Betegségek lelki okai

 

 

betegség lelki okai.jpg

Testi problémáink lelki gondjainkról, meg nem oldott feladatainkról árulkodnak. Érdemes olvasnunk a jelekből, mert a gyógyulás elengedhetetlen feltétele, hogy változtassunk élethelyzeteinken, önmagunkon. Ha gondolataink letértek a helyes irányról és kibillenünk egyensúlyunkból, testünk energiái sem áramolnak megfelelően. A pozitív gondolkodás sokat segíthet ezekben az esetekben és fontos, hogy újrafogalmazzuk céljainkat.


A betegségeink megértéséhez szeretnénk segítséget nyújtani neves lélek-elemzők, asztrológusok kutatásaiból, akik hosszú éveken át foglalkoztak a test és lélek kapcsolatával. Az alábbi leírásokat sok szeretettel ajánljuk  Kaló Jenő, Ruediger Dahlke gondosan összegyűjtött munkáiból.

 

 

 

 

Balesetek

Bénulások

Bronhitisz

Bőrfesték- pigment zavarok

Bőrszövet rákjai

 

Cukorbetegség

Candida

Csalánkiütés

Csontritkulás

Csonttörések

Csontvelőgyulladás

 

Ekcéma

Epehólyag gyulladás

Epekő

Epilepszia

 

Gerincferdülés

Golyva

Gyermekkori fertőző betegségek

Gyomorgörcs

Gyomorrák

 

Inkontinencia

Izomgörcs, izomrángás

Izomgyengeség

Izmok, tömlők és az inak betegségei

 

Kancsalság

Kényszerneurózis

Kiválasztó szervrendszer rákjai

Korpásodás

Kóros étvágytalanság

Köhögés

Körömproblémák

Köszvény

Kötőhártya gyulladás

Középfülgyulladás

Közlekedési balesetek

Krupp

 

Magas vérnyomás

Mandulagyulladás

Májgyulladás

Meddőség

Mellhártyagyulladás

Menopauza

Mérgezések

Mióma

Munkahelyi balesetek

 

Parkinson-kór

Pattanás

Petefészek-problémák

Polip

Porckorong szakadás,-sérv

 

Sárgaság

Sérv

Siketség

Sokk

Sportsérülések

Stroke

Struma

 

Tályog

Távollátás

Terhesség

Tetanusz

Tetvesség

Torokgyulladás

Tüdőembólia

Tüdőgyulladás

Tűzzel kapcsolatos balesetek

 

Zöld hályog

Addison-kór (bronzkór)

A mellékvesekéreg működésének súlyos elégtelensége válthatja ki a betegséget. Főleg férfiak kapják meg, és TBC, vagy daganat a következménye. addison kor.jpegAz izomzat legyengül, nagyfokú fáradékonyság, izzadás jellemzi, ha nőknél fordul elő, rosszullétekkel, menstruációs zavarokkal jár. Vizsgálandó kérdés, a beteg hogyan viszonyul az élethez, a társához, van-e egyáltalán társa? Volt-e mostanában súlyos érzelmi törés az életében?

 

Megoldás: Érdemes ilyen esetben a lelkiekre koncentrálni, inkább elengedni, mint megtartani. A lényeges dolgokra összpontosítani, megválni a hatalomtól, az odaadást gyakorolni, figyelembe venni azokat a sötét oldalakat, árnyakat, amelyek energiát vesznek el vagy adnak.

 

 

 

 

Agyhártyagyulladás

agyhartya.jpeg

A betegség arra utal, hogy az egyénnél, feldolgozatlan az önállóság, gondja van a függetlenség és szabadság kérdésével. Nincs felkészülve a döntésre, hogy tudatosan részt vegyen az életért folytatott harcban. A kullancs okozta fertőzés esetén kialakult agyvelőgyulladás arra figyelmeztet, hogy az illetőnek szívják a vérét és nem tudta megvédeni magát. Betegség mögött az anyát vagy egyéb női kapcsolatot kell keresni a megoldás kulcsaként, ezért az agyhártyagyulladásban sokkal több férfi betegszik meg, mint nő.

 

Megoldás: harcolni a saját életéért, megtalálni a középpontot, egyensúly az érzelmek és az intellektus között, szembeszállni életének nyomasztó, zavaró területeivel. Harcolni a büszkeség és a öntudat fejlesztéséért, elhagyni az anyai ölet, és megvalósítani vágyait.

 

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>

 

 

Agyvelőgyulladás

agyvelo.jpeg

Amikor az agyvelő begyullad, a magunkkal szemben érzett dühöt jelképezi. Nemet mondunk a változásra, mert attól félünk, hogy elveszítjük az egyéniségünket, vagy azokat a dolgokat, amiket addig elértünk. Aggódunk, hogy nem tudjuk irányítani a velünk történt eseményeket, és úgy érezzük, korlátoznak bennünket az önkifejezésünkben.

Megoldás: nyíltan és bátran rendszerezni az életet, felvenni a túlélésért folytatott harcot. Mindent bevetni a küzdelembe, hagyni magunkat központilag elragadtatni, az idegszálainkat feszítő kihívásokat bátran felvállalni.

 

 

 

Agyvérzés, agyérgölcs, stroke

Az agyvérzés a magas vérnyomásnak lehet következménye. Az erek már oly mértékben merevek, hogy az esetleg hirtelen megnőtt nyomást nem bírja ki az érfal, nem tud tágulni, ezért átszakad. Amikor valaki nagyon dühös, elborítja az agyát a vér. A dühöt rendszerint a tehetetlenség váltja ki. A tehetetlenség hátterében pedig az áll, hogy az illető valamiképpen képtelen a szeretetet önmaga szerves részeként érezni.
Aki állandóan túlhajtott, túlfeszített állapotban van, abban szinte görcsösen működik az akarat. Az erei is szinte görcsben vannak. Egyenes következménye lehet ennek a helyzetnek az agyérgörcs. A betegség hátterében a beolvadás vagy az elkülönülés kérdése áll. Félelmet kelt a legtöbb emberben a gondolat, a nagy egészbe beolvadni. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez egyenlő a halállal. De az elkülönülés és mindaz, ami elkülönít, ugyanúgy félelmet ébreszt, bezár. Az agyérgörcs is hasonlót eredményez: egyfajta bezártságra utal. Ugyanez a helyzet a stroke-kal is. agyverzes.jpegValami elzáródik, valami bezáródik, valami, amivel nem akarunk szembesülni, nem akarunk találkozni, nem akarunk róla beszélni, el akarjuk felejteni, nem akarunk rágondolni. Az, hogy mi az, amit el akarunk takarni, valójában nem lényeges, bármi lehet az, amit mi fontosnak tartunk, ami az életünk rossz élménye, kudarca.

 

Megoldás: tudatosítani, hogy az élet melyik oldala (női és férfias) szenved hiányt, s melyik az, amelyre ez által kénytelenek vagyunk rátekinteni. Megbékélni az ép oldallal az őselvek szerint, hogy annak minden lehetőségét kiaknázzuk. Tudatosan megélni, hogy mindkét oldalra szükség van az életben ahhoz, hogy valóban részt vehessünk benne, ahogy szükség van a lélek mindkét oldalának megélésére is Megkeresni az elveszett oldalt, teljesen elmerülni a női oldal mélységeiben annyit jelent, mint rálelni a férfias oldal lényegére,

 

 

 

 

Alacsony vérnyomás

Az illetőnek önmagával szemben elég magasak a követelményei, szeretne megfelelni a külvilágnak, de egyébként kerüli a megerőltető munkákat. Ez azért van így, mert sokszor már akkora a teher, hogy egyszerűbb megfutamodni. Nehezen szedi össze magát, állandóan lazítani szeretne, fáradékony típus. A legtöbben kávéval igyekeznek ellensúlyozni ezt az állapotot, vagyis mesterségesen „felpörgetik" magukat.

alacsonyver.jpeg

Megoldás: az erőtlenség és ernyedtség helyett, valódi ellazulás. Felismerni saját kicsinységünket, gyengeségünket, neheztelés nélkül elfogadni és alkalmazkodni a magasabb rendű törvényhez. Önszántunkból lemondani, ahelyett hogy harcolnánk. Bevallani saját magunknak, hogy képtelenek vagyunk gyökeret verni és kapcsolatokat kialakítani. Elfogadni az események kötetlen folyását, tudatosan feláldozni magunkat, mielőtt az áldozat szerepébe menekülünk.

 

 

 

 

Allergia  

Az allergia lelki síkon nem más, mint a külvilág ingereire adott, rejtett agresszív magatartás, melyben a védekezés játssza a fő szerepet. Mindaz, amire allergiásak vagyunk, általában megmutatja, hogy melyek azok a problémák, amelyek félelmi reakciót váltanak ki belőlünk, illetve melyek azok a témák, amelyekkel olyannyira nem akarunk szembesülni, hogy helyből elutasítjuk azokat. A virágpor-allergia hátterében a szexualitás áll.

 

alacsonyver.jpeg

Megoldás: gyakorlatok az agresszió kiélésére, megtanulni megkülönböztetni a barátot az ellenségtől. Kerülni az agresszió testi szintre szorítását, ehelyett inkább valóban megélni azt, vagyis agresszívebben gondolkodni és cselekedni, elfogadni a kihívásokat, kifejleszteni reakciókészségünket. Élvezetet találni az erotikában, életünk elutasított és került területeivel szembenézni, bátran felvenni velük a harcot, ezáltal csökkenteni pszichés érzékenységünket. Az elkerült témák tudatos szintre emelése, és integrálása, pl. házipor-allergia esetében: a „csúnya" viccek meghallása, a „szennyes ruha" tudatos tisztítása, mosása; a pszichoterápia, mint módszer bevetése árnyaink feltárására, illetve feldolgozására.

 

 

 

 

Alkoholfogyasztás által bekövetkező májbetegségek  

Az alkoholt fogyasztók jó része vidámságot, gondtalanságot, az élet elviselhetőségét kapja ideiglenesen az italtól, vagyis az alkohol „segít" alkalmazkodni a világ zajos útvesztőiben. Az alkohol pótlék, mely semmiképpen sem helyettesíti az igazi szeretetet, az élet igazi vállalását. alacsonyver.jpegÉppen ezért hosszabb távon májkárosodás jelzi. Mutatja, az egyén nem a valódi útját járja, hogy a kép hamis, igyekszik megkerülni a valóságot.

 

 

Megoldás: az alkoholistának meg kell tanulnia megbarátkozni saját lágyságával, és megkeresni a lágyság központját az élet keménysége közepette. Törekedni kell a védettség biztosítására szellemi és szociális téren. Kerekké tenni az életet, olyanná, ahol a lágy dolgok ugyanúgy elismerésben részesülnek. Megtanulni „nyelni" a szó átvitt értelmében, megtanulni elviselni a kudarcot, eksztázist keresni a szexualitásban, a táncban, a zenében vagy különböző sportokban. Ki kell békülnie saját gyermeki mivoltával, fontos átélni a felnőtté válás rítusait, megtalálni a lényeget.

 

 

 

 

Alzheimer-kór  

Az öregedés tényezői játsszák a főszerepet. Óriási jelentősége van annak, hogy az egyén fontosnak érzi-e magát, vannak-e még céljai, tartalmas életet tud-e éni akár nyolcvanévesen is, képes-e feldolgozni a félelmeit, illetve szembe tud-e nézni velük. Az is nagyon fontos, hisz-e abban, hogy rá még szükség van,, vagy önsajnálattal, mártíromsággal „temeti magát". alacsonyver.jpeg

 

 

Megoldás: elszakadni a múlttól és annak összes kötöttségeitől, kötelezettségeitől. Útra kelni, kis lépésekben haladni, mint egyáltalán nem tenni lépéseket. Lecsöndesedni, engedélyezni a lazítást, visszaemlékezni a lélek otthonára. A világot ismét gyermeki rácsodálkozással szemlélni, kibékülni a halállal, a boldogság karikatúráját valódi lelki szárnyalássá változtatni.

 

 

 

 

Amnézia  

alacsonyver.jpegKérdés: mire nem akarunk emlékezni? Mitől félünk? Mit nem akarunk átélni, látni?

 

 

Megoldás: olyan gyakorlatok, amelyek az elengedésre vonatkoznak. Megtanulni bízni, tudatosan fejest ugrani a vízbe, hanyatt esési gyakorlatok, miközben az illetőt felfogják hátulról. A baráti kör közepén állva, vakon elengedni magunkat, hogy mások karjai felfogjanak minket. Megtalálni azt az élethelyzetet, amelyben benne foglaltatik az újrakezdés lehetősége.

 

 

 

 

Anorexia nervosa (kóros étvágytalanság)  
Főleg kamasz lányoknál következik be, mindig súlyos személyiségzavar következtében, eltúlzott fogyókúra, böjtölés, amelynek „eredménye" súlyos soványság, akár bele is halhatnak a táplálék hiányába. Egyértelműen pszichés okokat kell keresnünk a betegség hátterében. Milyenné válik egy fiatal lány, ha kórosan lefogy? Elveszíti alakját, formáját, sőt bizonyos kritikus határt túllépve már nem is menstruál - nem akar nő lenni, nem akar felnőni, felnőtt nővé válni. Nem akarja elfogadni női mivoltát. Lehet, hogy még magzatkori lelki sérülés áll a háttérben, mert esetleg az édesapa fiúnak várta, és nem tudta elfogadni, hogy lánya született.

alacsonyver.jpeg

Megoldás: fogadjuk el magunkat nőnek. Kibékülés a polaritással az erre vonatkozó gyakorlatok segítségével, elkötelezett elfogadás és befogadás. Lelkes odaadás és ajándékozás, legyünk őszinték önmagunkkal és árnyoldalainkkal szemben. Tanuljuk meg élvezni a beteljesülést nyújtó érzékiséget, éljünk az odaadás megváltott tisztító gyakorlataival. Ne meneküljünk a polaritás elől, hanem kíséreljük meg legyőzni a fejlődési utunknak megfelelően.

 

 

 

 

Anyajegyek, bőrfesték- pigment zavarok  
A folt szóról egyértelműen a lelki foltokra asszociálhatunk. Felfoghatjuk úgy is, valamilyen folt nyomja a személy lelkét. Ez a folt akár szégyenfoltként is értelmezhető, amit gyakran szégyell is a tulajdonosa. Nevezhetjük egyfajta pecsétnek is, és ezzel kapcsolatosan a megpecsételődés, megbélyegzés kifejezéseinkre érdemes gondolni. Tekinthetjük megjelölésnek is, mely jelzésértékű az egyén valamely kapcsolatára nézve.

alacsonyver.jpeg

Az anyajegy esetében a kapcsolat egyértelmű. Kapott a személy egy olyan lenyomatot, amely érzelmi, lelki úton keletkezett, amelytől a tulajdonosa nem tud megszabadulni, amely megmutatja egy kapcsolat feldolgozatlanságát, egyfajta örökös kötődést, melytől mindig függünk, ami szinte levakarhatatlan, s ami egy bizonyos meghatározottsághoz vezethet.

 

Megoldás: viseljük méltóságteljesen a jelet és tegyünk eleget megjelöltségünknek.

 

 

 

 

Aranyér  

A táplálkozás mindig anyagi síkon zajló eseményekkel függ össze, így az aranyér is. A legtöbbször az aranyeres ember székrekedéses is, s az ilyen egyén sokat szorong: a materiális világban megszerzett javakat nehezen akarja elengedni. Erőlködéskor is kialakulhat aranyér, nőknél főleg a szüléskor: nehéz elengedniük magzatukat. Az anya attól fél, hogy kint már több veszély fenyegeti kicsinyét, odabent könnyebb vigyázni rá. A félelmet sok minden táplálhatja, s csak akkor érthetjük meg valaki másnak a szorongásait, aggodalmait, rettegéseit, ha elfogadjuk a gondolatmenetét.

alacsonyver.jpeg

Megoldás: felismerni az életenergia blokádjait. Észrevenni, hol a gubanc, amelyen ülünk, és amely nyomaszt. Beismerni önmagunknak visszafogottságunkat, hogy gyakran visszahúzódunk az odúnkba, amikor kihívásokkal kellene szembenéznünk. Ismeijük fel rejtett agresszióinkat, értelmezzük és dolgozzuk fel őket tudatosan. Őrizzük meg energiáinkat, és használjuk fel a saját magunk javára. Szálljunk harcba az életerő megtartásáért, kérdőjelezzük meg az akadályokat és hagyjuk, hogy újra folyni kezdjen az energia. Húzzuk ki magunkat, és álljunk, ki saját magunkért vizsgáljuk meg, hogy miért is történik ez az egész. Eresszük ki a nyomást, oldjuk fel a gordiuszi csomót.

 

 

 

 

Arcideg fájdalom  

Az arc a legemberibb részünk. A legcsupaszabb valóságot tükrözi, ha el akarjuk takarni, maszkot kell magunk elé tartani. A világ rólunk az első benyomását az arcunkból, illetve annak kifejezéséből nyeri, és mi is más emberek arcából ítéljük meg, milyen kapcsolatba kerülhetünk velük, vagy egyáltalán akarunk-e velük kapcsolatot létesíteni. Ha nem akarjuk, hogy valamilyen érzelmi megnyilvánulásunkat meglássák az arcunkon, megpróbáljuk elváltoztatni azt. Ilyen pl. az öregedés. alacsonyver.jpegAz ember nem szeret szembesülni az igazi arcával. Miután minden az arcunkra van írva, így természetes, hogy megpróbáljuk olykor az érzéseinket, a lelkünkben lejátszódó folyamatokat leplezni. Az egyik ilyen kényszerű leplező magatartás a merevségünket és agörcsösségünket kifejező arcidegzsába.

 

Megoldás: mutatkozzunk be egy másik (belső) oldalunkról is. Nézzünk szembe eddig rejtett oldalainkkal, vegyük észre életünk egyoldalúságát, és attól függően, hogy épp melyik oldal érintett. Engedjük el magunkat gyakrabban.

 

 

 

 

Balesetek

alacsonyver.jpeg

A balesetekről általában az a vélekedés, hogy a véletlen művei. A baleset egy olyan váratlan történés, mely véget vet egy meglévő folyamatnak. Figyelmezteti az egyént arra, hogy az irány, a folyamat, amelyet eddig követett, nem tartható a továbbiakban, a fejlődése szempontjából nem válik előnyére, s ezért módosítania kell az életvitelén. Súlyosabb esetben a balesetek az életet is veszélyeztetik, vagy a baleset az élet végét is jelentheti. Mindegyiknek megvan a maga üzenete, és a maga jelentősége Ha baleset következtében befejeződik egy élet, az egyén tudat alatt nem volt képes tovább élni, és tudattalanul öngyilkosságot követett el. Minden korai halálnak, amely baleset következménye, egy üzenet annak, aki elszenvedte a csapást, üzenet annak, aki részt vett a balesetben, és üzenet a hozzátartozóknak is.Nekik is végig kell gondolniuk, hogy ennek az eseménynek mi az üzenete számukra. Az életveszélyes balesetek leginkább arról szólnak, hogy az egyén alakítsa át az életét, térjen észre, s tekintse újjászületésnek azt, hogy élve megúszta a balesetet. A kisebb balesetek, melyek nem általánosan az életet veszélyeztetik, de könnyebb sérülés lett a következményük, arra hívják fel a figyelmet, amit a sérült testrész analógiája hordoz.

 

alacsonyver.jpeg

A zuhanásos eseteknél gyakori a csonttörés, a zúzódás. A zuhanás azt jelképezi, hogy valahonnan olyan hatás ér bennünket, hogy nem vesszük észre, és ránk esik valami. Gondoljunk csak erre a kifejezésre:

- „Ránk szakadt a nehézség",

- „Beleestem a szakadékba",

- "Beleléptem a gödörbe".

Ennél már csak jobb lehet. Valahogy ki kell másznom ebből a helyzetből. Ezek az esetek jól jelzik azt, hogy a háttérben valamilyen nagyfokú nehézséget élünk meg, ami gyakran keveredik a félelmeinkkel. Túl nagy feladatot vállaltunk, s a félelmeink megakadályoznak abban, hogy teljesítsük azt. Az is előfordulhat, hogy azt éljük meg, hogy derékba tört az életünk, vagy épp a fejünkre esett valami, esetleg a nyakunkba. Hol és mi tört el bennünk, esetleg hol rekedtünk meg, mivel kapcsolatban félünk, és inkább egy gödörbe esünk, csak hogy ne kelljen szembenézni a félelmeinkkel?

 

 

 

Közlekedési balesetek  

alacsonyver.jpeg

A közlekedési baleseteknél fontos, hogy hogyan történt az egész. Közlekedés esetében valahonnan el akarunk jutni valahová, valamit el akarunk érni, illetve valamitől el akarunk menni. Kérdések megválaszolásával a lelki háttér kerül előtérbe.
- Honnan és hová akarunk eljutni?
- Jó-e számunkra a kiszemelt úti cél?
- Fontos-e a fejlődésünk szempontjából, ha eljutunk a kiszemelt helyre?


Ez jelenthet menekülést, lázadást, függetlenségkeresést, s ebben a helyzetben a körültekintés a mérlegelés elmaradhat. Valami történik, ami miatt az elkezdett mozgás nem fejeződik be. Ha gyalog megyünk, eleshetünk, lábunkat eltörhetjük, valahová lezuhanhatunk, vagy ránk zuhan valami. Elüthet egy autó, rohanunk fejetlenül, oszlopnak nekimegyünk. Ha járművel közlekedünk, akkor, vagy másokra bízzuk az életünket, vagy magunk vezetjük azt járművet.

 

Ha mások vezetik a járművet, amelyben utazunk, és baleset ér bennünket, az egy nagyon kemény szembesítés, hogy másra bíztuk az életünket, aki nem segít abban, hogy eljuttasson minket a célunkhoz. Érdemes megnézni, hogy kire bíztuk az életünket, gondolkodjunk el azon, hogy a mindennapi életben mennyire nem szeretnénk, ha mások irányítanak, mennyire hagyjuk, hogy irányítsanak, és mennyire akarunk kiszállni ebből a helyzetből.

 

Ha mi vezetjük a járművet, mi vezetjük az életünket. Ha frontálisan ütközünk egy másik járművel, nekimegyünk valaminek, fának, korlátnak, falnak, akkor egyértelmű,  nem tudunk továbbmenni. Az irány, ahová menni akartunk, nem jó. Abból az irányból szembejött egy ellenenergia, és megállít minket. Egy fa, vagy egy fal jelképezi azt a gátat, amely nem engedi meg, hogy továbbmenjünk. Az útirány, ahová menni akarunk, nem elérhető.


Ha hátulról futnak belénk, akkor a sürgető jelzést úgy kell értelmeznünk, hogy nem haladunk elég gyorsan, elég jól, és ezért valaki besegít.

 

Ha oldalról jönnek belénk, akkor eltérítenek minket valamilyen irányba. Ha jobbról jönnek belénk, akkor balra térítenek el. Ennek következtében azon kell elgondolkodnunk, hogy esetleg nem adtuk meg a jobbkézszabályt, és ilyen helyzetben a passzív oldal felé térít el minket a sors.


Ha viszont balról jönnek belénk, akkor aktiválni akarnak, hiszen a jobb oldal felé térítenek el, s ebből az következik, hogy bátrabban kell kiállnunk magunkért. Legyünk határozottabbak, hogy a bizonytalanságunkkal ne tévesszünk meg másokat. Ha viszont lemondunk erről az előnyünkről, akkor azt tegyük határozottan. A közlekedés során sokféleképpen is érhet ben­nünket baleset. Mindig próbáljuk meg gondolkodni azon, mi az üzenete:

  1. - Felrobban az autónk. Mi robban fel az életünkben, melyik terület?
  2. - Ránk zuhan valami. Mi az, ami alól nem tudunk elszabadulni?
  3. - Felverődhet egy kő a szélvédőre. Mi az, ami kiveri a szemünket?
  4. - Defektet kapunk. Az élet mely területén kaptunk defektet, hol kell kiengednünk?
  5. - Megcsúszunk az úton. Milyen módon csúszott meg az életünk?

   


 

Munkahelyi balesetek  

alacsonyver.jpeg

A munkahelyi baleset elsősorban azért következik be, mert tudat alatt szeretnénk egy kicsit pihenni, lazítani, vagy súlyosabb esetekben olyan balesetet okozunk magunknak, amelynek következtében az adott munkát továbbiakban már nem vagyunk képesek ellátni. Ilyenkor nem marad más hátra, megkerüljék a tudatost, s eleget teszünk belső késztetéseiknek.

 

Fontos, hogy szembenézzünk a következő kérdésekkel:

  1. - Szeretjük-e egyáltalán a munkánkat?
  2. - Az alárendeltség kérdésével, hogyan viszonyulunk?
  3. - Munkánkban mennyire vagyunk görcsösek?
  4. - Szabadságunkkal tudunk-e élni, a pihenést meg tudjuk-e engedni magunknak?

       


 

Tűzzel kapcsolatos balesetek

alacsonyver.jpeg

A tűz önmagában is egy szimbólum, hisz az „élet tüze, szenvedély tüze, szerelem tüze, mind egy kifejezés. A tűz következményei lehetnek az alábbiak is: „megégettem a kezem, jól leégtem, ég a munka a keze alatt, égő szenvedély, két végéről égeti a gyertyát, majd ellobban, mint a gyertya lángja". A forró vízzel kapcsolatosan:

- „forr benne a méreg",

- „ez a hír jól leforrázott",

- "forró vizet a kopaszra",

- "forrófejű",

- "bosszút forral magában, forróvérű".
Ezek a kifejezések elsősorban az életre, a szenvedélyekre, az elkapkodott, heves cselekedetekre utalnak. Bekövetkezése után azon kell elgondolkodnunk, hogy hol hagytuk magunkat leforrázni, mikor nem vigyázunk az életünkre, mikor voltunk forrófejűek, túlságosan szenvedélyesek, miben és hol hagytuk, hogy leégjünk vagy mások leégessenek bennünket, mi az, ami mélységesen leforrázott minket?
A gyerekkori égések és forrázások üzenetek a gyermek részéről, szembesítik a szülőket azzal, hogy gyermekeik inkább átvállalják a szenvedést, csak szeressék őket. Azt is meg kell élni ezáltal, hogy nem figyeltek eléggé rájuk, ugyanakkor számukra is fontos tapasztalás, hogy meddig mehetnek el, meddig „játszhatnak a tűzzel", s ennek milyen komoly következményei lehetnek.

 

 

 

Vízzel kapcsolatos balesetek

alacsonyver.jpeg

A víz az érzelmek szimbóluma. A fulladásos események esetén belefulladunk valamilyen érzelmi helyzetbe. Legszívesebben eggyé olvadnánk valakivel, és nem akarunk tovább együtt lélegezni a világgal. Ilyenkor van szükség mesterséges lélegeztetésre, hiszen „levegőre" van szükségünk, és azt a túl sok érzelmi hatást, melyet az életünk folyamán megtapasztaltunk, s melyekből rengeteget „nyeltünk", azt kihányjuk. Ha csordultig tele volt a lelkünk, azt ki kell csurgatni.

 

 

 

Földdel kapcsolatos balesetek

alacsonyver.jpeg

A földomlás, a földcsuszamlás, a földrengés, a sár, a mocsár, mind baleseti lehetőség, mely elsősorban azzal szembesít bennünket, hogy az élet realitásai föld, valamilyen módon maguk alá temetnek minket, vagy ha érzelmileg nem tudjuk feldolgozni, elsüllyedünk az élet mocsarában. A reménytelenség porába hullottunk, vagy lassan már betemet minket, úgy érezzük magunkat, mint akit porig aláztak, porrá zúztak.

 

 

 

 

Légi balesetek

alacsonyver.jpeg

Itt elsősorban a repülőgép-balesetekre gondolhatunk, de ide sorolható a magasból való lezuhanás is. Az esetek többségében ezek a fajta balesetek halálos kimenetelűek. Fontos kérdés, mikor, kire bízzuk rá az életünket. Ha „felszállunk egy repülőgépre, onnantól kezdve nincs a kezünkben a sorsunk. Ne hagyjuk figyelmen kívül a „felszállunk, elszállunk, leszállunk" kifejezéseket. Utalnak arra, hogy az életünk bizonyos szakaszaiban gondunk lehet a realitással, ha nem látunk kiutat, akkor „kiszállunk a történetből". Ha valaki túl magasra repül, szárnyal az életben, utalva ezzel arra, veszélyezteti az életét, lehet, hogy be kell építenünk a megfelelő mértéket, nehogy elszálljunk, s ennek következtében lezuhanjunk.

 

 

 

Mérgezések

alacsonyver.jpeg

A mérgezéseknek többféle formája létezik. Ételmérgezés formájában, kialakulhat vegyi szennyezés következtében, mint például a permetezés vagy veszélyes anyagok nem megfelelő kezelése során. Ide sorolható a gyógyszer túladagolás, a kábítószerek túlzott fogyasztása is. Gondolhatunk gáz- és füstmérgezésre, felelőtlen vagy nem megfelelő fűtési eljárások nyomán, esetleg rovar- és rágcsálóirtások révén bekövetkező mérgezésekre. A mérgezéssel kapcsolatos kifejezések pontosan rámutatnak arra, hogy mi játszódik le a tudattalanban és a lelkünk mélyén. Ha valakinek a lelkét nyomja valami, és azt nem képes elengedni, akkor „mérgezi a lelkét". Ugyanakkor, ha valaki dühös, akkor lehet, hogy „elönti a méreg az agyát" vagy „megmérgez egy kapcsolatot". Az is lehet, hogy „epét hány a méregtől", illetve „epés megjegyzései vannak". Ha valaki túlságosan felpörgetett életet él, és szétszórttá válik, akkor azt szokták rá mondani, hogy úgy jön-megy, mint a „mérgezett egér". Vegyi anyagok esetén ügyelni kell arra, mekkora dózis az, ami még orvosság, és mennyi az, ami már méreg. Ebben az esetben a túlzásainkra figyelmeztet bennünket a túladagolás. Ugyanez a helyzet a kábítószerekkel is. Jól akarjuk érezni magunkat, s azt hisszük, ha többet veszünk be, azzal megoldjuk a problémáinkat. Külön jelentősége van annak, hogy a mérgezéses esetek többségében nem figyelünk oda magunkra, elhanyagoljuk az igényeinket, de legalábbis a valós igényeinket, s álmegoldásokkal próbáljuk enyhíteni a hiányainkat.

 

 

 

Bénulás  

alacsonyver.jpeg

Úgy tesz, mintha fejest ugrana az életbe, de valójában nem akar felnőni. Ennek következménye a tolószék, s amíg él, másnak kell ellátnia őt. Szimbolikus értelemben: az illető nem tudja bejárni az élet rögös útját. Másik esetben, amikor valaki elesik, és idegsérüléssel járó lábtörést szenved, a kapcsolatot, a felelősségtudatot kell megvizsgálnunk. Aki béna, nem tud kapcsolatokat teremteni. Nem ő megy másokhoz, hanem mások jönnek hozzá, vagyis az emberi kapcsolatok szintjén lebénult. Ezt persze az illető nem tudja, de a betegség szembesíti a problémával, amit el akar fojtani. Azok a súlyos esetek, amelyek merevséggel, sorvadással, bénulással járnak, arra utalnak, hogy az illető nem akar részt venni az életben.

 

 

 

 

Bőrszövet rákjai

alacsonyver.jpeg

A bőr rákjai, daganatai összefüggenek kapcsolatainkkal, külvilág előtti szerepléseinkkel, társas viszonyainkkal és azzal, hogy mennyire vagyunk képesek a kapcsolódási igényünkkel harmóniában kezelni a védekező mechanizmusainkat. A bőr egyszerre jelképezi a külvilág előtti megnyilvánulásunkat, valamint védi testünket. A túl sok érzelmi sérülés felerősíti a bezárkózás iránti hajlamainkat. Az állandó irritáció itt azt jelenti, hogy békén hagynak-e magányunkban, milyen frusztrációk érnek, és mennyire mélyek az érzelmi kapcsolataink azokkal a személyekkel, akikkel gondjaink vannak. A szervezetünket védő bőr a test különböző tájain betegedhet meg.

 

Megoldás: tudatosan és bátran nyissuk meg határainkat a világ felé. Fejezzük ki környezetünk iránti szeretetünket. Engedjünk teret fantáziánknak és vad vágyainknak, hagyjuk őket bátran szárnyalni. Emlékezzünk régi álmainkra, és élesszük fel őket nyíltan és határozottan.

 

 

 

 

Cukorbetegség

alacsonyver.jpeg

A cukor könnyen megszerezhető energia, de ahhoz, hogy hasznosítani is tudjon, a gyümölcscukrot, répacukrot szőlőcukorrá kell alakítani. Az ember azért eszik rengeteg cukrot mert energiához akar jutni, energiahiánya van. Amikor mások is harcolnak az energiáért, nem tud szerezni, valahonnan máshonnan kell hozzájutnia. A cukorbeteg megszúrja ezért magát, így juttatja a szervezetébe az energiát. Azt akarja elérni, hogy észnél legyen, mert ha nem viszi be az inzulint, kómába esik, eszméletét veszti. A beteg ahelyett, hogy szeretne, inkább szurkálja magát.
Gyermekkorban is kialakulhat a cukorbetegség, harmóniát szeretne, szeretné, ha mindenki mosolyogna. A cukorbeteg gyerek családjában alkalmazkodási, elfogadásbeli, beilleszkedési problémák vannak.
Serdülő korban is hasonló a helyzet, de ott már a baráti körbe, közösségbe való beilleszkedés során, egy új élethelyzet váltása okozhat problémát.
Idősebb korban a megváltozott hormonszint és lelkiállapot a pszichikai háttér. Közeleg az öregség, az elmúlás. Elveszítünk embereket, akik fontosak voltak. A nő érzi az öregedést, attól fél, hogy már nem kell senkinek, egy lelki traumát jelentő időszakban alakul ki a betegség.
Szintén szeretett hiány áll a terhesség hátterében cukorbetegségkor,  a várandós sem szereti eléggé önmagát, nem a külvilággal van baja, hanem azzal, ahogyan látja a külvilágot.

Megoldás: Gyermekeket tanítsuk meg a természetes táplálkozásra, az érzelmek elfogadására és kifejezésére. Gondos szeretet kapcsolatban kell nevelni, következetes odafigyeléssel, hisz előfordulhat hiperaktivitás a túl sok édesség fogyasztástól.  Építsünk ki magunk körül harmonikus, boldog kapcsolatokat és élvezzük az életet. Fogadjuk el fizikai testünk minden részét, rendeltetésének megfelelően.

 

 

 

 

Candida

alacsonyver.jpeg

A gombák, a pusztulás végső, utolsó szakaszában jelennek meg A bélrendszerben is tenyésznek gombák, amelyek a táplálék lebontásában segítenek. Nem a jelenlétük a baj, hanem az, ha elszaporodnak. Az édesség, a sok cukor különösen kedvez nekik, jó táptalaj. Bárhol keletkezik a gombásodás, bélben, lábon, azt szimbolizálja, hogy az illető az adott élethelyzetben döntésre erőtlen. Általában az életben ki szeretnénk terjeszteni önmagunkat. A gombák is terjeszkednének, tehát hatalmi harc áll fenn az egyén és az élősködők között, nekünk kell dönteni, mekkora életteret adunk a gombáknak. Gyengült védekezőképességre utal a gombásodás létrejötte.
A fertőzést új, nagyon intim szerelmi partner esetén is meg lehet kapni. Ilyenkor jobban megnyílik a nő a szeretetre, a másik elfogadására, és még odaadóbb lesz. Elképzelhető, hogy ezek az érzések  teljesen újak számára és időre van szüksége ahhoz, hogy kezelje ezt a merőben új helyzetet.

Abból az érzésből is eredhet, hogy valaki lealacsonyítva érzi magát, vagy azt éli meg, hogy korábban valamilyen szexuális visszaélés elszenvedője volt. 

 

Megoldás: Vajon a szexualitás melyik része zavarja? Meg kell találni a fizikai és lelki irritáció valódi okát Fontos, hogy megtalálja a helyét az életben úgy, hogy közben elfogad.  Fontos megtanulni, elfogadni a  belülről jövő és partneréből áradó szeretetet, türelmet és nyitottságot.

 

 

 

 

Csalánkiütés
Gyerekkorban gyakori betegség a csalánkiütés. Érzékenységet jelent bizonyos dolgokra. Általában emésztési probléma következménye. A gyerekek kiskori csalánkiütése általában akkor jelentkezik, amikor a környezetében valamire túlságosan érzékenyen reagál. Ennek hátterében lehet, egy kistestvér megszületése, bölcsődei vagy óvodai elhelyezés, a családban bekövetkező konfliktusok, érzelmi bizonytalanság, testi érintés hiánya. A gyerek  így jelzi, hogy szeretné még a mamáját továbbra is kisajátítani, hogy simogassák, kenegessék a bőrét, szeressék. A kiütés egy bizonyos reakció, önvédelmi mechanizmus. Az allergén anyagok  elleni küzdelem szimbolikusan megtestesíti az ellenségeinkkel folytatott harcunkat, eltúlzott reakció, alacsonyver.jpegfelnagyított ellenségkép, erőteljes, tudat alatti agresszivitás.

 

Megoldás: az ingerek sokaságát engedjük tudatosan közel magunkhoz, és ez által csalogassuk elő valódi énünket. Nézzünk szembe a nehézségekkel azokon a területeken is, amelyektől eddig óvakodtunk, illetve amelyeket eddig eltaszítottunk. Vállaljuk fel készségesen reakcióinkat, határaink (bőrünk) legyenek átjárhatóbbak, hogy ez által könnyebben feltárhassuk és elérhetővé tegyük lényünket.

 

 

 

 

Csontritkulás
Főként az életünk második felében, ötven év után jelentkezik ez a betegség. Van-e még elképzelése a jövőjéről, van-e még kitűzött célja, hasznosnak tartja-e magát, fontosnak ítéli-e meg a jelenlétét az életben. A nők jelentős része, miután felnevel egy-két gyermeket, azt éli meg, hogy a célját, a feladatát teljesítette. Ilyenkor a következő feladat az unokák körében adódik - ha vannak unokák. De ha nincsenek, nagyon sokan céltalannak találják az életüket. Megroppan a tartásuk, és tényleg kezdenek meggyengülni a csontok. Ez a gond egyre erősebbé válhat az idősebb korú hölgyek tekintetében, akik esetleg egy gyerekre tették fel az életüket, vagy gyermekük sem született, és a nyugdíjaztatásuk következtében elmagányosodtak, s nem találtak maguknak megfelelő elfoglaltságot. Különösen nehéz az egy gyermeket felnevelő nők esete. Kiváltképpen azoké, akik el is váltak. Később egyetlen gyermekük házasságkötésénél féltékenyek a menyükre vagy a vejükre. Hiszen azt kell megélniük, hogy a gyermekük házastársa „elveszi" tőlük életük egyetlen értelmét. Nagyon fontos lenne, hogy megértsük: nem veszítettünk el senkit sem, sőt nyertünk egy új családot, s ha szeretjük a gyermekünket, őt is szeretjük: akit ő szeret, és aki őt szereti. Az öregségnek minden ember életében megvan a maga értéke, s nem feltétlenül kell a fölöslegesség érzésével, a betegséggel, a gyengeséggel kapcsolatba hozni.

alacsonyver.jpeg

 

Megoldás: szakítsunk a számunkra idegen szerkezetekkel, szakítsuk meg a folytonosságot. Harcoljunk elszántan saját életformánkért és struktúránkért. Találjunk kifejezésmódot szerkezeti téren és a formák világában, ne testünk beszéljen helyettünk. Ismerjük fel, hogy váltanunk kell, térjünk át a testi és életveszélyes szintről a kihívásokkal teli, de életmentő szellemi-lelki szintre. Fedezzük fel a határtalan szeretetet, szabaduljunk meg az idegen döntésektől, saját és szerzett elveinktől. Éljünk csak legfőbb törvényünk szerint, és juttassuk kifejezésre önmagunkat lelki szinten is.

 

 

 

 

Csonttörések, sportsérülések
A testünk legszilárdabb szövete a csont, s ilyen értelemben a tartással, a kitartással, rátartással áll kapcsolatban. Ha el akarunk valamit érni, megfeszítjük az izmainkat, be akarjuk bizonyítani, hogy kitartóak vagyunk, s nem hátrálunk meg a nehézségek elől. A kudarc, a lelki törés a csontok töréséhez is vezethet. Egy folyamat „félbeszakad", mondhatnánk, „megtörik", mert kicsiny hitűek voltunk, mert belefáradtunk, mert nem tudtunk elég kitartóak lenni, mert túl nagy árat kellett volna fizetni. A sportbalesetek jól példázzák, hogy valamiből elegünk van, belefáradtunk, és sokszor felmentést szeretnénk kapnialacsonyver.jpeg önmagunk előtt.

 

Megoldás: nyugodjunk meg, szakítsuk meg az életút egyformaságát, tudatosan hangolódjunk rá minden fejlődési szakasz végére. Szakítsunk a régivel, idejétmúlttal, ügyeljünk arra, hogy a felhasznált energiákat kézben tudjuk tartani. Tanuljunk meg időben, önszántunkból, rugalmasan változtatni és a szükségszerűséghez alkalmazkodni. Adjuk meg életünknek a helyes irányt, segítsük az új áttörését. Lázadjunk a túl szorosra szabott normák ellen, és nyugodtan szegjük meg azokat.

 

 

 

 

Csontvelőgyulladás
A lelki háttérben a tartást, a felelősségvállalást és az emberi kapcsolatok viszonylatában bekövetkező konfliktusokat találhatjuk. A csontvelőgyulladás általában a csontokat, ízületeket ért fertőzés következménye. Gyakran komoly nehézségek állnak a háttérben, melyek az egyénben azt az érzetet keltik, hogy az életbe való beilleszkedés számukra nem nyitott, s a konfliktusok, alacsonyver.jpegilletve a gátak oly nehézségeket eredményeznek, amelyek következtében jobb lenne kiszállni az egészből.

 

Megoldás: kövessük a konfliktusokat bátran és elszántan egészen a mélybe. Engedjük, hogy megszokott támaszunk és ismerős szerkezeteink feloldódjanak, és így újak képződhessenek. Merjünk elszánt küzdelmet folytatni a szabályok és törvények területén. Vizsgáljuk meg teherbíró képességünket és ismerjük fel, hogy tartást biztosító szerkezeteink lágyak.

 

 

 

 

Dadogás
A dadogás abból adódik, hogy az önkifejezési késztetés sérül. Természetesen a dadogás vagy súlyosabb esetben a némaság az előző életek karmikus problémáira is visszavezethető.  Helyes vagy helytelen beszéd,alacsonyver.jpeg szimbolizálhatják a túlzott szigort, vagy az el nem fogadást is.

 

Megoldás: foglalkozni és megbékélni a tudattalan tartalmakkal, feloldani a belülről jövő félelmet. Több bátorsággal nézni szembe a felmerülő gondolatokkal. Megtanulni kiállni a saját gondolataink mellett, és megbízni a jobb agyféltekéből származó képekben. Beismerni a mások feletti hatalom- és kontrollvágyat, és eredményesebb utat keresni ezek megvalósítására Más utakat találni a gondolati és nyelvi kontroll megvalósítására. Megértésre találni, magabiztossá válni.

 

 

 


Drogfüggőség
Azokat fenyegeti a drogfüggőség veszélye, akik nem tudnak beilleszkedni a társadalomba, akár a kora gyermekkori családi, akár a későbbi baráti vagy külső behatások következtében. Sok esetben csak a baráti közegben találnak elfogadást, a barátok általában szintén narkósok illetve a társadalom száműzöttjei. Jellemző rájuk a gyenge énkép, a befolyásolhatóság, és hiányzik belőlük a szociális érzék, az emberhez méltó magatartás tisztelete.

 

Megoldás: elfogadni a szellemi fogyatékosságot, és egyfajta lehetőséggé átlényegíteni azt. Önszántából lemondani az intellektuális „játszmákról"; mélyebbre hatolni az agy és az emberi lét területein, vállalni, hogy kívül áll a normákon, vagyis azon, amit a nagy többség normálisnak nevez. Öntudatos kívülállóvá, érzelmi beállítottságú emberré válni. Naiv és természetes módon érzékelni a világ összetevőit. Az egyszerű, de lényeges dolgokat inkább szeretettel, mintsem értelemmel megközelíteni.

 

 

 

 

Ekcéma
alacsonyver.jpegAz ekcéma elsősorban kézen, s leggyakrabban mosogató- és tisztítószerek hatására keletkezik, legalábbis erre lehet hivatkozni. Valójában tudat alatt a háziasszony kíméli magát. Az ekcéma például azt jelzi, hogy olyasmit csinál, amit nem szeret, amihez nincs kedve, de másképp nem képes felmenteni magát. Régebben a nőnek nem volt gond, hogy mosogatni, takarítani kell, ellátni a gyerekeket. Elfogadta a feladatát. Tudta, hogy ez az élethez tartozik, ez az ő dolga. Napjainkban a nő ezt nehezebben teszi, veszélyeztetve érzi a szabadságát, ezért alakul ki tudat alatt az ekcéma. Az ekcémára azért van szüksége valakinek, mert csak ezzel tudja magát feloldani az adott konfliktus alól. Az ekcémásnak önmaga számára és nem a külvilág felé kell az igazolás.

 

Megoldás: engedni a belsőt kifelé törni, a belső határ eddig visszafojtott dolgait önszántunkból átengedni. Az elfojtottságból a nyitottság felé törni, felkészülni a belülről jövő támadások ellen fontos felismerések segítségével és az érzékenység szempontjából sebezhetővé válni.  

 

 

 

 

Epehólyag gyulladás
alacsonyver.jpegA gyulladás általában megelőzi a később keletkező epekövet, az epehólyag gyulladása arra figyelmeztet, hogy az illető nem adja ki az agresszióját. Utalhat arra is, hogy fél valamitől, szembesülnie kell saját agressziójával, amelyet önmaga ellen fordít, nem a külvilág felé. Igaz lehet ez olyan embereknél, akiknek sérült az önértékelése, akik nem merik képviselni önmagukat, akik bizonytalanok.

 

Megoldás: bátran szembesülni és szembenézni a régi lenyelt agresszióval. Feleleveníteni az eredeti helyzetet, amely az agresszív reakciót kiváltotta.

 

 

 

 

Epekő
alacsonyver.jpegAz epekő nemcsak az agressziónk megkövesedését szimbolizálja, hanem azt a merevséget is jelzi, miszerint nem alkalmazkodunk a körülményekhez. Az elfojtott agresszióink epegyulladásban és epekőben jelentkezhetnek. A nők jóval többen betegednek meg epéjükkel, ami azt jelképezi, hogy társadalmunkban a nők még kevésbé adhatják, mutathatják ki a mérgüket, mint a férfiak. Gyakran az a nő, aki a gyermeke miatt kitart egy nehéz családi helyzetben, kénytelen lemondani elképzeléseiről, sőt olykor a szabadságáról is.

 

Megoldás: kiélni és levezetni az agressziót, élvezni az élet bőségét, teljességét. A kiabálás, mint az agresszió levezetésének egyik módja megkönnyítik az epekövek megszülését. Ha időben élünk ezekkel a gyakorlatokkal, akár meg is előzhetjük a kövek kialakulását. A megelőzést szolgálhatja minden olyan gyakorlat, amellyel az agresszió kiélését elősegítjük.

 

 

 

 

Epilepszia
alacsonyver.jpegAz epilepsziás kikényszeríti a rohamaival azt, hogy többet foglalkozzanak vele. Jellemző lehet az epilepszia kialakulásában, hogy milyen hatások érhették az egyént már magzatkorban. Fontos pillanat például, amikor az édesanya megtudja, hogy babát vár. Hogyan reagál erre? A nő rendkívül nehéz helyzetben van a külvilággal szemben, mert előfordul, hogy csak önmagára számíthat biztosan a gyermek kihordásában. A kismamák lelkileg rendkívül érzékennyé válhatnak, olyan lelkiállapot is bekövetkezhet, amikor azt kívánják, bárcsak ne estek volna teherbe.

 

Megoldás: kiengedni, kiélni a feszültségeket és elengedni magunkat. Mindent szabadjára engedni, intenzív légzésterápia a teljes kiürülésig. A különböző tudati szintek között átadni magunkat a világok közötti harcnak és önszántunkból felvenni a kapcsolatot a másik oldallal, a túlvilággal, médiumi képességek fejlesztése. Elfogadni a küldetést, két világ között ingázni.

 

 

 

 

Fejfájás
alacsonyver.jpegA fejfájás összefügg a felettes én hárításával, és azt mutatja, hogy az illetőnek valami baja van önmagával, illetve az a feldolgozatlan, tudattalan problémája, hogy nem tudja érvényesíteni akaratát, vágyait. Nem meri vállalni a külső konfliktust, mert attól fél, hogy ezáltal a külvilág véleménye megváltozik róla, és elveszíti azok szeretetét, akik fontosak számára. Ha nem akarunk szembesülni önmagunkkal, és egyre több pszichikai energiát használunk fel az elfojtásra, a tudattalan a test szimbólumrendszerén keresztül próbálja meg tudatosítani az elfojtott, tudattalanított tudattartamot.

 

Megoldás: találjuk meg a megoldásokat, ahelyett hogy csak keresgélnénk, bízzunk az első benyomásban. Realizáljuk egónk szűk határait és igényeit, ismerjük fel, hogy kilátástalan a helyzetünk, ha mindig csak a saját gondolkodásmódunk érvényesül. Önmagunk túlértékelése és kihangsúlyozása helyett becsüljük meg saját személyünket, életünket. Szakítsunk akaratunk szűklátókörűségével, szabaduljunk meg a becsvágytól, a konokságtól és a csökönyösségtől, tehermentesítsük fejünket, fejlesszük képzeletünket, ábrándozzunk és gondolkodjunk játékosan. Valósítsuk meg magunkat.

 

 

 

 

Fekély
alacsonyver.jpegAzok az emberek hajlamosak a fekélybetegségekre, akik érzékenyebben reagálnak a családban és az otthonban bekövetkező változásokra, illetve egzisztenciális körülményeik vagy gazdasági nehézségeik bizonytalanná tehetik a családban kivívott szerepüket. Ez utóbbi különösen a férfiakat érinti, akik az emancipálódó társadalmakban egyre inkább veszélyeztetve vannak, akik a gyomorsavat megpróbálják lenyelni. Vagyis próbálják lenyelni azt az agressziót, amely szeretne kifelé megnyilvánulni, de az egyén valamely oknál fogva fél ezt kinyilvánítani. Félünk az agresszióinkat kinyilvánítani, félünk az önérvényesítéstől, ami a mindennapokban nagyon fontos, hisz ez tartja fenn az életet.

 

Megoldás: Próbáljon meg nyitottabb lenni, figyeljen a saját igényeire és vállalja tettei teljes felelősségét. Az érzelmek elfojtása növeli a gyomornedvek savasságát, ami fokozza a kellemetlen tüneteket. Figyeljen jobban a megélt helyzetekkel kapcsolatos reakciókra, a mindennapi eseményekkel szemben tanúsított magatartásokra. Hagyjon időt magának arra, hogy az élet minden percét kiélvezhesse, illetve adjon hangot vágyainak.

 

 

 

 

Félelem
alacsonyver.jpegEgész életünk félelem és szorongás. Nem szeretjük a változást, ezért félünk mindentől, ami megváltozik körülöttünk vagy bennünk. A végső félelem természetesen a halál és minden változás, amely az öregedéshez és a halálhoz visz közelebb. Ahhoz a sötétséghez is, amely a halálon túl van, és ahhoz a bizonytalansághoz is, amely végső megszűnésünk árnyát vetíti elénk.

 

Megoldás: amennyire csak lehetséges, beleengedni magunkat félelmeinkbe, amíg azok már elvesztik félelmetes erejüket. Bátran nevükön kell nevezni őket, önszántunkból teret adni félelmeinknek. Újból átélni a születés pillanatát, és tudatosan beépíteni azt az életünkbe, támaszt találni, az anyaméh nyújtotta védettség helyettesítése. Bizalom kialakítása, az egység megtapasztalásán keresztül.

 

 

 

 

Fogkő
alacsonyver.jpegA fogkő valójában a nyál összetételével kapcsolatos. Azoknak az embereknek erőteljesebb a fogkőlerakódása, akik érzelmileg gyakran megmerevednek, megkövesednek, nehezen engedik el a sérelmeiket, lelki görcseiket.

 

Megoldás: kezeljük a problémát már a kezdetek kezdetén, a védelmi erőket fogjuk össze lelki-szellemi szinten, az egyénileg kezdeményezett küzdelmeket vizsgáljuk kritikus szemmel. Harapási képességünket helyezzük tudatosan biztosabb alapokra ahelyett, hogy szánk fegyvereit egymáshoz toljuk, fejlesszünk ki egy más védelmi stratégiaformát.

 

 

 

 

Fóbia ( félelmi neurozis)
alacsonyver.jpegA félelem sajátos típusát alkotják a fóbiák. Kényszerképzetként fellépő félelemérzésről beszélünk, mely az illetőt meghatározott védekezési mechanizmusra készteti. A fóbia egy bizonyos elképzelt veszélytől való, objektíve alaptalan félelem, mint például a nyílt tériszony, a zárt helyiségektől való iszonyodás. Viszonylag reális félelmünket irreálisan felfokozzuk, s ezáltal olyan pánikszerű rettegés uralkodik el rajtunk, amely megakadályozhat minket a hétköznapok tevékenységeiben. Az egyik eset az úgynevezett tériszony. Az egyén fél a közlekedéstől, fél elhagyni az otthonát, nem tudja ellátni saját magát. Túlzott halálfélelem, illetve pánikbetegség is ide tartozik. Utóbbiak utalhatnak arra, hogy a szülöttet a szülei nehezen fogadták el, később is gyakori konfliktusok voltak a szülött és apja, anyja vagy mindkettő között, nagyon sivár, rideg és érzelemmentes volt a légkör, s ha már a szülött azt élte meg, hogy sosem féltették, így legalább most „maga félti saját magát".


Megoldás: általánosan megtalálni és elfogadni a tudattalanul bennünk rejlő félelmetest és borzongatót, időtévesztés esetén tisztázni önmagunkban, hogy a rossz tapasztalat melyik idősíkból származik, reinkarnációs terápia alkalmazása.

 

 

 

 

Gerincferdülés

Életünk egyik legfontosabb területén távolodunk el a középponttól, kitérünk a női (bal), illetve a férfias (jobb) pólus elől. A valóság egyik részét eltaszítjuk magunktól, életünk tengelyén görbe utakra tévedünk, cselekedeteink nem tisztességesek. Csűrve-csavarva, hímezve-hámozva szeretnénk átvergődni az életen, nyomaszt az őszinteség (hiánya), az összes nehézséget el akarjuk kerülni. alacsonyver.jpeg

 

Megoldás: álljunk ki őszintén az előnyben részesített oldalunk mellett, teljesítsük a kiszabott követelményeket, és próbáljuk ily módon felszabadítani ezt az oldalt.  Vegyük észre és tartsuk mindig szem előtt, hogy hajlamosak vagyunk görbe utakon járni. Kevésbé tisztességes módszereinket alkalmazzuk (testi szinten) tudatosan, és keressük meg a megfelelő kerülőutakat. Tanuljuk meg elkerülni az akadályokat, simulékonyan közelítsünk középpontunk felé és tudatosítsuk, hogy általában véve hajlamosak vagyunk a túlkompenzálásra.

 

 

 

 

Gyermekkori fertőző betegségek
A gyermekkorban bekövetkező betegségek a családi helyzet, az ott megélt érzelmek, kudarcok, fájdalmak diagnózisai. A kisgyermek kb. hétéves koráig az édesanyjához - még lelki síkon - egyfajta mentális köldökzsinórral kapcsolódik. Az anyján keresztül megélt érzelmek visszahatnak az ő egészségi állapotára, s jelzik, hogy a családban valami nincs rendben. Ahogy felelősséget kell vállalnunk azért, hogy miként neveljük a gyermekeinket, hogy tápláljuk, hogyan gondoskodunk róluk, a lelkiállapotukért is felelünk. A tudatosítás segít abban, hogy másként lássuk a kialakult helyzetet, és ha szükség van rá, akkor korrigáljuk, módosítsuk a viselkedésünket.     alacsonyver.jpeg

Megoldás: fogadjuk el, hogy az életben az újrakezdések majdnem mindig válságos helyzetet idéznek elő, amelyekkel meg kell birkózni. Nézzünk bátran szembe az újjal, a fejlődéssel, kérdőjelezzük meg önként határainkat. Az új tapasztalat- és élményszintek felfedezéséhez fogjunk hozzá örömmel, fogadjuk nyitottan és tettre készen a konfliktusokat, számoljunk az összeütközésekkel a határterületeken, mivel ezek elengedhetetlenek a növekedéshez.

 

 

 

 

Gyomorgörcs
A gyomorgörcs lelki háttere is a félelem, a szorongás. Aki szorong, fél, aggódik, alacsonyver.jpegaz bármelyik részét engedi el, az egyik oldalnak tetszik, a másiknak nem, tehát ellentmondásban áll önmagával, nehezen dönt.

 

Megoldás: tudatosítsuk érzéseinket és vágyainkat, legyünk tisztában a ténnyel, hogy az anyai védettséget. Vegyük észre, hogy még mindig gondoskodásra és nem viszonozandó szeretetre vágyunk. Dolgozzuk fel tudatosan konfliktusainkat, a benyomásokat emésszük meg, a függetlenség, becsvágy és érvényesülési képesség látszatát szüntessük meg. Agresszív becsvágyunkat éljük ki.

 

 

 

 

Gyomorrák
Még súlyosabb állapotba kerülhetünk, ha ezt az élethelyzetünket szolgaian és megadóan fogadjuk, a lázadás legkisebb jele nélkül. Mártíromságunknak és önfeladásunknak meglesz a következménye. Ha mi nem lázadunk, ha érzelmileg megalázottnak érezzük magunkat, és az állandó lelki terrort nem rázzuk le magunkról, akárcsak úgy, hogy másképp, más felfogással közelítjük meg az adott élethelyzetünket, akkor sejtjeink fellázadnak, és az eredmény testi szinten gyomorrákban ölt testet.

alacsonyver.jpeg

 

Megoldás: legyünk önállóak, tanuljunk meg megállni a saját lábunkon. Támadjuk erőteljesen és agresszíven származásunk régi falait, a fennmaradt energiákat fordítsuk valami egészen új, egészen egyedi létrehozására. Nyissuk meg az érzelmi és befogadási területeket szokatlan elképzeléseink és merész fantáziánk számára, engedjük, hogy ezek bátran és (külső) ellenőrzés nélkül, szabadon gyarapodhassanak és fejlődhessenek. Fejezzük ki önmagunkat, hogy ne a testünk beszéljen helyettünk.

 

 

 

Hasmenés
A székrekedéses és a hasmenéses emberekben az a közös, hogy félnek. A kettő között azonban van egy lényegi különbség: a hasmenésben a magas víztartalom a domináns, a székrekedésnél ellenkezőleg, jellemző a víz visszatartása, azért válik a széklet olyan keménnyé, hogy nehéz üríteni. Mindkét esetben az érzelmekkel van baj, az egyik esetben túlságosan nyitott, a másik esetben túlságosan bezárkózó a személy. Némelyikük annyira, hogy „összeszorul", a másik annyira, hogy „becsinál", s mindkét esetben az anyagi világgal kapcsolatos a probléma. Nem könnyű megemészteni az élet realitásait, de amit beépítettünk magunkba, az a fejlődésünket szolgálja. Nemcsak arról van szó, hogy önmagunkat elfogadjuk, hanem arról is, hogy másokat is el tudjunk fogadni. alacsonyver.jpegAmilyen nehezen engedünk magunkhoz valamit vagy valakit, amikor ez végre megtörténik, akkor éppen olyan nehezen akarjuk elengedni.

 

Megoldás: saját kritikusságunkat is kritizálni, böjtölni. Önszántunkból (tudatosan) nem vinni semmi szilárdat a szervezetbe és megtanulni elfogulatlanul látni a dolgokat. Egyeseket ellenőrzés nélkül is a közelünkbe engedni, fejleszteni az áldozatkészséget. Megtanulni adni és kapni.

 

 

 

 

Hashártyagyulladás
A hashártyagyulladás általában valamilyen gyomor- és bél­rendszeri probléma vagy nőgyógyászati gond esetén szokott előfordulni. A hashártyagyulladás nagyon komoly helyzet, amely a nyolcas házat érintő eseményekkel kapcsolatos. A hashártyagyulladás mögött azt a pillanatot, azt az eseményt kell megtalálni, amikor az egyén úgy érezte, hogy behatoltak a régiójába, megsértették az énhatárait. Ettől ugyanis tudat alatt oly mértékben érzi magát kifosztottnak, hogy nincs kedve tovább élni. Nem egyszerű halálvágy munkál benne, hanem valóban nem látja tovább értelmét az életének. alacsonyver.jpegAki meg akar halni, az tesz is érte valamit, például öngyilkos lesz, de aki nem akar élni, az csak csendesen „belemenekül" egy életveszélyes betegségbe.

 

Megoldás: harc a saját középpontunkért, olyan nyugalmi időszakokat kialakítani, amikor a has egyáltalán nincs leterhelve az emésztési munkával. Nyíltan és bátran, „gyomorból" cselekedni, megbízni a „gyomorból jövő" érzésekben.

 

 

 

Hányás
Ha a problémáinkat nem bírjuk lenyelni, ha azokat a mondatokat, érzéseket, eseményeket, amelyek velünk történnek, nem tudjuk „megemészteni", akkor előfordulhat, hogy az étkezés után rövidesen visszaadjuk az ételt is, szimbolikusan a problémáinkat. Előfordulhat, hogy ilyenkor azt mondják, az egyénnek gyomorrontása van vagy valami a „gyomrára ment". A hányás arra figyelmeztet, hogy hiába hisszük valamiről, hogy azt már megrágtuk, lenyeltük, a gyomrunk mégsem tudja befogadni. A teltségérzet, jóllakottságérzet keltheti azt a benyomást, hogy jól élek, nincs semmi bajom. A jóllakott ember békés, az éhes pedig mérges. A hányás arra is figyelmeztet, hogy vegyük észre, hol vannak a befogadásunk határai, és a rossz közérzetben azt is megtapasztalhatjuk, alacsonyver.jpegha túlságosan habzsoló, harácsoló magatartást tanúsítottunk.

 

Megoldás: tudatosan beismerni az ellenállást, megtanulni fellázadni, hogy ne csinálhassanak meg velünk bármit. Beismerni a dühünket, gyakorlatok a bennrekedt, „elnyomott" agresszió kiengedésére. Elfogadni, hogy nem lehet mindent, bármilyen körülmények között megemészteni. Tudatosan megkönnyebbülni. Megszabadulni azoktól a dolgoktól, amelyekben csalódtunk, amelyekkel nem jöttünk tisztába, amelyeket nem tudunk (és akarunk) megemészteni.

 

 

 

 

Hepatitis C

A krónikus májgyulladás hátterében gyakran a Hepatitis C-vírust találjuk mint kórokozót. A Hepatitis C-vírus általi infekció általában fertőzött tűvel kerül a véráramba. Különösen a kábítószer élvezők körében fertőz. Nagyon ritka esetben szexuális úton is terjedhet. A vírus terjedé­si módja jól mutatja a probléma lényegét. Mindannyian keressük az élet értelmét, az életörömöket, de az emberek jelentős része, az élet nehézségeit is elfogadja, és be is építi az életébe. Ha nem tudunk beilleszkedni az életbe, ha nem hiszünk a saját fontosságunkban és az életben betöltött szerepünkben, könnyen megtapasztalhatjuk a krónikus májgyulladás tüneteit.

 

Megoldás: foglalkozzunk részletesen a filozófiával, a lelkiséggel és az élet értelmével. Vizsgáljuk meg, mit tartunk helyes mértéknek. A hasznos és káros anyagok tudatosabb szétválasztása, annak felismerése, hogy a méreg a mennyiség függvénye.

 

 

 

 

Herpesz

Megjelenésének helye általában a nyálkahártya, leggyakrabban a száj és a nemi szervek környékén. Gyakori, hogy valaki étteremben eszik, iszik, és attól fél, hogy nem mosogattak el rendesen. Valójában attól fél, hogy az előző embernek a nyálmaradéka ott maradt, vagyis undorodik másvalakinek a testnedveitől. A herpeszt kiváltó undor mögött például a nemiségtől való félelem játszhat szerepet. A herpesz védekező eszköz lehet a nemiséggel szemben. Ezek önmagunk számára jelentenek alibit. A herpeszes fél a szextől, de ezt önmagának nem meri bevallani, számára ez nem tudatos.    

     
Az is meglehet, hogy valaki attól kap herpeszt, hogy túleszi magát. Tisztában vagyok vele, hogy a herpesz fertőzés. Az egyén azért válik nyitottá a fertőzésre, mert az evéssel létrehozott jutalmazását egy másik oldalon tudat alatt megbünteti. Az ilyen ember valamilyen hiányt igyekszik pótolni.


Az ajak herpesz tünete jól ismert. Feszítő, viszkető fájdalmakkal társulva kialakulnak az ajak szélén, illetve magán az ajakon hólyagocskák, amelyek megtelnek folyadékkal, a száj feldagad, majd a hólyagok kipukkadnak, és úgy két hét elteltével a tünet általában elmúlik. A probléma hátterében a szervezet védekező készsége játssza a fő szerepet. Ha felborul a lelki egyensúlyunk, a védekező rendszerünk sem működik megfelelően. A száj, amelynél a herpesz jelentkezik, rendkívül sokrétű szerepet tölt be az életünkben.

 

Megoldás: kinyílni az újra (szexuális téren) ott, ahol árnyoldalunk is átlépheti a tudat határait, és megnyilvánulhat. Eleget tenni égő szükségleteinknek, fedezzük fel árnyékos oldalainkat, ismerjük meg a tiltott gyümölcsöt. Bíráljuk felül a tisztasággal kapcsolatos elképzeléseinket, fogadjuk el a megbocsátás szükségességét. Inkább szeretkezzünk lázasan, mint hogy a láz pirítsa bőrünket.

 

 

 

 

Homloküreg és arcüreggyulladás

Ha többször visszakerülünk abba az állapotba, hogy nem vagyunk képesek feldolgozni a minket ért sérelmeket, de ugyanakkor nem veszünk, illetve nem akarunk tudomást venni ezekről, akkor gyakran homloküreg- vagy arcüreg­gyulladás lesz a nátha folytatása. Az a konfliktus, amit először a nátha jelzett, társulva egy torokgyulladással - amely megnehezítette a kommunikációt, s amelyet annyira elfojtottuk, annyira „jó képet" akartunk vágni hozzá -, most az arcunk mögött, a „jó kép" mögött kezd „munkálkodni". Az arcüreggyulladás épp azt mutatja, hogy megpróbálunk jó képet vágni, miközben a méregtől feszül az arcunk, a felgyülemlett gennytől nem kapunk levegőt.

 

Megoldás: vegyük szemügyre helyzetünket, krónikus bezártságunkat és frusztrációnkat. Tudatosan kerüljük a levegő elemet (zárkózzunk be intellektuálisan), ismerjük fel elvontabb szinten a szükségleteket és az akadályokat. Forduljunk befelé, húzódjunk vissza saját területeinkre. Hagyjunk teret önmagunk számára, teremtsünk magunknak (haragunknak) teret, keressük a konfrontációt, éljük ki agressziónkat.

 

 

 

 

Hólyaghurut

A hólyaghurut tünete a gyakori vizelési inger, amely azonban rendszerint nem jár ürítéssel. Égő érzés jelenik meg a húgycső tájékán. Miután kiválasztó szervről van szó, nyilvánvalóan érzelmi jellegű a probléma. A hólyaghurut nagy nyomást jelent a hólyagban. Az illető szeretne megszabadulni ettől az érzelmi nyomástól. Mivel az égő érzést gyulladás okozza, a további kérdés: mitől fél? Attól, hogy valamit elveszít. Pisilnie kell, holott ő nem akar. Ki kell mennie, hogy kiengedjen magából valamit, amit ő nem akar elengedni. Az égető lelki problémától csak gyötrelmesen, „cseppenként" tud megszabadulni.

 

Megoldás: tudomásul venni a lelki nyomást, amely alatt állunk. Felismerni a lelki szemét elengedésének „szükségletét" és észrevenni az égető vágyat, hogy végre magunk mögött hagyhassuk a felesleget. Megtanulni a nyomást szellemi-lelki szempontból.

 

 

 

 

Hörghurut, bronhitisz
Krónikus formája a lelki problémák megoldatlanságáról, stagnálásáról beszélhetünk. A bronhitisz egyik legjellemzőbb tünete a köhögés, amely gyakran úgy hallatszik, mintha ugatás lenne. A köhögés a rejtett agresszió egyfajta megjelenési formája. Megfigyelhető, hogy kisgyermekkorban hajlamosabbak vagyunk a köhögésre, ami abból fakad, hogy a gyerekeknek gyakran nem engednek meg bizonyos dolgokat, korlátozzák őket a szabadságukban, vagyis akaratukban. Ezért „menekül" a köhögésbe. A bronchitisben fogalmazódik meg az a félelem is, hogy az illető nem juthat szóhoz, nem juthat szerephez. A köhögés erős hangadása annak a problémának, hogy valakivel, valamivel bajunk van, leginkább saját magunkkal

 

Megoldás: a nyílt viták keresése, és azok őszinte „megvívása" verbális szinten. Mernünk kell „ráugatni" másokra, a lelki feladatok megoldása közben meg kell engednünk magunknak, hogy szünetet tartsunk vagy felhagyjunk egy már elavult, megoldott konfliktussal.

 

 

 

 

Inkontinencia
Ha valaki lelkileg megcsontosodik, akkor nehezen enged az érzelmeinek. Ezért az idős ember gyakran akarata ellenére szembesül érzelmeivel, például hajlamosabb arra, hogy elsírja magát. Az inkontinencia esetében a folyadék nem fent cseppen el, hanem lent. Ha ez a probléma fiatalkorban jelentkezik és nőknél, például gyerekszülés után, akkor ez a zavar utalhat arra, hogy a gyermekvállalással kapcsolatban a nőnek nehézségei támadtak, túl nagy számára a testi-lelki megterhelés, és nem meri magának bevallani, hogy sok neki a gyermekkel járó feladat.

 

Megoldás: ne próbáljunk mindent az ellenőrzésünk alá vonni, tanuljunk meg elengedni. Hagyjuk szabadon folyni az élet vizét, haladjunk az élet folyamával, ússzunk ösztönösen az élet áljával. Anyagiak elengedése, vigyünk mozgást és folyást az árnyékvilágba.

 

 

 

 

Izomgörcs, izomrángás
Lelki síkon az a kérdés: „Hol és milyen módon vagyunk görcsösek, mit szeretnénk a külvilág számára megjeleníteni, miért rángatózunk, miért görcsölünk, ki az, illetve mi az, amivel vagy akivel gondunk van, mire akarjuk felhívni a külvilág s ugyanakkor önmagunk figyelmét? Az életkörülményeink, a környezetünk és a hozzánk közel álló személyek, valamint a mi viszonyunk megadják a választ. Az adott tüneteknél gyakran mások segítségére szorulunk, és nem vagyunk képesek ellátni magunkat. A tünet tehát alkalmas arra, hogy szembesítsen bennünket azzal, hogy mennyire csak másokra számítunk. A csuklás egy enyhébb tünet, amely összefügg a rekeszizom beidegzésével, illetőleg a lélegzetvételünkkel. A legjobb módszer, ha egy kis ideig visszatartjuk a lélegzetünket, s máris elgondolkodhatunk azon, „mi az, amit lélegzet- visszafojtva várunk?".

 

Megoldás: a megfeszülést és a koncentrációt tudati szinten kell felismerni, hogy ezzel tehermentesítsük a testet. Tudatosítani az állandó cselekvési és harci készenlétet, és átvitt értelemben valósítani meg azt.

 

 

 

 

Izomgyengeség
Lelki síkon akarjuk megvizsgálni, a gyengeség szón kell elgondolkodnunk, valamint azon a mondaton, hogy: „Nem vagyok képes megfelelő erőfeszítésre." A kulcsszavak tehát a gyengeség és az erőfeszítés. Az egyén problémája elsősorban arról szól, hogy egy adott élethelyzetben elébe kellene mennie a dolgoknak, de nem képes megfelelő erőt kifejteni, mert „gyenge". Itt most nem a testi, hanem a lelki értelemben. Az az igazi kérdés, hogy rájöjjünk, miben is vagyunk gyengék. Eljutunk egy nagyon fontos felismeréshez, hogy megkérdőjeleződik az önmagunkban való hitünk, és a gyengeségünk oka többek között az önbizalmunk hiányából jöhet létre, de adódhat abból is, hogy nem látjuk magunk előtt tisztán a célt, nem tudjuk mit akarunk elérni, és emiatt nehezen döntünk.

 

Megoldás: engedélyezzünk szellemi-lelki nyugalmat magunknak, merüljünk el, tudatosan a csendben, mondjunk le mindenfajta bekebelezésről és anyagi tulajdonról.

 

 

 

 

Izmok, tömlők és az inak betegségei
Az elképzeléséhez viszonyít mindent, állandóan tartósítani akarja, és tele van szorongással, félelemmel, hogy amije van, azt elveszíti. A nyakasság kifejezés utalhat arra, hogy ragaszkodik a saját elképzeléseihez, nyerni akar, mindig és mindenütt. Ezt az akaratosságot, lelki görcsösségét szimbolizálja a görcsös nyaktartás. S persze a félelmet is, hiszen megtörténhet, hogy valaki félelmében megdermed vagy lebénul - tartja a mondás.

 

Az ízületi tömlő folyadékkal telt képlet, abból a célból alakult ki, hogy az ízületek mozgásánál minél kisebb súrlódás jöjjön létre, s ha ez begyullad, a mozgás fájdalmassá válik. Jól szimbolizálva ezzel azt a problémát, hogy az egyénnek nehéz másokkal kapcsolatot teremtenie, tele van félelmekkel, szorongással, nehezen intézi el ügyes-bajos dolgait, tart a másokkal való kommunikációtól, más személyek kiszámíthatatlan reakcióitól.

 

Az ínhüvelygyulladás hasonló az előzőhöz, azzal a különbséggel valamint az a belső lelkiállapot, amikor valamivel kapcsolatosan belső kényszert érzünk. Rendkívüli módon meg akarunk felelni, s elképzelhetetlennek tartjuk, hogy valamit ne teljesítsünk, amit elvállaltunk. 

 

Megoldás: a sors által elrendelt gondolkodási szünetet elfogadni és kihasználni. Koncentráltan és nagy hévvel nekifogni a (kétkezi) munkáknak, felfedezni belső konokságunkat, és elválasztani a végzett tevékenységtől, hogy azt újra játszi könnyedséggel végezhessük.

 

 

 

 

Kancsalság  

A kancsal ember egyik szeme ide néz, a másik meg oda. Diszharmóniát tükröz. Márpedig a harmónia csak akkor áll fenn, ha az erők egyensúlyban vannak. Minden attól függ, hogy a gyermek kiskorában azt látja-e, milyen a harmonikus család, vagy hogy milyen a diszharmonikus. Ezeket a sémákat később magunk is lemásoljuk. Hiába van valaki nagyon jó kapcsolatban férjével, feleségével, apjával, anyjával, gyerekeivel, ha ő csak azt hiszi, hogy érti, a másik mire gondol. A mindennapi életben számtalan probléma adódik abból, hogy félreértjük egymást. A kancsal szem is félreértést okozhat abban az emberben, akire kancsalul néznek, hiszen nem tudja pontosan, valóban ránéz-e a vele szemben álló. Sokszor a legnagyobb baj az, hogy nemcsak mások, de még mi magunk sem látjuk tisztán önmagunkat.

 

Megoldás: belátni, hogy gondot okoz számunkra a helyes irány megtalálása, mindaddig behatóan foglalkozni a látható (férfias vagy női) oldallal, amíg megoldódik az ahhoz tartozó konfliktus. Az adott dimenzió korlátozottságát elismerni, és átformálni „mélyebb dimenziók" megértésévé. A hiányzó szemet, a hiányzó dimenziót tudatos cselekvéssel kompenzálni annak érdekében, hogy a valóság mélységei mégiscsak átláthatók legyenek számunkra, perspektívák kialakítása. A kiszolgáltatottság, gyámoltalanság felvállalása, nyíltan felvállalni és megmutatni, hogy hiányzik valami a tökéletességhez, teljességhez, az önkorlátozás megtanulása.

 

 

 

 

Kényszerneurózis  

A beteg kényszert érez sokszor számára is értelmetlen cselekvési sorok rituális elvég­zésére, amelyekben az elkövetett hiba a rituálé újrakezdését és végrehajtását jelenti. Pl. ha valaki naponta kihegyezi száz ceruzáját, mert nem elég hegyesek. A kézmosás csak addig tart nála, ameddig kifelé menet megfogja a kilincset, utána visszamegy kezet mosni, mert már megfogta a kilincset. Lelki síkon az alapprobléma a félelem és a megfelelni akarás egy szigorú követelményrendszernek, amely gyakran idealisztikus magasságokba emeli valamelyik szülőt, akinek soha nem volt megfelelő semmi, amit a szülött csinált. Ez az idealisztikus kép akkor is megmarad, ha a szülő esetleg már meghalt

 

Megoldás: tudatosítsuk a betegség alapjául szolgáló időzavart, és éljünk csak a jelenben, az adott pillanatban, ahelyett, hogy régi beidegződéseinkkel oldanánk meg az új helyzeteket, ismeijük és engedjük el a múltat.

 

 

 

 

Kiválasztó szervrendszer rákjai  

Itt elsősorban a vese és a hólyag daganatos megbetegedéseiről beszélhetünk, amelyek főként az érzelmi kapcsolataink állandó irritációjával, békétlenségével és megoldatlanságával vannak kapcsolatban. A betegség hátterében az érzelmi életünk, csalódásaink, bizonytalanságunk, kiúttalanságunk keresendő. Az ember társas életre született. Óriási érzelmi nyomást jelenthetnek, különösen azoknak az embereknek, akik nagy hangsúlyt helyeznek az életükben a párkapcsolatra. Ebben az esetben is az a legfontosabb, hogy ki milyen módon képes feldolgozni az őt ért sérelmeket. Az önismeret szempontjából a társkapcsolat állandó önnevelésre sarkall bennünket, amelyet ha nem vagyunk képesek megoldani, örökös konfliktusként éljük meg. Ebből adódik, hogy a legelmélyültebb szerelem-szeretet kapcsolatban is előbb-utóbb állandóvá válhatnak a viták, nézeteltérések, hiszen a másik fél egy olyan nagyítót tart elénk, amellyel állandóan veszélybe kerülhet a saját magunkról kialakított képünk, az önképünk. Hiába próbálunk megszabadulni ezektől a lelki - olykor terrorisztikusnak érzett - helyzetektől, ha túlságosan ragaszkodunk a párunkhoz, s egy önmagunknak be nem vallott, ki nem mondott függőségben élünk, minden esélyünk megvan a rákosodás megvalósulására.

 

Megoldás: Fő feladatnak kell lenni, hogy feloldjuk a függőségeket, megadjuk egymásnak a szabadságot, s elfogadjuk, hogy a másik a társunk, de nem a rabtársunk.

 

 

 

 

Korpásodás 
A korpásodás fokozott hámsejtszaporulattal jár. A bőr lehatárolja a szervezetet a külvilágtól. Úgy is felfoghatjuk, hogy elhatárolódunk általa a külvilágtól, de úgy is értelmezhetjük, hogy általa tudunk belesimulni a világba. A fej a gondolatok székhelye. Elképzeléseink, akaratunk megvalósításának szimbóluma. A fokozott korpaképződés egyfajta túl erős védekezést szimbolizál abban az értelemben, hogy meg akarjuk védeni elképzeléseinket, és veszélyeztetve látjuk elhatározásaink megvalósulását. Gyakran akkor jelentkezik ez a probléma, ha túl erős személyiség él a környezetünkben, akinek nagyon meg akarunk felelni. Ez főként valamelyik szülő szokott lenni. Ha túlságosan magasra teszi az elvárásai mércéjét, például az apa, vagy az az életmód, ahogyan él, mondhatni olyan, mint egy felkiáltójel, a gyerek azt érezheti mellette, hogy kevés, nem elég jó, nem elégedett vele az édesapja vagy az édesanyja. Azzal, hogy a korpás fejbőr állandóan hullajtja elhalt hámsejtjeit, arra hívja fel a figyelmet, hogy szeretnénk a bőrünket levedleni, elhagyni a régi szokásainkat, megfelelni akarásunkat, de nem vagyunk rá képesek.

 

Megoldás: A feladat az lenne, hogy elengedjük azokat a beidegzéseinket, amelyek miatt másodlagosnak érezzük magunkat, és vállaljuk fel az önérvényesítő magatartásunkat. Szabaduljunk meg önként régi burkainktól, a hámlás váljon megújulássá.

 

 

 

 

Köhögés  

alacsonyver.jpegA köhögés hirtelen kialakuló heves levegőmozgás, melynek az a célja, hogy a légutakat megtisztítsa az idegen anyagoktól. Felgyülemlett, ki nem fejezett agresszió hirtelen testileg tör elő, gyakran utal valamilyen rejtett ellenállásunkra, különösen az ugatásszerű köhögés az, amely felhívja a figyelmet arra, hogy az egyén a béke és a nyugalom érdekében nem meri kimondani a véleményét. A köhögés rejtett ellenállása megnyilvánul abban is, hogy aki gyakran és sokat krákog, köhög, köpköd, az bizonyos értelemben undort kelt, és ezért a környezetét távolságtartásra készteti. Tudat alatt ez egy nagyon jó védekezési módszer, hogy másokat távol tartsunk magunktól.

 

Megoldás: tanuljunk meg hangot adni saját véleményünknek, vegyük tudomásul, hogy valami agresszív teher nyomasztja a lelkünket. Tudatosan vezessük le agressziónkat, vitázzunk, veszekedjünk, kiáltsuk ki az egész világnak, ami a lelkünket nyomja. Szálljunk bátran vitába, inkább vitatkozzunk, mint hogy lenyeljük a dühünket. Emelt fővel, bátran járjuk utunkat, és oldjuk meg problémáinkat abban a pillanatban, amikor azok felmerülnek, semmit se halogassunk.

 

 

 

 

Körömproblémák  
A körömágygyulladás, a köröm töredezése nagyjából ha­sonló témakörhöz kapcsolható. A körmök az állatvilágban fegyverként szolgálnak, egyrészt a táplálék megszerzésére, másrészt védekezésre használják az állatok, s ez hasonló analógiában működik az embereknél is. Miután a férfiak testi ereje, izomzata általában erősebb, mint a nőké, nem véletlen az, hogy a férfiak többnyire tövig levágják a körmeiket. Ezzel szemben a nők nagy része hosszú körmöket növeszt magának. Ezzel is jelezve, hogy nemcsak divatból növeszti és festi, hanem, amennyiben nehéz helyzetbe kerül, atrocitások érik, akár a körmeit is tudja használni védekezésül. A köröm a természetes agresszió kifejeződése, és a festése is gyakran ezt hangsúlyozza ki. Gondoljunk a vörös különböző árnyalataira. Az egy még érdekesebb kérdés, mi húzódhat meg a hátterében, ha valaki feketére, zöldre, sárgára festi a körmeit, ami manapság nem ritka. Hasonlóan izgalmas szimbólum, ha valaki műkörmöket használ. Akár a szín, akár a műköröm, jól tükrözi korunkban az agresszió helyzetét, nevezetesen azt, hogy elfojtjuk az agresszióinkat, illetőleg nem nagyon tudunk vele mit kezdeni, s ennek következtében gyakran önmagunk ellen fordítjuk. Ebből következik, hogy terjedőben vannak az autoimmun betegségek. A körmünk töredezése, a körömágygyulladás aktuálisan arra hívja fel a figyelmet, hogy miként is állunk a saját agressziónk kifejeződésével, megnyilatkozásával, felvállalásával. A probléma összefügghet az egészségtelen táplálkozással, elsősorban A-vitamin-hiánnyal, ami ismét azzal szembesít bennünket, hogy nem figyelünk eléggé magunkra, nem tartjuk fontosnak önmagunk táplálkozását, s így az életbe való beilleszkedésünket sem.

 

Megoldás: teremtsük meg a vitalitás és az agresszió alapjait, éljük meg tudatosabban életünk azon területeinek konfliktusait, ahol „körmünk szakadtáig" kellene harcolnunk. Tanuljuk meg megmutatni karmainkat, teremtsük meg először a belső biztonságot, hogy nyugalommal, erőnk teljében és bátran tudjunk szembenézni a kihívásokkal.

 

 

 

 

Köszvény  
A köszvény szintén egyfajta anyagcsere-betegség. Olykor rohamokban jelentkező fájdalmas ízületi gyulladás, melyet a nátrium-urát kristályok lerakódása okoz. Ez pedig annak a következménye, hogy a vérben a húgysav szintje magasabb a szokásosnál. Együtt járhat vesekő-lerakódással, s ha idültté válik, torzulhatnak az ízületek. A fájdalmas gyulladás mellett köszvényes csomók is képződhetnek - másodlagosan - a folyamatosan lerakódó urát kristályok következtében. A köszvény lelki összefüggései visszavezetnek a szeretet, elfogadás, elzárkózás problematikájához. Különösen fontos, hogy az egyén megélje a saját agresszióját, azt ki is mondja, és fogadja is el, hogy joga van ahhoz, hogy kifejezze a dühét. Nem véletlen, hogy a veséknek is fontos szerepük van ebben a betegségben. Ha csalódottnak és örömtelennek éljük meg magunkat a párkapcsolatunkban, az emberi kapcsolatainkban, elkezdjük védeni magunkat, filozófiát gyártunk arra, hogy ez miért következett be, és mi miért nem vagyunk hibásak, illetve miért nekünk van igazunk. A nyugtalanságunk következtében táplálkozunk, majd egy kicsit megnyugszunk, majd ismét feszültebbek leszünk, és ismét enni kezdünk. Ennek lesz a következménye, hogy elhízunk. A köszvényesek zömmel kevés folyadékkal élnek, ezzel is jelezve, hogy nem elég rugalmasak, lemerevedtek a nézeteik, lelkileg bezárkóztak, s mivel az ízületekről van szó, a köszvényes beteg szembesül a kapcsolatainak lemerevedésével, tarthatatlanságával, illetve azzal, hogy nem eléggé nyitott, és „képtelen" új kapcsolatok létrehozására. Ha létre is hoz új kötelékeket, hajlamos ugyanazokat a hibákat elkövetni, mint az előző kapcsolataiban.

 

Megoldás: az agresszív, férfias melléktermékek tudatos megtartása, hogy megfelelően feldolgozhassuk azokat. Feltétlenül megoldani azokat a problémákat, amelyek oly sokáig idegesítettek minket, az agresszív energia tudatos felhasználása. Legyünk talpraesettek, harcra készek, kijelentéseink legyenek vitálisak, céltudatosak. Szabadítsuk fel magunkban a férfias pólust, merjük személyes konfliktusainkat beszélgetés témájává tenni. Vegyünk tudomást az életünk szabad folyását gátoló konfliktusokról, hogy végül megoldhassuk azokat.

 

 

 

 

Kötőhártya gyulladás  

Ha valami „szúrja a szemünket" és nem akarjuk bevallani magunknak, könnyen lehet, hogy kötőhártya gyulladás lesz belőle. A szem bevörösödik, pislogáskor szúr, s reggelre nagyon becsipásodik, beragad. Erre az esetre is érvényes mindaz a megállapítás, amit a gyulladásokra már elmondtunk, de folytathatjuk a sort: az egyén fél szembesülni valamivel. A kisült, száraz dolgot meg kell locsolni, a kötőhártya gyulladás esetében a szembe cseppeket kell csöpögtetni. A kötőhártya gyulladást gyakran eredeztetik a huzattól. A huzat levegőáramlás. Mire érzékeny, aki nem bírja a huzatot? A levegőáramlás az emberi kapcsolatokat szimbolizálja, tehát az egyén valójában az emberi kapcsolatok szintjén érzékeny. Lehet, hogy valaki az uszoda vizét nem bírja, attól kap kötőhártya-gyulladást a vizes jelek érzékenyebbek, ha túl sok a víz. Minden fürdés, akár tóban, akár tengerben vagy folyóban, szembesülést jelent azzal, hogy anyánk mennyire fogadott el bennünket, s mi mennyire fogadtuk el önmagunkat. Ugyanakkor a víz fojtó, fullasztó képességére is gondolnunk kell, hiszen a víz félelmetes is lehet. Akinek rendszeresen visszatérő probléma a kötőhártya gyulladás, annak előbb-utóbb a lelkével kell foglalkozni. A gyógyszerek csak ideig-óráig hatnak. A homeopatikus szerek azért jók, mert ott vízzel oldott információt viszünk a testbe, s ezt az egyén oldottabban tudja fogadni, s a lelkén keresztül visszahat a test síkjára is.

 

Megoldás: a gyermeteg konfliktuskerülési módszerek felderítése „ha én nem látlak, te se látsz engem", és ezzel egy időben nyugalmi időszakok biztosítása szemünk pihentetésére. Bátran „odanézni", tekintetünket nem elfordítani, vállalni a nyílt konfliktushelyzeteket, vagy tudatos, szándékos elfordulás. Meg kell tanulnunk összekapcsolni a belső és a külső valóságot. Szembenézni az élettel és annak konfliktusaival, átlátni saját cselekvésmintáinkon, szembenézni az igazsággal.

 

 

 

 

Középfülgyulladás  

A gyermekkor egyik legáltalánosabb betegsége a középfül­gyulladás. Ez fizikai szinten lehetséges, de a probléma lelki háttere az édesanya feszültsége, az édesanya magányossága, hogy nem tudja a figyelmét teljesen a gyermeknek szentelni. A fülfájós kisbabát ringatni kell, több foglalkozást igényel, s egy anyai ölelés többet ér mindenféle gyógyszernél. A gyulladás vita, nézeteltérés, harc, veszekedés. Az illető olyasmit hall, amitől begyulladt, fél. Ha a külvilágra vetítjük, azt mondjuk, hogy a külvilággal áll harcban, pedig valójában azzal a részével, aki meg akar felelni, és az a része küzd vele, aki viszont szeretné a saját vágyai szerint formálni az életét. Gyermekkorban állandóan engedelmes, jó gyerekek szeretnénk lenni, mert azt érezzük, hogy akkor kapunk igazán szeretetet a szüléinktől. Ez a gyerek felnőttkorunkban is ott él bennünk.

 

Megoldás: Járjuk körül alaposan a hallás, meghallgatás és engedelmeskedés témakörét, tárjuk fel a témát összes lehetőségével együtt. Valakire hallgatni vagy a fülünket teljesen bezárni, tanuljunk meg kifelé hallgatni, de befelé is füleljünk. Engedelmeskedjünk másoknak és saját belső hangunknak, engedjük, hogy alaposan helyrerázzanak, és harcoljunk minden erőnkkel az engedelmességért. Tanuljunk meg bölcsen elhatárolódni, a fülünket zárjuk be a külvilág előtt, és nyissuk meg a belső hangok számára, segítsük az áttörést az új tudati szintekre, és fedezzük fel tudatunk új rétegeit.

 

 

 

 

Krupp  

A krupp egy vírusos betegség, mely az alsó és felső légutak fertőzését hozza létre, és különösen belégzéskor úgynevezett nehézlégzéssel jár. A tünetek súlyosbodása éjszakára tud ijesztő méreteket ölteni. A száraz légzést enyhítheti az otthoni párásítás, illetve a párásítón keresztül akár gyógyszereket is lehet a levegőbe permetezni. Az eddig elmondottakon érdemes elgondolkozni. A nedvesség, a víz, az érzelmek szimbóluma. A száraz levegő, az otthoni légkör érzelmi sivárságára is utalhat. Gyakori, hogy az édesanya emocionálisan nem zárkózik el a gyermek elől, de az érzelmi életében erőteljesen foglalkoztatja valamilyen csalódás, lelki trauma, s talán számára is éppen a sivárságával jelenik meg az élet. Ez pedig elvonja, vagy legalábbis megosztja a figyelmét a gyermek irányába. A figyelem megosztása létrejöhet egy újabb kisbabával való várandósság okán is.    A krupp egyfajta túlzott reakció, allergiával is társulhat, egyébként megfázás, influenza lehetnek a kiváltó okai. Akkor alakul ki, amikor a gyerek úgy érzi, a mama nem foglalkozik vele eléggé. Tipikus eset, amikor a kistestvér megszületik.

Megoldás: határozott összetűzések keretében harcoljunk a túlélésért, védekezzünk, vívjuk meg a harcot a hangok és a nyelés területén, véleményünket fogalmazzuk meg nyíltan, és érvényesítsük is. Hangoljuk össze a fej és a test (többi részének) igényeit. Szabaduljunk meg az agressziótól azáltal, hogy utat engedünk neki.

 

 

 

 

Lábszárfekély  

Kellemetlen szövődmény a lábszárfekély, ugyanis a lábszáron, kis bőrsérülés helyén, nehezen gyógyuló seb keletkezik. A legkisebb karcolás következtében is kiújulhat, mert a lábnak olyan rossz a keringése, és a rossz keringés következtében a seb nehezen gyógyul, vagy könnyen kiújul. A lábszárfekély tehát arra utal, hogy az egyén szabadsága „elvérzik". Az egyén a betegségével pihenést, lazítást, szabadságot szeretne kapni. A tünet rákényszeríti arra, hogy felfüggessze a folyamatos munkavégzést, pihentesse a lábait, s lehetőleg ne menjen az utcára. A betegség a rossz keringés következménye, ilyen értelemben rákényszerítheti a beteget arra, hogy rövidebb-hosszabb ideig távol tartsa magát, illetőleg ne vegyen részt az élet „vérkeringésében".

 

Megoldás: nyissuk meg a határokat és a zsilipeket lelki-szellemi szinten, és hagyjuk, hogy távozzon, aminek távoznia kell. Nyissuk ki önmagunkat, szellőztessünk, hagyjuk, hogy átjárjon a levegő, óvjuk a bőr határát. Mérgünket eresszük ki máshol, segítsük elő a méregtelenítés más módjait. Nyissuk ki a lelkünket, és ezzel adjunk lehetőséget a testünknek, hogy bezárja a bőrünket.

 

 

 

 

Lázgörcs  

A láz hatására mozdulatlanságba dermed a beteg. A görcs merevség, amely válaszreakció lehet bizonyos korlátokra.

 

Megoldás: a döntésért folytatott harcban minden erőt mozgósítani, feszült harci készenlétben közelíteni meg a dolgokat, visszaszorítani az intellektust, és minden erőt harcba vetni. Bátran és derekasan helytállni, megküzdeni a túlélésért.

 

 

 

 

Lepra  

A leprás betegek évszázadokon keresztül számkivetettségben éltek, és gyakran még ma is így léteznek. A betegség ma már viszonylag jól kezelhető, és gyakran a gyógyulás esélyére is jók a kilátások. Amiért érdemes erről a betegségről beszélni, az a számkivetettség. Az elzárkózás, a bezárkózás, a számkivetettség érzése, a lemondás kedveznek az immunrendszer gyengülésének, s ez által nagyobb esélyünk lehet arra, hogy megkapjuk ezt a kórt.

 

Megoldás: fogadjuk el a kívülállóságot, önként vonuljunk el, a sors által megrendezett kihívásokat tekintsük kitüntetésnek, és ennek tudatában harcoljunk életünkért.

 

 

 

 

Lépnagyobbodás  

Lépnagyobbodás általában akkor fordul elő, ha a szervezetben gyulladásos folyamat zajlik, azaz az egyén szervezetében dúl a harc a kórokozókkal, amit úgy is fogalmazhatunk, hogy a külvilág felől beérkező hatások és az egyéni törekvések között konfliktus alakul ki. A megnagyobbodás előfordulhat más problémák esetén is, többek között vérképző szervi daganatok esetén, lépciszta esetén stb. Lelki értelemben a legfontosabb feladatunk, hogy megtaláljuk az adott élethelyzetünkben a kivezető célt, bízzunk és higgyünk önmagunkban, valamint képesek legyünk magunkért harcolni.

 

Megoldás: tisztítsuk erőteljesebben életenergiánk folyamát és szűrjük át és ellenőrizzük.

 

 

 

 

Magas vérnyomás  
A magas vérnyomás azt mutatja, hogy túl nagy az illetőn a nyomás, nem tud lazítani, így az erek sem tudnak lazítani. A vér az élet szimbóluma, és ez azt jelenti, hogy az egyén az életből túlságosan kiveszi a részét, különösen az élet terheiből. Tudat alatt úgy gondolja, hogy csak akkor ér valamit, ha mindenkinek megfelel, senkit nem utasít vissza, eleget tesz minden elvárásnak. A nyomás azáltal csökken, ha az erek ellazulnak.


Megoldás: Az egyénnek meg kell tanulnia a keretein lazítani, akár túl kell lépnie a saját maga által létrehozott szabályokon, akár azokon a szabályokon, amelyeket neki megtanítottak, elsősorban a szülők, gyakran az apa. Az orvosok azt tanácsolják az ilyen betegnek, hogy pihenjen, lazítson, sétáljon többet a szabad levegőn, vagyis lehetőleg vonja ki magát a hétköznapi élet erőltetett menetéből. A fő gond az, hogy gyakran az egyénnek az a hiedelme: ha nem teljesít eleget, ha nem teljesíti túl magát, akkor ő fölösleges. Ezért csak akkor érzi jól magát, ha állandóan elismerést kap a külvilág felől.

 

 

 

 

Mandulagyulladás  
Ha begyulladnak a nyakunk környékén a nyirokcsomók, illetve a manduláink, azaz a nyaki nyirokszerveink, az azt jelenti, hogy begyulladt a torkunk. Ez bensőnkben kifejezi azt az érzést, hogy valamivel vagy valakivel torkig vagyunk. A torkunk, mely elsősorban a ragaszkodás és a biztonság jelképe, s így érzelmileg felveti azt a lehetőséget, hogy a háttérben a bizonytalanság és az elengedés szerepelhet. Ez gyakran úgy jelenik meg, hogy egy helyzetet - amivel akár már torkig is vagyunk - nem merünk felcserélni, elengedni, mert a szituáció kiismerhetősége és biztonsága még mindig fontosabb számunkra, mint az ismeretlennek tűnő jövő.

 

Megoldás: juttassuk kifejezésre az agressziót, „mentsük az irhánkat", de ne meneküléssel, hanem szembeszállással, jelentsen az számunkra új kihívást, engedjük, hogy felcsigázza érdeklődésünket. Eltökélten határoljuk el magunkat, zárkózzunk be, ha elegünk van.  Határozottan és bátran mondjunk „nemet".

 

 

 

 

Májgyulladás 

Ha nem tudjuk jól megélni, ha nem tudunk az életbe beilleszkedni, azt akár egy májgyulladás is szimbolizálhatja. Különösen jellemző ez a fiatalkori májgyulladásra, amikor az iskoláskorban a beilleszkedés rendkívül nagy feladat. Ha állandóan jó képet próbálunk vágni mindenhez, akkor is, ha elégedetlenek vagyunk, akkor is, ha dühösek vagyunk, akkor is, ha túl nagy az élet kihívása, ha túl nagy a stressz, különösen nagy veszélynek tesszük ki a májunkat.


Megoldás: foglalkozzunk részletesen a filozófiával, a lelkiséggel és az élet értelmével, vizsgáljuk meg, mit tartunk helyes mértéknek. A hasznos és káros anyagok tudatosabb szétválasztása, annak felismerése, hogy a méreg a mennyiség függvénye. Tanuljuk meg a helyes megszorításokat, nyugodjunk meg, és találjuk meg belső békénket. Adjuk meg életünknek a helyes irányt, találjunk igazi célt, értelmet, harcoljunk az igazságért a magunk és mások igazáért. Éljük életünket helyes mértékkel, fontos az alapvető bizalom.

 

 

 

 

Meddőség 

Akinek nincs petefészke, méhe, az tényleg meddőnek mondható. Minden más esetben a meddőség csak viszonylagos.  Mindenképpen meg kell érteni, hogy hiába fogalmazódnak meg elvárások egy nő irányába azzal kapcsolatban, hogy szüljön, legyen anya, ha egy asszony ezt nem tudja megfelelően megélni, ha az anyaság nem inspirálja, ha fél ettől a feladattól, vagy a társát alkalmatlannak tartja akár a férji, akár az apai szerepre. Ezek a lelki okok, de ezekből akár egy is elég ahhoz, hogy egy nőben olyan testi elváltozások jöjjenek létre, amelyek megakadályozzák az ő teherbe esését, ugyanakkor számtalanszor látjuk és tapasztaljuk, hogy a nők jelentős része, a közvetlen rokonok és ismerősök nyomásának, elvárásának engedve, mindent elkövet, hogy anyává váljon, ez azonban csak a felszínen van így, a tudattalan, ha feltárjuk, másról beszél.

 

 

 

 

Mellhártyagyulladás 

Ha vírus vagy baktérium fertőzi meg a mellhártyát, mellhártyagyulladásról beszélünk. Ennek nedves és száraz változatát is ismerjük, leggyakrabban megjelenő tünete: hirtelen kezdődő mellkasi fájdalom. Ez belélegzésnél, illetve köhögésnél fokozódhat. A mellhártyagyulladástól beszűkül a légzés, a beteg ezért is köhög. A betegséget megelőzően találkozhat az illető olyan eseménnyel, amelynek következtében fél, begyullad, s ez fog megjelenni a fizikai testében. A szeretettel is kapcsolódik a mell, a mellhártya, hiszen meghatározó élményként raktározódik el bennünk, hogy csecsemőkorunkban édesanyánk szoptat-e, mellére vesz-e, ad-e édes anyatejet vagy sem. A mellhártya kulcsszerepe a légzés mozdulatainál jelenik meg, így összefügg a kapcsolatteremtéssel is. Az orvos a sztetoszkóp segítségével úgy hallja, mintha egy nyikorgó, dörzsölő hang jelenne meg a mellkasban. Ez utalhat arra, hogy az egyén túlságosan nagy súrlódásnak van kitéve a kapcsolataiban, melyet úgy élhet meg, hogy túl nagy a stressz, túl sok a konfliktus, nem kap elég szeretetet, elfogadást. Érdemes arra is gondolni, hogy mennyire túlfűtött az érzelmi elvárása ahhoz képest, amennyit a racionális életben megtapasztalhat és elfogadni képes.


Megoldás: Őszintén megmondani a véleményünket másoknak, gyorsabban, könnyebben és lazábban kommunikálni. Saját kommunikációs csatornáinkkal szembeni kímélő magatartás, beleengedni magunkat az általános konfliktushelyzetekbe, a lelki fájdalmak elengedése, megnyilatkozni. Bátran kitartani saját véleményünk mellett a kommunikáció terén. A lelki tartalmak nyílt kifejezése.

 

 

 

 

Menopauza  

Amennyire fárasztó lehet egy nőnek megélni a havonta jelentkező menstruációt, ugyanannyira nehéz szembesülni azzal az időszakkal, amikor a havivérzése elmarad. Ebben a helyzetben szembe kell néznie az öregedés tényével, azzal, hogy a női szerepe háttérbe kerül, anyai feladatait ellátta, s a továbbiakban meg kell találnia önmagát, mint az élet folyamatainak egy másik fajta szereplőjét. Ennek következtében szembe kell néznie az addigi életével, mit tett, vagy mit nem tett meg, mi volt az a feladat, amit esetleg fiatalkorában tűzött ki maga elé, s most talán lesz rá ideje, és megvalósíthatja.

 

Megoldás: Ebben az időszakban új célokat, új elképzeléseket kell kitűznie maga elé, hogy rájöjjön, így is értékes ember, így is fontos a világban, személyiségének jelentősége nem elhanyagolható, és női, illetőleg anyai funkciói mellett más fontos feladatok is várnak rá. Az a nő, aki ezt képes megérteni és ezzel azonosulni, egy szép öregedésre és kiteljesedett életre ad esélyt magának.

 

 

 

 

Mióma  
alacsonyver.jpegAz elnevezés utalhat a társ ellenérzésére a gyermekvállalással kapcsolatban, de utalhat a bennünk élő gyermekvállalással kapcsolatos bűntudatunkra is. Ha a gyermeket csak az egyik fél akarja, az nagyon mély konfliktust vet fel a kapcsolatban. Senki akarata ellenére nem vállalhatunk fel gyermeket, mert a másik fél kénytelen lesz lemondani, kompromisszumot kötni, elfogadni: így alárendelődik a másik szándékának. Egy nő szenvedhet amiatt is, hogy a párja nem akarta a gyermeket. Szenvedhet amiatt is, hogy esetleg tudat alatt vagy akár tudatosan éppen ő nem vállalta fel a gyermeket, és a párja emiatt elhagyta. Általában a mióma a méhben foglal helyet, ezzel is jelezve a rejtett összefüggést a gyermek és a szövetburjánzás között.

Megoldás: emeljük termékenységünket és növekedés utáni vágyunkat szellemi-lelki szintre. Teremtsünk szellemi gyermekeket, termékenységünk számára felszabadítóbb utakat.

 

 

 

 

Nemi betegségek  
A felelőtlen, szeretet nélküli kapcsolatok, tárgyiasított örömszerzési akciók könnyen végződnek kellemetlen következményekkel. Ha egy ember a párkapcsolatában bensőséges viszonyban él a partnerével, nagyon kicsi esélye van arra, hogy nemi betegséget kapjon. Abban a pillanatban, ha nyitott párkapcsolatban élünk, ha az egyik embernek az ágyából „kiugrunk", a másikéba pedig „beugrunk", ennek az életfilozófiának, mely a szeretetnélküliségre épül, könnyen előfordulhat az a figyelmeztetése, hogy a nemiségünket csúfság éri.  

 

Megoldás: a szexualitást mint az élet teljességének szerves részét elfogadni. Ha a lelkiektől elkülönülten kezeljük, hajlamosak leszünk az elevenséget más úton megvalósítani. Inkább az eksztázisnak és a partnernek kinyílni, mint a kórokozók számára, tisztasággal védekezni a szexualitás terén. Megtanulni kiválasztani a megfelelőt: a helyes párválasztás megoldja a problémát, a gond rendszerint a „melléfogásokból" származik.

 

 

 

 

Némaság  
A némaság  a beszédképesség elvesztését jelenti, ami az agyi beszédközpont sérülése miatt keletkezhet. Általában születési, keringési, baleseti, súlyos sokkhatás általi sérülésekről beszélhetünk.  A néma az önkifejezésben korlátozott, nem ad hangot, kizárja magát a kommunikáció bizonyos köréből. A némaság egyfajta magány és félelem, hogy az illető nem tudja úgy elmondani, amit szeretne, ahogyan szeretné, esetleg bűntudatot jelenít meg, amiért úgy mondott el valamit, hogy a másik ember lelkivilágát megtaposta.

 

 

 

 

Nőgyógyászati rákos elváltozások  

A nők főként az úgynevezett „változókor" környékén kezdenek nagyobb számban megbetegedni, s ez a magas statisztikai adat csak hatvan-, hetven­éves kor után kezd csökkenő tendenciát mutatni. Ez az érzés sok esetben párosul azzal, hogy belenézve a tükörbe rá kell döbbennie, az öregedés őt sem kerüli el, és sem külsejét, sem fizikai erőnlétét nem kerülte el az idő vasfoga. Egy nőnek többek között azzal is szembe kell néznie, hogy elmarad a menstruációja, s bár ezt lehet, hogy többször kellemetlennek élte meg, mégis, amikor elmarad, hiányzik, hiszen ezzel is saját nőiességét azonosíthatta. Ilyenkor sokat segíthet az, ha valaki megélheti a nagymamaságot, jó kapcsolatban van az unokáival, és azt érezheti, hogy szükség van rá.


Megoldás:
Ha képesek vagyunk lehetőséget adni az életnek mindabban, hogy pozitív meglepetéseket tálaljon elénk, és nem ijedünk meg, nem félünk az újtól, akkor nem kell a sejteknek lázadniuk, és kifejezniük az elégedetlenségüket a „főnök" felé. Ugyanezen gondolatmenet lehet az alapja a nőgyógyászati rosszindulatú daganatoknak, abban az esetben, ha az illető asszony nem szült még, és akár most is társas viszonyban él, de már túl van azon a lehetőségen, hogy anyává váljon. Ebben az esetben nem a tényleges gyermekeit kell elengednie, hanem azt az önértékelési deficitjét, amivel magát megbélyegzi. Ezt pedig motiválhatja akár a bűntudat, akár a félelem   

 

 

 

 

Nyelvgyulladás  

A nyelv gyulladása fájdalmas, duzzadt elváltozás. Nehéz pontosan megmondani, hogy mi okozza. Az orvosok tapasztalata szerint az allergiától az erős fűszereken át az irritáló szerekig, szájöblítőkig bármi lehet. Szakkönyvek még azt a lehetőséget is megemlítik, hogy összefügghet az érzelmi zaklatottsággal. Ismét el kell gondolkoznunk azon, hogy a gyulladás fogalmához a begyulladás fogalmát lehet hozzákapcsolni. Ebből az következik, hogy lelki síkon félünk valamit kimondani, vagy kimondtunk valamit, és félünk a következményeitől. Előfordulhat az is, hogy nem voltunk elég rugalmasak beszédünkben, kapcsolatainkban.

 

Megoldás: ízlésünket vizsgáljuk kritikus szemmel, az ízléssel kapcsolatos problémákat tüzetesen és határozottan járjuk körül. Fáradságot nem kímélve érvényesítsük ízlésünk létjogosultságát, a nyelvi problémáknál reagáljunk fürgén, és küzdjünk éles, csípős megjegyzésekkel, érveljünk merészen.  Vállaljuk fel saját ízlésvilágunkat, és segítsük, hogy az megállhassa a helyét, fejlesszük ki saját nyelvi kifejezőeszközeink tárát, és alkalmazzuk hatékonyan.

 

 

 

 

Nyelőcsőtágulat  

A nyelőcsőtágulattal főleg nők szoktak küszködni. Az egyén ugyan lenyeli a falatot, mégis úgy érzi, mintha gombóc lenne a torkában, vagyis az anyagi világ felől érkező információkat, élményeket nem biztos, hogy „le tudta nyelni". Talán éppen az a baj, hogy túl nagyot akart nyelni. Gondoljunk arra, hogy ha nem akarunk foglalkozni az érzelmi problémáinkkal, pl. nem akarunk foglalkozni azzal, hogy sírhatnékunk támadt, akkor csak „nyeljük a könnyeinket". Ha túl nagynak érezzük az ellenünk elkövetett támadást, és túl akarjuk tenni magunkat az érzelmi válságon, egyszerre lehetünk görcsösek és elernyedtek. Ha valaki túl nagyot nyel, kitágulhat a nyelőcsöve.

 

 

 

 

Nyombélfekély  

A gyomorfekély és a nyombélfekély között létezik anatómiai különbség, de az asztrológiai analógiák szempontjából ez nem lényeges. Mindkét esetben fontos a gyomorsav szerepe, az önmarcangoló magatartás „marjuk önmagunkat", egy adott élethelyzet bizonytalansága és az ezzel összefüggő lelki nehézségek, valamint a túlzott stressz.

 

Megoldás: életerőnk bizonyos részének feláldozásával győzzük le a határokat, kényeztessük magunkat ételekkel, teremtsünk biztonságot. Tudatosan, nyugodt lélekkel vonuljunk vissza, harcoljunk az intellektussal és a kritikusságra való hajlammal szemben, tanuljunk meg passzívabbá, odaadóbbá válni. Teremtsük meg saját, belső otthonunkat, ahol megpihenhetünk, és ahová visszavonulhatunk.

 

 

 

 

Nyúlajak és farkastorok  

A nyúlajak és farkastorok fejlődési rendellenesség: nem nő össze a szájpadlás, illetve deformált a száj. Ha az élet bekebelezésében, habzsolásában akadályozott valaki, az arra utal, hogy az élettel magával vannak fenntartásai. Kérdés, az anya hogy viselte a terhességet, milyen volt a kapcsolata az apával, érte-e valamilyen trauma? A bénulás, a nyelési zavar és az ízérzékelés zavara az idegrendszerrel összefüggésben jelentkezik.

 

Megoldás: fogadjuk el különcségünket, tudatosuljon bennünk a sors ezen ajándéka. Az esetleges műtéti beavatkozás után, lelki-érzelmi sebeinket is be kell gyógyítanunk, bezárni a lelkünkön keletkezett hasadékot. Verbálisan is megtanulni „menteni az irhánkat", vállalni a felelősséget tetteinkért. Kössünk békét sorsunk nagy feladatával, kiválasztottságunkkal, vállaljuk fel különleges hivatásunkat, legyünk olyanok, amilyenek csak mi magunk lehetünk.

 

 

 

 

Orrpolip  
Az orrpolipok az orrnyálkahártya sejtjeinek burjánzása révén létrejött szövetképletek. A tünet általában annyi, hogy az egyén nehezebben kap levegőt, s ez rosszabbodik az erősen száraz légterű helyiségekben, míg megfelelő páratartalom esetén a légzés könnyebbé válhat. A polip egyfajta élősködő, terjeszkedik, megpróbálja magához vonni a szükséges tápanyagokat, miközben az orrban a légzést erősen nehezíti. Ennek a tünetnek a kapcsán érdemes elgondolkodni a következő kérdéseken: miért hagyja valaki, hogy élősködjenek rajta? Hajlamos rá, hogy mindig „jó ember" legyen, aki mindenkinek meg akar felelni. Arra vágyik, hogy mindenki szeresse, ezért hagyja, hogy élősködjenek rajta, és ezért nem mond nemet.

 

Megoldás: meg kell tanulni nemet mondani, a saját érdeket képviselni. Azért fél valaki nemet mondani, mert fél, hogy nem fogják szeretni.

 

 

 


Orrsövényferdülés 
Az orrsövényferdülés következtében szűkül az egyik orrnyílás keresztmetszete. A jobb és a bal oldal a férfi-, illetve a női oldalt képviseli. Tehát energetikailag az az oldal kap kevesebb energiát, amelyik irányban az orrsövény elferdült. Az orrsövényferdülés lelki értelemben azt szimbolizálja, hogy lényünk nőies vagy férfias része nagyobb hangsúly kap, illetve azt, hogy a női vagy férfiszerepünkkel bajban vagyunk, gátlásaink vannak. Az is előfordulhat, hogy más nemű gyermeknek vártak minket, mint amilyennek megszülettünk, s ezért gátlásosán vállaljuk fel azt a nemi szerepünket, amellyel testi adottságaink folytán szembesülnünk kell.

 

Megoldás: részesítsük előnyben lelki-szellemi téren is az orrsövényferdülés által kiemelt oldalt (mint ahogyan a légzés által is). A másikat helyezzük egyelőre a háttérbe, nyugalomba, legyünk tudatában erős oldalainknak, és bízzunk bennük.

 

 

 


Orrtörés 
Az orrcsont törése általában baleset vagy tettlegesség következménye. Kapcsolódik az agresszióval, a hirtelen meggondolatlan tettekkel, a túlzott önérvényesítéssel. Szimbolizálja azt is, ha valamilyen elképzelésünket mindenáron meg akarjuk valósítani. Akár orra esünk, akár orrba vág minket valami vagy valaki, mindenféleképpen erős fájdalom keletkezik, mely gyakran orrvérzéssel jár együtt és azzal, hogy megakaszt minket abban a mozgássorban, abban a cselekedetben, amit éppen végrehajtottunk. Ilyenkor nemcsak az orrcsontunk törhet el, hanem a lelkünkben is eltörhet valami, megbillenhet a tartásunk, hiszen előfordulhat, hogy komoly bizalomvesztés élményét élhetjük át. A fájdalom miatt úgyis visszahőkölünk, tehát mindenféleképpen rákényszerülünk arra, hogy még egyszer átgondoljuk, mit is akarunk, merrefelé akartunk menni, mit akartunk megvalósítani.

 

Megoldás: a figyelmeztetések ne kerüljék el a figyelmünket, foglalkozzunk többet a saját dolgainkkal, tartózkodó magatartás gyakorlása. Változtassunk életünkön, életcélunkon, ha figyelmeztetést kapunk.

 

 

 

 

Orrvérzés  
Nem mindegy, hogy az orrvérzés mikor, milyen korban, milyen cselekedetek következtében jön létre. Az egyik tipikus helyzet a fiatalkori főleg kamaszkori orrvérzés, amely gyakran minden előzmény nélkül következik be. Ha megnézzük a lelki hátterét, akkor viszonylag egyszerű összefüggéseket láthatunk. Különösen a fiatal fiúknál, de lányoknál is, a nemi izgalom hatására a vér az alhasi szervekhez tolul. Az, hogy ez ebben a korban gyakrabban fordul elő, természetes dolog, s ebben az esetben ritka az orrvérzés. Azoknál a kamaszoknál, akik nehezen merik felvállalni önmagukat, félnek az ellenkező nemű társaiktól, félnek a lelki kudarctól, hogy nem fogadják el őket, visszautasítják bátortalan kezdeményezésüket, azoknál gyakran előfordul ez a tünet. A vér az élet szimbóluma, a szexualitás az élet alapja, hiszen mindannyian szüleink szexuális vágyának vagyunk az eredményei.

 

Megoldás: felvállalni önmagunkat, lelki kudarcok elfogadása.

 

 

 


Ödéma  
Az ödéma kialakulásakor egy adott területen felgyülemlik a folyadék. Mivel a jelenség keringéssel kapcsolatos, egyszerre utal energetikai és érzelmi problémára. A szív a szeretet központja, a vese a társ szimbóluma, az allergia pedig a túlzott védekező magatartás következménye. Nem tudja felszínre hozni érzelmeit. A leggyakrabban a lábszár ödémásodik, Az allergia hátterében állhat az is, hogy az egyén fél elveszíteni a szabadságát. Akik gyakran küzdenek ödémával, azok számára a függetlenség és a szabadság fontosabb, mint az érzelmeik megélése, ezért hajlamos azokat elnyomni.

 

Megoldás: figyeljük meg, mely területeknek van leginkább szükségük a vízre (hogy lelket öntsünk beléjük). Vegyük észre és tartsuk fontosnak testünk alsó részeit is. Foglalkozzunk és béküljünk ki a nőiséggel, a lelki dolgokkal, ne hagyjuk, hogy a testünket elárassza a lélek vize. Nyugalom és megfontoltság, a lelki feladatok jelentőségét inkább a földi dolgokban felfedezni  ésbiztos pontot találni.

 

 

 

 

Parkinson-kór  

A lelki háttérben az öregedés, a lényeges és lényegtelen dolgokról történő lemondás, a félelmek, a kapcsolatok leépülése, az ellehetetlenülés áll. Két idős ember együttlakása esetén a ki nem élt, elfojtott indulatokról, megmerevedett szabályrendszerekről  is beszélhetünk.

 

Megoldás: a túlzottan aktív, cselekvéssel teli élet megemésztése, a belső nyugtalansággal szemben megteremteni a külső nyugalmat. Szándékos lemondás a túlvállalásokról, a minőség szem előtt tartása, foglalkozni a halállal és a megváltással.  Farkasszemet nézni a valósággal, amíg az levetkőzi félelmetes külsejét; teljesen elmerülni saját félelmünkben, egészen addig, amíg eltávolodunk tőle. Megtanulni megmutatni valódi arcunkat, visszatérni a realitás talajára, olyan gyakorlatokat végezni, amelyek a belső egyensúly visszaállítását segítik, és azt szolgálják, hogy (újra) megtaláljuk az egyensúlyt.

 

 

 

 

Pattanás 

A legegyszerűbb, leghétköznapibb bőrpanasz, mely főleg kamaszkorban fordul elő, a pattanás. Ez nem más, mint a bőr bizonyos fokú gyulladása - súlyosabb esetben gennyesek a pattanások, és kelések is képződhetnek. Minden ember kap egy bizonyos fokú önbizalmat a családban, mely már születésekor jelen van, s ez alakítja tovább a jövevényt; vagyis, hogy milyen módon és mennyire fogadták el. Minél kevesebb önbizalma van egy kamasznak, annál pattanásosabb lesz a bőre. A kapcsolatteremtéstől, az érintéstől való félelem kiválthatja a pattanások keletkezését. Miközben vágyik arra, hogy a másikkal kapcsolatot létesítsen, legalább annyira tart a visszautasítástól is. Persze, minél nagyobb ez a félelem, annál erősebb a „begyulladás", vagyis annál több a pattanás.

 

 

 

 

Petefészek-problémák  

A nők számára a petefészkek adják nőiességük hormonális hátterét. A petefészek problémák, visszavezethetők lelki síkon egyrészt az anyaság vállalására, valamint a nőiesség elfogadására. Többek között a petefészek felelős a menstruációs ciklus fenntartásáért hipofízis, mellékvese, tobozmirigy szintén belejátszanak, amely összefügg a női hormonháztartással és a szaporodással. Ha egy nőnek gondjai vannak a saját nőiességének vállalásával, például ha az apa fiút akart, a nő pedig szeretne megfelelni az apjának, tudat alatt elérheti, hogy a nőiessége korlátozott mértékben fejlődjön kamaszkorában, elmaradjon a menstruációja. A külvilág felé szinte zászlót lengethet, hogy mindent meg­próbált, és mégsem esik teherbe.

 

Megoldás:  ismerjük be, hogy nem szeretnénk felvállalni a teljes értékű női szerepet és annak nemi következményeit. Tanuljuk meg elfogadni saját nemi szerepünket, fogadjuk el és szeressük a női valónkhoz tartozó külső megjelenést is: ismerjük el a termékenységünkkel kapcsolatos problémákat, és vállaljuk fel ezeket minden szinten.

 

 

 

 

Polip  

A polip a bélfalról a bélbe lógó szövetnövedék, mely általában jóindulatú. Leggyakrabban a vastagbélben, a vastagbél alsó szakaszán fordulnak elő. A mirigy eredetű polip hajlamos az el rákosodásra. Szimbolikus értelemben azt kell vizsgálni, ki vagy mi az, aki vagy ami az illető környezetében, az egyénen élősködik. Miért hagyja? Legtöbbször a személy maga kínálkozik fel erre, egyszerűen hagyja, hogy rajta élősködjenek. A polip elmúlik abban a pillanatban, ahogy az illető a lábára áll. Fontos, hogy tudjunk nemet mondani! Ha valaki erre képtelen, akkor attól fél, hogy kevésbé fogják szeretni, megsértődnek rá, nem lesz olyan közkedvelt. Ha nem harcol a polipjával, akkor az csak nő, terjeszkedik. Az a kérdés, a polip falja-e fel őt, vagy ő a polipot. A kérdést a sebészeti kés szokta eldönteni, de ez csak ideig-óráig megoldás. Ha lelki síkon megmarad a probléma, akkor majd egy új polip keletkezik.

 

Megoldás: tisztában kell lennünk azzal, hogyha krónikusan „tele van a hócipőnk", vagyis „tele van az orrunk", a túlterhelések és frusztrációk tudatos feldolgozása. A környezettel szembeni kommunikációs probléma, konfliktus felismerése, a saját kommunikációs utak megvizsgálása: megtanulni bölcsen, tudatosan korlátozni azokat. Olyan kötődés és kommunikáció kialakítása, amely a lényegre korlátozódik, a rácsodálkozás képességének fejlesztése a „kátyúba jutás" helyett; az élet áramlása közepette megtalálni a nyugalmat és a csendet.

 

 

 

 

Porckorong szakadás,-sérv  

A gerincoszlop csigolyáit porckorongok választják el egymástól. Ha a porckorongok valamilyen oknál fogva degenerálódnak, például balesetet követően vagy a kor előre haladtával, kialakulhat a porckorongsérv, s a porckorong kitüremkedett belső része nyomást gyakorol az idegekre, mely fájdalommal, érzéskieséssel, izomgyengeséggel járhat. Érdemes elgondolkodni a kifejezéseken: sérvet általában akkor kapunk, ha „megerőltetjük" magunkat. Ha túlságosan nagyra törő elképzeléseink, álmaink vannak, nem bírjuk azt az iramot, amit diktálunk magunknak, akkor be kell látnunk, hogy a mi erőnk is véges, és mindennek megvan a maga ideje; a munkának is és a pihenésnek is. Általában ezt nem szoktuk belátni, s ezért tudat alatt létrehozzuk azt a fájdalmat, amelynek következtében már meg sem bírunk moccanni, semmilyen munkavégzésre nem vagyunk képesek. Ebben az állapotban kénytelenek leszünk elfogadni, hogy nem bírjuk tovább az adott megterhelést, és be kell látnunk, hogy a mi erőnk is véges.

 

Megoldás: az a feladat, hogy egzisztenciánk lágy, nőies oldalát életünk középpontjába állítani. A nyomást tudatosan elviselni, a kikényszerített nyugalmat kihasználni, és elgondolkodni az életünkön, engedni a belső nyomásnak. Az életet váltakozva megtölteni keménységgel és lágysággal, feszültséggel és lazítással.

 

 

 

 

Rák 
Gondolkodásában erősen kötődik a múlthoz, rendkívül érzékeny, labilis lelki alkatú személy. Ha lehetséges, kerüli a konfliktust, s inkább mondhatni bátortalannak, mint bátornak. Ha sarokba szorítják, inkább új kiutat keres, mint hogy szembeszálljon. Gyakran évekig, évtizedekig hurcolja a fájdalmait, s inkább nem beszél vissza, csak ne legyen konfliktus. Tűrőképessége, szolgálatkészsége nem azt jelenti, hogy könnyen elfelejtené az elmúlt évek, évtizedek sérelmeit. A rákos beteg alapvetően jó embernek mondható. Legalábbis mindent igyekszik elkövetni azért, hogy a külvilág jónak lássa, szerethetőnek, elfogadhatónak. Szolgálatkészségét olyan szintre képes fejleszteni, hogy maga a megtestesült önfeláldozás. Ezzel a viselkedésével elnyomja alapkarakterének gyakran nagyon fontos önérvényesítő jellegét. Ez az önfeláldozó viselkedési attitűd háttérbe szorítja az önmegvalósító törekvéseket, és ebből következik az, hogy sokszor éveken keresztül nem teljesülnek az egyén vágyai, akaratai. Olykor kimondottan, olykor kimondatlanul áldozatnak éli meg magát.
 
Megoldás: készítsünk mérleget, eddigi utunk valóban az „igazi" volt-e, az érintett témakörön belül engedjünk teret szokatlan elképzeléseinknek és merész fantáziánknak. Engedjük, hogy valami új fejlődjön, emlékezzünk vissza korábbi álmainkra, életcéljainkra és kívánságainkra, majd mindenre elszántan elevenítsük fel és valósítsuk meg azokat.  Tanuljunk meg nemet mondani, kiállni saját magunkért, saját hibáinkkal együtt élni is jobb, mint idegen erényeket átvenni.

 

 

 

 

Rekedtség 

alacsonyver.jpegA rekedtség gyengébb hangerővel, torokköszörüléssel jár, pedig szívesebben köszörülné a torkát, de nem ezt teszi. Aki sokat ordítozik, hamar bereked. Az ordítozás a gyöngeség jele, sokszor félünk valamit kimondani, nem tudjuk, milyen lesz a fogadtatás. A rekedtség hátterében az áll, hogy az egyén sok mindenkire figyel, de önmagára nem eléggé, nincs önmagával igazán jóban, Fél attól, hogy felvállalja önmagát, fél attól, hogy esetleg valami rosszat fog mondani, fél attól, hogy nevetség tárgya lesz, vagy  nem fognak rá figyelni.

 

Megoldás: Tanuljuk meg visszafogni magunkat, tudatosan nézzünk szembe a kihívásokkal, és tekintsük hajtóerőnek azokat. Fogadjuk el a kapott kritikákat, de tudjuk megvédeni saját kijelentéseinket. Fogadjuk el az elhalkulás kényszerét, tanuljunk meg hallgatni, találjuk meg a kapcsolatot hangunk és belső énünk mélysége között.

 

 

 

 

Rekeszsérv 
A rekeszsérv, a gyomor egy részének kitüremkedése a rekeszizmon keresztül, a normális hasüregi helyzetből a mellüreg felé. Lelki síkon ezt az elváltozást leginkább az hangsúlyozza, hogy mennyire jelentős helyet foglal el életünkben a családunk, azon belül az anyánk, valamint csecsemőkori és kisgyermekkori tapasztalataink édesanyánkkal kapcsolatban. Ezek a tapasztalatok életünk egészét mélyen befolyásolják, alakítják. Vannak, akik egész életükben azért viselkednek jól, felelősségteljesen, mintaszerűen, mert a szüleiknek akarnak megfelelni, és a szeretetüket akarják kiérdemelni. Ez még akkor is így van, ha a szülők közben meghaltak. Ám a bennünk élő tapasztalatok, a szüléinkről kialakult képek, végigkísérik az életünket. Ez a viselkedés sokszor megerőltető, amiben, ha úgy tetszik, sérvet is kaphatunk. Az akaratunk kitüremkedik, ha másutt nem, hát a sérvben, és őszintén szembesít minket elkerülő magatartásunkkal.

 

Megoldás: engedjük az alsó és a felső részeket, a női és a férfias jelleget érvényesülni, hogy testünket megszabadíthassuk ettől a feladattól. Engedjük lelkünket szabadon kibontakozni, és biztosítsunk számára elégséges teret, hogy ne kelljen testünknek beszorítania és elfojtania lehetőségeit, hogy felszabadítása érdekében ne kezdjen önálló kezdeményezésekbe. Legyünk őszinték és önkéntesen fogékonyak a visszafejlődésre.

 

 

 

 

Rövidlátás,távollátás 
A rövidlátónak közel kell engednie magához azt, amit látni akar, hogy élesen lássa. A rövidlátó ember csak az orráig lát, s aki csak az orráig lát, rendszerint magából indul ki. A távollátó mindent szeretne távolabbra helyezni, hogy élesen lássa. Ő az, aki nem enged magához közel, távolságot tart. Veszélyeztetve érzi saját integritását, azt a személyes zónát, amelyre szüksége van. Az idős kori távollátásra jellemző, hogy idősebb korban az ember merevebb, távolságtartóbb, szeretne esetleg csendesen, magányosan, elkülönültebb helyzetbe kerülni, az élet aktív fordulatait elmélkedő, passzívabb magatartásra változtatni.     

 

Megoldás: koncentráljunk a legközelebb található dolgokra; a távoli kiszorul látókörünkből, ahelyett hogy idealisztikus elméleteket gyártanánk a világ megmentéséhez. Oldjuk meg saját életkörnyezetünk nyomasztó problémáit, tekintsük saját látókörünket feladatnak. Tanuljunk meg mértéket tartani, legyünk a saját világunk közepe, és tanuljunk meg innen, a középpontból kifelé tekinteni, a történéseket felismerni és megérteni. Alakítsuk a világot olyanná, amilyennek látni szeretnénk. Tanuljunk meg távolabb látni az orrunk hegyénél; ne vonatkoztassunk mindent magunkra, egészséges távolból szemléljük a dolgokat. Tartsunk megfelelő távolságot magunktól és a világtól, lássuk magunkat őszintén és reálisan.

 

 

 

 

Rüh, tetvesség 
A rüh és a tetvek, bizonyos gombákhoz hasonlóan az élősködők kategóriájába tartoznak. A kérdés, amit feltehetünk önmagunknak: „Ki hogyan, milyen módon élősködik rajtunk? Kivel szemben nem tudunk konfliktusokat felvállalni? Ki az, akinek nem merjük megmondani a magunk véleményét? Kivel szemben érzünk undort vagy utálatot?" stb. Ezek az élősködők gyakran együtt járnak az elhanyagoltsággal és a szegénységgel. Elsősorban olyan helyeken ütik fel a fejüket ezek a fertőzések, ahol túl sűrűn laknak emberek, túl nehéz körülmények között élnek, túl sok a gond, s állandóan a fejük felett van a reménytelenség felhője. Nem kivétel ez alól a lapos tetűfertőzés sem, ami általában szexuális úton terjed, de olyan körülmények között, mely hasonló a fent említettekhez. Ahhoz, hogy megszabaduljunk ezektől az élősködőktől, nagyon komolyan kell foglalkoznunk magunkkal, sőt gyakran mások segítségét is kérnünk kell. Le kell küzdenünk szégyenünket, és fel kell vállalnunk önmagunkat.

 

Megoldás: engedjük, hogy a látszólag tisztátalan dolgok is ingerelhessenek (különösen éjszaka), az ingereket éljük meg kihívásként. Engedjük magunkhoz közel és a bőrünk alá azokat az élő dolgokat, amelyek látható nyomokat hagynak a lelkünkben. Tanuljunk meg osztozni (magunkon) az élő dolgokra vonatkozóan vizsgáljuk felül tisztaságérzetünket, menjünk bele olyan kapcsolatokba, amelyek bőrünk alá, egészen csontjaink velejéig hatolnak. Közelítsünk nyíltan, előítéletek nélkül az élő dolgok felé, legyen bár a legkisebb, legjelentéktelenebb és látszólag legalárendeltebb formájuk, élni és élni hagyni.

 

 

 

 

Sárgaság  

Az idős vagy károsodott vörösvértestek a lép segítségével kerülnek ki a keringésből. A hemoglobin bilirubinná bomlik le, és a bilirubin a májon keresztül az epe alkotórészeként a bélbe jut. Ha az epe kiválasztását gátolja valami, a vérben felhalmozódik a bilirubin, és ennek a megnyilvánulása lesz a sárgaság. Az eddig elmondottak alapján látható, hogy a sárgaság egy rendkívül összetett problémára utal, hiszen részt vesz benne a vér,  részt vesz benne az epe,  a máj, valamint a lép. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a  gátlás, korlát, a  beilleszkedés és az önérvényesítés ellentétes kapcsolata szimbolizálja a sárgaság tünetét. Érdemes néhány szót szólni a beilleszkedésről, amely különösen az újszülött számára jelent nagy feladatot. Itt az egyik alapkérdés: Mennyire volt kívánt, mennyire volt várt csecsemő az adott kisgyermek? Akarta-e mindkét szülő? Volt-e ellenállás a családban nagyszülők részéről?

 

Megoldás:  megtanulni kontrollálni az epe hátsó szándékú energiáit, agresszív módon megvitatni a világnézeti kérdéseket. Bátran összeütközésbe kerülni az életfilozófiával, kritikusan megvizsgálni, hogy személyre szabottan mi a megfelelő mérték. Tudatosan megújítani az élet alapját, nyugalmat engedélyezni önmagunknak, és befelé fordulni.

 

 

 

 

Siketség  
A siketség nemcsak korlátot jelent, vagyis akusztikai elzártságot a külvilágtól, hanem egyfajta szabadságot is. Ha valaki semmit nem hall, azt tesz, amit akar. Egy siketnek született gyermek két dolgot teljesíthet egyszerre: a saját karmáját, de ugyanakkor súlyos üzenet a szülőknek: a családban valamire süketek, valamit nem akarnak meghallani, nem akarnak valamire odafigyelni.  Gyakran a siketség és a némaság egyszerre jelentkezik, elnevezésében is együtt említődik: süketnéma.

 

Megoldás: más módszereket találni a védelemre és az elhatárolódásra, ha külső hallásunk elhagyott bennünket, akkor figyeljünk a belső hangunkra, amely soha nem némul el. Más szinten „tisztán hallóvá" válni, meghallani és megvalósítani azt az igényünket, miszerint közel szeretnénk kerülni másokhoz. Tudatosan lemondani a kommunikációról, és tisztába jönni önmagunkkal, abból a tapasztalatból kiindulva, hogy képesek vagyunk egyedül lenni. Ideális esetben mindennel eggyé válni, az ellenpólust is vegyük újra figyelembe, és jelbeszéddel vagy speciális nyelvi gyakorlatok végzésével forduljunk a külvilág felé.

 

 

 

 

Sokk  
Az ájulás gyakran az alacsony vérnyomás kísérőjelensége, súlyosabb esetben, ha leszalad a vérnyomás, sokk alakulhat ki. Ennek a hátterében többféle probléma állhat, nagy vérveszteség, gyógyszerek, májelégtelenség, súlyos baleset, szívproblémák. A legfontosabb, hogy megértsük a sokk szó kétértelműségét, ha valaki sokkot kap, akkor valamilyen súlyos terhelés éri az élet felől, olyan terhelés, amire nincs felkészülve, olyan sokk érzelmi, amelyet nem tud feldolgozni, ami olyan váratlan számára, hogy „nem tér magához" vagy éppen „kitér a hitéből". Valami oly mértékben volt sokkoló, hogy az már sok. Azt már nem lehet elviselni. „Ebbe akár bele lehet halni." A sokk  életveszélyes!

 

Megoldás: szükségintézkedésképpen helyezzük fejünket alacsony szintre, a lábunkat pedig emeljük magasra, gondoskodjunk friss levegőről (oxigén), vérpótló szerekről. Az életmentés céljából fektessünk nagyobb hangsúlyt a központi területekre, vagyis a fej és a szív területére. Hosszú távon juttassunk valamivel kevesebb energiát és fordítsunk kevesebb figyelmet a fej problémáira, az élet súlypontja tolódjon el hosszú távon az alsó, női pólus felé, és dolgozzuk fel tapasztalatainkat.

 

 

 

 

Struma, golyva  
Pajzsmirigy a nyaki területen található. A szervezet anyagcseréjében játszik szerepet, különös tekintettel az oxigénfelvételre. Befolyásolja ugyan a légzést, de az agy oxigénellátását nem, mert az különálló rendszer. A pajzsmirigy termeli a tiroxin nevű, jód­tartalmú hormont. A táplálkozásban nagyon fontos az elfogyasztott élelmiszerek, növények jódtartalma, mert az meghatározza a pajzsmirigy működését. A leggyakoribb betegsége a megnagyobbodás, a struma, amely a nőkre jellemzőbb, mint a férfiakra. A pajzsmirigy megnagyobbodása arra utal, hogy az illető nem bírja az iramot, fél a holnaptól, a biztonság elvesztésétől. Szeretné behúzni a nyakát, de a mirigy megnagyobbodása ezt nem teszi lehetővé.

 

Megoldás: ismerjük el és vállaljuk fel a biztonság és hatalom utáni vágyunkat, biztosítsuk be magunkat, hogy fejünk megszabadulhasson ettől a problémától, és nyakunkat ismét szabadon mozgathassuk.

 

 

 

 

Szemölcs  

alacsonyver.jpegA szemölcs, mint kinövés arra utal, hogy valami kikívánkozik az egyénből, s mivel ez a bőrén jelenik meg, elsősorban érzelmi kérdésről van szó, illetőleg arról, hogy valahol a lelke mélyén gátlásos, görcsös, esetleg begyepesedett. A szemölcs őszinte, mert azt akarja megmutatni, hogy valami, ami bennünk van, kikívánkozik. Szemölcsre az jellemző, hogy elsősorban azon a testtájon megjelenik, arra az érzelmi összefüggésre utal, amely az adott testtájjal érzelmi téren összekapcsolható.Összefüggésben valaminek elő kellene jönni, ami rejtve van, amit elfojtottunk, ami érzelmi téren keletkezett a kapcsolatainkban. A szemölcs nem hagyja, hogy továbbra is elrejtsük, ezért kiáll és megnyilvánul.

 

Megoldás: kérdezzük meg magunktól, miért zavarnak és miben akadályoznak bennünket szemölcseink, vizsgáljuk meg, hogy mit próbáltunk meg elrejteni, amikor a szemölcs kialakult. Keressük meg, melyik reflexzónához tartozik, és pontosan hol helyezkedik el, mely témákhoz kapcsolódik. Kutassuk fel a múltunkban gyökerező erőket, tüntessük el varázslatos módon szemölcseinket gondolkodásmódunk átalakulásával.

 

 

 

 

Székrekedés 

alacsonyver.jpegA székrekedés hátterében az elengedési képtelenség, illetve a birtoklási vágy áll. A birtoklási vágy irigységgel, félelemmel, szorongással, önzéssel párosul. Számtalanszor megfigyelhető, hogy túlérzékenység, finnyásság is megjelenhet a székrekedés lelki okaként, sok esetben utazás során, idegen helyen nem tudja elengedni magát. Ez egy ördögi körhöz vezethet, hiszen minél inkább szorulása van, annál inkább szorong attól, hogy hosszabb időt kell eltöltsön a számára nem elfogadható mellékhelyiségben. A gyermekkori székrekedés is összefügg a félelemmel és a szorongással, csak ebben az esetben a gyerekek félelmei inkább érzelmi jellegűek. Ezek hátterében a félelem attól, hogy elválnak vagy meghalnak a szülők. Félelem a közösségbe való beilleszkedéstől,ez összefügghet a magányossággal, zárkózottsággal. Félelem a szigortól, szülői brutalitástól, az agresszív magatartástól, tanároktól, agresszív gyermekektől Esetleg gyermekben túl nagy a megfelelni akarás, mert a szülő túl magasra helyezi a lécet.

 

Megoldás: jelöljük ki a határokat, őrizzük meg azt, amire még szükségünk van. Kapaszkodjunk megbízható rendszerekbe, ismeijük el, hogy képtelenek vagyunk elengedni, és ha már biztosan kezeljük határainkat, engedjük magunkhoz közel az ellenpólust. Tanuljunk meg elereszteni. Bevallani önmagunknak, hogy csupán félelemből kötődünk olyan szigorúan a normákhoz és az előre meghatározott struktúrákhoz.

 

 

 

Szédülés, ájulás  

alacsonyver.jpegHa az élettel és önmagunkkal egyensúlyban vagyunk, nincs szükségünk arra, hogy megéljük a szédülést. Ha valami túl erős érzelmi inger ér minket, akkor elveszíthetjük testi-lelki egyensúlyunkat, sőt legszívesebben kivonulnánk a helyzetből, mert valamivel nem akarunk szembesülni, valamit nem akarunk megélni,  nem akarunk konfrontálódni. Az ájulásnál vagy eszméletvesztésnél megváltozik a tudatállapotunk. Ez különösen akkor válik jelentőssé, ha olyasmivel találkozunk, olyan tapasztalással kell szembenéznünk, amely akár morális, akár el fogadásbeli jellegénél fogva, ütközik a nézeteinkkel. Előfordulhat olyan helyzet súlyos félelmi reakciónál, vagy amikor nagy tömegben valaki több helyet akar magának biztosítani.

 

Megoldás: tudatos spirituális gyakorlatok, amelyek segítenek feladni a dolgok fölötti ellenőrzési kényszert, és megtanítanak ellazulni, elengedni. Felfedezni a körbeforgós gyermekjátékok mámorító erejét, forogni anélkül, hogy elszédülnénk, édelegnénk, esetleg kibújnánk a tánc alól. Gondoskodni arról, hogy átvitt értelemben körülöttünk forogjon a világ, kezünkbe venni az irányítást, hogy magunk forgassuk életünket, ahelyett hogy mi kerülnénk a kerék alá. Hatalmi követeléseinket engedjük el tudatosan, más dimenziók mélységeit kutassuk.

 

 

 

 

Szívinfarktus  
alacsonyver.jpegÉrzelmileg egy csalódott állapotot jelent, mert azt hisszük, hogy mi szeretünk, pedig nem, vagy szeretettnek képzeljük magunkat, és tévedtünk. A szívbetegség hátterében az áll, hogy nem vagyunk saját szeretetünk középpontjában. Az infarktuskor a vér rögösödése következtében a szív nem kap elég vérellátást, elég oxigént, nem kap elegendő energiát, tehát mi nem adunk magunknak elég fontosságot, figyelmet, szeretetet. A szívroham lehetőség arra, hogy a környezetünk, családunk megdöbbenjen. Szeretnénk megkülönböztetett figyelmet, szeretetet kapni, igazolást arra, hogy többet foglalkozhassunk önmagunkkal.

 

Megoldás: vegyük tudomásul, mennyire szomjazik szívünk az életre, az odafigyelésre és a dédelgetésre. Halljuk meg szívünk segélyhívó, figyelemfelkeltő, gondoskodást igénylő, fájdalommal teli sikolyát. Találjuk meg, hogy mi számunkra a legfontosabb, és álljunk ki mellette, harcoljunk saját központunkért, tárjuk ki szívünket, ne engedjük, hogy a gyűlölet, a harag, a bosszú és a fájdalom központtá váljon. Találjuk meg lelki nyugalmunkat életünkben, ismeijük be gyengeségünket és sebezhetőségünket.

 

 

 

 

Szürke hályog 

alacsonyver.jpegA hályogos szemű ember nem lát tisztán. Gyakran hisszük azt, hogy a mi nézőpontunk a helyes, s a másoké a téves. Aztán kiderül, ez nem így van, de nagyon nehéz bevallani önmagunknak, hogy valamit rosszul látunk. A hályog éppen arra mutat rá, hogy nem úgy lát az illető, ahogyan kellene. Az öregségnek gyakran velejárója a szürke hályog. A változó világhoz állandóan alkalmazkodni kell,s a hályog épp azt jelzi, hogy az egyén erre képtelen. Kialakulhat a szürke hályog fiatal korban is, de idős korban hajlamos az életszemlélet beleolvadni a szürkeségbe. Pedig az élet attól színes, aminek örülni tudunk, ha valaki már nem képes ezeket a kis örömöket értékelni, észrevenni, az a szemére hályogot húzott.

 

Megoldás: hagyjuk, hogy a külvilág elmosódjon, és fordítsuk tekintetünket belső világunkra. Szálljunk magunkba, változtassuk át homályos kilátásainkat tiszta belátásokká. Tegyük fel magunkban a kérdést, hogy melyik az a helytelen belső magatartás, amely elhomályosítja kristálytiszta tekintetünket.

 

 

Tályog 

Tályog alatt egy adott területen a bakteriális fertőzés következtében létrejött gennyesedést értünk. A környező szövetek megpróbálnak elhatárolódni a gennyes területtől, azért, hogy megakadályozzák a fertőzés továbbterjedését. A cukorbetegek, az AIDS-esek, valamint a leromlott immunrendszerrel rendelkezők sokkal nagyobb eséllyel számíthatnak tályog kialakulására. A szervezetben bárhol kialakulhat tályog. A lelki hátteret jól szimbolizálja egy adott terület körülhatárolódása. Azon a területen, ahol a „harc" lezajlik, és a gennyesedés kialakul, vagyis ahol a tályog keletkezik, az annak megfelelő testrésznek megfelelően, el kell gondolkodnunk azon, hogy az életünk utóbbi időszakában hol és milyen módon éltünk át konfliktusokat. Lehetséges, hogy valamilyen félelmet nem akartunk bevallani magunknak? Hol akarunk jobban bezárkózni, mint kellene?

 

Megoldás: az agresszió tudatos kiélése, küzdősportok, boksz, kiabálós gyakorlatok, agresszív tánc, a vitakészség fejlesztése,  aminek ki kell törnie, azt a belső képek szintjén kiengedni. Bátor konfliktuskezelés a saját határok átlépésével, a probléma nyílt felfedése, könnyebbség a tudatosság határának áttörése révén.

 

 

 

 

Terhesség 

Az élet egyik legcsodálatosabb eseménye, amikor egy nő áldott állapotba kerül. A kismamát nevezhetjük viselősnek, várandósnak, állapotosnak, terhesnek. Ezekből a kifejezésekből egyértelművé válik két nagyon fontos fogalom. Egyrészt az, hogy bizonyosfajta nehézséggel párosul a kisbabavárás, másrészt hogy ez az időszak a várakozásról szól, amely egy bensőséges lelki kapcsolat kellene, hogy legyen az anya és a magzata között. Ilyenkor a kismama nagyon érzékeny, s ezt a bensőséges kapcsolatot a külvilágból érkező durva jelek, megnyilvánulások megzavarhatják. Ezek a kritikus helyzetek bizonytalanná tehetik az anya döntését azzal kapcsolatban, hogy megtartsa a gyermekét. Az anya teste is változik, gyakran komoly súlyfelesleget vesz fel, ami által elhízik. Külseje talán már nem olyan vonzó, mint amilyen volt, s ez lelkileg tovább bizonytalanítja, különösen, ha nem megértő a partner, és buta, kellemetlen megjegyzéseket tesz az alakjára. A nő ilyenkor általában lelassul. Ha a férfi türelmetlen, ismét szembesíti a nőt azzal, hogy a párja őt „fogyatékosnak" tekinti, s egy bizonytalanabb lelkű nő lehet, hogy néhány ilyen negatív megjegyzésre abortusszal, esetleg koraszüléssel válaszol. Egy gyermeket felvállalni legalább húsz év elkötelezettséget és felelősséget jelent. Nem véletlen, hogy a pozitív megközelítés mellett a negatív is erősen megnyilvánul. Óriási szerepe van egy nő életében a külső elfogadásnak, hogy lelkében ő is teljes mértékben elfogadhassa magzatát. Amilyen nehéz az elején felkészülni erre az új állapotra, s azt teljes mértékben elfogadni, a várandósság vége felé - azok a nők, akik ezt az állapotot tökéletes egységnek élik meg - egyre kevésbé akarják megszakítani. Ennek a következménye lehet a túlhordás, a császármetszés vagy a faros szülés. A szülés nem veszélytelen folyamat, és nagyon sokan félhetnek tőle, részben mások elmesélé­sei, részben a kismama családjában, rokonságában megtapasztalt traumák következtében. Még egy fontos személy van, aki beleszól a szülés folyamatába, ő pedig nem más, mint a magzat. Ő ugyanúgy szoronghat, félhet a „paradicsomi állapot" megszűnésétől. Azt is mondhatnánk, hogy a szülés lefolyása az anya és magzata „döntésének" következménye. A sokáig vajúdó, nehezen táguló nő azt szimbolizálja, hogy a nő fél, szorong, nehezen engedi el magzatát, míg az esetleges faros vagy fogós szülés arra utal, hogy a magzat nem igazán kíván a világra jönni. Mondhatni: keresztbe fordul keresztbe tesz a természetes folyamatnak. Rendkívül összetett az a lelkiállapot, ami ilyenkor az édesanyában lejátszódik.

 

Megoldás: a legnagyobb őszinteséggel számot vetni a helyzettel, amelyben nyakig benne vagyunk, kibékülni a női léttel az új dimenzióban. Meditálni az anyaság szerepéről, feldolgozni a saját anyánkkal való kapcsolatunkat; a gyermek apjával és annak az életünkben (és a testünkben) játszott szerepével való viszony tisztázása. Újra átgondolni az életcélokat, és tudatosítani a természetes hierarchiát, amely szerint a gyermeké az első hely, a társ és a karrier előtt, szembenézni az új helyzettel, és döntést hozni. Ténylegesen átadni magunkat a helyzetnek, odaadás.

 

 

 

 

Tetanusz 

A tetanusz által létrejött merevgörcs, a tetanusz baktériumok által termelt toxin következménye. Manapság, a védőoltásoknak köszönhetően, viszonylag visszaszorult ez a betegség, de jó tudni, hogy a felnőtteknek is öt-tíz évente emlékeztető oltást kellene adni. Éppen ezért esetleges sérülések, különösen mély, szúrt sebek esetén azonnal be kell oltani a sebesült személyt, ha az elmúlt években nem kapott emlékeztető oltást. Mivel a tetanuszfertőzés általában nyílt sebek, illetve szennyezett injekciós tűk kábítószerélvezők következtében jöhet létre, elgondolkozhatunk azon, hogy mi lehet az a nyílt, lelki seb, ami nem tud behegedni, s ami tovább „mérgeződhet"? Hol s milyen módon kaptuk ezt a sebet, és mit kellene tennünk, hogy behegedjen?

 

Megoldás: A harcok elől ne térjünk ki, és ne riadjunk vissza az összetűzésektől, nevessünk szívből, mielőtt a mosoly görcsös formában az arcunkra fagy. Az élet által felkínált ingereket addig engedjük közel magunkhoz, ameddig képesek vagyunk reagálni rájuk, ne nyeljünk le mindent ellenállás nélkül, és ne törődjünk bele gondolkodás nélkül a dolgokba. Járjuk utunkat egyenesen és határozottan, húzzuk ki magunkat, és ne búsuljunk.

 

 

 

 

Torokgyulladás

Torkunk féregnyúlványa a mandula. A torokgyulladás talán az egyik legáltalánosabb betegség, amit kisgyerekkorunktól halálunkig megkaphatunk. A külvilággal létrejövő konfliktusaink, egoizmusunk, félelmeink, mind összefüggenek a torokgyulladás lehetőségével. Már maga az a szó, hogy gyulladás, többértelmű. Használjuk akkor, amikor valami éghető tárgy, például papír vagy fa meggyullad, de használjuk akkor is, amikor valaki begyullad, fél, megijed, szorong valami miatt, ami veszélyezteti egzisztenciáját, én határait stb. A mandulával, torokkal kapcsolatos megbetegedések főleg kisgyerekkorban gyakoriak. Tudjuk, a negatív gondolatok legyengítik az immunrendszert. Óvodás gyerekek gondolatait pedig gyakran egész nap az tölti ki: „Mikor jön már értem a mama?" Ez azért negatív gondolat, mert az óvodás létet a kicsi az anyától való elszakadásként éli meg. Aztán igyekszik megegyezni a mamával: „Én ma megtettem, hogy oviban voltam, de holnap szeretnék otthon maradni..." Csakhogy az édesanyának másnap is dolgoznia kell, tehát elviszi az óvodába a gyereket. A gyerek immunrendszere egyre jobban legyengül, megbetegszik, s a mama végre otthon marad vele. A gyerekben tudat alatt így működnek a „játékszabályok". Bizonyos szinten a gyermek számára természetes a leválás, de nem bölcsődés-, óvodáskorban. Igazság szerint felnőttkorban is működnek ezek a játékszabályok, hiszen mi is elfáradunk, elegünk lesz, azt érezzük, hogy torkig vagyunk. A megfázás, torokfájás, köhögés - elkülönülés. A beteg azt jelzi, hagyják őt békén, álljanak távolabb tőle. Aki közelít, arra ráköhög lehet, hogy legszívesebben „leugatná", de ezt nem meri megtenni, ezért csak köhög, ezzel kényszeríti a „távolmaradásra". A torokfájás, torokgyulladás azt jelzi, amikor az illető már torkig van érzelmileg. Ha tudja is, mi bántja, kiből, vagy miből van elege, az még nem garantálja a gyógyulást.                

 

Megoldás: határozottan védjük meg a belsőnkbe vezető utat és tagadjuk meg bizonyos dolgok elfogadását. Érezzük a kellemetlen dolgok és igazságok lenyelésekor keletkező fájdalmat, és merítsünk belőle erőt. Tegyünk fel önkritikus kérdéseket magunknak azokról a dolgokról, amelyeket már nem vagyunk hajlandók többé lenyelni, merjünk hangosan kritizálni, kimondani a véleményünket. Legyünk figyelmesek, ne nyeljünk le mindent meggondolatlanul.

 

 

 

 

Tüdőembólia 

A légzés és a keringés egyértelműen az életbe illeszkedéssel való kapcsolatot mutatja. Ha nem tudunk már beilleszkedni, ha úgy érezzük, hogy elég volt, hogy számunkra már nem tartogat semmit az élet, ha az életet inkább szenvedésnek tartjuk, mint örömnek, akkor tudat alatt vagy tudatosan meg akarunk halni. Sokan vannak, akik nem szeretnének kórházba jutni, és egy gyors halálra vágynak, sokan vannak, akik a kórházi szenvedések átélése következtében már nem akarnak tovább szenvedni. Az, hogy mindannyiunk számára eljön az idő, az nem kérdéses, de hogy addig milyen életet élünk, az nem mindegy. Egész más egy beteljesült élet végén elbúcsúzni a léttől és „átmenni egy tüdőembólia segítségével", mint sikertelenségek és kudarcok következtében feladni az életünket.

 

Megoldás: hozzuk újra mozgásba az energia áramlását, szabadítsuk fel a gátakat, biztosítsuk a légcserét, lassítsuk az életenergia áramlását, csökkentsük a csere mértékét. A kommunikáció, eszmecsere egyes részeit tudatosan és önként áldozzuk fel, tudatosítsuk magunkban, hogy életveszély fenyeget, ha problémánkat testi szinten akarjuk megoldani, ne adjunk energiát a már régi, elavult kommunikációs sémáinknak. Tudatosan engedjük el a már fölöslegessé vált, nem működő kommunikációs síkokat, kapcsolatokat. Találjunk működőképesebb formát az eszmecserére, más módon és több figyelemmel forduljunk a kapcsolatok területe felé. Szenteljünk több időt magunkra, csökkentsük az élettempónkat, szánjunk időt a pihenésre, alakítsuk ki az eszmecserék új formáit.

 

 

 

 

Tüdőgyulladás 

A tüdő léghólyagocskáiban folyik a gázcsere. Az oxigént felvesszük, és a véráram viszi a sejtek felé. A tüdőben történik a legfontosabb dolog: az átlényegülés, az asszimiláció, hasonlóképpen, mint a táplálkozás területén, a bélrendszerben. Ez is azt támasztja alá, hogy a légzés és a kapcsolatok összefüggenek egymással. Ha a természetben, szabadban vagyunk, mélyeket akarunk szippantani a jó levegőből. Aki túlságosan sok levegőt szív be, és nehezen akarja azt visszaadni, vagyis nem akar részt venni az élet ritmusában, az esetleg többnek hiszi magát másoknál, és úgy viselkedik, mint egy „felfújt hó­lyag". Esetleg „pattog, mint egy gumilabda". Van, aki a kis dolgokból nagyot csinál, tehát „felfújja az ügyeket", van, aki nehezen békül meg a többiekkel, vagyis „fúj másokra", és van, aki legszívesebben „köpne a világra" a tüdőbetegségek általában váladéktermeléssel járnak. Ezekből a kifejezésekből jól láthatjuk, hogy mennyire összefüggenek hétköznapjaink a lélegzéssel, valamint azt, hogy képesek vagyunk-e azonosítani magunkat azzal a gondolattal, hogy mindenki ugyanazt a levegőt szívja ezen a világon. Ha túlságosan felfújjuk magunkat, és ezál­tal azt gondoljuk, hogy nekünk több jár, mi kivételezett személyek vagyunk, illetve elvárjuk, hogy másoktól megkülönböztetett módon bánjanak velünk, s ez nem következik be, akkor ez konfliktus elé állít bennünket. Az elfojtott konfliktus, agresszió gyulladáshoz vezet, azt jelképezi, hogy mennyire tudunk beilleszkedni a világba, mennyire tudunk elfogadni másokat, mennyire tudunk szeretettel fordulni mások felé. A tüdőgyulladás különösen azoknál az embereknél jelentkezik, akik félnek a konfliktusoktól, nem merik felvállalni elképzeléseiket, vágyaikat, és hajlamosak a dolgokat túlidealizálni. Ennek következtében fokozódik bennük a lemondásra való hajlam, valamint az áldozatvállalás az általuk magasztosnak tartott eszme érdekében. Az élettel való kapcsolatunk, beilleszkedésünk nagyban függ attól, milyen vágyaink, céljaink vannak. Ha ezek nem teljesülnek, ha nem tudunk beilleszkedni, ha úgy érezzük, hogy elefántcsonttoronyban ülünk, és alattunk folyik az élet - de nélkülünk -, előfordulhat, hogy legszívesebben meghalnánk. Egy nehezen kikezelhető tüdőgyulladás gyakran hosszú távú kórházi ápolást tesz szükségessé. Sok esetben a beteg épp a környezetében élő személyektől menekül egy kórházi helyzetbe. Egyrészt mert esetleg nem tudja megoldani a lakáshelyzetét, másrészt súlyos betegsége folytán még szánalmat is ébreszt azokban, akik addig elhanyagolták, nem figyeltek rá.

 

Megoldás: hagyjuk, hogy a kommunikáció hasson ránk, ahelyett hogy a hatásokat, kórokozókat válogatás nélkül beengednénk. A kapcsolatok szintjén folytassunk agresszív küzdelmet, menjünk bele a csatákba, tanuljuk meg, hol a határ. Legyünk nyitottak az idegen impulzusokra, döntsük le kommunikációs gátjainkat. Ismerjük meg a tüdőt, mint a szabadság és nyitottság szárnyát, amely lehetővé teszi, hogy minden lénnyel kapcsolatba léphessünk. Az emberekkel, a nyelv segítségével kommunikáljunk, amely a légzésen alapul.

 

 

 

 

Vakbélgyulladás 

A féregnyúlvány-gyulladás vakbélgyulladás pontos okát az orvostudomány nem ismeri. Feltételezik, hogy a gyulladás egyik oka az elzáródás lehet. A féregnyúlvány kicsit analóg a garatmandulával, és mivel a bél „mandulája" is. A betegség leggyakrabban fiatalkorban jelentkezik. Hátterében az érzelmi birtoklás, az elvesztés, elengedés, ellenállás problémája áll. Mindenképpen valamilyen félelem játszik szerepet benne. Elsősorban a bizonytalanság, a nem tisztázott félreértések, rejtélyek, titkok, súlyosabb esetben a bűntudat szerepelhet még a háttérben, a lelki okok között.

 

Megoldás: fölismerni azokat a zsákutcákat, ahol állandóan harcban állunk, nyíltan szembenézni saját árnyainkkal. Az elnyomott, elfojtott erőket újra a tudat felszínére emelni, lehetővé tenni a gyermek számára, hogy önálló utakat tegyen a felnőttek veszélyes világába. Önmagunk belső, sötét ellentétpárjának, az ellenpólusnak a felismerése, kibékülés személyiségünk sötét oldalaival.

 

 

 

 

Vakság 

Végzetes, ha elveszítjük látásunkat. A biológiai vakság mögött a lelki vakság, esetleg elvakultság keresendő. Ha belső világunkkal eddig nem akartunk foglalkozni, most rákényszerülünk, hogy lássunk, felfedezzük annak értékeit. Ahol nincs egység, ott kétség van és kétségbeesés. Kétségek közt, sötétségben egyetlen világosság a hit fénye. A hit az első lépcsőfok, hogy megtaláljuk magunkban Istent.

 

Megoldás: befelé figyelés,belső utazás a külső utak helyett, megtanulni látni a belső képeket. A belső képek meglátásának képessége által a külvilág képeinek feltárása. A valódi látók, a magasabb rendű összefüggések megtapasztalói, akik minden külső forma mögött meglátták a valóságot, gyakran maguk is vakok voltak.

 

 

 

 

Veseelégtelenség 

Ebben az esetben a vesék olyan kórosan működnek, hogy képtelenek a mérgező anyagokat megfelelően eltávolítani a szervezetből. Általában akkor beszélünk heveny veseelégtelenségről, ha csökken a vese vérellátása, ha a vizelet elvezetésének útja - a vese után - elzáródik vagy ha maguk a vesék sérülnek. A krónikus vagy heveny veseelégtelenség között szimbolikusan csak annyi a különbség, hogy egy adott érzelmi helyzet, párkapcsolati konfliktus következtében, egy aktuálisan megoldandó helyzet elé állítja a személyt heveny veseelégtelenség. Az is előfordulhat, hogy a párkapcsolat működtetése érdekében és a bizonytalanságok elkerülése végett fenntartanak egy feszült, megoldatlanságokkal terhelt, érzelmileg nem kielégítő állapotot, mely kilátástalansága folytán a konfliktus megoldásának még a látszatát sem kelti idült, krónikus veseelégtelenség.

 

Megoldás: minden lehetséges úton méregtelenítsünk, bőr, belek, gyomor. Valljuk be, hogy már nem akarunk semmit, legmélyebb bensőnkben már nincs kedvünk ehhez az élethez; ismerjük fel, hogy a további elfojtással semmire se megyünk,nyugalmat se lelünk. Ismerjük el, hogy önerőből már nem tudjuk megmenteni testünket, kössünk békét a világgal, azokkal, akiket hátrahagyunk, és azokkal az emberekkel, akikkel összekötött bennünket az élet, béküljünk meg önmagunkkal is.

 

 

 

 

Vesekő, vesehomok, húgyúti elzáródás 

Ahogy az életben is számtalan helyen, ahol folyadékáramlás van, ott kialakulhatnak lerakódások is. A vese és a húgyutak lerakódásai, az érzelmeink lerakódásai, megkövesedései. Gyakran a társ iránti elfojtott indulatok kristályosodnak ki benne. A legtöbbször arra vezethető vissza, hogy valamelyik fél nem hiszi el, hogy a másik szereti. Egészen pontosan: abban nem hisz, hogy ő szeretetre méltó. A másik tipikus eset, amikor az egyén kizárja a szeretetet, falat von maga köré. Gyerekek esetében természetesen nem párkapcsolati probléma húzódik a háttérben, hanem a szülő-gyerek viszony bizonytalanságai. Akkor is kaphat a gyerek vesekövet, ha a szülőknek vannak egymással konfliktusaik.

 

Megoldás: a megkövült, a fejlődés folyamát akadályozó témák tudatosítása. Ismeijük fel, hogy kapcsolataink gépezetébe homok került, lelki szinten kristályosodjanak ki a megoldatlan problémák, ne pedig a testben. Az idetartozó energiákkal következetesen, határozottan és keményen szálljunk szembe, a nem megoldott, kapcsolatainkra „malomkőként" ránehezedő témák tudatosítása. Próbáljuk meg elengedni azt, amit már nem lehet megoldani. Vergődjünk zöld ágra azokkal a témákkal is, amelyeket már megelégeltünk. Merjünk kilépni a régi dolgokból, tartsuk megfelelő egyensúlyi szinten életünkben a női és a férfias erőket, és hozzunk létre belőlük valami újat, minőségileg semlegest, ami mindkét oldalt egyesíti magában. Használjuk párkapcsolatunkat saját fejlődésünk katalizátoraként, előrefelé ússzunk az árral az élet folyamában. Az adott téma megoldását kezdjük konkrét elképzelésekkel, hogy így megelőzhessük a megfelelő szervben a kőképződmények kialakulását, foglalkozzunk tudatosan kapcsolatainkkal, nyissuk meg önmagunkat, békítsük ki egymással az ellentéteket.

 

 

 

 

Végbélviszketés 

Ha valami viszket, az irritációra utal. A végbélviszketésnél az irritáció lehet baktérium- vagy gombafertőzés, erős fűszerek, bizonyos ételek, a nem megfelelő tisztálkodás - ez lehet az elhanyagoltság, de lehet a tisztítószerek túlzott használata is. Okozhatja az irritációt a bőr befülledése is, különösen az utóbbi időben elterjedő műszálas fehérnemű, harisnyanadrágok következtében. Még számtalan okot említhetnénk, de tudjuk jól, a fizikai szféra csak egy lehetőség a lelki dolgok megnyilatkozására. A viszketés felhívja a figyelmet egy adott testtáj fontosságára. Ha valami viszket, azt általában megvakarjuk. A magyar nyelv átvitt értelemben a vakaródzást úgy érti, hogy valamiből ki akarjuk vakarni magunkat. Ez mutatja azt, hogy valamilyen értéket tulajdonítunk annak, amit kivakartunk. A vakaródzás azt az ösztönös mozdulatot jelenti, amikor az elfojtott tudattartalmakból ki akarjuk azt hámozni, ami fontos számunkra. Arra figyelmeztet bennünket a viszketés érzése, hogy valami keresnivalónk van itt, amit elrejtettünk, amit ki akarunk üríteni, amitől meg akarunk szabadulni.

 

 

 

 

Vérszegénység 
alacsonyver.jpegHa valaki vérszegény, kevés az életenergiája. Gondja van az élettel, az életbehelyezkedéssel, a beilleszkedéssel. Kevés az energiája, keveset tud vállalni, vagy épp az ellenkezője, sokat vállal, miközben kevés az energiája, és állandóan fáradt, állandóan kimerült. Lelki síkon a legnagyobb probléma az, hogy az egyén nem képes ellátni a feladatát. Színtelenül éljünk, az életerő hiányzik és örömtelen az élet, visszautasítjuk a ránk osztott életenergiát, amelyet tetterőre válthatnánk. Kevés érdeklődést mutatunk az élet dolgai iránt, a betegséget alibiként használjuk fel passzivitásunk igazolására.

 

Megoldás: az élet tudatos, nyugodt megközelítése. A középpont nyugalmába kell helyezkedni, a valódi szerénység elsajátítása és a külvilágtól való tudatos elfordulás. Visszavonulni a teljesítmények és a tettek mezejéről, őszintének lenni önmagunkhoz, és átruházni másra a felelősséget. Lemondani bizonyos funkciókról, belső fejlődésünk érdekében.

 

 

 

 

Vérzékenység 

A vérzékenység abból fakad, hogy nem alvad meg a vér. Ennek hiányában a legkisebb sérülésnek is az lehet a következménye, hogy az illető elvérzik. Aki elvérzik, annak az életenergiája fogy el. Az orr, mint arról már volt szó, a szexualitással is kapcsolódik. Az orrvérzés, különösen fiatalkorban, kamaszkorban, jelentheti azt, hogy az egyén a szexualitását elfojtja, a vértolulását, amely a nemi szerveiben kellene hogy megjelenjen, az orrában éli meg. Ahogy szelídebben szoktuk mondani, „tele van a hócipője", s ezért a vértolulás az erre hajlamos embernél könnyebben megjelenhet egy kiadós orrvérzésben. A vérzékenység lelki hátterére ezért az jellemző, hogy ha valaki érzelmileg nem tud bezárkózni, ha nem tudja magát megvédeni, eléggé képviselni, akkor ebbe bele is halhat. Úgy is felfoghatjuk a vérzékenységet, hogy az egyén az életenergiáit elaprózza, szétfolyatja, nem tud eléggé összefogott lenni, hajlamos mindenhol, mindenkinek a javát szolgálni, s eközben magáról elfelejtkezik.

 

Megoldás: áldozathozatal, az elengedés gyakorlatai, egyszerűen hagyni megtörténni a dolgokat. Mélyebb szintű kikapcsolódás, az életáram harmonizálására szolgáló gyakorlatok. Életerőnk önszántunkból történő továbbajándékozása, az ego-törekvések elengedése.

 

 

 

 

Visszértágulat 

A visszértágulat sok nőnél a terhesség következtében lép fel. Az ő számukra az állapotosság valóban teher, nehézség. Akinek az állóképessége nem elég jó, annak lesz visszeres a lába. Ha a gyerek az, aki az anya állóképességét megkérdőjelezi, akkor valójában a szabadsághoz való viszonyát kérdőjelezi meg. Természetes, hogy az édesanya néhány évre elveszti a szabadságát, egy komoly életfeladat megoldását vállalja. De ha ebben a feladatban megfájdul a lába, akkor nem képes az élet harcában, küzdelmeiben megállni a lábán, vagyis nem elég állóképes. A testi tünetek mindig őszinték. Aki végképp nem bírja a függőséget és elmegy, annak nem alakulnak ki visszerek a lábán. De a szabadság nem egyszerűen annyit jelent, hogy az illető kilép a maga választotta kötelékből. Ha ugyanis ettől lelkiismeretfurdalása van, akkor nem teremtette meg a valódi szabadságát. Nem a külvilág előtt kell valamit vállalni, hanem elsősorban önmagunk előtt. A felmentést is csak magunk adhatjuk meg magunknak.

 

Megoldás: ne takarékoskodjunk életenergiánkkal, engedjük, hogy szabadon folyjon, és ne váljunk érte viszonzást. Energiánkat és figyelmünket irányítsuk az alsó (női) pólusra, váljon fontossá ez a terület, szenteljünk figyelmet a föld elemnek és saját gyökereinknek, foglalkozzuk velük tudatosan. Használjuk fel a külső, megtakarított energiánkat belső folyamatainkhoz, konstruktívan építsük be, Engedjük, hogy fejlődjünk, a belső feladatokhoz érzéssel és odaadással közelítsünk. Áldozzuk fel magunkat, ahelyett hogy áldozattá válnánk, mondjunk le a spekulatív gondolkodásmódról,  cselekedjünk, mert cselekedni kell, ne pedig azért, hogy köszönetet kapjunk érte.

 

 

Zöld hályog

alacsonyver.jpegA zöld hályogot, a szem benyomása okozza. A csarnokvíz túltermelődésével vagy a felszívódás hiányával kapcsolatos. Az illetőnek a könnye nem kifelé folyik, hanem bent marad - természetesen csak jelképesen s ez okozza a nyomást. Gyakori társtünete a cukorbetegségnek. Lehet, hogy nem szeretik eléggé. Vagy nem úgy, ahogyan ő szeretné. Hiába udvarol egy férfi egy nőnek, és mondja el naponta, milyen csodálatos, ha a nő magát rondának tartja, a nő nem úgy látja magát, mint a férfi őt. Ahhoz, hogy úgy láthassa magát, a másik szemszögéből kellene néznie a dolgokat, az ő látásmódjával. De ezt nem tudja megtenni, ezért fizikai szinten megjelenik a glaukóma. Mivel ez a betegség a nyomással is kapcsolatos szemnyomás, ha valaki úgy érzi, túl nagy a nyomás rajta, túl sok a teher, miért nem teszi le? Azért, mert van bennünk egy felelős személyiség, aki belülről ránk szól, hogy nem tehetjük meg.

 

Megoldás: tudatosan ráirányítani valamire a tekintetünket, figyeljünk, lazítsunk látásmódunkon, legyünk engedékenyebbek. Tulajdonítsunk nagyobb jelentőséget a lelki beszélgetéseknek, vegyük fel újra a kapcsolatot régóta elnyomott érzelmeinkkel, érezzük a bennmaradt könnyek nyomását, és engedjük szabadjára őket, engedjünk a kísértésnek, hogy alaposan kisírjuk magunkat. Nyissuk meg lelki csatornáinkat, engedjük ki a nyomást, a fontos dolgokra irányítsuk tekintetünket. A lényegtelennel ne foglalkozzunk, nézzünk szembe nyíltan esetleges ellenségeinkkel. Ne akarjuk olyan pontosan átlátni a külső folyamatokat, hanem inkább a belső világunk felderítésére koncentráljunk.

 

 

 

 

 

 

Szántó József
kérdőasztrológus

 

Telefon
70/338-4192

E-mail: arkanumstudio@gmail.com

 

 

 

Cím: 8227 Felsőörs,

Hóvirág utca 22..

 

terkep.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Linkcsere:

Nőknek

 

 

 

Minden jog fenntartva © Arkánum 2010