint az I. ház ura) az Ikrekben • Mars a 3. házban

Anélkül, hogy észrevennéd, mindenért a környezetedet hibáztatod. Akadékoskodsz mindenben és másokat kicsinyelsz le azért, hogy nagyobb súlyod legyen és több teret szerezz magadnak. Azokat ítéled el leginkább, akik intoleránsak és türelmetlenek másokkal szemben, éppen úgy, mint te!

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Dac

Egy kisfiú mérgesen, ökölbe szorított kezekkel szalad világgá anyukájától. Dühtől felhevült arca vörös ingével versenyezve piroslik. A széttört játék az úton fekszik - persze nem is véletlenül tört el.  A hangulat vészjósló, zivatarfelhők közelednek. A GYERMEK olyan nagy "szelet kavar", hogy az ott maradó anya kendőit és ruháját összevissza fújja.

 

Mars (mint az I. ház ura) a Rákban • Mars a IV. házban

Agressziód gyerekes, de jól alkalmazod, hogy elérd, amit akarsz. Ha szükséged van rá, előveszed dacos természetedet, és felelőtlenül viselkedsz. Ezáltal rombolsz, anélkül, hogy vállalnád a következményeket. Önsajnálatod úgy eluralkodott rajtad, hogy már nem is veszed észre.

 

 

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Csata

A kép a két lovagot csata közben mutatja. Úgy hasonlítanak egymásra, mint egyik tojás a másikra, és kapcsolatukra az utal, hogy egymásnak tükörképei. Így mutatják be, hogy minden harc tulajdonképpen tükörküzdelem, ahol a külső ellenség is te magad vagy. A király jelét - az oroszlánt - viselik a pajzsaikon, és ruházatuk gazdag és fényes, ahogyan királyi lovagokhoz illik. A kártya uralkodó színe a vörös, az agresszió és a harc színe.

 

Mars (mint az I. ház ura) az Oroszlánban • Mars az 5. házban

Mindig belevágsz a saját húsodba. Nem mintha ezt nem tudnád, de ezt a mechanizmust nem lehet megállítani. Egoizmusod, a „nem hagyom magam" sehová sem vezet. Hajlíthatatlanságod és büszkeséged mindent túl fog élni, még talán téged is.

 

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Bűnösség

Az egyszarvú régóta az ártatlanság szimbóluma. Csak egy még ártatlan lány, egy szűz pillanthatja meg vagy érintheti meg. A képen látható vadász jóhiszeműen azt gondolja, hogy vadat ejt el. Nem látja az állat szarvát és így "tévedésből" egy érintetlen lényt sebez meg. A vadász feladata az erdők és mezők védelmezése, és ez biztosítja a jogot számára ahhoz, hogy állatokat öljön. De senkinek a világon nem áll jogában megsebezni egy egyszarvút. Ezért - anélkül, hogy tudna róla és tehetne ellene valamit - óriási bűnnel terheli meg lelkét. Az ég mennydörög és haragos rőt színű a bűnbeesés láttán.

 

Mars (mint az I. ház ura) a Szűzben • Mars a 6. házban

Sok „egyszarvú", sok bűntelen lény él a világban. Hogy éppen nekik kell mindig az utadba kerülniük! Nagyon vigyázol, hogy hova lépsz. Szinte már alig tudsz szabadon mozogni, és mégis: a következő lépésed megint a bűnbe vezet, vagy abba, amit annak tartasz. Legszívesebben kimaradnál ezekből és hagynád, hogy mások bűnözzenek, és miattad legyen bűntudatuk!

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Viszály

Szakadék tátong a nő és a férfi között. A kard a két földrészt egyre inkább eltávolítja egymástól, a "symbolon" kettétörik. Az ég vörös színű az agresszív energiától, ami körüllengi mindkettőjüket. A nő karba tett kézzel, elzárkózva áll, önfejű és elutasító marad. A férfi dühösen szorítja ökölbe kezét, mellyel akár ütni is képes. A rózsa, a szerelem szimbóluma, összetaposva hever lábaik előtt.

 

Mars (mint az I. ház ura) a Mérlegben • Mars a VII. házban

Közted és a világ között, és minden más ember között is szakadék van, ami az összeférhetetlenség. Bármennyit is fáradozol, nem jön létre a „Mi". Te itt vagy, a másik pedig ott. Az Én-határaid nem engednek meg semmiféle tényleges közösséget, még akkor sem, ha azt hiszed, hogy ez létrejöhetne, ha azok a „tehetségtelen és agresszív többiek" nem lennének.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Vámpír

Egy melankolikus arckifejezésű VÁMPÍR látható a kártyán. Távol kell tartania magát a Nap fényétől. A Hold sápadt fénye kíséri útján. Bebarangolja az éjszaka világát, a tudatalatti világát és lázasan keresi azokat, akik életet kölcsönöznek neki. Arca fakó, és ő maga is a hozzá hasonló vérszegényeket keresi, akiket VÁMPÍRRÁ tehet. Körülötte denevérek repkednek, akik hozzá hasonlóan az éj vérszívó teremtményei.

 

 

Mars (mint az I. ház ura) a Skorpióban • Mars a 8. házban

Mások energiáiból élsz, anélkül, hogy ezt tudnád. Mások életerejéből táplálkozol, de ezt csak akkor érzed, ha más pácban hagy, megvonja magát tőled. Akkor egyedül maradsz, üresen és hidegen. Nem tudsz sem élni, sem meghalni, és másokat hibáztatsz, azokat, akik nem adnak neked életerőt.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Keresztes lovag

A képen egy "szent harcos" látható, aki tudja, hogy Isten nevében és hitetlenek ellen harcol. A hitetlenek mindig a másként gondolkodók, tehát azok, akiknek hite különbözik az övétől. Kardja és lova a magasba lendül, megsemmisítheti a világ alantas (ő legalábbis így gondolja) templomait, megölheti a hitetleneket, hiszen tudja, hogy tetteiért egyszer majd jutalmat nyer. A pajzsán lévő kereszt megmutatja, hogy kinek a nevében hajtja végre "szörnyű kötelességét". Meg van győződve róla, hogy "szent háborút" folytat.

 

Mars (mint az I. ház ura) a Nyilasban • Mars a 9. házban

Senki sem tud melletted megmaradni, csak egyedül a te véleményed igaz és helyes. Még akkor is, ha ezt senki sem fogadja el és senki sem hallgat meg. Te kitartasz véleményed mellett, kerül, amibe kerül. Kész vagy arra, hogy ezért magadat vagy másokat feláldozz. A benned élő keresztes lovag távol van az igazságtól, és gyakran arra késztet, hogy a legjobb tudásod ellenére cselekedj.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Meghiúsulás

Egy nyers, durva HARCOS megpróbál kihúzni egy kardot egy kőből. Az arcán meglátszik, mennyire erőlködik. De sejtjük, hogy nem jogos tulajdonosa a kardnak, így nem is sikerülhet neki. Hiábavalóan fáradozik.    

 

Mars (mint az I. ház ura) a Bakban • Mars a X. házban

Nem akarod elfogadni, hogy egy felsőbb hatalom is létezhet. Kivont karddal vagdalkozol. Akaratlanul is perlekedsz a sorssal, a kellemetlenségekért szívesen okolod a rossz körülményeket. Föl sem merül benned az a gondolat, hogy a körülményeid a te részeid.

 

 

 

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Bajkeverő

A képen Rumpelstielschen, a mesefigura látható, aki undorító törpeként ugrál éjszakai tüze körül, nevét féltve őrzi, és kigúnyolja a szemlélőt. A helyszín a késő éjszakai erdő, tehát akkor éber, amikor más alszik vagy álmodik. Le kell ereszkednünk erre a félelemkeltő helyszínre, hogy találkozhassunk vele. Ami nem jelenti azt, hogy nincs jelen a szobánkban is, bizony ő ott van, csak éppen láthatatlanul. Magának a figurának is létezik két szövetségese: a teknősbéka és a légyölő galóca. A cselszövők és a sámánok mindig is igénybe vették mindkét külső segítséget.   

 

Mars (mint az I. ház ura) a Vízöntőben • Mars a 11. házban

Hogyhogy ilyen gyakran érzed magad elnyomottnak, elárultnak és legyőzöttnek? A bajkeverőt kívül látod, és elfelejted, hogy a világ téged tükröz vissza. Nincs nyugodalmad és nem érzed magad biztonságban. Kardod hegye - akaratlanul is - gyakran talál el egészséges és érintetlen helyzeteket. Ezeket aztán feldúlod és szétzúzod, majd elvonulsz.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Szent őrült

Egy HARCOS a fának támaszkodva álmodozik. Álmában megjelenik egy káprázatos lovag, egy bátor harcos. Ha figyelmesebben megszemléljük a fekvő lovag felszerelését és öltözékét, láthatjuk, hogy igen elnyűtt, a kardja rozsdás és csorba. A fa mögött vár rá hűséges szamara, hiszen lóra már régóta nem telik neki.  A férfi álmaiból él, azokból találkozik. Különben sincs nagy szüksége az evésre - miért is lenne? Ő Don Quijote, a "bús képű lovag". 

 

Mars (mint az I. ház ura) a Halakban • Mars a 12. házban

Nehéz elfogadnod, hogy bizonyos időszakokban nincsen energiád úgy, ahogy ezt szeretnéd, és hiába nyúlsz a kardod után. A hősiességről álmodozol, de te nem vagy hős, és nem is leszel az soha. A dicsőség és a glória egy másik korhoz tartozott, és már csak az emlékezetedben él.

 

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>

 

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Szerető

A kép fiatal nőt ábrázol, aki a buja érzékiség jelképeivel van körülvéve. Szereti a kényelmet és a szépséget. Vonzerejét újra és újra megerősíti azáltal, hogy a tükörben nézegeti magát. Már vár is rá a szépségfürdő és az értékes ékszerek. Nagyon becses lényt testesít meg, olyat, akivel minden férfi szívesen "ékesítené" magát - akit azonban nem mindenki "engedhet" meg magának. A szőlő és a gyümölcsök azt jelzik, hogy az étkezés örömeit sem veti meg, szívesen lát hozzá egy kiadós falatozáshoz.

 

Vénusz (mint az I. ház ura) a Bikában • Vénusz a 2. házban

A Bika ascendens saját múltjának áldozata. Beleragad a régi eseményekbe, reményekbe, érzésekbe. Ül, és várja, hogy megint ugyanolyan szép, békés, harmonikus és csodálatos legyen minden. Csak ül és türelmesen vár, nem mozdul, és a foglya mindannak, amit nem tud elengedni. Gyakran a régi szerelmeiben, problémáiban, nehézségeiben él, bebörtönözve saját áldozati szerepébe.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Erósz

Két fiatal áll egymással szemben, testük érintkezik. Mindketten úgy tekintenek a másikra, mint tükörre, és tetszik nekik, amit látnak. Ámor már megfeszítette íjának húrját, a többi már a hormonok dolga. A háttérben látható párnák azt jelzik, amit a moziban finom hegedűszólam jelképez, röviddel a kép elsötétedése előtt. A kettőjüket körülvevő rózsakert arra utal, hogy a gyengédség és a szépség is jelen van, és arra is, hogy közös ügyüket nagyra értékelik.

 

Vénusz (mint az I. ház ura) a Kosban • Vénusz az I. házban
Szilárdan ragaszkodsz egy elmúlt szerelemhez. Erószod a múltban él. Ahelyett, hogy bekapcsolódna az életbe, a múltban tévelyeg. Ez leköti életerődet és életörömödet, így ezek hiányoznak jelenlegi kapcsolataidból.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Az Aranyszívű leány

A képen két nő látható, akik a szabad természetből (tehát kívülről) jönnek be egy városkapun keresztül a városba (tehát befelé). Egyikük színes ruhát visel és csinos, mutatós, a másikuk észrevétlen és fakó. Az egyik ékszert hord és ezzel a szépségét hangsúlyozza, a másik egy könyvet tart kezében, mintha ezzel igyekezne intellektualitását fitogtatni. Tulajdonképpen kis is cserélhetnék egymással külsődleges tárgyaikat (ruhájukat, ékszerüket, hajukat), akkor is ugyanaz maradna a problémájuk és maga a jelenség is, csak ezúttal pontosan megfordítva.

 

Vénusz (mint az I. ház ura) az Ikrekben • Vénusz a 3. házban

Mélyen belül vesztesnek érzed magad. Önértékelésed attól szenved csorbát, hogy vagy azt hiszed, hogy valaki (a külvilágból) színtelenné, szürkévé tesz téged, vagy azt, hogy egy életre ilyen is maradsz. Ez azt jelenti, hogy mindig összehasonlítod magad másokkal (versengsz), és így hosszú távon mindig csak veszíthetsz. Amíg arra törekszel, hogy vonzóbbnak és értékesebbnek tűnj, fogoly maradsz.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Éva két arca

Az ember bensejében két nagy archetipikus női lény él: a Bika-Vénusz, a vonzalom, a szépség és a csodálat értékeinek elismerését követeli meg, míg a Hold, az Anya, a gondoskodó és védettséget nyújtó szerepek teljesítésére törekszik. A kártyán most ez a két szerepszemélyiség találkozik, neked pedig el kell döntened, hogy melyiket engedd érvényesülni. 

 

Vénusz (mint az I. ház ura) a Rákban • Vénusz a IV. házban

Egy nagy konfliktust hordozol magadban. Nem tudod pontosan meghatározni értékedet. Ha megvan benned a biztonság és védettség -amire a Hold vágyik -, akkor nem vagy elég vénuszi, és megfordítva. Ha Vénuszoddal társasági életet élsz, akkor belső gyermeked érzi magát védtelennek. Éva két arca harcol benned, és reménytelenül összegabalyodtak.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Az Uralkodónő

Hatalma jeléül a Királynő jómódúan és gazdagon van öltözve. A csábítás almáját tartja bal kezében, nyílt dekoltázsa nőies szépségét hivatott kifejezni, amelynek segítségével meg akarja tartani a trónt. Testi teltsége azt a súlyt szimbolizálja, amely szerinte pozícióját jellemzi.

 

Vénusz (mint az I. ház ura) az Oroszlánban • Vénusz az 5. házban

Értékeidet mindig másokhoz kötöd. Nekik kell téged trónra emelniük, mert saját erődből nem tudsz eljutni oda. így Egód és az életben elfoglalt helyed mindig mások értékelésétől függ.

 

 

 

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Ragaszkodás

Egy kövér nő ül egy asztalnál és fémpénzoszlopokat tornyoz fel maga előtt. Az oszlopok lassan már védőbástyát képeznek előtte, amely mögött a nő úgy gondolja, biztonságban van. El lehet képzelni, hogy hamarosan teljesen eltűnik a pénzhalom mögött, és akkor börtöne tökéletessé válik. Már tetetett rácsot az ablakára, hiszen bárki ellophatja tőle féltett kincseit. Természetesen jó oka van a védelem ilyen formájára - de hamarosan ez lesz az egyetlen dolog (na és a pénze), ami megmarad számára. Látogatói nincsenek, csak azok jutnak be a börtönébe, akik a kincsére vágynak, és nem őrá.     

 

Vénusz (mint az I. ház ura) a Szűzben • Vénusz a 6. házban

Befalaztad magad valahová, és biztonsági okokból (és félelemből) saját ragaszkodásod rabszolgájává váltál. Túlzásról van szó. Azt hiszed, hogy ha valami több, akkor az jobb is. A valóságban azonban ez egyre jobban akadályozza mozgásteredet, és egyre inkább megmerevedsz.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Az Aranykalitka 

Egy gazdagon és csinosan öltözött nő ül egy kalitkában. Partnere tartja kezében arany börtöne kulcsát. A nő semmiben sem szenved hiányt, jól érzi magát, kényelmesen ül a börtönben. Mindene megvan, amit csak megkíván, egyetlen dolgot kivéve: a szabad tér, a szabadság. Ez az ára annak, amit biztonságáért fizetnie kell. Ha jobban megnézzük, sejthetjük, hogy kissé búskomor (és valószínűleg kissé kövérebb) lett.  

 

Vénusz (mint az I. ház ura) a Mérlegben • Vénusz a VII. házban

Minden kapcsolatodat az „eladom magam", vagy a „megveszem a másikat" keserű mellékíze kíséri. A párkapcsolat ezen formája szükségszerűen birtoklási vágyba és féltékenységbe torkollik. Nem vagy szabad, fogoly vagy egy aranykalitkában, és egyre kényelmesebbé és merevebbé válsz.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Marionett bábu

A kártya felületes megszemlélésekor azt hihetnénk, hogy egy finom, szép, fiatal táncosnőt látunk. De ha jobban megnézzük, észrevehetjük a vékony fonalakat, amelyek az alakot mozgatják. Bár ez egy Skorpió-kártya, a Plútót, a legfontosabb szereplőt nem látjuk a képen. Úgymond láthatatlanul ül a kép fölött és azokat a vékony fonalakat mozgatja, amelyek a fiatal nőt fokozatosan egy "édes" bábuvá alakítják. A csábító jól megbújik a művi cukorszínek mögött is, pedig máskor vörös és fekete színei rögtön elárulják őt.

 

Vénusz (mint az I. ház ura) a Skorpióban • Vénusz a 8. házban

Láthatatlan zsinórokon lógsz. Anélkül, hogy tudnád, újra és újra meg akarsz felelni egy ideálnak. Képletesen szólva lárvává akarsz válni. Az alvilág istene olyan mesterien vezet félre ebben a játékban, hogy már nem is tudod megkülönböztetni a képet (az ideált) a természetes formáktól. Mindenáron meg akarsz felelni mások elképzeléseinek, ezáltal a saját identitásod részeit veszted el.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Anyag és szellem

Ifjak egy csoportja értéktárgyakkal vásárolja meg magának a templomba való belépést. Csak miután a tárgyakat átadták, léphetnek be a szentélybe. A mester (Nyilas) a bejárat előtt áll, és szent mormolással biztosítja számukra a bölcsességhez vezető utat. Nézeteiből, gondolataiból üzletet csinál, valószínűleg mivel ő maga is vásárolta azokat, és most kiskereskedést nyit az "áruiból". Mindez nem is lenne baj, ha temploma homlokzatán a "Kereskedés a szellem gyümölcseivel" felirat állna.    

 

Vénusz (mint az I. ház ura) a Nyilasban • Vénusz a 9. házban

Bika-tulajdonságaiddal szellemi javakat vásároltál és birtokolsz (vagy adtálvettél). Azok a szellemi kincsek, amelyeket e világban megszereztél, mégsem váltak igazi tulajdonoddá, mert a lelked nem a szellem útjait járja. A szellemi minőségek kizárólag csak az Egódat díszítik.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Felelősségérzet a Teremtésért

A képen egy férfit látunk, aki Assisi Szent Ferencre emlékeztet. Ő testesíti meg az embernek a természet és a teremtés iránti szeretetét. Ő a pásztoruk és jó barátjuk, ápolja és védi őket. Mint a természet része - és mint erősebb lény - felelősséget érez minden gyenge és függőségben lévő élőlény iránt. A termékeny talaj, melyen jár, épp olyan magától értetődően gondoskodik róla és ad táplálékot számára, mint ahogyan ő is gondoskodik a természetről.     

 

Vénusz (mint az I. haz ura) a Bakban • Vénusz a X. házban

A szubjektív léted és a világért érzett objektív felelősséged között nagy tudati rés tátong. Értéked abból fakad, hogy mindennel és mindenkivel törődsz, de az a teher tesz majd igazán naggyá és fontossá, amely emiatt nehezedik a válladra.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Búcsú

Szétrombolt házakat és két embert látunk, akik ingóságaikkal és javaikkal két különböző irányba tartanak. Az eget keresztülmetsző villámlás azt mutatja, hogy nagyon hirtelen keletkezhetnek ilyen szituációk, és hogy mennyire ki tudják robbantani az embert környezetéből, a barátságból, azért, hogy álmot hozó biztonságából felébredjen, és új helyzetekben ismét kipróbálhassa magát. A két embernek búcsúznia kell egymástól.    

 

Vénusz (mint az I. ház ura) a Vízöntőben • Vénusz a 11. házban

Mindig keletkeznek olyan helyzetek az életedben, amelyekben - félelmedben - olyan mélyen legyökerezel, hogy már képtelen vagy eloldódni. A sörs ilyenkor kényszer-összeomlásokat rendel el számodra, és ezzel segít hozzá (akaratlanul is) a szabadsághoz. Ahelyett, hogy ezt megköszönnéd az isteneknek, inkább szemrehányást teszel nekik.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Szellem kertje

Egy fiatal nő egy kertben éppen egy bokrot ültet el. Teljesen magába fordul, mert itt játszódnak le benne az álmai, csodálatos képek formájában. Tündérek táncolnak a kertjében, virágok beszélnek vele, a szellemek kertjében él és elmerül képei világában. Tudomásul veszi, hogy létezik egy reális világ, de ez távolról sem jelenti számára azt, mint személyes belső világa, a mesék birodalma.   

 

Vénusz (mint az I. ház ura) a Halakban • Vénusz a 12. házban

Anélkül, hogy észrevennéd, ragaszkodsz egy álomhoz. Valamire (vagy valakire) vársz, ami vagy aki sosem fog eljönni. Az életed csupán várakozás, és energiáid a túlvilágon vannak. Lényed bizonyos részei nem születtek le veled erre a világra.

 

 

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Közvetítő

A kártya uralkodó színe a sárga, a levegő archetípusának és a közvetítésnek a színe. A kép Hermészt, az istenek küldöttét ábrázolja. Sisakján és a lábain látható szárnyak segítségével könnyedén lebeg a talaj fölött. Azért hagyta el a várost, hogy a világ számára közvetítsen egy üzenetet. Az őt körülvevő pillangók is ugyanúgy a repülés, a játék, és a könnyedség szimbólumai, mint a gyermekláncfű, amely, ha elfújjuk, magvait átadja a szélnek, hogy az a lehető legmesszebbre elvigye.

 

Merkúr (mint az I. ház ura) az Ikrekben • Merkúr a 3. házban

Amíg a Kos energiái féktelenül kifelé áradnak, a Bikánál pedig az energia összesűrűsödik (nehézséget alkotva), addig az Ikrek se nem kiáradó, se nem befogadó. Az Ikrek semleges, nem mond igent, de nemet sem. Ami könnyen kezelhető az embereknek, az nem más, mint feszültség nélküli üresség. Az Ikrek értelmetlen mozgásokba menekül, hogy ezt az űrt és a csöndet elrejtse. Ide-oda szaladgál, mert azt a mozgalmasságot keresi, amit saját bensőjében nem talál meg. Üzeneteket közvetít, hogy ezért a tehetségért értékesnek és fontosnak tartsák. A legnagyobb fájdalma - és árnyéka - az, hogy jelentéktelennek tartja magát.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Kaloda

A két előtérben álló személy egy harmadik vétségéről beszél, aki a kalodában áll. Igen, ők maguk vitték őt kalodába, és meg vannak arról győződve: az amit ez a személy tett, azt ők sohasem tennék meg. Közösen elítélik a harmadik személyt, és róla beszélnek, nem pedig vele. Egy korcskutya áll a kaloda előtt, és jóhiszeműen megugatja az áldozatot. Két másik személy élvezettel felolvassa a szégyen okát egy céduláról (ez az újság egyik előfutára) és mindketten felháborodnak rajta.

 

Merkúr (mint az I. ház ura) a Kosban • Merkúr az I. házban

Úgy próbálsz megszabadulni jelentéktelenségedtől, hogy kibeszélsz és megítélsz másokat. A nyelveddel öjsz meg másokat. Ha te vagy ennek az áldozata, akkor gondold végig, hogy ez nem más, mint a tudatalatti léted tükörképe.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Az Aranyszívű leány

A képen két nő látható, akik a szabad természetből (tehát kívülről) jönnek be egy városkapun keresztül a városba (tehát befelé). Egyikük színes ruhát visel és csinos, mutatós, a másikuk észrevétlen és fakó. Az egyik ékszert hord és ezzel a szépségét hangsúlyozza, a másik egy könyvet tart kezében, mintha ezzel igyekezne intellektualitását fitogtatni. Tulajdonképpen kis is cserélhetnék egymással külsődleges tárgyaikat (ruhájukat, ékszerüket, hajukat), akkor is ugyanaz maradna a problémájuk és maga a jelenség is, csak ezúttal pontosan megfordítva.    

 

Merkúr (mint az I. ház ura) a Bikában • Merkúr a 2. házban

Pechesnek hiszed magad, és úgy gondolod, hogy szép, értékes és boldog mindig csak más lehet. Ezek az érzések elnyomnak téged, mivel úgy véled, hogy nem érheted el a világi csillogást. Az árnyoldaladban gyökerezik ez az elnyomottság érzés. A világnak ehhez nagyon kevés köze van.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Kibeszélés

A képen egy nő látható, aki a karját védekezőleg a feje előtt tartja, mert érzéseit megsebezték. Mellette Merkúr áll, az istenek küldötte, aki arra akarja rábírni, hogy sértettségét vagy egyéb érzelmeit közölje. "Beszélj hozzám" mondja, "és rögtön csak fele olyan rossz lesz. Ne tartsd vissza, mondd el." A Hold kicsiny karéja azt fejezi ki, hogy az érzések már régen eltűntek a felszínről, így tehát a lélek bensejében nyomasztanak.

 

Merkúr (mint az I. ház ura) a Rákban • Merkúr a IV. házban

Inkább a felszínen maradsz és nem akarsz tudni az érzéseidről. Mindent elkövetsz annak érdekében, hogy ne kelljen tudomásul venned és kinyilvánítanod ezeket. Az eszedet használod az érzéseid helyett is, túl sokat beszélsz, gondolkodsz érzéseidről, de nem éled meg őket.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Színész        

A király egy színpadon járkál föl-alá, és saját szövegét idézi. Nem igazi király, csak eljátssza ezt a szerepet. Annak a "szerepnek" a szövegét olvassa fel, amelyet Hermész-Merkúr, az istenek küldötte adott át neki. Lába alatt látható a súgólyuk, arra az esetre, ha nem tudná folytatni szerepét, vagy nem tudná felolvasni (mert királyként túl hiú, hogy szemüveget tegyen fel). A színpad előtt látható a közönség. A nézők tudják, hogy palástja és koronája csak a színház kelléktárának darabjai.

 

Merkúr (mint az I. ház ura) az Oroszlánban • Merkúr az 5. házban

Nem tudod, hogy az életben gyakran csak egy szerepet játszol, vagyis színész vagy. Igaznak és jónak hiszed önmagadat. Hogy ki is vagy valójában, az a szereped mögött van elrejtve, és sok időbe telik, amíg ezt beismered. Fontos tudnod, hogy a jelentőséged csak látszat és játék. Természetesen félsz, hogy le fognak leplezni. De ki van valójában a maszk mögött?

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Stratéga

Egy idősebb férfi ül dolgozószobájában, önmagával sakkozik, és minden lépést gondosan előre megfontol. Élete is ilyen: előre megszerkesztett és ellenőrzött. Az asztala alatt azok a játékfigurák fekszenek, melyekkel már régóta nem játszik: az érzelmek és a tudatalatti "gonosz" lánykái és fiúi. Csak arra várnak, hogy végre ők alakíthassák a fenti világ menetét, és hogy a fenti sakkbábukat a kellő pillanatban jól megtáncoltassák.    

 

Merkúr (mint az I. ház ura) a Szűzben • Merkúr a 6. házban

Az életedet egy szárazdokkban töltöd. Egy vírus tart fogva, és ennek a neve: „ész vagy racionalitás". Az érzelmek áramlását csak könyvekből ismered, és megpróbálod csak az eszeddel irányítani az életedet.

 

 

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Hiúság vására

A képen egy piac látható, amelyen párocskák sétálgatnak. Üdvözlik egymást, megnézik a másikat, és azt akarják, hogy őket is megnézzék. Nem örömteli, színes kavalkád ez, hanem inkább egy enyhén unalmas oda-vissza séta a piacon, hogy valahogyan elteljen az idő. A tompa színek az egyhangúságot emelik ki, és azt akarják jelenteni, hogy ne számítsunk lelki-szellemi mélységekre és magasságokra.  

 

Merkúr (mint az I. ház ura) a Mérlegben • Merkúr a VII. házban

Kapcsolataid gyakran felszínesek és üresek, mert túlnyomórészt önző kívánságaidból állnak. Vagy veled dicsekszik valaki, vagy te használod arra a partneredet, hogy felértékelje az Egódat. Párkapcsolataid nem mélyek, hanem inkább unalmasak és üresek, amit ilyen játszmákkal igyekszel eltitkolni.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Furulyás

Egy színes ruhába öltözött furulyás embereket vezet ki a város magányából, de senki sem tudja, hogy hová tart. A muzsikát hallgatókat csábítja a szép zene és - mintha transzban lennének - védett életüket feladva követik őt az ismeretlen csábításába. A gond nem az, hogy elhagyják városukat, ez a megfelelő időben minden embernek jót tesz. A probléma abban áll, hogy nem azért kelnek útra, mert meg akarják tapasztalni a szabadságot és a függetlenséget, hanem azért, mert egy olyan ötletet követnek, amelyet láthatatlan hatalmak tettek vonzóvá számukra. És ami a legfontosabb: ezek a láthatatlan erők mindig mást akarnak, mint amit te.

 

Merkúr (mint az I. ház ura) a Skorpióban • Merkúr a 8. házban

A belső személy névadója egy német népmeséből származik. Ebben a főhős olyan igézően játszott a furulyán, hogy a játékától elkábult emberek a vesztükbe rohantak. Anélkül, hogy tudnád, gyakran lépre csal egy ember, vagy egy eszme. Ekkor a történtek foglya leszel és az andalító, megigéző furulyaszó magával ragad. Sajnos nincs senki, aki -úgy, mint annak idején Odüsszeuszt - hozzákötözne az árbochoz, hogy ne ess áldozatául a szirének igéző, csábító énekének.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Mester és tanítvány

A képen egy MESTER és egy TANÍTVÁNY látható egy templom kertjében. A jupiteri színekbe öltözött mester nyugodtan áll, és tanítványát figyeli. A fiatal férfi előtte térdel, és az evőtálakat tisztítja. Ilyen módon jelzi, hogy milyen önfeláldozóan akarja követni guruja tanításait. A különböző kultúrájú templomokban és kolostorokban a szolgálat, és az egyszerű munkák elvégzése időtlen idők óta a tiszteletadás jele. A tanítványoknak gyakran éveket kellett így eltölteniük, míg engedélyezték számukra a tanulást.   

 

Merkúr (mint az I. ház ura) a Nyilasban • Merkúr a 9. házban

A tanítványi és a tanítói állapot között van egy középpont. Erősen ragaszkodsz ehhez a ponthoz, de valahogy mégsem találod a helyed. Nem vagy már tanítvány, de a tanításhoz sem vagy elég bátor. Ez a senki földje rabolja el intellektuális energiáidat, és fogva tart a „már nem" és a „még nem".

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Megtörtség

A máskor olyan könnyelmű szárnyas Merkúr ezen a kártyán fáradtnak és levertnek tűnik. Lába törött, mankóval jár. A vidék, melyen át az útja vezet, kietlen és száraz. Köröskörül egyetlen emberfia és település sem látszik. Szaturnusz sorsformáló keze visszafogja Merkúr természetes mozgékonyságát, és ezzel arra kényszeríti, hogy lassan, megfontoltan és figyelmesen járja az útját.  

 

Merkúr (mint az I. ház ura) a Bakban • Merkúr a X. házban

A mozdulataid egész életedben bénultak és merevek, gyakran lépsz olyan helyre, amely egy fejlődés kiindulópontja. Megpróbálod bebiztosítani magad a sorsoddal szemben, és eközben megfeledkezel a továbbhaladásról.

 

 

 

 

A harcos.jpg

 

Az Álmodozó

A kártya az Álmodozó Jancsi mesefiguráját mutatja be. Gondtalanul megy az útján, egyesül benne az Ikrek és a Vízöntő. A madarak és a pillangók, melyek kísérik, mindkét princípiumot képviselik. Felpillant rájuk, és közben nem veszi észre, hogy a híd, melyen éppen áthalad, törött. A kép a szemlélőre bízza, hogy hogyan dönt Álmodozó Jancsi sorsáról: léptei vagy a szakadékba vezetnek, vagy elegendő hittel rendelkezik ahhoz, hogy az átsegítse őt a híd másik oldalára.

 

Merkúr (mint az I. ház ura) a Vízöntőben • Merkúr a 11. házban

Amiről túl gyakran elfeledkezel: a második lépést teszed meg az első helyett. Túl gyors, kapkodó cselekedeteiddel megszakítod a dolgok természetes menetét. Ezáltal szakadék keletkezik, az első és a harmadik lépés között: hiányzik az útnak egy darabja. Szeretnéd a kisujjadból kirázni az eredményeket, és nem szereted a terhes, apró lépéseket. Sokszor a szó igazi értelmében is a levegőben lógsz.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Hallgatás

A kép egy tipikus ikerpárt ábrázol, akik majdnem teljesen egyformák - az egyik (majdnem) nő, a másik (majdnem) férfi) - akik nem tudnak meglenni egymás nélkül (ezért olyan nehéz közös neműeknek gondolni őket). Hátuk mögött áll Neptunusz angyala, és azt parancsolja nekik, hogy zárkózzanak el a külvilágtól és hallgassanak. Elveszi tőlük a kifelé fordulás lehetőségét és egy másik birodalomba vezeti őket - a titkok birodalmába, amit természetesen csak vele (és senki mással nem) tudnak megosztani.

 

Merkúr (mint az I. ház ura) a Halakban • Merkúr a 12. házban

Gyakran hiába próbálod működésbe hozni saját világodat, mert a kezdeményezés kicsúszik a kezedből. A dolgok nem sikerülnek, és úgy tűnik, hogy minden összeesküdött ellened. Nem tudod kimondani, amit kellene. Még nem tanultad meg, hogy csendben légy. A „hallgatás világa" (Max Picard) még ismeretlen számodra.

 

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>

 

 

 

 

A harcos.jpgAz Anya

Nyugati mitológiánkban "Mária" az ősanya és a női odaadás szimbóluma. Karján a gyermeket tartja - szíve bal oldalán. Elfogadta a gyermeket. Liliomoktól körülvéve emelkedik ki az éjszakai tengerből, a tudattalanból, a vízből, a női őselemből. Az éjszakát a telihold világítja meg, amely a vízben tükröződik. Így a fény és a felismerés áthatja a lélek és az érzelmek sötétjét.   

 

Hold (mint az I. ház ura) a Rákban • Hold a IV. házban

A Rák ascendens a régi, elsüllyedt érzékek és események tengere. Aki ezzel az Ascendenssel született, nyakig merül lelkének múltjába. Már a legenyhébb vihar is - amely csak szelíd hullámokat fodroz a víz felszínén -azzal fenyegeti, hogy a hullámok összecsapnak a feje fölött. Reménytelenül próbál menekülni, miközben csak mélyebbre kerül. Elöntik az emlékek, amelyek az érzelmekkel együtt fenyegetik a lelkét. Sokszor egy örökkévalóságig menthetetlenül ki van szolgáltatva ezeknek, de sohasem szedi össze az erejét és a bátorságát ahhoz, hogy megtanuljon úszni, és önállóan kiszabaduljon ebből a lehúzó mélységből. Segítséget keresve általában a legközelebbi jó emberbe kapaszkodik. Ez lehet szülő, gyerek, barát, vagy leggyakrabban a partnere. Bárkibe is kapaszkodjon, azt is magával ránthatja a mélységbe. Egészen addig, míg a másik ember - önmagát mentve - megtagadja ezt a segítséget. Akkor megint ott áll, mint védtelen, elhagyatott Rák-lélek, akit elborít a fájdalom és a gyász. „Hol van a mamám?" - hangzik a magányos gyermek örök panasza, aki az Emberfia ősfájdalmát hordozza magában - meghallgatatlanul.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Dac

Egy kisfiú mérgesen, ökölbe szorított kezekkel szalad világgá anyukájától. Dühtől felhevült arca vörös ingével versenyezve piroslik. A széttört játék az úton fekszik - persze nem is véletlenül tört el.  A hangulat vészjósló, zivatarfelhők közelednek. A GYERMEK olyan nagy "szelet kavar", hogy az ott maradó anya kendőit és ruháját összevissza fújja.

 

Hold (mint az I. ház ura) a Kosban • Hold az I. házban

Egy kis dühös gyerek tombol benned, öklével veri belső világodat, és ki akar törni. Az egész világ „gonosz", és (látszólag) minden összeesküdött ellened. Fogadd el, hogy kisgyerek vagy, messze attól, hogy okos és felnőtt légy.

 

 

 

 

 

A harcos.jpg

 

Eva két arca

Az ember bensejében két nagy archetipikus női lény él: a Bika-Vénusz, a vonzalom, a szépség és a csodálat értékeinek elismerését követeli meg, míg a Hold, az Anya, a gondoskodó és védettséget nyújtó szerepek teljesítésére törekszik. A kártyán most ez a két szerepszemélyiség találkozik, neked pedig el kell döntened, hogy melyiket engedd érvényesülni.   

 

Hold (mint az I. ház ura) a Bikában • Hold a 2. házban

Azt hiszed „megvásárolhatod" a védettséget, ha, jó" vagy, és eljátszod a tökéletes Évát (a tökéletes embert). Mindenben eleget akarsz tenni másoknak, így nem foglakozol eleget magaddal. „Odaajándékozod" önmagadat, és nem kapsz vissza semmit. Ez az „üzlet" nem működik, az érzéseket nem lehet megvenni.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Kibeszélés

A képen egy nő látható, aki a karját védekezőleg a feje előtt tartja, mert érzéseit megsebezték. Mellette Merkúr áll, az istenek küldötte, aki arra akarja rábírni, hogy sértettségét vagy egyéb érzelmeit közölje. "Beszélj hozzám" mondja, "és rögtön csak fele olyan rossz lesz. Ne tartsd vissza, mondd el." A Hold kicsiny karéja azt fejezi ki, hogy az érzések már régen eltűntek a felszínről, így tehát a lélek bensejében nyomasztanak.

 

Hold (mint az I. ház ura) az Ikrekben • Hold a 3. házban

Megpróbálsz elmenekülni az érzéseid, a benned lévő belső gyermek elől úgy, hogy az eszedhez, az intellektusodhoz menekülsz. Ezáltal semlegesíted az érzéseidet, és elválasztod magadat saját női részedtől. A „felszín" világában úgy érzed, hogy nem értenek meg, nem vagy biztonságban, ugyanakkor túl sokszor veted mások szemére ugyanezt a „felszínességet".

 

 

 

A harcos.jpg

 

Az Összeférhetetlenség

Ádám és Éva fogják egymás kezét, és (miután az almát megették) mindketten a Paradicsom saját oldalukra eső felét látják. Mindketten tudják, most már saját útjukat kell járniuk - mindenkinek a saját oldalának megfelelőt. Közöttük a Megkülönböztetés Fája áll (és nem az Élet Fája), amely ugyanakkor a "válás" fája is, amelyhez most már kötődnek. A nő szerint a Jónak az éjszaka, a férfi szerint a nappal, a Rossznak pedig a férfi szerint az éjszaka és a nő szerint a nappal felel meg. A férfinak mostantól felfelé, a dominancia felé kell törekednie, ahova őt a nő nem követheti. A nő pedig az érzelmek felé halad, ahova a férfi ugyancsak nem követheti őt.

 

Hold (mint az I. ház ura) az Oroszlánban • Hold az 5. házban

Lényed mélyén nem fér össze a férfi és a női minőség. Mint férfi, nem érted meg a benned élő nőt, és mint nő, nem érted meg a benned élő férfit. Szenvedsz ettől a szétválasztottságtól, és hiába próbálod meg egyesíteni magadban ezt a két pólust. Végső soron a fájdalmad nem más, mint a Paradicsomból való kiűzetés ősi fájdalma.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Törődés

A kép egy nőt ábrázol, aki kedvesen hajol gyermeke fölé. A gyermeknek egy könnycsepp van az arcán, szomorú, és úgy érzi, a nő még nem fogadta el gyermekének. Ezért elfordul tőle. Arra vár, hogy az anya intenzívebben törődjön vele, mint eddig. A nő még nem bizonyíthatta be a gyermeknek, hogy mennyire szereti. Meg kell még tehát győznie erről.  

 

Hold (mint az I. ház ura) a Szűzben • Hold a 6. házban

Úgy próbálod csillapítani a benned élő kisgyermek félelmét az élettől, hogy még kisebb és még inkább segítségre szoruló lényt keresel, akit törődéseddel magadhoz tudsz láncolni. Rá kell majd jönnöd, hogy végső soron neked van szükséged rá, és nem fordítva.

 

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Család

Egy férfit és egy nőt látunk barátságos tájon, egy mezőn térdelve. Partnerek, valamilyen módon egymáshoz tartoznak. Közöttük láthatjuk a gyermeket (a harmadikat), akihez mindketten fordulnak. Mindketten leereszkedtek a földre, már nem állnak (mert az állás a szubjektivitást leginkább hangsúlyozó testhelyzet), hanem közös érzelmeiknek szentelik magukat. A folyó, amelynek partján játszódik ez a jelenet, ugyanígy az érzelmekhez tartozó "lélek vizének" a kifejeződése, amely a három ember közötti kapcsolatot jelenti.  

 

Hold (mint az I. ház ura) a Mérlegben • Hold a VII. házban

Érzelmileg rendkívüli módon függsz másoktól. A családdal kezdődik azoknak a sora, akikkel szemben elvárásaid vannak. Kényszeresen raksz fészket, ahonnan mindig ki kell hogy dobjanak, mert ha beleragadsz a harmóniába és a védettségbe, akkor sohasem fogod tudni kibontani a szárnyaidat.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Az Elvetélés

Egy öreg nő áll az ördög színeibe öltözve (vörös és fekete) egy pokolbéli szakadék előtt, amelyből lángok csapnak ki, és egy kisgyermeket áldoz fel. A sötét erőkkel kötött szövetsége jeléül két megfordított pentagrammát visel gallérján. Kettőt, mert a kettő az ördög, a "viszályszító" száma. A kegyetlen tettet az alvilág foglyul ejtett és megkövesedett démonai figyelik.   

 

Hold (mint az I. ház ura) a Skorpióban • Hold a 8. házban

Érzelmileg.nagyon erősen kötődsz másokhoz. Mint egy polip a tapadókorongjaival, úgy szorítasz magadhoz másokat, hogy ne legyél egyedül. Ezért a lelki önállóságot áldozod fel, de gyakran még az igazságodat is. Anélkül, hogy észrevennéd, a biztonság képzetét az „igazi" érzelmek elé helyezed, mindaddig, amíg a sors néha brutális módon ki nem penderít ebből a „pótvilágból".

 

 

 

A harcos.jpg

 

Mnemoszüné

A kártya MNEMOSZÜNÉT ábrázolja, ahogyan egy a Vatikánban megtalálható szoborról már ismerhetjük. Bal oldalán Léta sötét vize folyik egy barlangból, jobb oldalán MNEMOSZÜNÉ vize csordogál. Azon a helyen áll, ahol a két ág egymással találkozik, és amelyet az istennő jelenlétében az emlékezés vize világosít meg és világít át. Ruhája eltakarja kezeit, mert ő nem a kezével gyógyít, mint egy orvos, ő a lélek segítője. Az őt jelképező állat a kabóca. 

 

Hold (mint az I. ház ura) a Nyilasban • Hold a 9. házban

A Léthé vize folyik át a lelkeden. Nem szívesen emlékszel arra, hogy ki is vagy valójában. Rálátásaid inkább akadályozzák fejlődésedet, mintsem segítenék. Olyan vagy, mint egy koraérett gyermek, aki azt hiszi, hogy már nem kell semmit sem tanulnia és ezért nem is tud tovább nőni. Mnemoszüné, az emlékezés istennője nagyon nehezen tudja visszaszerezni lelkedben az őt megillető helyet.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Jégkirálynő

Egy nőt láthatunk a befagyott érzelmek jégvilágában. A megfagyott víz a megkeményedett érzelmek szimbóluma. Nem tud sírni, könnyei jéggé merevedtek. Érzelmei nem áramolhatnak szabadon, mert megszilárdultak. A jobb kezében látható tükör eltörött, mert minden vétkéért másokat okol, nem akarja saját magát visszatükrözni. Saját magát már képtelen meglátni. A kastély, amelyben sérelmeiért vállalhatná a felelősséget, és ezzel együtt átvehetné királynői méltóságát, még távol van. Mégis, a telihold, a kiteljesedett nőiesség szimbóluma látható a háttérben, és arra vár, hogy egy nap a királynő belépjen a kastély kapuján.  

 

Hold (mint az I. ház ura) a Bakban • Hold a X. házban

A lelked mélyén olyan belső személy található, aki magába zárja az érzéseit. Bezárkóztál és az érzéseidet fallal vetted körül (érzelmi páncél). Ezért a világot teszed felelőssé: túl keménynek és igazságtalannak tartod, és nem látod be, hogy ez a hidegség a saját lelkedben gyökerezik.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Szabadulás

Egy nemtelen lény éppen egy belülről feltört tojáshéjból száll ki. Ez a szerepszemélyiség se nem férfi, se nem nő, hanem tulajdonképpen még a pubertáskor előtt áll. Vagyis: először valamilyen - akár női, akár férfi - nemet hordozó lénnyé kell változnia. Mindkét esetben a tojás burka túl kicsi már, és nem kínál védelmet a szerepszemélyiségnek. Ugyan a táj, ahová került, nagyon hideg, de az első virágokat már látni lehet, és egy kezdődő nap hajnalodik. A nap erősödő fénye pedig néhány hónapon belül eltünteti a havat.    

 

Hold (mint az I. ház ura) a Vízöntőben • Hold a 11. házban

Nem tudsz érzelmileg kapcsolódni. A közelségtől való félelmedben olyan messzire szaladsz minden kötődéstől, amennyire csak lehet, az­tán panaszkodsz, hogy egyedül vagy és magadra maradtál. Te magad hagyod el a tojás védelmező héját, és végül megfagysz saját lelked hidegségében.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Csipkerózsika szendergése

Egy nő üvegkoporsóban fekszik, és várakozik. Mindenki tudja, hogy él, de mert elátkozták, élete végéig el van választva az élettől. A rózsasövény minden embert visszatart attól, hogy közelítsen az üvegkoporsóhoz - és így a nő érinthetetlen marad. A koporsóban fekve arról álmodik, hogy egy kéz ereszkedik le hozzá a felhőkből (a Vágyak Égboltjából), megfogja a kezét és hazavezeti.

 

Hold (mint az I. ház ura) a Halakban • Hold a 12. házban

Születésedtől fogva hontalan és védtelen vagy. És várakozol. Várod az anyát, a partnert, az életet. Azt várod, hogy jöjjön a királyfi, aki megcsókol, és te felébredsz, majd elvisz a kastélyába. Nem tudod kiheverni, hogy le kellett születned ebbe az életbe, csalódott vagy, hogy „ilyesmi" történt veled, és ezért inkább halottnak tetteted magad.

 

 

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>

 

 

 

A harcos.jpg

 

Az Egó

Egy férfi ül a trónon, és a hatalmi jelvényeket tartja kezében. A korona szimbolizálja, hogy hatalmasabb a többieknél (és ragyogóbb, mert koronája aranyból van). A jogar (amely a buzogányból származik) arra mutat rá, hogy anyagi értelemben is ő a leghatalmasabb. Az országalma azt a világot jeleníti meg, amelyen uralkodik. A trónja emelvényen helyezkedik el, tehát mások felett áll. A háttérben a napkorong, amely mindig is az egyiptomi napkirályok szimbóluma volt. Úgy hiszi, ő a korlátok nélkül uralkodó, senki sem versenyezhet nagyságával és dicsőségével.

 

Nap (mint az I. ház ura) az Oroszlánban • Nap az 5. házban

Az Oroszlán ascendens életének középpontjában saját elveszett, bezárt, eladott szíve áll. Ezért a szerelem és az elevenség keresése határozza meg az életét. A szívéhez vezető út eltorlaszolódott. Az a vágy, ami őt a keresésre indítja, egyben a gyógyulás egyetlen kulcsa is. Ez pedig a hatalom elvesztése. Szinte szétszakítja a semmibe szétfolyó Egó fájdalma és a tudatos vagy tudattalan hatalomvágy. Valamennyi Oroszlán ascendensű személy magas pozícióban volt a korábbi évszázadokban/életeiben. A szíve mindig saját magáért dobogott, megnyilvánulni akaró férfi energiáit arra fordította, hogy az énjét táplálja és védje. A csúcson állt! Mindegy, hogy császár volt, király, üzletember, családfő, pap, bíró, Don Jüan, Casanova vagy gyógyító. A hatalom külső köntösei olyan sokféle formában tudnak megjelenni, mint a homokszemek a tengerben. Ezek csak kosztümök, amelyek ugyanazt takarják: egy olyan szívet, amely zárva van az élet és az emberek előtt. Mivel ott, ahol az embereket a nagyzási hóbort és a hatalomvágy uralja, a szeretetnek nincs helye.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Harc  

A kép a két lovagot csata közben mutatja. Úgy hasonlítanak egymásra, mint egyik tojás a másikra, és kapcsolatukra az utal, hogy egymásnak tükörképei. Így mutatják be, hogy minden harc tulajdonképpen tükörküzdelem, ahol a külső ellenség is te magad vagy. A király jelét - az oroszlánt - viselik a pajzsaikon, és ruházatuk gazdag és fényes, ahogyan királyi lovagokhoz illik. A kártya uralkodó színe a vörös, az agresszió és a harc színe.

 

Nap (mint az I. ház ura) a Kosban • Nap az I. házban

Te vagy önmagad legnagyobb ellensége, és örök harcban állsz mindennel és mindenkivel. Vagy győztesként kerülsz ki az élet harcaiból, vagy bosszúálló gondolatokat forgatsz a fejedben. Nem tudsz veszíteni, és ez a legnagyobb problémád.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Az Uralkodónő

Hatalma jeléül a Királynő jómódúan és gazdagon van öltözve. A csábítás almáját tartja bal kezében, nyílt dekoltázsa nőies szépségét hivatott kifejezni, amelynek segítségével meg akarja tartani a trónt. Testi teltsége azt a súlyt szimbolizálja, amely szerinte pozícióját jellemzi.


Nap (mint az I. ház ura) a Bikában • Nap a 2. házban

Hatalmadat és nagyságodat arra használod, hogy az életben mindent meg tudj vásárolni, amit vagy akit csak akarsz. De nézd csak meg ezt az asszonyt a trónon, ezt a pompás uralkodónőt. Az az érték, amivel fizetsz, a te nőiességed. Lágy, nőies részedet az „oroszlánok" elé veted, és így a győzelmeid, amelyek oly sokba kerültek neked, pürrhoszi győzelmek.

 

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Színész

A király egy színpadon járkál föl-alá, és saját szövegét idézi. Nem igazi király, csak eljátssza ezt a szerepet. Annak a "szerepnek" a szövegét olvassa fel, amelyet Hermész-Merkúr, az istenek küldötte adott át neki. Lába alatt látható a súgólyuk, arra az esetre, ha nem tudná folytatni szerepét, vagy nem tudná felolvasni (mert királyként túl hiú, hogy szemüveget tegyen fel). A színpad előtt látható a közönség. A nézők tudják, hogy palástja és koronája csak a színház kelléktárának darabjai.

 

Nap (mint az I. ház ura) az Ikrekben * Nap a 3. házban

A sikertől és a tapstól függsz. Miféle király az, aki publikum nélkül nem tud élni! Sokszor fölöslegesen áldozod fel az erőidet csak azért, hogy jól játszd el a szerepet. Az a keserű utóíz, ami árnyékot vet az Egódra azt jelenti, hogy alapjában véve tudsz arról a külsőségről és arról a rejtett identitásról, amelyek nem igazi belső értékeidből származnak.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Az Összeférhetetlenség

Ádám és Éva fogják egymás kezét, és (miután az almát megették) mindketten a Paradicsom saját oldalukra eső felét látják. Mindketten tudják, most már saját útjukat kell járniuk - mindenkinek a saját oldalának megfelelőt. Közöttük a Megkülönböztetés Fája áll (és nem az Élet Fája), amely ugyanakkor a "válás" fája is, amelyhez most már kötődnek. A nő szerint a Jónak az éjszaka, a férfi szerint a nappal, a Rossznak pedig a férfi szerint az éjszaka és a nő szerint a nappal felel meg. A férfinak mostantól felfelé, a dominancia felé kell törekednie, ahova őt a nő nem követheti. A nő pedig az érzelmek felé halad, ahova a férfi ugyancsak nem követheti őt.

 

Nap (mint az I. ház ura) a Rákban • Nap a IV. házban

A benned lévő férfi nem érti meg a benned élő nőt. A benned élő férfi és nő, a Nap és a Hold összeegyeztethetetlenek. Belül szétszakítva érzed magad: szeretnél odaadó lenni, de ugyanakkor hatalmat is akarsz. Látszólagos odaadással néha eléred, amit szeretnél, de ez aztán egy fájdalmas kiszolgáltatottság érzéssé változik át benned.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Beteg király

A király letette koronáját, jogarát és palástját, és tehetetlenül fekszik az ágyban. Fáradt, szeme lehunyva, egy imakönyvbe kapaszkodik, mintha az vigaszt nyújthatna, és elvesztett biztonságérzetét visszaadhatná. A terem dísztelen, mert az EGÓ-ra nehéz idők járnak. A nyomorúságos hétköznapok keserű gyógyszere az ágy mellett álló asztalkára van készítve.

 

Nap (mint az I. ház ura) a Szűzben • Nap a 6. házban

Egód alapjaiban tagadja az életet, mivel nem gördítenek elé vörös bársonyszőnyeget. Már a szüleid sem sereglettek mint alattvalóid bölcsőd köré. Mégis, mielőtt „királyi lábaidat" a realitás talajára helyeznéd, inkább visszahúzódsz (különböző szemrehányásokkal).

 

 

 

 

A harcos.jpg

 

Az Esküvő

Egy párt ábrázol a kép, éppen a templomból jöttek ki (ahol igent mondtak egymásnak). Ez életük csúcspontja, és mindketten boldogan tekintenek a jövő felé. A gyermekek virágokat hintenek, mert még mindketten "rózsaágyban" pihennek. A piros szőnyeg azt mutatja, ami most nem okoz gondot: ebben a pillanatban a két EGÓ különös módon egyszerre magasztosul fel - mindkét EGÓ egyaránt kiváló és kiemelkedő lehet. Mindketten szeretik egymást, és egymás felé fordulnak.

 

Nap (mint az I. ház ura) a Mérlegben • Nap a VII. házban

Saját boldogságodat máson keresztül akarod megvalósítani. Te ezt szeretetnek nevezed anélkül, hogy észrevennéd, hogy Ő csak azért van itt számodra, hogy visszatükrözze a Napodat, és ezáltal felnagyítsa. Hol van a te szíved ebben az (Egó-) játékban?

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Mágus  

A kép egy boszorkánykonyhát ábrázol minden, az alkímiához szükséges felszereléssel együtt: koponya, varázskönyvek, mágikus tűz, amelyen a varázslómester a Homunculust - a mesterséges életet - készíti. A MÁGUS kalapján megfordított pentagrammát visel - az alvilág szarvakat viselő urának jelét. A vérvörös égen a sötét hatalmakkal kötött szövetség jeléül a "fekete Nap" látható.

              
Nap (mint az I. ház ura) a Skorpióban • Nap a 8. házban

Megvan az a képességed, hogy az életenergiáidat lekösd, és olyan erőtereket hozz létre, amelyekben meg tudod valósítani az eszméidet és eszményeidet. Igen ám, de hol marad eközben az igazi élet? Életed alkonyán majd úgy érzed, hogy az élet valahol elmaradt mellőled, és a szívedben csak hidegség uralkodik. A benned élő Mágus saját erejének áldozatává válik.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Fortuna  

Egy középkorú férfi áll egy szántóföldön, és a bőségszaru ráhulló szellemi csillagocskáiban fürdik. Ahogyan anyagi értelemben a föld is megtermékenyült, szellemi értelemben ő is termékennyé válik. Igen, egy megtermékenyülési folyamatot láthatunk itt. A férfi lehunyja szemét, de nem szemlélődve vagy meditálva (mint a VISSZAVONULÁS kártyáján), hanem a kapott ajándékon töprengve.

 

Nap (mint az I. ház ura) a Nyilasban • Nap a 9. házban

Mélyen hiányzik belőled a bizalom. Az Egód olyan szédítő magasságokba emelkedett fel, hogy nem tudsz visszatérni saját eredetedhez, Istenhez. Ennek az a következménye, hogy életed egy időre értelmetlenné válik. Nem teszed már fel a kérdést, hogy „Ki vagyok én?". Ezzel szemben azt próbálod kutatni, hogy kik lehetnek a többiek. Mintha ez bármit is használna neked!

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Teher

A képen látható férfi szikár és sovány, a táj kietlen. Szaturnusz átvette az uralmat. Kövek és sziklák nehezítik meg a meredek utat. A férfi terhe a sors nehézségét szimbolizálja, amelyet az embernek attól függetlenül viselnie kell, hogy akarja-e vagy sem. Csak a bogáncs él meg ilyen sziklás magasságban - mivel csak kevés vízre van szüksége és elpusztíthatatlan.

 

Nap (mint az I. ház ura) a Bakban • Nap a X. házban

A világ összes felelőssége a te válladat nyomja. Nagyzási hóbortodban túlterhelted magadat. Csak te tudod (legalábbis azt hiszed), hogy mi a helyes, és mi nem. Csak te ismered az abszolút igazságot. Te vagy a törvény, a hajlíthatatlan, a kőkemény, az elavult ősi törvény.

 

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Zuhanás

Az UDVARI BOLOND levetette a királyt a trónról, és most ő foglalt ott helyet. Természetesen nem a király szokásos ülőhelyén, mert ezáltal csak egy új EGÓ jönne létre. Nem, ő vigyorogva egyensúlyozik a karfán, mert tudja, hogy arról a helyről szokták letaszítani a királyokat, és mint ilyen, egy idő után veszélyessé válhat. Sohasem jutna egy bolondnak az eszébe, hogy a trónra üljön, ezt a királynak engedi át. Tükröt tart a letaszított király meghökkent arca elé, mintha azt akarná mondani: "Nézd csak, milyen bolond vagy!" A kép jobb oldalán egy, még nagyon kicsi madár emelkedik a levegőbe. Abban a reményben teszi ezt, hogy a király egyszer a szabadság nagy tarka madarává változik.

 

Nap (mint az 1. ház ura) a Vízöntőben • Nap a 11. házban

Olyan király vagy, aki szívesen lenne bolond. Szívesen lennél szabad, de félsz királyi méltóságod elvesztésétől. Olyan konfliktusba születtél, amely feloldhatatlannak tűnik. Ha hatalommal bírsz, akkor az terhes neked, és te indítod el - természetesen tudat alatt - a saját bukásodat. Ha pedig szabad vagy, akkor az Egód szenved, és arra ösztönöz, hogy igyekezz visszaszerezni a trónt

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Visszavonulás

A kép egy Buddhát ábrázol, vagyis egy olyan alakot, aki nagyon hasonló egy királyhoz (az EGÓ-hoz). Egy kicsi trónon ül, és feje körül fényből szőtt koronát láthatunk. Csak a világ hiányzik körülötte! Üresség veszi körül. Semmi sincsen, amin uralkodhatna, amit cselekedhetne, amit megváltoztathatna. A csukott szemek befelé tekintenek egy olyan világba, amely végtelenül nagyobb, mint az EGÓ világa.

 

Nap (mint az I. ház ura) a Halakban • Nap a 12. házban

Egy száműzött király vagy. Senki sem tudja rajtad kívül, hogy sajátod­nak mondhatsz egy birodalmat és egy koronát is. Az, hogy időnként méltóságteljesen kitartasz, mint egy Buddha, az az Egód fájdalmát rejti el. Az el nem ismertség sebét ez semmiképpen sem gyógyítja be.

 

 

 

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Szolgálónő

Isten szolgálója az oltár előtt azt a szerepszemélyiséget szimbolizálja, amely meg tud hajolni, amely áldozatkészen nem csak saját magát szolgálja, hanem szolgálatait magasabb hatalomnak is felajánlja. Fehér színbe, az ártatlanság színébe van öltözve. A caduceus, a hermészbot két egymást körül tekeredő kígyóval és szárnyakkal, a férfi és női oldal - jin és jang - kiegyenlítésének és irányításának szimbólumai, amely a Szűz szerepszemélyiségének tulajdonképpeni feladata.

 

Merkúr (mint az I. ház ura) a Szűzben • Merkúr a 6. házban

Némely ember olyan óvatosan él, hogy szinte már nem is él. Ez lehet a Szűz ascendensűek mottója és tényleg: olyan bátortalanul foglalja el a helyét az élet rulettasztalánál, - amely egyforma piros és fekete mezőkre van felosztva -, hogy nem is nyer semmit. Aztán pedig panaszkodnak: „Mindent jól csináltam, mindent figyelembe vettem, senkit sem sértettem meg stb. Hol marad a nyereségem?" Tényleg figyelemre méltó, ahogy a Szűz-ember mindenkihez és minden helyzethez alkalmazkodva kitér minden súrlódás elől. Megkísérli, hogy éberen, előrelátóan, időben mindig félreálljon, hogy elkerülje az élettel való komolyabb összeütközést. Születése óta sablonok szerint él - és már évezredek óta így megy ez. Falat emel személyisége köré, mely kirekeszti mindazt, amit nem szabad, ami piszkos, rossz vagy esetleg jellemtelen. A piszok utolsó maradványait az élet mossa és sikálja le. így egy tiszta, szerény, rendes, komoly és segítőkész lény jön létre. Már évezredek óta távol tartja magát a „szennyes" világtól. Ha átvilágítjuk a Szűz ascendens árnyoldalát, valóban semmiféle bűnt vagy gaztettet nem találunk, csak egyvalamit: azt a hazugságot, hogy az ember kizárhatja magából az árnyékoldalát.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Bűnösség     

Az egyszarvú régóta az ártatlanság szimbóluma. Csak egy még ártatlan lány, egy szűz pillanthatja meg vagy érintheti meg. A képen látható vadász jóhiszeműen azt gondolja, hogy vadat ejt el. Nem látja az állat szarvát és így "tévedésből" egy érintetlen lényt sebez meg. A vadász feladata az erdők és mezők védelmezése, és ez biztosítja a jogot számára ahhoz, hogy állatokat öljön. De senkinek a világon nem áll jogában megsebezni egy egyszarvút. Ezért - anélkül, hogy tudna róla és tehetne ellene valamit - óriási bűnnel terheli meg lelkét. Az ég mennydörög és haragos rőt színű a bűnbeesés láttán.

 

Merkúr (mint az I. ház ura) a Kosban • Merkúr az I. házban

A benned élő tettes az életéért és ártatlanságáért küzd. Lázasan keresi annak okát, hogy miért kellett így, vagy úgy cselekednie. Nem tudja kimondani a megváltást jelentő szavakat: „Én voltam az!" (Én öltem meg az egyszarvút.) A tettes-áldozat kötelék kígyóként tekeredik a szíved köré, és megfoszt a szabadságodtól.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Ragaszkodás

Egy kövér nő ül egy asztalnál és fémpénzoszlopokat tornyoz fel maga előtt. Az oszlopok lassan már védőbástyát képeznek előtte, amely mögött a nő úgy gondolja, biztonságban van. El lehet képzelni, hogy hamarosan teljesen eltűnik a pénzhalom mögött, és akkor börtöne tökéletessé válik. Már tetetett rácsot az ablakára, hiszen bárki ellophatja tőle féltett kincseit. Természetesen jó oka van a védelem ilyen formájára - de hamarosan ez lesz az egyetlen dolog (na és a pénze), ami megmarad számára. Látogatói nincsenek, csak azok jutnak be a börtönébe, akik a kincsére vágynak, és nem őrá.       

 

Merkúr (mint az I. ház ura) a Bikában • Merkúr a 2. házban

Félsz. Félsz és megint csak félsz. Félelmedben befalazod magad, és félelemből tagadod meg az életet. Védőbástyáid néha olyan magasak, hogy sem fény, sem oxigén nem jut be a belső világodba. Mivel erősen kapaszkodsz falaidba, nincs szabad kezed, amellyel meg tudnád ragadni az élet szép dolgait.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Stratéga

Egy idősebb férfi ül dolgozószobájában, önmagával sakkozik, és minden lépést gondosan előre megfontol. Élete is ilyen: előre megszerkesztett és ellenőrzött. Az asztala alatt azok a játékfigurák fekszenek, melyekkel már régóta nem játszik: az érzelmek és a tudatalatti "gonosz" lánykái és fiúi. Csak arra várnak, hogy végre ők alakíthassák a fenti világ menetét, és hogy a fenti sakkbábukat a kellő pillanatban jól megtáncoltassák.    

 

Merkúr (mint az I. ház ura) az Ikrekben • Merkúr a 3. házban

Az eszed irányítja az életedet, gondolataid uralják belső világodat. Érzelmek már nem áramlanak a lelkedben. Belsőleg megcsontosodtál. A rossz döntésektől való félelmed miatt egyik életstratégiát a másik után fejleszted ki, csak azért, hogy az élet sokszínűségével többé ne legyen dolgod.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Gondoskodás

A kép egy nőt ábrázol, aki kedvesen hajol gyermeke fölé. A gyermeknek egy könnycsepp van az arcán, szomorú, és úgy érzi, a nő még nem fogadta el gyermekének. Ezért elfordul tőle. Arra vár, hogy az anya intenzívebben törődjön vele, mint eddig. A nő még nem bizonyíthatta be a gyermeknek, hogy mennyire szereti. Meg kell még tehát győznie erről.  

 

Merkúr (mint az I. ház ura) a Rákban • Merkúr a IV. házban

Attól való félelmedben, hogy törődés és gondoskodás nélkül kell élned, gyakran csöndben maradsz, kisebbnek akarsz tűnni, mint amilyen valójában vagy. Azt gondolod, ha téged nem lát senki, akkor nem is bánthat. Elbújsz vagy beleragadsz gyermeki világodba, hogy elkerüld az élet nehéz és bizonytalan oldalait.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Beteg király

A király letette koronáját, jogarát és palástját, és tehetetlenül fekszik az ágyban. Fáradt, szeme lehunyva, egy imakönyvbe kapaszkodik, mintha az vigaszt nyújthatna, és elvesztett biztonságérzetét visszaadhatná. A terem dísztelen, mert az EGÓ-ra nehéz idők járnak. A nyomorúságos hétköznapok keserű gyógyszere az ágy mellett álló asztalkára van készítve.

 

Merkúr (mint az I. ház ura) az Oroszlánban • Merkúr az 5. házban

Eleted folyamán egy olyan állapotba menekülsz, amit betegségnek néznek. Szívesen vagy páciens, és túlzottan türelmes is vagy. Olyan mértékben alkalmazkodsz a mindennapokhoz és más emberekhez, hogy a saját Éned eközben eltűnik. Egód nem meri megmutatni önmagát és nem mer önálló lenni. így a király nem tud uralkodni, és gyógyulásra vár.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Kapcsolat hétköznapjai

A kapcsolat mindkét partnere belemerül a mindennapok munkájába. A férfi tüzifát készít, a nő ruhát mos. Olyan munkák ezek, amelyek életük végéig fognak ismétlődni. Így már alig foglalkoznak a másikkal, mindenki saját, a kapcsolat érdekében végzett tevékenységével van elfoglalva, és gondolatai messze járnak, amit - hála Istennek - nem lehet arcukról leolvasni.

 

Merkúr (mint az I. ház ura) a Mérlegben • Merkúr a VII. házban

Életedben a kapcsolatoknak nagy árnyékuk van. Alkalmazkodásodat kényszerességeid és a kötelezettségek árnyékolják be. Hol marad az öröm, a tréfa, a játék? A félelemtől terhelt lelked szürke zónája az a biztonsági terület, amelyet mindenáron távol kell tartania másoktól.

 

 

 

 

A harcos.jpg

 

Az Onostorozás

Vezeklőruhában egy apáca térdel spártaian berendezett szobájának kemény padlóján. Addig üti magát, míg a háta el nem kezd vérezni. Azért teszi, mindezt, hogy távol tartsa magát a bűntől és a tisztátalan gondolatoktól - hogy közelebb kerüljön Istenhez. A falon egy kép lóg, ami világossá tesz az összefüggéseket: egy vérző szív látszik rajta, melyet két tőr szúr keresztül, és egy töviskorona veszi körül. Ezt a motívumot gyakran látjuk régi vallási képeken. Azt a szenvedést hivatott bemutatni, amit Jézus vett magára az emberekért. Sajnos gyakran tévesen az önostorozás szimbólumának is tartják.

 

Merkúr (mint az I. ház ura) a Skorpióban • Merkúr a 8. házban

Egy kényszerképzet rabja vagy, ha mégoly finom formájú is az. Beleragadtál egy ördögi körbe, amely azt sugallja, hogy bűntelennek és tisztának kell lenned. Úgy gondolod, hogy a gonoszt csak úgy tudod magadtól távol tartani, hogy - gondolatban vagy ténylegesen - megpróbálsz újra és újra megtisztulni. Ez a szertartás néha annyira finoman érzékelhető és annyira természetessé vált, hogy azt hiszed, ez a normális élethez tartozik. Az igazság azonban az, hogy ezek életenergiáidat rabolják el, tudattalanul, szinte marionett bábuként irányítanak.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Az Inkvizíció

Egy inkvizíciós törvényszék a magas pulpitusról ítél egy vádlott sorsáról. A legfőbb bíró vádlón mutat arra az asszonyra, aki görnyedt tartásban áll előtte. A nézők a történés béklyójában csak hallgatnak. A középkorban sok nőt boszorkánynak kiáltottak ki, elítélték és megégették őket, hogy ezzel is alátámasszák az egyház hatalmasságát, és "dicsfényt" vonjanak saját személyük köré. Különösen a szintkülönbség hangsúlyos ezen a kártyán, tehát a két fél között húzódó távolság. Akik fent ülnek, azok az "igazság" birtokosai.

 

Merkúr (mint az I. ház ura) a Nyilasban • Merkúr a 9. házban

Képmutatóvá váltál, aki önmagának úgy akarja bebizonyítani bűnte-lenségét, hogy intoleráns és lekicsinylő a másképp gondolkodókkal és a más vallásúakkal szemben. Meg kell tagadniuk a hitüket és a tiédet kell követniük. Úgy érzed, hogy tökéletesen igazad van, ezért már nem tudsz tanulni sem.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Félelem

A képen egy temető látható éjszaka. Egy nő kiabálva szalad egy árny elől, akit a sötétben látni vél - a halál elől. A halál, aki sötét ruhában jelenik meg, csak vázlatosan ábrázolt, hiszen alapjában véve csupán a nő félelmének és képzelőerejének szüleménye. A halált már ősidők óta csontvázként ábrázolják, ami a hús mulandóságára emlékeztet minket. Képünkön is egy halotti arc ugrik elő a lebegő ruhák mögül.

 

Merkúr (mint az I. ház ura) a Bakban • Merkúr a X. házban

Úgy érzed, hogy megbénultál, leblokkoltál. Annyira félsz attól, hogy hibát követsz el, hogy elrontod az életedet, hogy szinte megkövülten állsz egy feladat előtt, nincs bátorságod, hogy elvállald. Leginkább azonban a haláltól félsz, attól a számtalan „kis haláltól", amelyet az élet hoz el.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Fúriák

Egy férfi félelemmel eltelve menekül, hiszen háta mögött a bosszúállás Istennőjének alakja jelenik meg. Medúzafején kígyók vonaglanak és kezeivel kígyókat hajigál, amelyek villámokká változnak. Olyan rettenetes látványt nyújt és akkora veszélyt hordoz magában, hogy a férfi nem képes elviselni és menekülni akar. Arca ijedt maszkká torzult - könnyen elképzelhető, hogy inkább feladja a menekülést, és az őrületbe merül, vagy másképpen kifejezve: az őrületbe menekül. Vörös kendőt hord, amellyel tudat alatt azt jelzi, hogy vétkesnek érzi magát, amit tett, az mélyen nyomja lelkiismeretét.         

 

Merkúr (mint az I. ház ura) a Vízöntőben • Merkúr a 11. házban

Bűntudat nyomja a lelkedet. Ez a bűn most olyan félelmetes események formájában jelenik meg, amelyek elől a legszívesebben elszaladnál. Azt gondolod, hogyha nem hánytorgatod fel, akkor senki sem veszi észre. De ez a „bűn" már régen megszemélyesült, és most szorongásban, nyugtalanságban nyilvánul meg benned.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Becsapás

Egy piacon egy szemfényvesztő ül, aki hamis játékával egy másik embert ámít. Előttük három dióhéj fekszik, valamelyik alatt pedig egy borsószem. Olyan sokáig tologatja a dióhéjakat - és ezzel teljesen megtéveszti a nézőt - hogy a játékos, abban a biztos tudatban, hogy még tudja, hol van a borsószem, és ezért pénzt tesz rá, a dióhéjak egyikére mutat. De néhány (szándékosan kitervelt) csábítóan nyerő kör után, amelyekben a játékos egyre nagyobb nyereményekhez jut, a szemfényvesztő ügyesen kicsempészi a dióhéj alól a borsószemet - és attól kezdve csak egy nyertes létezik. A játékos belesétált a nyereményvágy csapdájába.      

 

Merkúr (mint az I. ház ura) a Halakban • Merkúr a 12. házban

Valamivel ámítod, becsapod magad. Ezt az öncsalást azonban másokra vetíted ki. Ez fogja elősegíteni sorsod beteljesülését, és be „kell" téged csapnia. Nagyon nehéz beletekinteni ebbe a tükörbe, de minél inkább elutasítod, annál zavarosabbá és átláthatatlanabbá válik a tükörképed.

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Partner

A "nagy" kártyák közül egyedül ezen a képen találunk két személyt, az ember és másik oldala. Férfi és nő. Ha férfi vagyok, akkor a másik oldalamat először a nőnél keresem. Ha nő vagyok, akkor fordítva cselekszem. Képünkön a nő és a férfi egymással táncol, mert örülnek, hogy megtalálták (és megszerették) egymást. Ez természetesen a szerelemről alkotott romantikus elképzelésünknek felel meg. Hogy ez a tánc nem tarthat örökké, azt már az istenek eldöntötték. Itt azonban még harmóniában vannak. Mindkettő a másik arcában szemléli önmagát.

 

 

Vénusz (mint az I. ház ura) a Mérlegben • Vénusz a VII. házban

A Mérleg ascendens már régen és kétségbeesetten keresi önmagát. Ki vagyok én, ha nem tudom meghatározni magam a másikban? Ki vagyok én, ha nem tartanak elém egy tükröt, amely megmutatja elveszett arcomat? De az Én csak a másik számlájára tud kiterjedni, csupán káoszt, békétlenséget és fájdalmat okoz. Ez az Én inkább emberi akaraterőnek nevezhető, mely lehetővé teszi számára, hogy önerőből valósítsa meg az életét. Mivel a Mérleg ember fő törekvése az, hogy megőrizze az egyensúlyt (és harmóniát hozzon létre), le kell mondania „térnyerési", hódítási szándékairól, ha elveihez hű akar maradni. Ezzel a döntésével elszakad születési energiáitól, s ezzel saját születésének felelősségétől is. A folyamat nem annyira a Mérleg-probléma eredete, inkább újbóli ismétlődése. Minden életében újra felteszi a kérdést: „A többiek, vagy én?" A válasz ugyanaz mindig: „A többiek!" Mindig másokat keres, akik nevet adnak neki, és akik Énjét megerősítik. így válik függővé mindenféle kapcsolattól. Ha talál valakit, akire rá tud akaszkodni, a másiknak könnyű dolga lesz vele, hiszen árnyékként követi „urát".

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Viszály

Szakadék tátong a nő és a férfi között. A kard a két földrészt egyre inkább eltávolítja egymástól, a "symbolon" kettétörik. Az ég vörös színű az agresszív energiától, ami körüllengi mindkettőjüket. A nő karba tett kézzel, elzárkózva áll, önfejű és elutasító marad. A férfi dühösen szorítja ökölbe kezét, mellyel akár ütni is képes. A rózsa, a szerelem szimbóluma, összetaposva hever lábaik előtt.

 

Vénusz (mint az I. ház ura) a Kosban • Vénusz az I. házban

Félsz a veszekedéstől/vitától és az összeütközéstől. Elnyomod a konfliktusokat, és kitérsz saját agressziód útjából. Csupán igazságtalan véletlennek tartod, hogy gyakran erőszakkal találkozol a külvilágban. Ezek az esetek azonban mindaddig egymást érik, amíg menekülsz az összeütközések elől!

 

 

 

A harcos.jpg

 

Az Aranykalitka

Egy gazdagon és csinosan öltözött nő ül egy kalitkában. Partnere tartja kezében arany börtöne kulcsát. A nő semmiben sem szenved hiányt, jól érzi magát, kényelmesen ül a börtönben. Mindene megvan, amit csak megkíván, egyetlen dolgot kivéve: a szabad tér, a szabadság. Ez az ára annak, amit biztonságáért fizetnie kell. Ha jobban megnézzük, sejthetjük, hogy kissé búskomor (és valószínűleg kissé kövérebb) lett.  

 

Vénusz (mint az I. ház ura) a Bikában • Vénusz a 2. házban

Kapcsolataidban nem vagy szabad, és nincs mozgástered. Annyi biztonságot igényelsz, amit csak egy börtön tud megadni. Mindegy, hogy fogoly vagy börtönőr, a birtoklás és az ezzel összekapcsolódó féltékenység mindkét esetben kínozza lelkedet.

 

 

 

A harcos.jpg

 

 

A Hiúság vására      

A képen egy piac látható, amelyen párocskák sétálgatnak. Üdvözlik egymást, megnézik a másikat, és azt akarják, hogy őket is megnézzék. Nem örömteli, színes kavalkád ez, hanem inkább egy enyhén unalmas oda-vissza séta a piacon, hogy valahogyan elteljen az idő. A tompa színek az egyhangúságot emelik ki, és azt akarják jelenteni, hogy ne számítsunk lelki-szellemi mélységekre és magasságokra.  

 

Vénusz (mint az I. ház ura) az Ikrekben • Vénusz a 3. házban

Számodra az életet az teszi értelmessé és értékessé, ha valakivel együtt tudod leélni. így azonban függővé válsz egy másik embertől csak azért, hogy az ő kíséretében visszatükröződhess és sütkérezhess. Ha a sors a kísérődnek más szerepet szán, akkor megérzed, hogy milyen felületes ez a kapcsolat, és milyen könnyen betöltheti más is ezt a szerepet.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Család

Egy férfit és egy nőt látunk barátságos tájon, egy mezőn térdelve. Partnerek, valamilyen módon egymáshoz tartoznak. Közöttük láthatjuk a gyermeket (a harmadikat), akihez mindketten fordulnak. Mindketten leereszkedtek a földre, már nem állnak (mert az állás a szubjektivitást leginkább hangsúlyozó testhelyzet), hanem közös érzelmeiknek szentelik magukat. A folyó, amelynek partján játszódik ez a jelenet, ugyanígy az érzelmekhez tartozó "lélek vizének" a kifejeződése, amely a három ember közötti kapcsolatot jelenti.  

 

Vénusz (mint az I. ház ura) a Rákban • Vénusz a IV. házban

Nagyon gyorsan kerülsz érzelmi függőségbe. Teljes mértékben belefolysz kapcsolataidba és gyakran nem találsz belőlük kiutat, még akkor sem, ha nem kapod meg a remélt közelséget és meghittségét. Azt hiszed, hogy csákcsaládi kapcsolatokban és védett közegben tudsz élni, és nem vállalsz felelősséget más életformákért és életfeladatokért.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Az Esküvő

Egy párt ábrázol a kép, éppen a templomból jöttek ki (ahol igent mondtak egymásnak). Ez életük csúcspontja, és mindketten boldogan tekintenek a jövő felé. A gyermekek virágokat hintenek, mert még mindketten "rózsaágyban" pihennek. A piros szőnyeg azt mutatja, ami most nem okoz gondot: ebben a pillanatban a két EGÓ különös módon egyszerre magasztosul fel - mindkét EGÓ egyaránt kiváló és kiemelkedő lehet. Mindketten szeretik egymást, és egymás felé fordulnak.

 

Vénusz (mint az I. ház ura) az Oroszlánban • Vénusz az 5. házban

Életedet és boldogságodat a szerelmi- és szeretetjátékok táplálják. Számodra csak ennek van értelme. Örömöd, boldogságod ezért mindig másoktól függ. Ha a sors megtagadja tőled azt a másikat, tehát ha nem történik meg az esküvő, akkor kétségbeesetten tovább keresed a másik feledet a világban. Ki vagy te e nélkül a kiegészítés nélkül?

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Kapcsolat hétköznapjai

A kapcsolat mindkét partnere belemerül a mindennapok munkájába. A férfi tüzifát készít, a nő ruhát mos. Olyan munkák ezek, amelyek életük végéig fognak ismétlődni. Így már alig foglalkoznak a másikkal, mindenki saját, a kapcsolat érdekében végzett tevékenységével van elfoglalva, és gondolatai messze járnak, amit - hála Istennek - nem lehet arcukról leolvasni.

 

Vénusz (mint az I. ház ura) a Szűzben • Vénusz a 6. házban

Még akkor is megmaradsz kapcsolataidban, ha azok kietlenek és szürkék. Szinte minden jobb, mint a változás, vagy a fejlődés. Semmitől nem félsz annyira, mint attól, hogy fejest ugorj a bizonytalanba. így mindig megmaradsz a régi biztonságos állapotban, melyet egy másik ember nyújt neked. Sohasem mégy el, nem választasz egy másik kapcsolatot, noha erőidet ott legalább ilyen jól tudnád hasznosítani.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Végzetes Kapcsolat

Egy férfi és egy nő egymáshoz láncoltan áll - fogva tartja őket az Alvilág. Arckifejezésük szomorú, kilátástalan. Kapcsolatuk útja a poklon keresztül hosszú és sötét. Sok kétség és reménytelenség kíséri őket. A démon, aki hátuk mögött felszáll a pokol tüzéből, nem engedi őket egykönnyen szabadon. Végzetes kapcsolat ez.    

 

Vénusz (mint az I. ház ura) a Skorpióban • Vénusz a 8. házban

Mindig beleesel egy ember elképzeléseinek vagy egy kapcsolatról alkotott elképzelésnek a csapdájába. Valóságosan vagy képzeletben elkötelezed magad egy társnak. Ez a láthatatlan lánc mindaddig hozzáköt, amíg emlékezni nem kezdesz arra, hogy varázslattal hoztad létre ezt a mágikus kötést.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Symbolon

Egy férfi és egy nő lépked egy templom felé. Összetartozásuk jeleként hasonló öltözéket viselnek. Már nincs szükségük rá, hogy kihangsúlyozzák eltérő nemüket, mivel ezen az úton csak a magasabb célok számítanak. A templomot ciprusok veszik körül, amelyek az ókorban a szent helyeket jelezték. A számos lépcsőfok közös fejlődésük sok-sok állomását szimbolizálja. A templom, ahová tartanak, az a szellemi otthon, ami kapcsolatukat értelmessé és ismeretekben gazdaggá teszi.   

 

Vénusz (mint az I. ház ura) a Nyilasban • Vénusz a 9. házban

Kapcsolataidat tekintve szívesen ámítod magadat. Vagy azt képzeled be magadnak, hogy a partnerkapcsolataidban már nagyon messzire jutottál, vagy azt, hogy számodra már senki sem jöhet szóba. Bárhogy is legyen, a belső személyednek valamit tanulnia kell: fel kell ismernie, hogy mi egy párkapcsolat értelme.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Gyász

Egy nő, gyásza jeléül feketébe öltözve egy kövön ül. A háttérben vesztesége szimbólumai, törött oszlopok és sivár, puszta, kietlen táj látható. Korábban íratlan törvény volt, hogy fekete ruhát kell viselni legközelebbi hozzátartozónk halála után. Az életben maradt házastársnak általában egy évig nyíltan is meg kellett mutatnia, hogy gyászol, és ezért még nem nyitott egy új kapcsolatra. Ez a szokás azért volt hasznos, mert az özvegy a mélyen és egyedül megélt gyász után újból készen áll az új társ számára is.    

Vénusz (mint az I. ház ura) a Bakban - Vénusz a X. házban

Olyan vagy, mint egy örökké gyászoló özvegy. A kapcsolat számodra csak munka és fáradság. Hiányzik belőle az élet és az öröm, és mivel már előre biztos vagy abban, hogy rosszul fog végződni, ezért sosem tudsz könnyed és szabad lenni.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Az Elválás

Egy nő egy hatalmas madár szárnyán a szabadság levegőjébe emelkedik. Szemmel láthatóan élvezi, hogy repül, miközben a lent maradt másik fél szomorúan nyújtja felé kezeit, mintha azt akarná kifejezni: maradj még, olyan szép volt! Az ő számára azonban az egész ég nyitva áll, és inkább repülni szeretne. (A képet természetesen fordítva is meg lehetett volna rajzolni - a férfi repül el és a nő marad - erről az olvasó ne feledkezzen el!)    

Vénusz (mint az I. ház ura) a Vízöntőben • Vénusz a 11. házban

Nem akarod tudomásul venni, hogy mindaddig nem lehet tartós együttlét az életedben, amíg az olyan szoros, amilyennek te szeretnéd. Mindent elkövetsz, hogy olyan közel kerülj a másik emberhez, amilyen közel csak lehet. Mint ahogy a víz és az olaj csak akkor keveredik össze, és csak átmenetileg, ha erősen összerázzuk - így próbálod te is felrázni magad, hogy együtt tudj maradni a másikkal. Ugyanezzel az erővel el is hagyhatnád. Azt is megtanulhatjuk egy kapcsolatból, hogy hogyan járjuk a "saját utunkat.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Király két gyermeke

A kártya egy gyermekmesét ábrázol: A KIRÁLY KÉT GYERMEKÉT, akik nem tudtak találkozni, mert a víz túl mély kettejük között. A királyfit és királylányt mély szakadék választja el egymástól, így csak a távolból csodálhatják egymást és álmodozhatnak egymásról. A gyengéd pasztellszínek egy valótlan fantáziaképet mutatnak be, ami fölött nagy remények és vágyakozások szivárványa ível át.    

 

Vénusz (mint az I. ház ura) a Halakban • Vénusz a 12. házban

Egy álombéli kapcsolat foglya vagy. Vágyaid megmérgezik lelked táptalaját. Magányodat nem akarod észrevenni, és folyton egy olyan varázsszőnyeget szövögetsz, amely sohasem fog felmelegíteni, sem elrepíteni valahová. Ha döntened kell az álmaid és a valóság között, minden esetben az álmot választod.

 

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Csábító

A Csábítót a kártyán Mefisztó alakjában ábrázolták, aki mintegy udvarol a szemlélőnek. Kezében egy fekete rózsát tart, egy olyan dolgot, amelyet a természet nem hozhat létre, csak az ember, aki ezáltal egy elképzelését valósította meg. Az egész képet homályos színek uralják, amelyek e szerepszemélyiség jelképei. A háttérben tűz látható, amely egy mély kútból csap fel, és a mélységből az ember által felhozott erő szimbólumául szolgál. Ez tulajdonképpen nem más, mint hideg tűz, amely a szívet nem tudja felmelegíteni.

 

Plútó (mint az 1. ház ura) a Skorpióban • Plútó a 8. házban

A Skorpió ascendensű ember körül mindig valami kellemetlen, sötét, hideg érzés lebeg. Ez az alvilágból felszálló elveszett lélek, aki az élőket keresi, és akit megérint, azt szeretné a vonzáskörébe húzni, hogy megkapja azt, ami már évezredek óta hiányzik neki: az életet. O, akinek egy eszme mindig fontosabb volt, mint bármi más, akinek egy ideál szent volt, ő, aki az életet is feláldozta az elképzelésért - most itt áll egy kiégett világban. Érzelmektől mentes lelke megpróbál behatolni egy (külső) „áldozat" testébe, vagy lelkébe hatol be, hogy ebből az idegen életből táplálkozzék. Szívókorongjait a másik szívére tapasztja, és abból meríti erejét. Ha az áldozat túl gyenge ahhoz, hogy kitépje magát ebből a hálóból, akkor mindketten beleesnek egy feloldhatatlan tettes­áldozat kapcsolatba. A Skorpióember legsötétebb árnyéka a mágikus múlthoz való kötődése. A mágia azonban nem más, mint amikor az ember a saját akaratát, a saját sorsról alkotott elképzelését Isten akarata fölé (vagy az isteni törvények fölé) helyezi. Összes életerejét összegyűjti és egyetlen helyzetre - vagy emberre - irányítja, hogy valami olyat hozzon létre, aminek nem ott lenne a helye. Ez csak akkor sikerül neki, ha lelki energiáit erre fordítja. Erre mondják, hogy „eladja a lelkét". Tudván azt, hogy annak mindig nagy ára van, ha az ember beleavatkozik az isteni törvényekbe, érthetővé válik ez a kiégett, élettelen lét. Minden Skorpi ascendensű személy élete során a megváltást keresi, és egy bevehetetlen erődítményt keres: vagy egy emberhez ragaszkodik megszállottan, vagy pedig belevész egy eszmébe. Mindkét esetben megfeneklik.

 


A harcos.jpg

 

A Vámpír

Egy melankolikus arckifejezésű VÁMPÍR látható a kártyán. Távol kell tartania magát a Nap fényétől. A Hold sápadt fénye kíséri útján. Bebarangolja az éjszaka világát, a tudatalatti világát és lázasan keresi azokat, akik életet kölcsönöznek neki. Arca fakó, és ő maga is a hozzá hasonló vérszegényeket keresi, akiket VÁMPÍRRÁ tehet. Körülötte denevérek repkednek, akik hozzá hasonlóan az éj vérszívó teremtményei.

 

Plútó (mint az I. ház ura) a Kosban • Plútó az I. házban

Egy részed halott, ezért kötődsz érzelmileg szívesen egy élőhöz, hogy elszívd az energiáit. Ilyen módon mindig „utánpótlást" igényelsz, de a saját ürességedet sohasem tudod teljesen feltölteni. Mindig függeni fogsz a következő adagtól, a következő „harapástól".

 

 

 


A harcos.jpg

 

A Marionett bábu

A kártya felületes megszemlélésekor azt hihetnénk, hogy egy finom, szép, fiatal táncosnőt látunk. De ha jobban megnézzük, észrevehetjük a vékony fonalakat, amelyek az alakot mozgatják. Bár ez egy Skorpió-kártya, a Plútót, a legfontosabb szereplőt nem látjuk a képen. Úgymond láthatatlanul ül a kép fölött és azokat a vékony fonalakat mozgatja, amelyek a fiatal nőt fokozatosan egy "édes" bábuvá alakítják. A csábító jól megbújik a művi cukorszínek mögött is, pedig máskor vörös és fekete színei rögtön elárulják őt.

 

Plútó (mint az I. ház ura) a Bikában • Plútó a 2. házban

Anélkül hogy észrevennéd, egyáltalán nem vagy szabad. Láthatatlan zsinórokon lógsz. Egy titkos hatalom elcsábított, és marionett bábuvá, „lárvává" változtat. Mindent megteszel annak érdekében, hogy tessél, és értékedet külső dolgokkal próbálod megerősíteni. Ez rendkívül függővé tesz a külső világtól és annak képeitől.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Furulyás

Egy színes ruhába öltözött furulyás embereket vezet ki a város magányából, de senki sem tudja, hogy hová tart. A muzsikát hallgatókat csábítja a szép zene és - mintha transzban lennének - védett életüket feladva követik őt az ismeretlen csábításába. A gond nem az, hogy elhagyják városukat, ez a megfelelő időben minden embernek jót tesz. A probléma abban áll, hogy nem azért kelnek útra, mert meg akarják tapasztalni a szabadságot és a függetlenséget, hanem azért, mert egy olyan ötletet követnek, amelyet láthatatlan hatalmak tettek vonzóvá számukra. És ami a legfontosabb: ezek a láthatatlan erők mindig mást akarnak, mint amit te.

 

Plútó (mint az 1. ház ura) az Ikrekben • Plútó a 3. házban

Téged mindig félrevezethet egy csalóka kép vagy egy idegen eszme. Nagyon keveset viszel magadból a világba, és ezzel helyet adsz idegen (furulya-) hangoknak. Ellenőrzés és kétkedés nélkül követed az idegen eszméket. Ez hamissá és bizonyos értelemben élettelenné is tesz.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Az Elvetélés

Egy öreg nő áll az ördög színeibe öltözve (vörös és fekete) egy pokolbéli szakadék előtt, amelyből lángok csapnak ki, és egy kisgyermeket áldoz fel. A sötét erőkkel kötött szövetsége jeléül két megfordított pentagrammát visel gallérján. Kettőt, mert a kettő az ördög, a "viszályszító" száma. A kegyetlen tettet az alvilág foglyul ejtett és megkövesedett démonai figyelik.   

 

Plútó (mint az I. ház urd) a Rákban • Plútó a IV. házban

Az alvilág istene szilárdan a markában tartja a lelkedet (az érzelemvilágodat). A szentimentalizmus és a szenvedély pótolja a mélységet és az érzékenységet. Nehezen tudod megkülönböztetni az eleven érzéseket és az értelmeidtől származó elképzeléseket.

 

 

 

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Mágus

A kép egy boszorkánykonyhát ábrázol minden, az alkímiához szükséges felszereléssel együtt: koponya, varázskönyvek, mágikus tűz, amelyen a varázslómester a Homunculust - a mesterséges életet - készíti. A MÁGUS kalapján megfordított pentagrammát visel - az alvilág szarvakat viselő urának jelét. A vérvörös égen a sötét hatalmakkal kötött szövetség jeléül a "fekete Nap" látható.

 

Plútó (mint az I. ház ura) az Oroszlánban • Plútó az 5. házban

Egy mágikus kötéssel jöttél a világra, azzal, hogy az életedet a saját ideáid szerint alakítod és formálod. Rövid úton eltávolítasz mindent, ami benned vagy körülötted nem tökéletes. így az életed előbb-utóbb egy mozifilmhez fog hasonlítani, és ott leszel a mozivásznon: idegenül és élettelenül.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Az Önostorozás

Vezeklőruhában egy apáca térdel spártaian berendezett szobájának kemény padlóján. Addig üti magát, míg a háta el nem kezd vérezni. Azért teszi, mindezt, hogy távol tartsa magát a bűntől és a tisztátalan gondolatoktól - hogy közelebb kerüljön Istenhez. A falon egy kép lóg, ami világossá tesz az összefüggéseket: egy vérző szív látszik rajta, melyet két tőr szúr keresztül, és egy töviskorona veszi körül. Ezt a motívumot gyakran látjuk régi vallási képeken. Azt a szenvedést hivatott bemutatni, amit Jézus vett magára az emberekért. Sajnos gyakran tévesen az önostorozás szimbólumának is tartják.

 

Plútó (mint az I. ház ura) a Szűzben • Plútó a 6. házban

Semmi sem okoz neked nagyobb örömöt, mint az, hogy korbácsold és kínozd magad. Nem vagy elég jó, nem vagy elég tökéletes, nem vagy elég tiszta és nemes. Nem nyugszol addig, amíg nem éred el a tökéltességet. Csakhogy eközben elmúlik az egész életed, és milyen egy élet lesz ez?

 

 


A harcos.jpg

 

A Végzetes Kapcsolat

Egy férfi és egy nő egymáshoz láncoltan áll - fogva tartja őket az Alvilág. Arckifejezésük szomorú, kilátástalan. Kapcsolatuk útja a poklon keresztül hosszú és sötét. Sok kétség és reménytelenség kíséri őket. A démon, aki hátuk mögött felszáll a pokol tüzéből, nem engedi őket egykönnyen szabadon. Végzetes kapcsolat ez.    

 

Plútó (mint az I. ház ura) a Mérlegben • Plútó a VII. házban

Annak a mágiának, amivel a pókhálódat kifeszíted - hogy társat, vagy áldozatot szerezz - van egy hátránya. Ezek a szálak annyira láthatatlanok, hogy magad is belegabalyodhatsz, és fogságba eshetsz. így a varázslat téged is elragad, és így neked is át kell élned ezt a „pokoli" kapcsolatot.

 

 

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Fekete Mise

A képen feketemise folyik, a hit keresztje (a kereszt) megfordítva függ, éppúgy, mint a nyílt ember képe (a pentagramm), ami 180 fokkal elfordítva most a "démonium" terén található. A feketébe öltözött papok a lefedett oltár fölé hajolnak és egy részedet, életerőd egy részét áldozzák fel. A nézők nem szólhatnak bele a történésbe, passzív "fogyasztók" csupán, az "igaz" hit befogadói.  

 

Plútó (mint az I. ház ura) a Nyilasban • Plútó a 9. házban

A szellemi fejlődésedért, a szellemi szárnyalásért feláldoztad a lelkedet és az érzéseidet. Neked csak a hit és az számít, hogy nálad legyen az igazság. Ezzel a tudással akarod irányítani az életedet és a belső világodat. Az áldozati oltárra helyezed gyengeségeidet és hiányosságaidat, melyekkel nem akarsz (és nem tudsz) azonosulni.

 

 

 


A harcos.jpg

 

A Depresszió

Egy férfi törődötten és előregörnyedve ül egy kövön, fogva tartja az alvilág. Olyan régóta ül már ott, hogy maga is szinte teljesen megkövült. Az élet bugyraiban való vándorlástól megfáradva egy pillanatra ki akarta pihenni magát. De a felejtés istennőjének birodalmában mindez vészterhes hiba: Léta lassan elfed minden emléket, ami a világgal és a fénnyel kapcsolatos. A képen levő többi alak megmutatja, hogy mi történhet, ha művét bevégezte. A férfi az alvilág egy részévé válhat - hideg és megkövült maradhat élete végéig.  

 

Plútó (mint az I. ház ura) a Bakban • Plútó a X. házban

Lelkednek egy fontos része megkövesedett, nem tudsz mást tenni, mint ezt időről-időre tudomásul venni. Vannak kellemetlen részek benned, amelyeket nem akarsz észrevenni, és Léthé - a felejtés istennőjének - segítségével szeretnéd ezeket a tudatodból kitörölni. Így egy fontos részed kerül a felejtés birodalmába - nézz hát körül ott!

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Főnixmadár

A képen egy színes tollú FŐNIX, a lélek madara látható, amint felszáll a hamvaiból. Alatta szétrombolt világ terül el, amelyből felszabadította magát. Csak akkor képes megszületni, ha egyetlen tégla sincs már a helyén. Csak miután a régi házat teljesen lebontották, lehet megépíteni helyére az újat. A metamorfózis mindig magában foglalja a régi letűnését, ami tulajdonképpen az új előfeltétele. A lélek számára ez a folyamat megújító erejű, az egó számára azonban nagyon is fájdalmas és destruktív.    

 

Plútó (mint az I. ház ura) a Vízöntőben • Plútó a 11. házban

Úgy jöttél a világra, hogy nincs elképzelésed a teljességről. Mindig új és még újabb dolgokkal igyekszel lekötni magadat, hogy elfedd belső céltalanságodat. Sehol sem tudsz sokáig megmaradni, minden kifolyik a kezeid közül, minden hamuvá válik, amit megérintesz. Ezért nem találod szellemi otthonodat ezen a földön.

 

 

 


A harcos.jpg

 

Az (ál)Szent ragyogás

Egy jellegzetes kettős lény látható a kártyán, amelyet régi alkimista ábrázolásokon használtak. Félig a fény angyala, félig a sötétségé, még akkor is, ha évekig csak az egyik oldalát vesszük tudomásul, vagyis csak azt akarjuk észrevenni. A fény angyala az ős-tojást, az ouroboroszt tartja kezében, az összes létező egységének szimbólumát. A sötétség angyala egy ferde tükrön keresztül láttatja a világot. Az akarja, hogy te is ugyanilyen ferde fényben lásd egódat, és a Világ urává akar tenni. (Bár pontosan tudja, hogy ezt soha nem érheted el - de ezt persze nem adja tudtodra. Végső soron ugyanis vele kellene megmérkőznöd, és te lennél ő!) A fehér angyal eközben azt mondja: egyszerre csak egy uralkodhat. Ez az ősi polaritás: The One and the Many. Olyan harc ez, mint Szent Mihály és a sárkány küzdelme, amelynek minden ember lelkében le kell játszódnia - ahol nincs és nem is lehet nyertes!         

 

Plútó (mint az I. ház ura) a Halakban • Plútó a 12. házban

Azt képzeled, hogy angyal vagy (vagy egy angyallal találkoztál), és nemesen, szentként és istenfélőén végzed a dolgodat. Állandóan „szent" akarsz lenni anélkül, hogy egyszer is megvizsgáltad volna közelebbről azt a „szentet". A lelkedben sok minden csak látszat és nem létezés.

 

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Prédikátor

A papot különféle vallások jelvényei veszik körül hivatalában. A pap, aki a "lelki pásztort" szimbolizálja, mindkét kezét felemeli, és az a feladata, hogy a Teremtő üzenetét közel hozza a hívőkhöz. Az a feladata, hogy hídként szolgáljon az égi és földi világ között, de ahogyan a kártyán is láthatjuk, gyakran vezeti saját énje (a Nyilas tüzes jegy), és könnyen elveszhet hivatása gyakorlásának mozdulataiban, szertartásaiban.   

 

Jupiter (mint az I. ház ura) a Nyilasban • Jupiter a 9. házban

A Nyilas ascendensü ember a világot megérti, de önmagát a világban nem. Megérti az emberi lelket, de a sajátját nem. Megismerési vágya szinte csak felfelé irányul. Az összefüggéseket kutató energiái nem benne, hanem rajta kívül élnek. Mindent, amit a világ visszatükröz számára és ami közelről érinti (hogy az önismeret hasznára váljék), azt egy magasabb összefüggésbe illeszti be. Ebben ő is elvész. Ez az a tudás, amely a lélek bukását okozta. Nincs veszélyesebb dolog, mint egészen közel kerülni az igazsághoz. Minden ismerettel nő bennünk a vágy, hogy közöljük másokkal és megtérítsük őket. Gondoljunk csak a katolikus egyházra, annak Isten-képére, a mennyországról és a pokolról szóló tanításaira, amit azzal kényszerített másokra, hogy ez az egyetlen és legnagyobb igazság. Gondoljunk arra, hogy ezzel mennyi hatalom kapcsolódott össze. Ennek ellenére ezeknek a képeknek nagyon mély szimbolikus tartalmuk van, és részei a nagy igazságnak. Éppen ez teszi annyira veszélyessé. Ha valami túl felszínes, buta vagy banális, az nem kelt senkiben komolyabb benyomásokat, és könnyű elutasítani. Ha egy gondolat vagy egy kép mély értelmű, akkor a hatalom eszközévé válhat, és csapdába ejtheti az embereket. Ez úgy működik, hogy a filozofálással aránytalanul felnagyítják az igazság egy tört részét, ez pedig úgy elvakítja az embereket, hogy végül elvesztik az élet legmélyebb titkát: a létezést, az önmagunkban való nyugvást és az eggyé válást. A világszemlélet annyit jelent, hogy a világot szemléljük, de egyben azt is jelenti, hogy kívülállóként nézzük. Téved az, aki azt hiszi, hogy a tudás a cél, mert ha tudja is mi a cél, még nem érte el.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Keresztes lovag

A képen egy "szent harcos" látható, aki tudja, hogy Isten nevében és hitetlenek ellen harcol. A hitetlenek mindig a másként gondolkodók, tehát azok, akiknek hite különbözik az övétől. Kardja és lova a magasba lendül, megsemmisítheti a világ alantas (ő legalábbis így gondolja) templomait, megölheti a hitetleneket, hiszen tudja, hogy tetteiért egyszer majd jutalmat nyer. A pajzsán lévő kereszt megmutatja, hogy kinek a nevében hajtja végre "szörnyű kötelességét". Meg van győződve róla, hogy "szent háborút" folytat.

 

Jupiter (mint az I. ház ura) a Kosban • Jupiter az I. házban

Túl sokat tudsz, túl sokat gondolkodsz. Túl sokat teszel ezért a tudásért. Egy szellemi kardot hordasz, és hatalmas lendülettel kaszabolsz le mindent, ami utadban áll, még önmagadat is. Az érzelmeidet nem hagyod megnyilvánulni, mert azt hiszed, hogy alacsonyabb rendűek a szellemnél!

 

 

 

A harcos.jpg

 

Anyag és szellem

Ifjak egy csoportja értéktárgyakkal vásárolja meg magának a templomba való belépést. Csak miután a tárgyakat átadták, léphetnek be a szentélybe. A mester (Nyilas) a bejárat előtt áll, és szent mormolással biztosítja számukra a bölcsességhez vezető utat. Nézeteiből, gondolataiból üzletet csinál, valószínűleg mivel ő maga is vásárolta azokat, és most kiskereskedést nyit az "áruiból". Mindez nem is lenne baj, ha temploma homlokzatán a "Kereskedés a szellem gyümölcseivel" felirat állna.    

 

Jupiter (mint az I. ház ura) a Bikában • Jupiter a 2. házban

A szellemet és a tudást árunak tekinted. Adod-veszed, kereskedsz velük, és így akarsz értékessé válni. Mivel el akarod kerülni a lelki utat, felismeréseid - legyenek bármily nagyszerűek is - elvontak és üresek maradnak. Nem vagy kész arra, hogy fejlődésed érdekében áldozatot hozz.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Mester és tanítvány

A képen egy MESTER és egy TANÍTVÁNY látható egy templom kertjében. A jupiteri színekbe öltözött mester nyugodtan áll, és tanítványát figyeli. A fiatal férfi előtte térdel, és az evőtálakat tisztítja. Ilyen módon jelzi, hogy milyen önfeláldozóan akarja követni guruja tanításait. A különböző kultúrájú templomokban és kolostorokban a szolgálat, és az egyszerű munkák elvégzése időtlen idők óta a tiszteletadás jele. A tanítványoknak gyakran éveket kellett így eltölteniük, míg engedélyezték számukra a tanulást.   

 

Jupiter (mint az I. ház ura) az Ikrekben • Jupiter a 3. házban

Mint minden Nyilas ascendensű, természetesen a „mester" helyét választottad. Ehhez ragaszkodsz, és ragaszkodsz ahhoz is, hogy prédikálj és igét hirdess. A „tanítvány" nem élhet benned. így nem tudsz tanulni, nem figyelsz soha másra, és mindig ugyanazt ismételgeted. Ilyen módon a tudásod (anélkül, hogy ezt észrevennéd) megreked egy bizonyos szinten, egy bizonyos - korántsem „mesteri" síkon.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Mnemoszüné

A kártya MNEMOSZÜNÉT ábrázolja, ahogyan egy a Vatikánban megtalálható szoborról már ismerhetjük. Bal oldalán Léta sötét vize folyik egy barlangból, jobb oldalán MNEMOSZÜNÉ vize csordogál. Azon a helyen áll, ahol a két ág egymással találkozik, és amelyet az istennő jelenlétében az emlékezés vize világosít meg és világít át. Ruhája eltakarja kezeit, mert ő nem a kezével gyógyít, mint egy orvos, ő a lélek segítője. Az őt jelképező állat a kabóca. 

 

Jupiter (mint az I. ház ura) a Rákban • Jupiter a IV. házban

Nagy tudású, bölcs embernek tartod magad, Mnemoszüné istennő jobb kezének. Azt hiszed, hogy embereknek emlékezniük kell rád, s általad kell meggyógyulniuk. Mi a helyzet a saját életeddel? Ezen a területen nem vagy te is épp olyan vak, mint bárki más? Nem kötöttél te is szövetséget Léthével? És ha igen, akkor hogy akarsz ennek a nyomára bukkanni?

 

 

 

A harcos.jpg

 

Fortuna

 

Egy középkorú férfi áll egy szántóföldön, és a bőségszaru ráhulló szellemi csillagocskáiban fürdik. Ahogyan anyagi értelemben a föld is megtermékenyült, szellemi értelemben ő is termékennyé válik. Igen, egy megtermékenyülési folyamatot láthatunk itt. A férfi lehunyja szemét, de nem szemlélődve vagy meditálva (mint a VISSZAVONULÁS kártyáján), hanem a kapott ajándékon töprengve.

 

Jupiter (mint az I. ház ura) az Oroszlánban • Jupiter az 5. házban

Lelked legmélyéről hiányzik a bizalom. Elvesztetted az optimizmusodat, nem hiszel már a meglátásaidban. Az Egód már nem hallgat a (mindig jelenlévő) belső gyógyítóra - a belső összekötő híd leomlott. Nagyravágyás is lehet következménye ennek a folyamatnak, egy olyan nagyravágyás, amely a (néha tudattalan) tudásból meríti hatalmát.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Az Inkvizíció

Egy inkvizíciós törvényszék a magas pulpitusról ítél egy vádlott sorsáról. A legfőbb bíró vádlón mutat arra az asszonyra, aki görnyedt tartásban áll előtte. A nézők a történés béklyójában csak hallgatnak. A középkorban sok nőt boszorkánynak kiáltottak ki, elítélték és megégették őket, hogy ezzel is alátámasszák az egyház hatalmasságát, és "dicsfényt" vonjanak saját személyük köré. Különösen a szintkülönbség hangsúlyos ezen a kártyán, tehát a két fél között húzódó távolság. Akik fent ülnek, azok az "igazság" birtokosai.

 

Jupiter (mint az I. ház ura) a Szűzben • Jupiter a 6. házban

Tényleg az inkvizíció egyik képviselője vagy. Átható pillantásoddal és dölyföddel azonnal felismered mások hibáit. A te tudásod alapján kell felismerniük és kiirtaniuk saját hibáikat. Csaló vagy, mert szeretsz másokban visszatükröződni, de magadat elrejted önmagad és mások elől!

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Symbolon

Egy férfi és egy nő lépked egy templom felé. Összetartozásuk jeleként hasonló öltözéket viselnek. Már nincs szükségük rá, hogy kihangsúlyozzák eltérő nemüket, mivel ezen az úton csak a magasabb célok számítanak. A templomot ciprusok veszik körül, amelyek az ókorban a szent helyeket jelezték. A számos lépcsőfok közös fejlődésük sok-sok állomását szimbolizálja. A templom, ahová tartanak, az a szellemi otthon, ami kapcsolatukat értelmessé és ismeretekben gazdaggá teszi.   

 

Jupiter (mint az I. ház ura) a Mérlegben • Jupiter a VII. házban

Elbizakodottságod a társra irányul. Csak a legjobb, csak a legnagyobb jöhet számításba. Csak akkor vagy elégedett, ha mindketten elértétek a legszentebb kapcsolatot. Hiányzik az a belátásod, hogy az érzelmek területén még van munkálkodni valótok, és az, hogy a párkapcsolat értelme nem csak a szellemiekben rejlik.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Fekete Mise

A képen feketemise folyik, a hit keresztje (a kereszt) megfordítva függ, éppúgy, mint a nyílt ember képe (a pentagramm), ami 180 fokkal elfordítva most a "démonium" terén található. A feketébe öltözött papok a lefedett oltár fölé hajolnak és egy részedet, életerőd egy részét áldozzák fel. A nézők nem szólhatnak bele a történésbe, passzív "fogyasztók" csupán, az "igaz" hit befogadói.  

 

Jupiter (mint az I. ház ura) a Skorpióban • Jupiter a 8. házban

Egyetlen nézethez, egyetlen hithez láncoltad magad. Ez legtöbbször az, hogy te tudod az igazságot. Mégis lépre csalt (az igazság nevében) egy szubtilis hiedelem. Szellemileg megfeneklettéi.

 

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Gyónás

A két személyt határvonal választja el egymástól, általa a szubjektivitás (pap) és az objektivitás (a gyónó) különül el egymástól. A pap azt gondolja, őt illeti meg a nagyobb méltóság, de ebben téved. Pap és vétkes helyett terapeutát és kezeltjét is ábrázolhatná a kártya. És amíg a terapeuta úgy gondolja, hogy ő birtokolja az igazságot, addig ő is hasonlóképpen ül trónusán. A pácienst (a vétkest) csakis azért küldte a sors számára, hogy a terapeuta (pap) ezáltal nyerjen új lehetőséget az élettől.    

 

Jupiter (mint az I. ház ura) a Bakban • Jupiter a X. házban

Nagyon nehezedre esik, hogy önmagadnak és másoknak bevalld a hibáidat. Tökéletességi mániában szenvedsz, és azt hiszed, hogy ha bevallanád ezt, akkor csorbát szenvedne nagyságod (és ebben tökéletesen igazad is van). A többiek észrevennék, hogy nem te vagy Isten jobb keze.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Az Óriásugrás

Két sziklafal között mély szakadék tátong. Ezen a szakadékon ugrik át éppen a BOLOND. Arca nyugodt, mert tudja, hogy nem a másik oldalra megérkezés számít (az ugyanis bizonytalan), hanem az ugrás maga. Elhagyta a biztonságot jelentő sziklát, és most a levegőben lóg. Ki tudja...      

Jupiter (mint az I. ház ura) a Vízöntőben • Jupiter a 11. házban

Elveszett számodra annak a tudása, hogy az ember valójában semmit sem tud. Szellemileg szüntelenül csapongsz (mivel távol vagy a világtól), és tudásodat nem tudod felülvizsgálni. Ebben a fennkölt állapotban, ahol örökké a dolgok felett lebegsz, de sohasem vagy bennük, magad mögött hagytad az embereket és a hitüket. Kívülállóvá és hitetlenné váltál.

 

 

 

 

A harcos.jpg

 

Püthia

A kép egy templombelsőt ábrázol. A szent tűz és a gőzök, melyek felszállnak, illetve a lila színtónusok misztikus hangulatot kölcsönöznek a képnek. Püthia, a delphoi jósda papnője a bódító gőzök fölé hajol és transzba esik. "Sugalmazásai" jelentik a válaszait a hívők egyes kérdéseire, s ezek csak bizonyos napokon tudhatók meg tőle. Mivel nem egészen kivehetően beszél, mindig jelen kell lennie egy papnak, aki közvetíti és lefordítja az üzeneteket.  

 

Jupiter (mint az I. ház ura) a Halakban • Jupiter a 12. házban

Nagyon bizonytalan vagy és nagyon elidegenedtél a világtól. Ezért mindig tanácsot és jóslatot kérsz másoktól. Ezzel háttérbe szorítottad saját intuitív forrásaidat, és sohasem fogod megfejteni a rejtélyeket. Mindig csak kérdezni és keresni fogsz.

 

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>

 

 

A harcos.jpg

 

A Mester

Hideg, áttetszően tiszta hegyvidéken ül egy öregember. Felemeli mutatóujját, és másik kezével a régi törvénykönyv soraira mutat. Mintha azt akarná mondani: "Figyelj, és ismerd el saját törvényeidet. Enélkül nem juthatsz tovább." Mögötte egy kapu, egy koronával elzárva. Ez az objektivitáshoz vezető kapu, amelynek ő őrzi a küszöbét. A kapu mögött az ember egy egészen más ország királya lehet, mint ahogyan azt AZ EGO kártyája hirdeti. De először a halált (koponya) és az időt (homokóra) meg kell értenie. Az öregember kemény és szigorú, bár arcán részvétet láthatunk, és ez annak szól, aki még nem akarja vállalni a felelősséget.

 

Szaturnusz (mint az I. ház ura) a Bakban • Szaturnusz a X. házban

A Bak Ascendens igen öreg lélek. Sokat vándorolt, rendkívül fáradt. A könnyed, friss ifjúságot már régen maga mögött hagyta. Nehézkessé, merevvé és mozdulatlanná vált. Egy Bak ember évezredek tapasztalatával jön a világfa, olyan tapasztalatokkal, amelyek abroncsként szorulnak mellkasára úgy, hogy szinte már alig tud levegőt venni. Minden mögötte van már, semmi sincs előtte. Minden nehéznek tűnik neki. Az energiái regresszívek és negatívak. Igen, ő már sokat tapasztalt, sok mindent megélt. Mélyen a belső világában ismeri e tapasztalatok törvényszerűségeit. Erőssé és keménnyé vált, hogy terhét cipelhesse. Mégsem hordozza, hanem csak elviseli. Mogorva és elutasító lett az élettel és az új tapasztalatokkal szemben. Annak érdekében, hogy ez a teher ne legyen még nehezebb, bezárta magát, és úgy megkeményedett, hogy minden lepereg róla, háborítatlanul megmaradhat jelenlegi állapotában. így aztán semmi sem változik. Minden kemény, világos, kristálytiszta. Az élet vize megfagyott lelkében. Borzadva néz hátra, és sóbálvánnyá dermed. Ha előrenéz a jelenlegi életébe, egy üres, kietlen pusztát lát. Csak saját lelkének áramlása tudná őt ismét termékennyé varázsolni, de ridegsége az örök jég birodalmában tartja. Kirekesztette magából a nyitottságot, a lágyságot, az érzékenységet. Ő Szaturnusz. (Kronosz, aki az alvilágba száműzte gyermekeit.) Ő Heródes, aki legyilkoltatja a gyermekeket. Szigorú rendszerére a legnagyobb veszélyt a lelkében élő belső gyermek jelenti, éppen ezért igyekszik őt megtagadni és száműzni. De ha nem nyitott a befogadásra, akkor kívülről sem fogja semmi sem megközelíteni.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Meghiúsulás

Egy nyers, durva HARCOS megpróbál kihúzni egy kardot egy kőből. Az arcán meglátszik, mennyire erőlködik. De sejtjük, hogy nem jogos tulajdonosa a kardnak, így nem is sikerülhet neki. Hiábavalóan fáradozik.     

Szaturnusz (mint az I. ház ura) a Kosban • Szaturnusz az I. házban

Megpróbálsz fejjel rontani a falnak, és nem akarod tudomásul venni, hogy nem ide kell irányítanod minden energiádat. Nem ismered fel a sors hatalmát, és ezáltal nagyon sok energiát pocsékolsz el azzal, hogy ellene próbálsz tenni. Az a veszted, hogy nem ismered el az istenek hatalmát (ami ellen tehetetlen vagy).

 

 

 

 

 

 

 

A harcos.jpg

 

Felelősségérzet a Teremtésért

A képen egy férfit látunk, aki Assisi Szent Ferencre emlékeztet. Ő testesíti meg az embernek a természet és a teremtés iránti szeretetét. Ő a pásztoruk és jó barátjuk, ápolja és védi őket. Mint a természet része - és mint erősebb lény - felelősséget érez minden gyenge és függőségben lévő élőlény iránt. A termékeny talaj, melyen jár, épp olyan magától értetődően gondoskodik róla és ad táplálékot számára, mint ahogyan ő is gondoskodik a természetről.     

 

Szaturnusz (mint az I. ház ura) a Bikában • Szaturnusz a 2. házban

Ahányszor csak segítségért fordulnak hozzád kicsiny és gyenge teremtmények az életben, te mindig hidegen és kioktatóan utasítod őket vissza. Kioktatod őket, ahelyett, hogy törődnél velük. Szeretnéd, ha felnőttek lennének, hogy ne kelljen róluk gondoskodnod. Félreérted a feladatokat.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Megtörtség

A máskor olyan könnyelmű szárnyas Merkúr ezen a kártyán fáradtnak és levertnek tűnik. Lába törött, mankóval jár. A vidék, melyen át az útja vezet, kietlen és száraz. Köröskörül egyetlen emberfia és település sem látszik. Szaturnusz sorsformáló keze visszafogja Merkúr természetes mozgékonyságát, és ezzel arra kényszeríti, hogy lassan, megfontoltan és figyelmesen járja az útját.  

 

Szaturnusz (mint az I. ház ura) az Ikrekben • Szaturnusz a 3. házban

Nem vagy könnyed. A gondolataid és mozgásod lassúak és bénultak. Aggódva figyelsz mindent és mindenkit. Lemondóan állsz a fejlődés útja előtt, és az előtt a nagy feladat előtt, melyet az embernek meg kell tennie. Ez túl fárasztónak és túl nehéznek tűnik neked. Sokszor és sokáig jársz egy helyben.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Jégkirálynő

Egy nőt láthatunk a befagyott érzelmek jégvilágában. A megfagyott víz a megkeményedett érzelmek szimbóluma. Nem tud sírni, könnyei jéggé merevedtek. Érzelmei nem áramolhatnak szabadon, mert megszilárdultak. A jobb kezében látható tükör eltörött, mert minden vétkéért másokat okol, nem akarja saját magát visszatükrözni. Saját magát már képtelen meglátni. A kastély, amelyben sérelmeiért vállalhatná a felelősséget, és ezzel együtt átvehetné királynői méltóságát, még távol van. Mégis, a telihold, a kiteljesedett nőiesség szimbóluma látható a háttérben, és arra vár, hogy egy nap a királynő belépjen a kastély kapuján.  

 

Szaturnusz (mint az I. ház ura) a Rákban • Szaturnusz a IV. házban

Szaturnusz (Kronosz) vagy, aki a gyermekeit az alvilágba száműzte. Belső gyermeked az örök jég birodalmában él. így érzelmeivel nem tudja megzavarni felnőttségedet, és nem tud kibillenteni elképzeléseidből és nyugalmadból.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Teher

A képen látható férfi szikár és sovány, a táj kietlen. Szaturnusz átvette az uralmat. Kövek és sziklák nehezítik meg a meredek utat. A férfi terhe a sors nehézségét szimbolizálja, amelyet az embernek attól függetlenül viselnie kell, hogy akarja-e vagy sem. Csak a bogáncs él meg ilyen sziklás magasságban - mivel csak kevés vízre van szüksége és elpusztíthatatlan.

 

Szaturnusz (mint az I. ház ura) az Oroszlánban • Szaturnusz az 5. házban

Pesszimistának születtél. Nehezedre esik felelősséget vállalni a sorsodért, így megtagadod magadtól az életet, és mindent terhesnek érzel.

 

 

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Félelem

A képen egy temető látható éjszaka. Egy nő kiabálva szalad egy árny elől, akit a sötétben látni vél - a halál elől. A halál, aki sötét ruhában jelenik meg, csak vázlatosan ábrázolt, hiszen alapjában véve csupán a nő félelmének és képzelőerejének szüleménye. A halált már ősidők óta csontvázként ábrázolják, ami a hús mulandóságára emlékeztet minket. Képünkön is egy halotti arc ugrik elő a lebegő ruhák mögül.

 

Szaturnusz (minti az I. ház ura) a Szűzben • Szaturnusz a 6. házban

Úgy fojtod el az élettől és a haláltól való félelmedet, hogy megtagadod az életet. Leblokkolod energiáidat, és megkövülten állsz a feladataid előtt. Lelked védekezik és megrémül mindentől, amit nem tud átlátni, s ezért ellenőrizni sem.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Gyász

Egy nő, gyásza jeléül feketébe öltözve egy kövön ül. A háttérben vesztesége szimbólumai, törött oszlopok és sivár, puszta, kietlen táj látható. Korábban íratlan törvény volt, hogy fekete ruhát kell viselni legközelebbi hozzátartozónk halála után. Az életben maradt házastársnak általában egy évig nyíltan is meg kellett mutatnia, hogy gyászol, és ezért még nem nyitott egy új kapcsolatra. Ez a szokás azért volt hasznos, mert az özvegy a mélyen és egyedül megélt gyász után újból készen áll az új társ számára is.    

Szaturnusz (mint az I. ház ura) a Mérlegben • Szaturnusz a VII. házban

Egy sebbel jöttél a világra. Nem tudod elviselni, hogy csak félember vagy és fájdalmasan hiányolod a másik feledet. Kapcsolataid törvényszerűségei újra és újra emlékeztetnek erre a szétválasztottságra. Engedd meg, hogy fájjon, hiszen csak így gyógyulhat be ez a régi seb.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Depresszió

Egy férfi törődötten és előregörnyedve ül egy kövön, fogva tartja az alvilág. Olyan régóta ül már ott, hogy maga is szinte teljesen megkövült. Az élet bugyraiban való vándorlástól megfáradva egy pillanatra ki akarta pihenni magát. De a felejtés istennőjének birodalmában mindez vészterhes hiba: Léta lassan elfed minden emléket, ami a világgal és a fénnyel kapcsolatos. A képen levő többi alak megmutatja, hogy mi történhet, ha művét bevégezte. A férfi az alvilág egy részévé válhat - hideg és megkövült maradhat élete végéig.  

 

Szaturnusz (mint az I. ház ura) a Skorpióban • Szaturnusz a 8. házban

Már hosszú ideje nyomott állapotban vagy és nem tudod, hogy miért. Elfeledkeztél lelked egy részéről, az alvilágban hagytad, és a belső üresség arra emlékeztet, hogy találd meg ezt a részedet.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Gyónás

A két személyt határvonal választja el egymástól, általa a szubjektivitás (pap) és az objektivitás (a gyónó) különül el egymástól. A pap azt gondolja, őt illeti meg a nagyobb méltóság, de ebben téved. Pap és vétkes helyett terapeutát és kezeltjét is ábrázolhatná a kártya. És amíg a terapeuta úgy gondolja, hogy ő birtokolja az igazságot, addig ő is hasonlóképpen ül trónusán. A pácienst (a vétkest) csakis azért küldte a sors számára, hogy a terapeuta (pap) ezáltal nyerjen új lehetőséget az élettől.    

 

Szaturnusz (mint az I. ház ura) a Nyilasban • Szaturnusz a 9. házban

Elvesztetted a hitedet. Már semmi sem ad értelmet az életednek. A vallás szigorú dogmái tartanak fogva és elrabolták hited mélységeit. A világi papság teherré és gonddá vált, amely megkeményített és rideggé tett.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Rabság

A BOLOND, aki olyan szívesen lenne szabad, itt rácsok mögött ül, és szomorúan tekint ki. Még fejdísze is bánatosan lefelé konyul. Hiábavalóan rázza börtöne rácsait. Az épület szerkezetén itt-ott már látszanak azok a repedések, melyek kétségbeesett szabadulási kísérletének nyomai.   

 

Szaturnusz (mint az I. ház ura) a Vízöntőben • Szaturnusz a 11. házban

A problémád abban rejlik, hogy a lelked mélyén fogságba estél, és az ebből származó feszültség csak növekszik az életed folyamán. Minél inkább rázod a ketrec rácsát és minél inkább szabadulni akarsz, annál nagyobb lesz ez a nyomás.

 


 

 

 

A harcos.jpg

 

A Végzet

A képen egy idős bölcs asszony látható, aki régies eszközökkel fonalat sodor. A három Moira egyikét szimbolizálja, a sors istennőit, akik megsodorják, lemérik és elosztják az emberek sorsfonalát. Az, aki képes egyetértésben élni sorsával, és aki megbízik a Moirákban, az éppolyan bölccsé válik, mint ők. Lelke keménysége feloldódik, gátjai (Szaturnusz) olvadni kezdenek az élet erejével szemben (Neptunusz). Ezt a folyamatot ábrázolja képünk is, amelyen olvad a hó, hamarosan kezdődik a tavasz, és az új élet a hóvirágok alakjában már meg is jelent.    

 

Szaturnusz (mint az I. ház ura) a Halakban • Szaturnusz a 12. házban

Hadilábon állsz a sorsoddal. Tisztázd magadban, hogy olyan utat jársz, mely élettelenné és keménnyé tesz. Annyira zárkózott vagy, hogy a sors áldásai csak nagyon nehezen tudnak hozzád férni. Jegyezd meg: a sors nem akar tőled semmi rosszat. Csak meg akar tanítani járni.

 

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Bolond

A király figurája élettelenül lóg ki az udvari bolond zsákjából. Már nincs szüksége a királyra, aki énjének játékaival az ember felett uralkodik, és így rabságban tartja. Az Udvari Bolond zavartalanul és boldogan megy útján egy meghatározatlan jövő felé. Fényesen ragyog felette a gondolat villáma, amely spontaneitást és meglepetéseket ígér. Évszázadok óta tarka ruhájáról lehet felismerni az Udvari Bolondot, mert csak a bohócruha védi meg attól, hogy akaratán kívül bolonddá váljon. Tudatosan választotta tehát ezt a ruhát.   

 


Uránusz (mint az I. ház ura) a Vízöntőben • Uránusz a 11. házban

A Vízöntő ascendensű ember egy felhőn ül, magasan a Föld felett. Nem kérdez többé, nem keres többé, hanem azzal a tudattal, hogy a földi világot már maga mögött hagyta, fentről szemléli a lenti, távoli parányokat, akik emberi sorsukban sínylődnek. Tudja (bármely c pontban ülve), hogy nem éri meg sem az a utat, sem a b utat választani, mivel mindkettő a c-ben végződik. így ő kívül marad. Megvetően hátat fordít az embereknek, és egyáltalán nem érdeklik az Egó-játékok, melyek magasból nézve tényleg gyerekjátékoknak tűnnek. Ezt nem játssza velük (csak szórakozik rajta). Mindenkit megvet, aki teljes szívvel belefolyik ebbe a játékba. Egy ilyen kívülállónak nevetséges mindaz, ami az emberi lélek­ben végbemegy. Ebből a távolságtartó, emelkedett személetmódból az származik, hogy lenézi a tökéletlen, naiv embereket. Kinőtte ezeket a játékokat. Szabad akar lenni; szabad minden kapcsolattól, a földi javakért folytatott kicsinyes törekvésektől. Ha netán leereszkedik, akkor is csak azért, hogy megjavítsa a világot, és a zsenialitásával segítse az ugrást. De általában belátja, hogy milyen hiábavaló dolog a „gyöngyöket a disznók elé vetni". Senki sem tudja őt követni, már túlságosan előre szaladt. így a zsenialitását magába zárja,' hogy inkognitóban, azaz - el nem ismerve - létezzen a világban. Nem akar leszállni a felhők közül. Belsőleg emelkedetten, elérhetetlenül ül ott tovább, mialatt látszólag egyesül felhőjével. Korábban egy magasabb igénynek akart megfelelni, és mindentől elkülönült, ami ebben megakadályozhatta.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Bajkeverő

A képen Rumpelstielschen, a mesefigura látható, aki undorító törpeként ugrál éjszakai tüze körül, nevét féltve őrzi, és kigúnyolja a szemlélőt. A helyszín a késő éjszakai erdő, tehát akkor éber, amikor más alszik vagy álmodik. Le kell ereszkednünk erre a félelemkeltő helyszínre, hogy találkozhassunk vele. Ami nem jelenti azt, hogy nincs jelen a szobánkban is, bizony ő ott van, csak éppen láthatatlanul. Magának a figurának is létezik két szövetségese: a teknősbéka és a légyölő galóca. A cselszövők és a sámánok mindig is igénybe vették mindkét külső segítséget.   

 

Uránusz (mint az I. ház ura) a Kosban • Uránusz az I. házban

Az egyik belső személyiséged - vagy másvalaki - láthatatlanul az orrodnál fogva vezet. Nagy szétválasztó ereje van, és a hátad mögött nyomakodik, mint egy áruló, mint egy áspiskígyó, és elválaszt belső világodtól. Olyan, mint az a manó, akinek ki kell találni a nevét, hogy megtörjön a varázslat.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Búcsú  

Szétrombolt házakat és két embert látunk, akik ingóságaikkal és javaikkal két különböző irányba tartanak. Az eget keresztülmetsző villámlás azt mutatja, hogy nagyon hirtelen keletkezhetnek ilyen szituációk, és hogy mennyire ki tudják robbantani az embert környezetéből, a barátságból, azért, hogy álmot hozó biztonságából felébredjen, és új helyzetekben ismét kipróbálhassa magát. A két embernek búcsúznia kell egymástól.    

 

Uránusz (mint az I. ház ura) a Bikában • Uránusz a 2. házban

Kívülállónak születtél, semmilyen csoportot, vagy véleményt nem követsz, állandóan úton vagy. Nincsenek gyökereid, és a szabadságod érdekében kilépsz, vagy - ha ez túl nehéz - elárulod minden kapcsolatodat.

 

 

 

 

A harcos.jpg

 

Az Álmodozó

A kártya az Álmodozó Jancsi mesefiguráját mutatja be. Gondtalanul megy az útján, egyesül benne az Ikrek és a Vízöntő. A madarak és a pillangók, melyek kísérik, mindkét princípiumot képviselik. Felpillant rájuk, és közben nem veszi észre, hogy a híd, melyen éppen áthalad, törött. A kép a szemlélőre bízza, hogy hogyan dönt Álmodozó Jancsi sorsáról: léptei vagy a szakadékba vezetnek, vagy elegendő hittel rendelkezik ahhoz, hogy az átsegítse őt a híd másik oldalára.

 

Uránusz (mint az I. ház ura) az Ikrekben • Uránusz a 3. házban

Emelkedettségedben nem veszel észre valamit: a második lépést teszed meg az első előtt. Megszakítod a dolgok természetes menetét, és így a túl gyors, túlságosan elsietett cselekedeteid miatt egy hasadék keletkezik. Az első és a harmadik lépés között mindig hiányzik az útnak egy darabja. Minden eredményt a kisujjadból akarsz kirázni, és nem szeretsz a részletekkel bajlódni. Épp ezért a szó szoros értelmében a levegőben lógsz.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Szabadulás

Egy nemtelen lény éppen egy belülről feltört tojáshéjból száll ki. Ez a szerepszemélyiség se nem férfi, se nem nő, hanem tulajdonképpen még a pubertáskor előtt áll. Vagyis: először valamilyen - akár női, akár férfi - nemet hordozó lénnyé kell változnia. Mindkét esetben a tojás burka túl kicsi már, és nem kínál védelmet a szerepszemélyiségnek. Ugyan a táj, ahová került, nagyon hideg, de az első virágokat már látni lehet, és egy kezdődő nap hajnalodik. A nap erősödő fénye pedig néhány hónapon belül eltünteti a havat.    

 

Uránusz (mint az I. ház ura) a Rákban • Uránusz a IV. házban

A közelséget és a lelki bezártságot nem tudod elviselni. Mindig ugrásra kész vagy, hogy a védőburkot széttört. Mivel ilyen nyugtalan vagy, védtelenül és egyedül hagyod a tőled gyengébbeket, akik érzelmileg függnek tőled.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Zuhanás

Az UDVARI BOLOND levetette a királyt a trónról, és most ő foglalt ott helyet. Természetesen nem a király szokásos ülőhelyén, mert ezáltal csak egy új EGÓ jönne létre. Nem, ő vigyorogva egyensúlyozik a karfán, mert tudja, hogy arról a helyről szokták letaszítani a királyokat, és mint ilyen, egy idő után veszélyessé válhat. Sohasem jutna egy bolondnak az eszébe, hogy a trónra üljön, ezt a királynak engedi át. Tükröt tart a letaszított király meghökkent arca elé, mintha azt akarná mondani: "Nézd csak, milyen bolond vagy!" A kép jobb oldalán egy, még nagyon kicsi madár emelkedik a levegőbe. Abban a reményben teszi ezt, hogy a király egyszer a szabadság nagy tarka madarává változik.

 

Uránusz (mint az I. ház ura) az Oroszlánban • Uránusz az 5. házban

Te vagy az az áruló, aki a világon minden királyt előbb-utóbb letaszít a trónjáról. Senki sem bízhat meg benned, mert kapcsolataid rövid életűek és érzelemmentesek. De te sem tudsz hosszabb ideig hatalmon maradni, mert egy belső nyugtalanság mindig újabb birodalmak megszerzésére ösztönöz.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Fúriák

Egy férfi félelemmel eltelve menekül, hiszen háta mögött a bosszúállás Istennőjének alakja jelenik meg. Medúzafején kígyók vonaglanak és kezeivel kígyókat hajigál, amelyek villámokká változnak. Olyan rettenetes látványt nyújt és akkora veszélyt hordoz magában, hogy a férfi nem képes elviselni és menekülni akar. Arca ijedt maszkká torzult - könnyen elképzelhető, hogy inkább feladja a menekülést, és az őrületbe merül, vagy másképpen kifejezve: az őrületbe menekül. Vörös kendőt hord, amellyel tudat alatt azt jelzi, hogy vétkesnek érzi magát, amit tett, az mélyen nyomja lelkiismeretét.         

 

Uránusz (mint az I. ház ura) a Szűzben • Uránusz a 6. házban
Üldözöd a világot, és nyugtalanná teszed azzal, hogy állandóan bűnösségére utalsz. Egyetlen (lelki) hely sincs biztonságban tőled, mert megtalálsz minden emberi búvóhelyet. Csak így tudsz (átmenetileg) elmenekülni a lelkedet rágó bűntől! Egy napon azonban utolérnek a fúriák (a bosszúállás istennői), akiknek be kell ismerned bűnödet.

 

 

 


A harcos.jpg

 

Az Elválás

Egy nő egy hatalmas madár szárnyán a szabadság levegőjébe emelkedik. Szemmel láthatóan élvezi, hogy repül, miközben a lent maradt másik fél szomorúan nyújtja felé kezeit, mintha azt akarná kifejezni: maradj még, olyan szép volt! Az ő számára azonban az egész ég nyitva áll, és inkább repülni szeretne. (A képet természetesen fordítva is meg lehetett volna rajzolni - a férfi repül el és a nő marad - erről az olvasó ne feledkezzen el!)    

Uránusz (mint az I. ház ura) a Mérlegben • Uránusz a VII. házban

Mielőtt egy kapcsolat igazán kibontakozna, te már fel is kerekedsz és úton is vagy. Senki sem tud elérni, ezzel nem is engedsz közel magadhoz senkit, és azt hiszed, hogy így sok szenvedéstől menekülsz meg.

 

 

 

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Főnixmadár

A képen egy színes tollú FŐNIX, a lélek madara látható, amint felszáll a hamvaiból. Alatta szétrombolt világ terül el, amelyből felszabadította magát. Csak akkor képes megszületni, ha egyetlen tégla sincs már a helyén. Csak miután a régi házat teljesen lebontották, lehet megépíteni helyére az újat. A metamorfózis mindig magában foglalja a régi letűnését, ami tulajdonképpen az új előfeltétele. A lélek számára ez a folyamat megújító erejű, az egó számára azonban nagyon is fájdalmas és destruktív.    

 

Uránusz (mint az I. ház ura) a Skorpióban • Uránusz a 8. házban

Amíg másoknak az elengedést kell megtanulniuk, neked először a megtartást. Mindig a dolgok fölött lebegsz, minden eszme és minden ideál felett. Elkerülsz mindenféle kötődést és elkötelezettséget. Elkerülöd a világot, és az sem ér el téged.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Az Óriásugrás

Két sziklafal között mély szakadék tátong. Ezen a szakadékon ugrik át éppen a BOLOND. Arca nyugodt, mert tudja, hogy nem a másik oldalra megérkezés számít (az ugyanis bizonytalan), hanem az ugrás maga. Elhagyta a biztonságot jelentő sziklát, és most a levegőben lóg. Ki tudja...      

Uránusz (mint az I. ház ura) a Nyilasban • Uránusz a 9. házban

Hited nem talál otthonra ezen a Földön. Elutasítasz minden vallást, gondolatról gondolatra, meggyőződésről meggyőződésre ugrálsz anélkül, hogy figyelembe vennéd, hogy itt nem a szellemi igazságról van szó, hanem arról, hogy a lelked újra összekapcsolódjék a gyökereivel.

 

 

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Rabság

A BOLOND, aki olyan szívesen lenne szabad, itt rácsok mögött ül, és szomorúan tekint ki. Még fejdísze is bánatosan lefelé konyul. Hiábavalóan rázza börtöne rácsait. Az épület szerkezetén itt-ott már látszanak azok a repedések, melyek kétségbeesett szabadulási kísérletének nyomai.   

 

Uránusz (mint az I. ház ura) a Bakban • Uránusz a X. házban

Nagyon nehezen tudod alávetni magadat a magasabb, mindent átfogó törvényeknek. Nem tudod elfogadni, hogy az ember végső soron nem teljesen szabad, hogy engedelmeskednie kell az isteneknek, és ő az a bizonyos eldobott kő. Még mindig úgy gondolod, és azt állítod, hogy: „szárnyalok", és eközben folyamatosan beleütközöl saját sorsod korlátaiba.

 

 

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Grál-kérdés

A kártyán egy templomablak látható, melynek közepében egy ragyogó kehely látszik. Az ablak sok száz részből áll, melyeket egy bizonyos mintának megfelelően raktak össze. Egy asszony, aki megsokszorozódott személyiségzavarban szenvedett (MPD), mondta egyszer: olyan ez a betegség, mint egy kirakós játék, amit össze kell raknod, hogy kijöjjön a minta, de a képet ábrázoló eredetit elvesztetted. A kérdezés arra szolgál, hogy a templomablak egyes részeit helyes sorrendben újra össze tudd rakni. De soha nem tudod, hogy milyen lesz a kép, csak ha már sikerült kirakni.  

 

Uránusz (mint az I. ház ura) a Halakban • Uránusz a 12. házban

Egy Grál lovag vagy, egy kereső, aki elvesztette az utat, s ezzel saját létének értelmét. Mit keresel tulajdonképpen? „Mit is keresek én ezen a világon, amely számomra nem nyújt semmit?" - kérdezed magadtól. Tisztázd magadban, hogy először egy új kérdést és egy új célt kell találnod, különben életed végéig céltalanul fogsz bolyongni.

 

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>

 

 

 

A harcos.jpg

 

Az Angyal

Az Angyal a világ fölé önti ki vizét, hogy minden lényegtelent feloldjon és a valóságot áttetszővé tegye, hogy láthatóvá váljon az, ami mögötte rejlik. Ez a valóságban megkapaszkodni akarók számára a kézzelfogható dolgok elveszítését jelentené - és tulajdonképpen valóban az is. A szivárvány itt a természet "csodáinak" egyikét és egyúttal az Ég jelét jelképezi.

 

Neptunusz (mint az I. ház ura) a Halakban • Neptunusz a 12. házban

Ezen a világon minden csak hasonlat, Maya, illúzió. Mindenki ismeri ezeket a szavakat, és a lelke mélyén úgy gondolja, hogy igazak is. Csakhogy ezek keveset segítenek, amikor az élet úgy igazán megforgat, amikor Egónk széttörik, vagy amikor nagyon fáj valami. Mindaddig, amíg a fizikai testünkhöz vagyunk láncolva, a térhez és az időhöz vagyunk kötve, és a sorsunkat meg kell élnünk, addig nem sokat segít, ha tudjuk, hogy mindez nem valóság, csak illúzió. Ezt nem tudjuk átérezni, és nem tudjuk megélni sem. Ez így van rendjén, hiszen egyetlen elmélet sem kerülheti ki az életet - bármennyire igaz is. Abban kellene segítenie, hogy megértsük az életet. Ennek ellenére nagy a kísértés: ha semmi sem valós, akkor az ember maga is csak egy illúzió? Az egész élet egy álom lenne? Miért kell akkor szenvedni, miért kell terheket hordoznunk? Az ember megérintette a világot varázspálcájával, és az el is tűnt. Ugyanígy magát is megérintette, és megpróbált feloldódni a Nirvánában. Ami hátramaradt, az maga a semmi: egy Halak-Ascendens. Nem akar többé semmit, és semmisem kényszeríti. Visszahúzódott a világtól (így angyal marad), és mind a mai napig nem kerül elő. Még ha az ember ezt az első látásra nem is ismeri fel, és nem is veszi észre, akkor is tény, hogy lelkének egy fontos része nem született le vele erre a világra. Nem akart megszületni, nem akarta az élet terhét elvállalni.

 

 

A harcos.jpg

 

A Szent őrült

Egy HARCOS a fának támaszkodva álmodozik. Álmában megjelenik egy káprázatos lovag, egy bátor harcos. Ha figyelmesebben megszemléljük a fekvő lovag felszerelését és öltözékét, láthatjuk, hogy igen elnyűtt, a kardja rozsdás és csorba. A fa mögött vár rá hűséges szamara, hiszen lóra már régóta nem telik neki. A férfi álmaiból él, azokból találkozik. Különben sincs nagy szüksége az evésre - miért is lenne? Ő Don Quijote, a "bús képű lovag".    

 

Neptunusz (mint az I. ház ura) a Kosban • Neptunusz az I. házban

Nem tudod elfogadni, hogy ezen a világon tenni is kell valamit. A hősiességről álmodsz, de nem gondolsz arra - vagy ha igen, akkor csak álmodban -, hogy itt a földi dolgok között van tennivalód. Közömbösen megrántod a válladat, és engeded, hogy mások cselekedjenek helyetted.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Szellem kertje

Egy fiatal nő egy kertben éppen egy bokrot ültet el. Teljesen magába fordul, mert itt játszódnak le benne az álmai, csodálatos képek formájában. Tündérek táncolnak a kertjében, virágok beszélnek vele, a szellemek kertjében él és elmerül képei világában. Tudomásul veszi, hogy létezik egy reális világ, de ez távolról sem jelenti számára azt, mint személyes belső világa, a mesék birodalma.   

 

Neptunusz (mint az I. ház ura) a Bikában • Neptunusz a 2. házban

A nagy boldogságra vársz. Várod a herceget, mint Hamupipőke, és arra vársz, hogy az élet dolgai önmaguktól rendeződjenek. Nem akarsz felébredni álmaidból. Olyan álmot dédelgetsz, amely nem létezik a Földön, és teljesen passzívvá tesz.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Hallgatás

A kép egy tipikus ikerpárt ábrázol, akik majdnem teljesen egyformák - az egyik (majdnem) nő, a másik (majdnem) férfi) - akik nem tudnak meglenni egymás nélkül (ezért olyan nehéz közös neműeknek gondolni őket). Hátuk mögött áll Neptunusz angyala, és azt parancsolja nekik, hogy zárkózzanak el a külvilágtól és hallgassanak. Elveszi tőlük a kifelé fordulás lehetőségét és egy másik birodalomba vezeti őket - a titkok birodalmába, amit természetesen csak vele (és senki mással nem) tudnak megosztani.

 

Neptunusz (mint az I. ház ura) az Ikrekben • Neptunusz a 3. házban

Meg sem kísérled működésbe hozni a világot. „Úgysincs értelme semminek!" A világ nem engedelmeskedik, nem követ, észre sem vesz. így időnként hallgatásba menekülsz, bezárkózol, és tökéletesen elfelejted, hogy saját életednek te vagy az oka, és nem fordítva.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Csipkerózsika szendergése

Egy nő üvegkoporsóban fekszik, és várakozik. Mindenki tudja, hogy él, de mert elátkozták, élete végéig el van választva az élettől. A rózsasövény minden embert visszatart attól, hogy közelítsen az üvegkoporsóhoz - és így a nő érinthetetlen marad. A koporsóban fekve arról álmodik, hogy egy kéz ereszkedik le hozzá a felhőkből (a Vágyak Égboltjából), megfogja a kezét és hazavezeti.

 

Neptunusz (mint az I. ház ura) a Rákban • Neptunusz a IV. házban

Csillapíthatatlan vággyal jöttél a világra. Mindenekelőtt a királyfira/királylányra vársz. Lelked mélyén a Paradicsomból való kiűzetés ősfájdalma él. Arra vársz, hogy visszakerülj a Paradicsomba; Ő azonban azt mondta: "Engedjétek hozzám a kisdedeket" (és nem azt, hogy csak „várjanak rám")!

 

 

 


A harcos.jpg

 

A Visszavonulás

A kép egy Buddhát ábrázol, vagyis egy olyan alakot, aki nagyon hasonló egy királyhoz (az EGÓ-hoz). Egy kicsi trónon ül, és feje körül fényből szőtt koronát láthatunk. Csak a világ hiányzik körülötte! Üresség veszi körül. Semmi sincsen, amin uralkodhatna, amit cselekedhetne, amit megváltoztathatna. A csukott szemek befelé tekintenek egy olyan világba, amely végtelenül nagyobb, mint az EGÓ világa.

 

Neptunusz (mint az I. ház ura) az Oroszlánban • Neptunusz az 5. házban

Igen, te már igazi Buddha vagy. Már megismerted a világot, és mint fölöslegeset, magad mögött hagytad. Levetetted már az Egódat, és nyugodtan vándorolsz az életben. De ki az, aki vándorol, ki az, aki ilyen meditatív állapotban ül itt a zsámolyon? Mielőtt az ember levetné a személyisége burkait és a dolgait befejezettnek tekintené, rá kell jönnie, hogy ki is ő valójában.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Becsapás

Egy piacon egy szemfényvesztő ül, aki hamis játékával egy másik embert ámít. Előttük három dióhéj fekszik, valamelyik alatt pedig egy borsószem. Olyan sokáig tologatja a dióhéjakat - és ezzel teljesen megtéveszti a nézőt - hogy a játékos, abban a biztos tudatban, hogy még tudja, hol van a borsószem, és ezért pénzt tesz rá, a dióhéjak egyikére mutat. De néhány (szándékosan kitervelt) csábítóan nyerő kör után, amelyekben a játékos egyre nagyobb nyereményekhez jut, a szemfényvesztő ügyesen kicsempészi a dióhéj alól a borsószemet - és attól kezdve csak egy nyertes létezik. A játékos belesétált a nyereményvágy csapdájába.      

 

Neptunusz (mint az I. ház ura) a Szűzben • Neptunusz a 6. házban

A dióhéj alatti képen található az egész világod. Csodákra vársz, és hagyod, hogy újból és újból becsapjanak, csak hogy ne kelljen ráébredned, hogy ez alatt a héj alatt a nagy semmi van. Nem akarsz ráébredni arra, hogy az embernek az életben tennie is kell valamit, sőt dolgoznia is kell.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Király két gyermeke

A kártya egy gyermekmesét ábrázol: A KIRÁLY KÉT GYERMEKÉT, akik nem tudtak találkozni, mert a víz túl mély kettejük között. A királyfit és királylányt mély szakadék választja el egymástól, így csak a távolból csodálhatják egymást és álmodozhatnak egymásról. A gyengéd pasztellszínek egy valótlan fantáziaképet mutatnak be, ami fölött nagy remények és vágyakozások szivárványa ível át.    

 

Neptunusz (mint az I. ház ura) a Mérlegben • Neptunusz a VII. házban

Abban az álomban ringatózol, hogy a ködös jövőből egy másik ember érkezik majd és megvált. Őrá vársz, anélkül, hogy rájönnél arra, ez az ember már régen melletted van. Az elérhetetlenség felcsigázza és elvarázsolja az érzéseidet. Nem veszed észre, hogy ez a varázslat elidegenít a világtól, és élettelenné változtat.

 

 

 

A harcos.jpg

 

Az (ál)Szent ragyogás

Egy jellegzetes kettős lény látható a kártyán, amelyet régi alkimista ábrázolásokon használtak. Félig a fény angyala, félig a sötétségé, még akkor is, ha évekig csak az egyik oldalát vesszük tudomásul, vagyis csak azt akarjuk észrevenni. A fény angyala az ős-tojást, az ouroboroszt tartja kezében, az összes létező egységének szimbólumát. A sötétség angyala egy ferde tükrön keresztül láttatja a világot. Az akarja, hogy te is ugyanilyen ferde fényben lásd egódat, és a Világ urává akar tenni. (Bár pontosan tudja, hogy ezt soha nem érheted el - de ezt persze nem adja tudtodra. Végső soron ugyanis vele kellene megmérkőznöd, és te lennél ő!) A fehér angyal eközben azt mondja: egyszerre csak egy uralkodhat. Ez az ősi polaritás: The One and the Many. Olyan harc ez, mint Szent Mihály és a sárkány küzdelme, amelynek minden ember lelkében le kell játszódnia - ahol nincs és nem is lehet nyertes!         

 

Neptunusz (mint az I. ház ura) a Skorpióban • Neptunusz a 8. házban

Életművednek nemesnek, szentnek, istenfélőnek és jónak kell lennie. Ezzel az elképzeléssel jöttél a világra. Mégis milyen gyakran - talán túl gyakran is - húzódtál vissza csalódottan az emberektől (vagy akár az egész emberiségtől), és hátat fordítottál nekik. Lehetséges, hogy ez a sötétség, amiről azt hiszed, hogy látod, nem más, mint a saját sötét szárnycsapásaid árnyéka, amellyel a fényt kioltod?

 

 

 

A harcos.jpg

 

Püthia

A kép egy templombelsőt ábrázol. A szent tűz és a gőzök, melyek felszállnak, illetve a lila színtónusok misztikus hangulatot kölcsönöznek a képnek. Püthia, a delphoi jósda papnője a bódító gőzök fölé hajol és transzba esik. "Sugalmazásai" jelentik a válaszait a hívők egyes kérdéseire, s ezek csak bizonyos napokon tudhatók meg tőle. Mivel nem egészen kivehetően beszél, mindig jelen kell lennie egy papnak, aki közvetíti és lefordítja az üzeneteket.  

 

Neptunusz (mint az I. ház ura) a Nyilasban • Neptunusz a 9. házban

Te vagy Püthia, a jós papnő, akinek bejárása van a tudattalanba, a világiélekbe. De nem érted, amit érzel. Intuícióid vannak, de ezek nem segítenek neked ebben a világban, inkább eltávolítanak a realitástól. A lábad alól kicsúszott a talaj, és nem tudod, hogyan állj talpra megint.

 

 

 

A harcos.jpg

 

A Végzet

A képen egy idős bölcs asszony látható, aki régies eszközökkel fonalat sodor. A három Moira egyikét szimbolizálja, a sors istennőit, akik megsodorják, lemérik és elosztják az emberek sorsfonalát. Az, aki képes egyetértésben élni sorsával, és aki megbízik a Moirákban, az éppolyan bölccsé válik, mint ők. Lelke keménysége feloldódik, gátjai (Szaturnusz) olvadni kezdenek az élet erejével szemben (Neptunusz). Ezt a folyamatot ábrázolja képünk is, amelyen olvad a hó, hamarosan kezdődik a tavasz, és az új élet a hóvirágok alakjában már meg is jelent.  

 

Neptunusz (mint az I. ház ura) a Bakban • Neptunusz a X. házban

Nem tudtál megbékélni sorsoddal és visszahúzódtál, ezzel megtagadtad születésedet és az egész életedet. Leragadtál a senki földjén. Azokat a szálakat, amit a párkák szőttek neked, addig nem vághatod el (és addig nem tudsz tovább haladni), amíg nem vagy kész arra, hogy sorsodat és vele együtt az életet is elfogadd.

 

A harcos.jpg

 

A Grál-kérdés

A kártyán egy templomablak látható, melynek közepében egy ragyogó kehely látszik. Az ablak sok száz részből áll, melyeket egy bizonyos mintának megfelelően raktak össze. Egy asszony, aki megsokszorozódott személyiségzavarban szenvedett (MPD), mondta egyszer: olyan ez a betegség, mint egy kirakós játék, amit össze kell raknod, hogy kijöjjön a minta, de a képet ábrázoló eredetit elvesztetted. A kérdezés arra szolgál, hogy a templomablak egyes részeit helyes sorrendben újra össze tudd rakni. De soha nem tudod, hogy milyen lesz a kép, csak ha már sikerült kirakni.  

 

Neptunusz (mint az I. ház ura) a Vízöntőben • Neptunusz a 11. házban

Azt hiszed, hogy már megtaláltad a Grált, és ezáltal minden útnak a végére jutottál. Lebénít és reménytelenné tesz az a csalódás, hogy ismét vissza kell jönnöd a Földre. Mit nyújthat még számodra ez a világ? Szellemi utad zsákutcába torkollott. Lehet, hogy mégis ki kellene próbálnod az „átlag" életet?

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szántó József
kérdőasztrológus

 

Telefon
70/338-4192

E-mail: arkanumstudio@gmail.com

 

 

 


Cím: 8227 Felsőörs,

Hóvirág utca 22..

 

terkep.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minden jog fenntartva © Arkánum 2010